Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
Νίνα Κομνηνού

Νίνα Κομνηνού

Το Σάββατο 17/03/2018 (9.00-17.00), πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του κτηρίου 2 (ανατολικό) του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», ημερίδα του Επιστημονικού Τμήματος της «Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας» του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Το θέμα της ημερίδας είναι:

Πολυνευροπάθειες. Κλινική-Λειτουργική Αξιολόγηση με βάση το ICF.

Στην ημερίδα, έγκριτοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των περιφερικών πολυνευροπαθειών. Θα γίνει παρουσίαση της ταξινόμησης τους, της νευροφυσιολογικής τους διερεύνησης, ενώ θα γίνει αναφορά ειδικών περιπτώσεων, όπως οι κληρονομικές νευροπάθειες, οι οξείες πολυριζονευροπάθειες και οι διαταραχές του περιφερικού συστήματος στις περιπτώσεις καρκίνου. Θα γίνει παρουσίαση του φαινομένου της πολυνευροπάθειας σε ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ θα αναφερθούν και τρόποι φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των περιφερικών πολυνευροπαθειών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κλινικό φροντιστήριο, όπου θα γίνει λειτουργική αξιολόγηση ασθενούς με περιφερική νευροπάθεια, με βάση το ICF (International Classification of Functioning and Health).

 

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της ημερίδας: https://www.yumpu.com/xx/document/view/59840122/-web

Σε μια ξεχωριστή και συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση στο πλαίσιο του Hellas PHARM 2018 απονεμήθηκαν τα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς, που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, φορείς και ομάδες που δραστηριοποιούνται στη φαρμακευτική αγορά και έχουν διακριθεί για την παρουσίαση καινοτομιών ή βέλτιστων πρακτικών, προς όφελος της φαρμακευτικής περίθαλψης, της πρόληψης και της λειτουργίας των φαρμακείων.

Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η κυρία Μάγδα Τσέγκου, η οποία και ανακοίνωσε τους δύο νικητές (platinum & gold) στις 7 κατηγορίες Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς.

Αναλυτικότερα:

1η κατηγορία: Εταιρική κοινωνική ευθύνη

Την απονομή έκανε ο πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, καθηγητής Δημήτριος Ρέκκας.

          Gold: Target Pharma

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γεώργιος Τσαλίκης, φαρμακοποιός, επικεφαλής επιχειρησιακής ανάπτυξης και γενικός διευθυντής Target Pharma.

          Platinum: Uni-Pharma

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, εμπορικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας Uni-Pharma.

 

2η κατηγορία: Ερευνητικά προγράμματα και συγγράμματα

Την απονομή έκανε o κ. Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής Πατρών.

          Gold: Βιβλίο ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το βραβείο παρέλαβαν οι συγγραφείς του βιβλίου κύριοι Μανόλης Μιτάκης, Πέτρος Κασαρτζιάν και Νίκος Βελτράς.

          Platinum: Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου & Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Τάσος Τερζής, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου.

 

3η κατηγορία: Καλύτερη πρακτική εταιρειών παροχής υπηρεσιών και υποστήριξης φαρμακείων

Την απονομή έκανε ο κ. Χρίστος Πέτρου, επίκουρος καθηγητής και συντονιστής του Προγράμματος για φαρμακοποιούς στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

          Gold: ΣΥΦΑΚ

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Απόστολος Γενετζάκης, πρόεδρος Δ.Σ. ΣΥΦΑΚ.

          Platinum: EUROPHARMACY

Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Αθηνά Αμπατζή, διευθύνων στέλεχος EUROPHARMACY του προγράμματος EUROMEDICA.

 

4η κατηγορία: Καλύτερη πρακτική και καινοτομία από εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Την απονομή έκανε η κυρία Σοφία Αγγέλου, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

          Gold: Medisana

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Πέτρος Κούτρας, γενικός διευθυντής Medisana.

          Platinum: MENARINI Diagnostics

Το βραβείο παρέλαβε o κ. Τάσος Παναγιωτέλης, senior product manager MENARINI Diagnostics Greece.

 

5η κατηγορία: Ανάπτυξη & Καινοτομία

Την απονομή έκανε o κ. Νικόλαος Κόλμαν, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών.

          Gold: PHARMA CENTER

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Σπύρος Τερζόπουλος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος PHARMA CENTER.

          Platinum: Μenarini Hellas

Το βραβείο παρέλαβε o κ. Σπύρος Μπόκιας, επικεφαλής Consumer Health Business Unit, Menarini Hellas.

 

6η κατηγορία: Προωθητικές ενέργειες & ενημέρωση προς το κοινό

Την απονομή έκανε o κ. Γιώργος Μπραουδάκης, γενικός διευθυντής CMT prooptiki.

          Gold: PHARMA CENTER

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Σπύρος Τερζόπουλος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος PHARMA CENTER.

          Platinum: ΣΥΦΑΚ

Το βραβείο παρέλαβαν o κ. Δημήτρης Αλιμπέρτης, γενικός διευθυντής Ομίλου ΣΥΦΑΚ και η κυρία Μαίρη Στεργιάκη, εμπορική διευθύντρια Ομίλου ΣΥΦΑΚ.

 

7η κατηγορία: Προγράμματα επικοινωνίας & ενημέρωσης κοινού

Την απονομή έκανε o κ. Νίκος Κωστάρας, γενικός διευθυντής IQVIA.

          Gold: MSD

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Σπύρος Γαλούσης, Brand & Customer manager, παιδιατρικά και εμβόλια ενηλίκων.

          Platinum: Chiesi Hellas

Το βραβείο παρέλαβε o κ. Σταύρος Θεοδωράκης,  φαρμακοποιός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Chiesi Hellas.

Όταν ολοκληρώθηκε η απονομή των Αριστείων στις 7 κατηγορίες, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος παρουσίασε τα δύο ειδικά βραβεία: το βραβείο Επιστήμης στον καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Χρήστο Λιονή, και το βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Τα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς διοργάνωσε η εταιρεία NOUFIO Communication Services. Χορηγός των Αριστείων ήταν η εταιρεία IQVIA.

 

 

 

Το τελευταίο διάστημα αναγνώσαμε με έκπληξη στον τύπο, την πρόθεση (πρόταση) της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών να προτείνει στον Υπουργό Παιδείας την ίδρυση νέων τμημάτων μεταξύ των οποίων και Τμήμα Φυσικοθεραπείας.

Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής, προτείνεται η ίδρυση νέου τμήματος Φυσικοθεραπείας και αλλαγή του ονόματος της σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε Κινησιολογίας με δύο πλέον τμήματα (Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Φυσικοθεραπείας). Εύλογα προκύπτουν διάφορα ερωτήματα  από την εν λόγω πρόθεση.

1.         Ποια η λογική της δημιουργίας ενός πέμπτου τμήματος φυσικοθεραπείας στη χώρα και δεύτερου τμήματος στην περιφέρεια της Αττικής;

 Σύμφωνα με το άρθρο 5  του ν. 4485/2017: ‘’Απαραίτητη ανάγκη είναι η δημιουργία νέων επιστημονικών πεδίων που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα Α.Ε.Ι. που λειτουργούν ήδη. Και  συνάδει με τις οικονομικές και κοινωνικές αναπτυξιακές ανάγκες μιας συγκεκριμένης περιφέρειας’’.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από το μητρώο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών το 30% των φυσικοθεραπευτών της χώρας είναι άνεργοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί κάθε χρόνο ο Π.Σ.Φ (Βαρόμετρο ) το 28,3% των Φυσικοθεραπευτών θεωρεί πολύ πιθανό και αρκετά πιθανό να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.

Είναι δεδομένο δηλαδή βάσει στοιχείων ότι, δεν  απαιτείται η δημιουργία ενός πέμπτου Τμήματος Φυσικοθεραπείας στη χώρα και ενός δεύτερου στην περιφέρεια Αττικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφού από το νέο Ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσει τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Θα ήταν ορθότερο και επιβεβλημένο να χρηματοδοτηθούν τα τέσσερα εν λειτουργία τμήματα φυσικοθεραπείας της χώρας, ούτως ώστε να στελεχωθούν και να προσφέρουν ακόμη υψηλότερου επιπέδου γνώσεις στους φοιτητές.

 Οι ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας και του συστήματος Υγείας καλύπτονται πλήρως από τους αποφοίτους των τεσσάρων Τμημάτων φυσικοθεραπείας της χώρας και η ίδρυση ενός πέμπτου τμήματος θα αυξήσει απλά την ανάγκη για μετανάστευση των αποφοίτων.

2.         Ποια είναι η συγγένεια των επιστημονικών κλάδων ενός τμήματος που χορηγεί πτυχίο φυσικοθεραπευτή (επάγγελμα υγείας), με ένα τμήμα που χορηγεί πτυχίο στην Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού (επάγγελμα που στελεχώνει την εκπαίδευση);

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4485/2017:  ‘’Κάθε Ίδρυμα αποτελείται από Σχολές. Η Σχολή καλύπτει μία ενότητα συγγενών επιστημονικών κλάδων και εξασφαλίζει τη διεπιστημονική προσέγγιση, τη μεταξύ τους επικοινωνία και τον αναγκαίο, για τη διδασκαλία και την έρευνα, συντονισμό τους. Η Σχολή εποπτεύει και συντονίζει τη λειτουργία των Τμημάτων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Σπουδών τους’’.

Σύμφωνα με το Νόμο 4521/2018 που προβλέπει την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το τμήμα Φυσικοθεραπείας εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας.

Τα υπόλοιπα τρία τμήματα Φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας επίσης εντάσσονται στις σχολές επαγγελμάτων Υγείας.

Το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή είναι Νομοθετικώς Ρυθμιζόμενο Επάγγελμα Υγείας.

Ίσως η ερμηνεία  της εν λόγω πρότασης, να είναι η προσπάθεια μιας  μονοτμηματικής Σχολής -  Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του Νόμου 4485/2017 προκειμένου να διατηρηθεί σαν σχολή, καθώς σύμφωνα με το Νόμο  (άρθρο 9 παρ. 2 ): ‘’Οι Σχολές διαιρούνται σε Τμήματα. Δεν είναι δυνατή η ύπαρξη Σχολής με λιγότερα από δύο (2) Τμήματα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η αναγκαιότητα σύστασης Σχολής με ένα (1) Τμήμα αιτιολογείται ειδικά από τη Σύγκλητο’’.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, που δεν έχουν σκοπό την ίδρυση αναγκαίων για την Ελληνική κοινωνία Ακαδημαϊκών  τμημάτων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια,  αλλά εξυπηρετούν άλλες Ακαδημαϊκές σκοπιμότητες. 

Θεωρούμε ότι οι λογικές του ‘’κάθε Πόλη και Πανεπιστήμιο’’ ή ‘’κάθε χωριό και στάδιο’’ έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών λειτουργώντας ως ΝΠΔΔ κατά τις προβλέψεις του Νόμου 3599/2007 (ΦΕΚ Α΄ 176) έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 2 ‘’να εισηγείται σε θέματα εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στο φυσικοθεραπευτικό κλάδο’’ και να εκφράζει την άποψή του.

Έτσι, αποστέλλουμε επιστολή, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή  μας για την προωθούμενη πρόταση: 1)  στον  Πρύτανη και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών, 2) στον Υπουργό Παιδείας , 3) στον Υπουργό Υγείας , 4) στη Διυπουργική Επιτροπή των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για το συντονισμό των στρατηγικών και των δράσεων των δύο Υπουργείων για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, στην έρευνα και στην άσκηση του επαγγέλματος των ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, 5) στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και  τέλος 6) σε όλα τα κόμματα.

 

 

 

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί - εδώ και 11 χρόνια – ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Κάθε τέτοια ημέρα, επαγγελματίες υγείας, κυβερνητικοί παράγοντες, το ευρύ κοινό, διασημότητες και ασθενείς από κάθε χώρα, ενώνονται έτσι ώστε να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τις τοπικές τους κοινωνίες για τη σημασία της σωστής λειτουργίας του νεφρικού συστήματος στη συνολική υγεία του ανθρώπου αλλά και για να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης και τον αντίκτυπο της νεφρικής νόσου και των συγγενών ασθενειών. 

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι η διαταραχή, ποικίλης αιτιολογίας, κατά την οποία προοδευτικά χάνονται οι φυσιολογικές λειτουργίες του νεφρού. Η ΧΝΝ χωρίζεται σε 5 διαδοχικά στάδια. Το στάδιο 5 χαρακτηρίζεται από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, στην οποία πραγματοποιείται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση που είναι αναγκαίες θεραπείες προκειμένου ο ασθενής να διατηρηθεί στη ζωή.

Η ΧΝΝ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και αφορά περίπου το 8-16% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως. Η παγκόσμια αύξηση ποσοστού εμφάνισής της, οφείλεται στην ηλικιακή γήρανση του πληθυσμού, στην παχυσαρκία, στο σακχαρώδη διαβήτη, στην αρτηριακή υπέρταση, στη σπειραματονεφρίτιδα, στην αποφρακτική ουροπάθεια, στη δυσλιπιδαιμία, στη καρδιαγγειακή νόσο, στο κάπνισμα, στην έλλειψη άσκησης, κλπ.

Η έλλειψη άσκησης αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ΧΝΝ και των σχετικών επιπλοκών της.

Ο φυσικοθεραπευτής, ως πιστοποιημένος επαγγελματίας υγείας με διαρκή επιστημονική εξέλιξη, είναι ο ειδικός για την επιλογή του κατάλληλου προγράμματος άσκησης για τα άτομα με ΧΝΝ.

Τα άτομα με ΧΝΝ και χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας έχουν περισσότερες επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιοαγγειακή και αναπνευστική λειτουργία. Επιπρόσθετα, υγιή άτομα με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας είναι 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ΧΝΝ, ενώ άτομα άνω των 65 ετών με ΧΝΝ, σταδίου 2 ή 3, που ασκούνται τακτικά, εμφανίζουν μείωση κατά 37% του ρυθμού απώλειας της νεφρικής λειτουργίας (Κουφάκη, 2014).

Η εύκολη κόπωση και η μείωση της λειτουργικής ικανότητας είναι χαρακτηριστικά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΧΝΝ. Συνεπώς, η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή και στη μείωση της ταχύτητας εξέλιξης της νόσου (Kirkman, 2014), ακόμη και στο στάδιο της αιμοκάθαρσης (Κουφάκη, 2014), ως εκ τούτου ο φυσικοθεραπευτής έχει σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στη διεπιστημονική ομάδα αποκατάστασης αυτών των ασθενών.

Τα προγράμματα άσκησης που συμμετέχουν οι ασθενείς με ΧΝΝ είναι διάρκειας 2-6 μηνών και περιλαμβάνουν αερόβια άσκηση (όπως βάδιση μέτριας έντασης ή ποδήλατο), εξειδικευμένες ασκήσεις με βαράκια άνω και κάτω άκρων, ενημέρωση του ασθενή γύρω από τη νόσο και εκπαίδευσή του για την καλύτερη διαχείρισή της.

Τα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να απευθύνονται στους φυσικοθεραπευτές που είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων άσκησης.

Τα οφέλη από την αερόβια άσκηση έγκεινται στην ευεργετική της δράση για αύξηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και της μυϊκής δύναμης, ενώ η άσκηση με βαράκια έχει αποδειχθεί ευεργετική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και την αύξηση της δύναμης.

Επομένως, εάν κάποιος πάσχει από τη νόσο, ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, θα ωφεληθεί να συζητήσει με τον θεράποντα ιατρό του την συμμετοχή του σε ένα τακτικό πρόγραμμα μετρίας έντασης άσκησης με σκοπό:

          να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η αποτελεσματικότητά του στην εκτέλεση δραστηριοτήτων

          την εξασθένηση της φθοράς της φυσικής λειτουργίας και των συναφών περιορισμών στις καθημερινές δραστηριότητες

          τη μείωση της ταχύτητας εξέλιξης της νόσου και

          τη βελτίωση της ποιότητας ζωής

Το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας-Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α) του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) προάγει, αναγνωρίζει, αλλά και ενημερώνει το ευρύ κοινό, για τη σημασία της συμμετοχής σε προγράμματα άσκησης υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή, για καλύτερη καρδιοαγγειακή και αναπνευστική λειτουργία, με στόχο τη μείωση εμφάνισης ασθενών με ΧΝΝ.

 

 

 

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλη την οικογένεια, ομιλίες για θέματα υγείας και ομορφιάς και πολύτιμες συμβουλές από ειδικούς επιστήμονες προσφέρει το 3ου FORUM ΥΓΕΙΑΣ 2018 που πραγματοποιείται φέτος για τρίτη χρονιά, στις 17 & 18 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

 

“Στο 3ο FORUM ΥΓΕΙΑΣ θα αναλυθεί ό,τι μπορεί να απασχολεί τον σύγχρονο Έλληνα και τη σύγχρονη Ελληνίδα. Μία βόλτα θα πείσει τον επισκέπτη από το πρώτο κιόλας λεπτό για τη χρησιμότητα της διοργάνωσης”, τόνισε ο παθολόγος, διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, πρόεδρος της EsoDiMeSO, κ. Σωτήρης Αδαμίδης. Με σύνθημα "Ανοίγουμε την υγεία στην κοινωνία", για δύο ολόκληρες ημέρες σε τρεις παράλληλες αίθουσες θα αναλύονται θέματα για τον άνδρα, τη γυναίκα και το παιδί. Ο κ. Αδαμίδης τόνισε και τον διαδραστικό χαρακτήρα του FORUM, καθώς η διοργάνωση δεν περιορίζεται σε απλές ομιλίες, αλλά περιλαμβάνει και δωρεάν συμβουλευτικές εξετάσεις (Δείτε όλες τις εξετάσεις εδώ https://dyoforum.gr/wp-content/uploads/2018/03/PROLHPTIKES-8-1.pdf).

 

«To 3o FORUM για την υγεία, τη διατροφή και την ομορφιά έχει γίνει πλέον θεσμός στην Αθήνα και από φέτος καθιερώνεται και στη Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο, στις 24 & 25 Νοεμβρίου 2018. Στόχος αυτής της μεγάλης και ουσιαστικά μοναδικής διοργάνωσης είναι μέσω των επιστημόνων υγείας, η έγκριτη και διαδραστική ενημέρωση των Ελλήνων σε θέματα που αφορούν την υγεία, με την ευρύτερη του όρου έννοια και με απώτερο σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο στόχος αποδεικνύεται από το γεγονός της συμμετοχής 20 και πλέον επιστημονικών εταιρειών και 200 από τους πλέον σημαντικούς επιστήμονες υγείας ως ομιλητές», σημείωσε ο Οικονομολόγος, πρόεδρος του Ομίλου Zita και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του FORUM κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης.

 

«Το FORUM καλύπτει όλο το φάσμα της υγείας και της ευεξίας, ψυχικής, σωματικής και πνευματικής, ενώ έχει ως σημείο αναφοράς την πρόληψη», τόνισε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του FORUM, Kαθηγητής Δερματολογίας- Νομικός, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, «Στόχος», πρόσθεσε, «είναι να προωθηθεί η ιδέα του τουρισμού Υγείας. Το FORUM αυτό συγκεντρώνει μια εμπειρία και γνώση που μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί και να καταστεί εξαγώγιμο προϊόν».

 

«Σχολή Γονέων»

«Σχολή Γονέων» αποκάλεσε τη θεματολογία που θα αναπτυχθεί στην αίθουσα «ΠΑΙΔΙ» ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Δ/ντής Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», κ. Γεώργιος Χρούσος, τονίζοντας πως “κάθε γονιός που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την υγεία και τη διατροφή του παιδιού του θα πρέπει να την παρακολουθήσει”. “Ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα αναλυθεί στο FORUM είναι το θέμα του εμβολιασμού, γιατί και στην Ελλάδα έχει έλθει η ‘μόδα’ του να μην εμβολιάζουν οι γονείς τα παιδιά τους, κάτι που είναι παράλογο και επικίνδυνο τόσο για τα παιδιά όσο και για την κοινωνία συνολικά. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το θέμα των τροφικών αλλεργιών που έχουν αυξηθεί φοβερά, χωρίς κανένας να ξέρει το γιατί, αλλά και το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας. Σήμερα στην Ελλάδα, το 33% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, κάτι που καθιστά επιτακτική την ‘επιστροφή’ στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής”, εξήγησε ο κ. Χρούσος.

Στο FORUM συμμετέχει για πρώτη φορά το «Χαμόγελο του Παιδιού», με το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» και εθελοντές γιατρούς και οδοντιάτρους, που θα προσφέρουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στα παιδιά. Προσωπικό του «Χαμόγελου» θα αναλάβει και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, όσο οι γονείς θα παρακολουθούν κάποια ομιλία ή θα υποβάλλονται σε εξετάσεις. «Με μεγάλη μας χαρά συμμετέχουμε στο 3ο FORUM YΓΕΙΑΣ 2018 έχοντας κοινό όραμα με τους διοργανωτές την προληπτική ιατρική στα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002 έως και σήμερα έχουν εξεταστεί δωρεάν περισσότερα από 100.000 στις 3 κινητές ιατρικές μονάδες μας. Οι επισκέπτες του Forum θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ανθρώπους και τις δράσεις μας στον τομέα της Υγείας και οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να μάθουν το «Χαμόγελο», παίζοντας με το εξειδικευμένο προσωπικό μας. Ελπίζουμε να προσφέρουμε πολλά Χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους», τόνισε ο πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού”, κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.

 

Γυναίκα & Άνδρας

Το FORUM ΥΓΕΙΑΣ θα ασχοληθεί εκτεταμένα και με την υγεία και την ομορφιά του άνδρα. Ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Δρ Ανδρέας Φουστάνος θα παρουσιάσει όλες τις πλαστικές επεμβάσεις που απευθύνονται σήμερα στους άνδρες, ενώ στη διάρκεια του διημέρου θα αναλυθούν σημαντικά ζητήματα όπως: η σεξουαλικότητα του άνδρα και η υγεία του προστάτη, η ανδρική υπογονιμότητα, η ανδρόπαυση, τα μεταβολικά και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τέλος, η διάσημη γυμνάστρια Ελένη Πετρουλάκη θα εξηγήσει γιατί το περπάτημα αποτελεί την ιδανική άσκηση για τον άνδρα!

Οι γυναίκες στο FORUM θα μάθουν τα πάντα για τη διατήρηση της νεότητας, αλλά και τα τελευταία δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, θα ενημερωθούν για την κρυφή απειλή που λέγεται διατροφικές διαταραχές και για το πώς μπορούν να διαχειριστούν το εργασιακό στρες και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ www.dyoforum.gr

 

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζει περίπου 195 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως και σήμερα είναι η 8η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, με σχεδόν 600.000 θανάτους κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνια νεφρικής νόσου στις γυναίκες είναι περίπου ίδιος με αυτόν στους άντρες, ίσως λίγο υψηλότερος.

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, με ποσοστό κατά μέσο όρο 14% στις γυναίκες και 12% στους άνδρες. Ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι χαμηλότερος από των ανδρών. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εορτάζεται την ίδια ημέρα με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αναδεικνύοντας την σημασία της υγείας των νεφρών των γυναικών.

Ορισμένες ασθένειες που προσβάλουν και τον νεφρό, όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, πλήττουν συνήθως περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες. Η συχνότητα της νόσου κυμαίνεται σε 1:500-1000 άτομα του γενικού πληθυσμού με τις γυναίκες να υπερτερούν σαφώς των ανδρών με αναλογία 1:9 και η συνηθέστερη ηλικία εμφάνισης είναι μεταξύ 20-30 ετών.

Η νεφρίτιδα του Λύκου έχει ιδιαίτερη σημασία για τις γυναίκες, αφού τις αφορά περισσότερο και εμφανίζεται στην αναπαραγωγική τους ηλικία. Πρόκειται για μια νεφρική νόσο που προκαλείται από μια αυτοάνοση νόσο, μια διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προσβάλλει τα ίδια τα κύτταρα του νεφρού.

Η ΧΝΝ επίσης θεωρείται παράγοντας που μπορεί να περιπλέξει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης αλλά και αιτία μειωμένης γονιμότητας. Η εγκυμοσύνη σε γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ΧΝΝ αποτελεί μια πρόκληση, με υψηλά ποσοστά υπερτασικών διαταραχών και πρόωρων γεννήσεων.

Γι αυτό τον λόγο και καθίσταται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και ο έλεγχος της ΧΝΝ κατά την εγκυμοσύνη αλλά και η παρακολούθηση των γυναικών με ΧΝΝ όχι μόνο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και έπειτα από την κύηση. Από την άποψη αυτή, η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να αποτελέσει πολύτιμη ευκαιρία για έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ, επιτρέποντας έτσι τον προγραμματισμό θεραπευτικών παρεμβάσεων. Με την σειρά τους, οι επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο νεφροπάθειας. Η προεκλαμψία, ένα σύνδρομο κατά το οποίο ένα ελάττωμα της εμφύτευσης του πλακούντα επηρεάζει τους φυσιολογικούς νεφρούς που προκαλούν υπέρταση και πρωτεϊνουρία, αποτελεί μία από τις 3 κύριες αιτίες της μητρικής θνησιμότητας.

Ο Όμιλος Νεφρολογικών Κέντρων Mesogeios, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού προσφέρει δωρεάν προληπτικό έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας σε γυναίκες ηλικίας 18-50 ετών στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι μονάδες Mesogeios (Αθήνα, Χαλκίδα, Καλαμάτα, Κρήτη) καθώς και στις Σέρρες στην Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης με την επωνυμία Medialyse. Οι εξετάσεις ισχύουν για όσους επικοινωνήσουν από την Δευτέρα 5 Μαρτίου έως το Σάββατο 10 Μαρτίου και προγραμματίσουν το ραντεβού τους (Τηλ: +30 210 9422611, εσωτ. 113). Η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Νεφρολογικών Κέντρων Mesogeios με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των νεφρικών παθήσεων.

Τα νοσήματα του προστάτη είναι πάρα πολύ συνηθισμένα και όσο μεγαλώνει ένας άνδρας, τόσο πιθανότερα γίνονται.

Υπολογίζεται, ότι ένας άνδρας ηλικίας 31-40 ετών έχει μία πιθανότητα στις 12 να εκδηλώσει καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, αλλά μία στις δύο όταν φθάσει στα 51-60 του χρόνια και οκτώ στις δέκα όταν περάσει τα 80.

Επιπλέον, ένας στους δύο άντρες εκδηλώνει προστατίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, συχνά πριν τα 50 του χρόνια, και ένας στους επτά εκδηλώνει κάποια στιγμή (συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών) καρκίνο του προστάτη.

Μοιραία λοιπόν ένα από τα συχνότερα ερωτήματα των ανδρών προς τους γιατρούς είναι αν και πως μπορούν να... προστατεύσουν τον προστάτη τους.

«Πολλοί από αυτούς ενδόμυχα ελπίζουν ότι θα τους δώσουμε έναν κατάλογο τροφίμων ή διατροφικών συμπληρωμάτων που θα τους βοηθήσουν να διατηρήσουν υγιή τον προστάτη τους, αλλά αυτό δεν γίνεται», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ. «Αν και ορισμένα τρόφιμα έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ασκούν προστατευτική δράση (όχι ακόμα τουλάχιστον), ενώ πλέον αμφισβητούνται και μεμονωμένα συστατικά, όπως το λυκοπένιο ή το σελήνιο, που παραδοσιακά σχετίζονταν με καλύτερη υγεία του προστάτη».

Τι μπορούν, επομένως, να κάνουν οι άνδρες; Με βάση τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, τα εξής, απαντά ο Δρ. Πούλιας:

1. Να τρώτε καθημερινά δύο σαλάτες και τρία φρούτα. Αντί να ρίχνετε το βάρος σε συγκεκριμένα τρόφιμα, πρέπει να τρώτε ποικιλία λαχανικών και φρούτων, διότι αποτελούν θαυμάσιες πηγές αντικαρκινικών, αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών συστατικών. Να προτιμάτε όσα έχουν βαθύ, φωτεινό χρώμα, αλλά να μην τρώτε καθημερινά τα ίδια. Μην ξεχνάτε να τρώτε τακτικά ρόδι ή να πίνετε τον χυμό του.

2. Να τρώτε δημητριακά ολικής και όχι επεξεργασμένα. Να διαλέγετε μαύρο ψωμί αντί για λευκό, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, δημητριακά πρωινού ολικής κ.λπ.

3.  Περιορίστε την κατανάλωση ζωικών λιπαρών. Να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι κ.λπ.), προϊόντων κρέατος (π.χ. λουκάνικα, αλλαντικά) και γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά (να προτιμάτε τα άπαχα, αλλά όχι πάνω από 2-3 μερίδες την ημέρα). Αντιθέτως φροντίστε να τρώτε ψάρια (χρειάζεστε τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα), πουλερικά χωρίς πέτσα, όσπρια (τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα) και αυγά (έως τρία την εβδομάδα για τους περισσότερους άνδρες). Μία μερίδα γαλακτοκομικά είναι 30 γραμμάρια τυρί, 1 κεσές γιαούρτι ή ένα ποτήρι (220-250 ml) γάλα.

4. Να διαλέγετε ωφέλιμα λιπαρά. Να χρησιμοποιείτε ως κύριο πρόσθετο λίπος στη διατροφή σας το ελαιόλαδο και να τρώτε τακτικά λίγους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια). Να αποφεύγετε τα μερικώς υδρογονωμένα και τα υδρογονωμένα λιπαρά (τρανς λιπαρά οξέα) που υπάρχουν σε πολλά πρόχειρα φαγητά (π.χ. πατατάκια, γαριδάκια, τηγανητές πατάτες, ορισμένες ζύμες, αρτοσκευάσματα και κρουασάν κ.λπ.) και σε συσκευασμένα τρόφιμα.

5. Προσέξτε τι πίνετε. Να αποφεύγετε τα ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη (π.χ. πλήρη αναψυκτικά, φρουτοποτά, καφές, τσάι ή φρουτοχυμοί με ζάχαρη κ.λπ) και να προτιμάτε όσα αναγράφουν «χωρίς προσθήκη ζάχαρης». Να περιορίζετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σε 1-2 την ημέρα. Να πίνετε τακτικά λίγο πράσινο τσάι. Να πίνετε καθημερινά άφθονο νερό.

6. Αποφύγετε τα πολλά γλυκά. Να καταναλώνετε τούρτες, τάρτες, κρέμες, κέικ, μπισκότα, παγωτά κ.λπ. σποραδικά (σπανιότερα από μία φορά την εβδομάδα).

7. Μειώστε την κατανάλωση άλατος. Να επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, διαβάζοντας και συγκρίνοντας τις ετικέτες των τροφίμων. Περιορίστε την κατανάλωση έτοιμων, συσκευασμένων φαγητών.

8. Προσέξτε τις μερίδες σας. Φροντίστε το μισό σας πιάτο να είναι πάντοτε γεμάτο με σαλάτα λαχανικών ή με φρούτα (αναλόγως με το γεύμα) και να μην τρώτε μεγάλες ποσότητες τροφής. Έχει βρεθεί ότι η παχυσαρκία αποτελεί αρνητικό προγνωστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη. Να τρώτε λοιπόν αργά, να μασάτε καλά το φαγητό σας και να σταματάτε όταν νιώθετε ότι χορτάσατε. Να αποφεύγετε επίσης το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων.

9. Να γυμνάζεστε συστηματικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που γυμνάζονται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καλοήθη υπερτροφία του προστάτη και προστατίτιδα. Η άσκηση έχει επίσης συσχετισθεί με καλύτερες εκβάσεις σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη.

10. Μην παίρνετε συμπληρώματα δίχως ιατρική συμβουλή. Ορισμένα (π.χ. ασβέστιο) μπορεί να είναι επιβλαβή για τον προστάτη, επομένως είναι απαραίτητη πρώτα η συμβουλή του ουρολόγου ιατρού.

11. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, συμβουλευθείτε ένα γιατρό. Ίσως χρειάζεστε προληπτικό έλεγχο από νεαρή ηλικία.

 

 

 

 

 

Από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος αποδεικνύεται η χρήση προϊόντων καπνού, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν τα στοιχεία σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Πέραν δηλαδή των γνωστών, γενικών καρδιοπνευμονικών επιπλοκών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καπνιστές σε περίπτωση που χρειαστεί να χειρουργηθούν, αντιμετωπίζουν και ειδικές δυσκολίες επούλωσης των τραυμάτων τους είτε υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση είτε όχι.

«Όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία έτσι και το κάπνισμα έχει τεκμηριωθεί, από πολυάριθμες μελέτες, ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα γρήγορης ίασης. Οι  καπνιστές, μεταξύ άλλων, αναρρώνουν αργότερα από τους μη καπνιστές, έχουν αυξημένες πιθανότητες καταγμάτων, πονούν περισσότερο, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών που αφορούν το ίδιο το τραύμα σε ενδεχόμενη χειρουργική επέμβαση, έχουν συχνότερη ανάγκη εισαγωγής σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στους δε καπνιστές - διαβητικούς ή/και παχύσαρκους ασθενείς ο κίνδυνος υπερπολλαπλασιάζεται», επισημαίνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός άνω άκρου Δρ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος.

Για τους λόγους αυτούς οι επιστημονικές ορθοπαιδικές εταιρείες διεθνώς έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τις κατεξοχήν πολέμιες του καπνίσματος οργανώσεις και εταιρείες άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, με σκοπό την προώθηση της παύσης ή αποφυγής χρήσης όλων των προϊόντων καπνού.

Ειδικότερα, οι συστηματικοί καπνιστές αλλά και όσοι εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν αυξημένη απώλεια οστικής μάζας και επομένως χαμηλότερη οστική πυκνότητα συγκριτικά με τους μη ή πρώην καπνιστές. Η οστεοπόρωση, στην οποία οδηγεί η χαμηλή οστική πυκνότητα, αυξάνει των κίνδυνο καταγμάτων, τα οποία καθυστερούν να πωρωθούν, ιδιαίτερα όσα προκύπτουν στο βραχιόνιο, στο μηριαίο οστό και στην κνήμη. Δηλαδή, οι τραυματίες καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες αργής ανασύστασης οστών, τα τραύματά τους καθυστερούν να επουλωθούν όπως και η θεραπεία για όσα δεν πωρώνονται, λόγω της κακής οξυγόνωσης των τραυματισμένων ιστών.

Ευρήματα μελετών έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν 3 έως 4 φορές μεγαλύτερη αδυναμία ή καθυστέρηση ανάπλασης  των οστών  μετά από την οστική ένωση,  λόγω καθυστερημένης επαναγγείωσης του μοσχεύματος και προδιάθεσης για νέκρωσή του. Άλλες αποκάλυψαν ότι υπάρχει 50% καθυστέρηση στην επούλωση ανοικτών ή κλειστών καταγμάτων της κνήμης ανθρώπων που κάπνιζαν.

«Πειραματικές μελέτες  έχουν αποδείξει ότι η διαδικασία πώρωσης ενός οστού διαφέρει στους καπνιστές με πρακτικό αποτέλεσμα τη μείωση της μηχανικής αντοχής κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε επανακάταγμα», τονίζει ο Δρ. Γιαννακόπουλος.

Οι αρνητικές επιπτώσεις όμως δεν σταματούν στα οστά, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι η νικοτίνη ευθύνεται  για την καθυστερημένη ένωση τένοντα-οστού. Επίσης, ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν χειρότερο λειτουργικό αποτέλεσμα μετά την αρχική ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Μετά την επέμβαση οι καπνιστές πονούν περισσότερο και συχνότερα, κινούνται λιγότερο, έχουν αστάθεια, ενώ παρουσιάζουν και αυξημένη συχνότητα κλειδώματος  της άρθρωσης του γόνατος. Έχουν δε αυξημένη συχνότητα ρήξης του στροφικού τενόντιου πέταλου και δυσλειτουργία των ώμων, καθυστερημένη επούλωση και λιγότερο ικανοποιητικά αποτελέσματα από την αποκατάστασή του.

Το συστηματικό κάπνισμα έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στον αυχένα και τη μέση, δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί χρόνιο μυοσκελετικό πόνο στα σημεία αυτά, ενώ ευθύνεται και για εμφάνιση φλεγμονωδών και αυτοάνοσων ασθενειών.

Όσον αφορά στα περιεγχειρητικά και μετεγχειρητικά προβλήματα το κάπνισμα μπορεί να ευθύνεται για τη δυσκολία ανάνηψης του ασθενούς, για αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα έως και ένα μήνα μετά την επέμβαση εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων, εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρδιακής ανακοπής, εγκεφαλικού επεισοδίου και λοίμωξης.

Ειδικά μετά από επεμβάσεις ολικής αντικατάστασης ισχίου και γόνατος, οι ασθενείς έχουν μειωμένη επούλωση των χειρουργικών τραυμάτων και κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων και πνευμονίας.

Από μια πρόσφατη μελέτη σε 15.264 ασθενείς διαπιστώθηκε ότι οι νυν καπνιστές όχι μόνο έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο επανεπέμβασης λόγω λοίμωξης εντός 90 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, αλλά και ότι η συνολική ποσότητα των πακέτων που έχει καπνίσει ο ασθενής ανά δεκαετία, ανεξάρτητα από το πόσο καπνίζει ο ασθενής κατά την προεγχειρητική περίοδο, συμβάλλει σημαντικά στον αυξημένο κίνδυνο επανεισαγωγής. Σε άλλη μελέτη καταδείχθηκε ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης αναθεώρησης της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου σε σύγκριση με τους μη καπνιστές και τους πρώην καπνιστές.

Όσοι υποβάλλονται δε σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη αντιμετωπίζουν κίνδυνο αυξημένης απώλειας αίματος και ανάγκης για μετάγγιση, και μετεγχειρητικά κίνδυνο για εμφάνιση κήλης και ανάγκη για υποβολή σε νέα επέμβαση.

 «Μεγάλο ποσοστό επιπλοκών θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι καπνιστές διέκοπταν τη συνήθεια μήνες πριν την υποβολή τους σε χειρουργική επέμβαση, όταν αυτή είναι προγραμματισμένη.

Ωστόσο, ο ακριβής χρόνος διακοπής  ώστε να απολαμβάνουν οι ασθενείς τα βέλτιστα αποτελέσματα δεν έχει προσδιοριστεί. Είναι ευνόητη, λοιπόν, η ανάγκη ενημέρωσης των ασθενών για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη θεραπεία κάθε μυοσκελετικής βλάβης και η παρότρυνσή τους να σταματήσουν το κάπνισμα πριν από οποιαδήποτε ορθοπαιδική επέμβαση», καταλήγει ο Δρ. Γιαννακόπουλος.

 

Πάγιες επιδιώξεις κάθε γυναίκας είναι η υγεία και η ομορφιά της. Καίρια θέματα της γυναικείας υγείας, διατροφής και ομορφιάς θα αναλυθούν από διακεκριμένους ομιλητές, στο πλαίσιο του 3ου FORUM ΥΓΕΙΑΣ που πραγματοποιείται φέτος για τρίτη χρονιά, στις 17 & 18 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο, με την υποστήριξη περισσότερων από 20 επιστημονικών εταιρειών, το περιοδικό ΔΥΟ και τη ΖΙΤΑ Medical Management.

 

Ποια είναι τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα του ωραίου φύλου και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν; Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τι η ενδομητρίωση; Τι λύσεις υπάρχουν για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και πότε θα πρέπει μια γυναίκα να προχωρά σε κατάψυξη ωαρίων;

Πώς πρέπει κάθε γυναίκα να φροντίζει το δέρμα και τα μαλλιά της και τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα συμπληρώματα διατροφής στην αντιγήρανση; Tι όπλα έχει σήμερα στη διάθεσή της η επιστήμη για να αποκαταστήσει την εμφάνιση της γυναίκας χωρίς νυστέρι; Υπάρχει τρόπος μια γυναίκα να πολεμήσει τον Νο1 γυναικείο εχθρό που λέγεται κυτταρίτιδα;

Εκτός από τη γονιμότητα και την ομορφιά, σημαντική είναι και η υγεία της γυναίκας. Πώς θα πρέπει μια γυναίκα να ελέγχει τον μαστό της και τι λύσεις υπάρχουν αν διαγνωστεί με καρκίνο;  Πώς τα αυτοάνοσα νοσήματα συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε;

Ποιες αλλαγές θα πρέπει να περιμένει η γυναίκα στο σώμα της κατά την εμμηνόπαυση και ποια διατροφή και άσκηση θα πρέπει να ακολουθήσει αν διαγνωστεί με οστεοπόρωση;

 

Με το σύνθημα "Ανοίγουμε την υγεία στην κοινωνία", το FORUM ΥΓΕΙΑΣ έρχεται να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω και σε πολλά ακόμη ερωτήματα. Πρόκειται για μια μοναδική ετήσια διοργάνωση που πλέον έγινε θεσμός. Διοργανώνεται για τρίτη χρονιά με στόχο την πρόληψη, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ακούσουν και να ρωτήσουν κορυφαίους επιστήμονες σχεδόν για κάθε θέμα που απασχολεί τον άνδρα και τη γυναίκα, σε σχέση με την υγεία, τη διατροφή και την ομορφιά τους, αλλά και για την φροντίδα του παιδιού και του εφήβου!

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 

Μια σημαντική συμμετοχή, αυτή του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του κινητού πολυϊατρείου «Ιπποκράτης» στο 3ο FORUM ΥΓΕΙΑΣ, συμφωνήθηκε μεταξύ του Προέδρου του οργανισμού κ. Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου και του Προέδρου του Ομίλου ΖΙΤΑ κ. Ζαχαρία Καπλανίδη.

           

Το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», που διαθέτει ωτορινολαρυγγολογικό, παιδιατρικό, οφθαλμολογικό, οδοντιατρικό τμήμα και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, έχοντας προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε περισσότερα από 100.000 παιδιά, από το 2002 έως σήμερα, το τρίτο σαββατοκύριακο του Μαρτίου θα βρίσκεται στο Ζάππειο, στο 3ο FORUM ΥΓΕΙΑΣ 2018, για να προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στους παραπάνω τομείς σε εκατοντάδες παιδιά που θα προσέλθουν με τους γονείς τους.

 

Στο πλαίσιο του Forum, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να ρωτήσουν κορυφαίους επιστήμονες σχεδόν για κάθε θέμα που απασχολεί τον άνδρα και τη γυναίκα, σε σχέση με την υγεία, τη διατροφή και την ομορφιά τους, αλλά και για την φροντίδα του παιδιού και του εφήβου!

 

Παράλληλα, θα γίνουν πολλά διαδραστικά και θα υπάρχει παροχή εξατομικευμένων συμβουλών σε σχέση με την υγεία, τη διατροφή και την ομορφιά. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα έχει ενεργό συμμετοχή και στα διαδραστικά, προσφέροντας δημιουργική απασχόληση στα παιδιά.

 

Η είσοδος για όλους τους επισκέπτες για όλα τα διαδραστικά και τις προαναφερόμενες προληπτικές εξετάσεις είναι απολύτως δωρεάν.

 

Τόσο στη διάρκεια των ομιλιών, όσο και σε ειδικό συνέδριο που θα διεξαχθεί παράλληλα με το 3ο FORUM ΥΓΕΙΑΣ στο Ζάππειο, ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στη συμβολή των ιαματικών νερών τόσο στη δημιουργία καλλυντικών προϊόντων, όσο και γενικότερα στην υγεία και την ευεξία μας.

 

Αν η Υγεία, η Διατροφή και η Ομορφιά είναι στις βασικές σας προτεραιότητες, σας περιμένουμε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 17 & 18 Μαρτίου και στο Συνεδριακό Κέντρο ‘’Ιωάννης Βελλίδης’’ στις 24 & 25 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, αφού για πρώτη φορά φέτος, το FORUM ΥΓΕΙΑΣ βάζει σαν στόχο την πρόληψη και στη Θεσσαλονίκη!

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!


Για περισσότερες πληροφορίες για το forum επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.dyoforum.gr

To 1ο Συμπόσιο Λεμφοιδήματος διοργανώνει η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος (Ο.Ε.Ε) Αποκατάστασης Παθήσεων του Λεμφικού Συστήματος και Οιδημάτων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών (ΠΣΦ). Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, στις 3 - 4 Μαρτίου 2018.

Το συμπόσιο με θέμα «Λεμφοίδημα και δυσλειτουργίες του Λεμφικού Συστήματος: Από την Πρόληψη στην Αντιμετώπιση» αποτελεί την πρώτη εκδήλωση - ορόσημο στον κύκλο της φυσικοθεραπείας και της διαχείρισης των οιδημάτων, γενικότερα, στην Ελλάδα.

Mε την επέκταση της εμφάνισης των νεοπλασιών, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί επίσης πολύ η εμφάνιση δευτερογενών λεμφοιδημάτων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μάλιστα, όλο και περισσότεροι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων μελετούν το λεμφοίδημα και εξειδικεύονται στην αντιμετώπισή του, με τελικό σκοπό την πρόληψη και, φυσικά, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η παρουσίαση τεκμηριωμένης επιστημονικά γνώσης σχετικά με τα λεμφοιδήματα, καθώς και ο καθορισμός και η εδραίωση ενός νέου οράματος και μιας σύγχρονης στρατηγικής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή τους.

Διακεκριμένοι ομιλητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από διάφορες ειδικότητες-εξειδικεύσεις, θα αναπτύξουν θεματικές ενότητες που εκφράζουν την παγκόσμια ομοφωνία σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης των ασθενών που αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες στο λεμφικό σύστημα. Στόχος είναι να εκθέσουν τόσο τις διαφορετικές σκοπιές στην προσέγγιση των οιδημάτων όσο και τις διαφορετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, χαράζοντας, ταυτόχρονα, μία ενιαία στρατηγική στην ενημέρωση για το θέμα.

Στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών, αλλά και των συναδέλφων φυσικοθεραπευτών, ο ΠΣΦ συνδέει τη θεωρία με την πράξη, με την διοργάνωση κλινικών εργαστηρίων λεμφικής ελαστικής ταινίας (Tape) και αυτοπερίδεσης άνω και κάτω άκρου.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου έχει οργανωθεί επίσης χώρος έκθεσης, όπου θα παρουσιάζονται, από εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου, όλες οι σύγχρονες επιλογές για τη διαχείριση του λεμφοιδήματος.

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση lymphedema-congress.gr/ και θα ξεκινήσουν από τις 8 το πρωί του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Royal Olympic.