Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019
Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Στο Λονδίνο μεταφέρθηκε το πρωί της Τρίτης μια γυναίκα που συμμετείχε σε θεατρική αποστολή στη Σιέρα Λεόνε η οποία επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα.

 

Πρόκειται για το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σκωτίας.

 

Υπάρχει εξάλλου και άλλο άτομο στη Σκωτία, επίσης εργαζόμενος σε υπηρεσίες υγείας που υποβάλλεται σε εξετάσεις για Έμπολα μετά την επιστροφή του από τη Δυτική Αφρική.

 

Διαβάστε επίσης

 

Έμπολα: Πάνω από 20.000 τα κρούσματα, σχεδόν 8.000 οι νεκροί

 

Ο Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός International Orthodox Christian Charities – IOCC και η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση της Αμερικής ΑΧΕΠΑ προσφέρουν υγειονομικό υλικό στις υγειονομικές δομές της χώρας. Πρόκειται για ένα κοντέινερ 40 ποδών με αναλώσιμο υγειονομικό υλικό συνολικού βάρους επτά τόνων, αξίας οκτακοσίων χιλιάδων δολαρίων παραδίδεται σήμερα στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να ανακουφίσει τις ανάγκες των νοσηλευτικών δομών της Κρήτης.

 

Το περιεχόμενο του κοντέινερ αποτελείται από υλικό απόλυτα αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και περιλαμβάνει πλήθος ειδών για τις καθημερινές ανάγκες ενός νοσοκομείου, όπως αναλώσιμα, εργαστηριακό υλικό, χειρουργικό εξοπλισμό κ.ά.

 

Οι εκπρόσωποι των δύο Οργανισμών/δωρητών στην Ελλάδα κυρία Δέσποινα Κατσιβελάκη του IOCC, μαζί με εκπροσώπους του τοπικού τμήματος Χανίων της ΑΧΕΠΑ και τον κυβερνήτη της Ελληνικής Περιφέρειας της ΑΧΕΠΑ συμπολίτη μας κ. Γιώργο Πλοκαμάκη, παρέδωσαν σήμερα το κοντέινερ που μόλις έφτασε από τις ΗΠΑ, στους εκπροσώπους της 7ης ΥΠΕ και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων κ. Χαράλαμπο Δουλγεράκη.

 

«Η ελληνική ομογένεια της Αμερικής είναι για άλλη μια φορά παρούσα συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Πλήθος μεγάλων προγραμμάτων βοηθείας σε τρόφιμα, θέρμανση και ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας χρηματοδοτούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τον IOCC στην Αθήνα και σ’ όλη την Ελλάδα. Μέρος της βοήθειας αυτής αποτελεί το σημερινό κοντέινερ το οποίο είναι το 15ο που έρχεται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ήδη ετοιμάζεται το 16ο το οποίο θα παραδοθεί σε λίγους μήνες σε άλλη, ακριτική αυτή τη φορά, περιοχή της Ελλάδας.» δήλωσε η κυρία Κατσιβελάκη.

 

«Το υγειονομικό υλικό που παραδίδετε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων θα καλύψει ανάγκες του Νοσοκομείου, αλλά και όλων των υπολοίπων δομών της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Η Ελληνική Περιφέρεια της μεγαλύτερης και παλαιότερης ομογενειακής οργάνωσης, της ΑΧΕΠΑ, με τα 31 τμήματα που διαθέτει στην Ελλάδα, φροντίζει να είναι πάντοτε παρούσα τόσο σε θέματα φιλανθρωπίας, όσο και στη προώθηση των Ελληνικών συμφερόντων, της παιδείας και του Ελληνισμού σε διεθνές επίπεδο» δήλωσε ο κυβερνήτης της Ελληνικής Περιφέρειας της ΑΧΕΠΑ κ. Γιώργος Πλοκαμάκης.

Τα γράμματα στον ...'Άγιο Βασίλη έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες καθώς τα μικρά παιδιά ταυτίζουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τα δώρα που θα πάρουν από τους γονείς, τους νονούς και τους λοιπούς ενήλικες που τα αγαπούν!

 

Οι ειδικοί πάντως συστήνουν να τους κάνουμε τα χατίρια στο βαθμό που ο καθένας έχει την οικονομική δυνατότητα αλλά να μην επιτρέπουμε να ταυτίζουν την χαρά, με τα δώρα. Και οπωσδήποτε να μην απαιτούν από τους γονείς την απόκτηση όλων όσων έχουν δει φέτος στις διαφημίσεις ότι τους αρέσουν... Άλλωστε, η χαρά από την αγορά ενός δώρου μπορεί να έχει και άλλες διαστάσεις:
-Μια βόλτα με τους γονείς και τα αδέλφια στην χριστουγεννιάτικη, στολισμένη αγορά ώστε να τα επιλέξουν όλοι μαζί.
-Την αγορά μικρών δώρων για παιδάκια από οικογένειες που έχουν περισσότερη ανάγκη.
-Τα παλιά παιχνίδια που έχουν βαρεθεί και μπορούν να χαρίσουν σε ιδρύματα.
- Τα παιχνίδια που μπορούν να παίξουν σε παιδότοπους, παγοδρόμια, πάρκα και αλλού με τους γονείς και τους φίλους τους.
-Σαν παιχνίδι είναι εξάλλου η παρακολούθηση μιας χριστουγεννιάτικης παιδικής ταινίας σε κινηματογράφο ή στο σπίτι με παρέα συνομηλίκων.
-Και μην ξεχνάμε τα επιτραπέζια και τα παζλ που μπορούν να παίξουν όλοι μαζί στην οικογένεια.

γράφει ο πλαστικός χειρουργός, Απόστολος Γαϊτάνης

 

Αν αισθάνεστε την ανάγκη για ανανέωση πριν από το ρεβεγιόν, μη χάνετε χρόνο. Η σύγχρονη κοσμητική ιατρική καταρρίπτει το μύθο της παρατεταμένης περιόδου ανάρρωσης και μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις, κυριολεκτικά στο παρά 5!

 

ΒΟΤΟΧ: Όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία το δέρμα μας αρχίζει να δείχνει τα σημάδια της δράσης της βαρύτητας, της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και της χρόνιας κίνησης των μυών του προσώπου, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα του και να εμφανίζονται ρυτίδες. Το botox, μια φυσική επεξεργασμένη πρωτεΐνη, που δρα πάνω στο μυ, αναστέλλει τη μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος και εμποδίζει τις συσπάσεις. Απευθύνεται σε γυναίκες και άντρες ανεξαρτήτου ηλικίας, σε μια περίοδο της ζωής τους κατά την οποία εμφανίζονται οι ρυτίδες έκφρασης, ενώ η κούραση γύρω από την περιοχή των ματιών και του μετώπου είναι πλέον ορατή. Η θεραπεία με botox είναι μια ακίνδυνη, μη επεμβατική εφαρμογή, αφού η ποσότητα του φαρμάκου που χρησιμοποιείται είναι αμελητέα και απόλυτα ελεγχόμενη. Η διαδικασία διαρκεί από 10 μέχρι 20 λεπτά περίπου και περιλαμβάνει λεπτές ενέσεις στην περιοχή του μεσόφρυου, του μετώπου ή των ματιών, οι οποίες ακινητοποιούν τους μυς που προκαλούν τις ρυτίδες. Κατόπιν, συνεχίζεται κανονικά τις δραστηριότητες σας, αφού η θεραπεία δεν αφήνει ίχνη και δεν απαιτεί συγκεκριμένες προφυλάξεις μετά την εφαρμογή της. Τις επόμενες ημέρες παρατηρείται σταδιακή μείωση των ρυτίδων έκφρασης και τα αποτελέσματα διαρκούν περίπου 6 με 8 μήνες.

 

ΑΝΤΙΟ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ENDERMOLOGIE: Η κυτταρίτιδα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του γυναικείου δέρματος Χειμώνα - Καλοκαίρι. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι γι' αυτή την εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στιβάδα είναι: ορμονική δυσλειτουργία, κληρονομικότητα, κακή διατροφή, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα. Τα σημεία του σώματος στα οποία κάνει πιο συχνά την εμφάνισή της, είναι οι μηροί, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική τους επιφάνεια, οι γλουτοί, τα γόνατα, η κοιλιά και τα μπράτσα. Η μέθοδος endermologie του γαλλικού οίκου LPG αποτελεί παγκοσμίως την πλέον διάσημη θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας, της επιδερμικής χαλάρωσης και του τοπικού πάχους. Πρόκειται για ένα ιατρικό μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας, εγκεκριμένο από το FDA, το μεγαλύτερο και αυστηρότερο οργανισμό της Αμερικής. Η φιλοσοφία της θεραπείας endermologie στηρίζεται στην ηλεκτρονικά ελεγχόμενη δράση δυο κυλίνδρων, που κινητοποιούν το δερματικό ιστό αναδιπλώνοντας τον με μαλάξεις στο σύνολο του σώματος, ενώ η ταχύτητα προγραμματίζεται από τον πίνακα ελέγχου. Όπως επισημαίνει ο κ. Γαϊτάνης, πρόκειται για μη επεμβατική και ανώδυνη θεραπεία, που παρέχει ευεξία και χαλάρωση και δεν απαιτεί καμία ιατρική πράξη ή χρήση χημικών ουσιών. Απλώς ενεργοποιεί και ανανεώνει κάποιες από τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού και του δέρματος. Ανάλογα πάντα με το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος, για να δείτε αποτέλεσμα, θα χρειαστείτε περίπου 10 επισκέψεις.

γράφει ο Κωνσταντίνος Πάντος, χειρουργός- μαιευτήρας-γυναικολόγος, ειδικός αναπαραγωγικής ιατρικής, ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών

 

Η υπογονιμότητα είναι ένα απρόσμενο και δραματικό γεγονός για πολλά ζευγάρια, δεδομένου ότι η τεκνοποίηση θεωρείται μια φυσική διαδικασία και δικαίωμα από επιλογή. Παρ' όλα αυτά, σήμερα, πάνω από 52 εκατομμύρια ζευγάρια ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) εκτιμάται ότι περισσότερα από 186 εκατομμύρια έγγαμες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στις αναπτυσσόμενες χώρες για το έτος 2002 δεν είχαν καταφέρει να αποκτήσουν παιδί, που μεταφράζεται στο ότι ένα στα τέσσερα ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.

 

Και για να γίνει κατανοητό το ζήτημα της υπογόνιμότητας στις πραγματικές του διαστάσεις σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) για το έτος 2010 αναφέρθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο (550,296) κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης από 31 Ευρωπαϊκές χώρες και 991 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκ των οποίων και η Ελλάδα. 

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το 2020 αναμένεται σημαντική αύξηση των επισκεπτών στη χώρα μας, για να τους παρασχεθούν υπηρεσίες υγείας. Το 40% υπολογίζεται ότι θα προέλθει από την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Συνεπώς καθίσταται σαφές γιατί αυτή η δυνατότητα της χώρας μας δεν πρέπει να χαθεί και η χώρα μας να διεκδικήσει ένα αξιοσέβαστο μερίδιο στον διεθνή ιατρικό τουρισμό.

 

Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 14.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ετησίως. Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα μας και μιας εκ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη όπου πραγματοποιούνται 3.500 ωοληψίες, σε σύνολο 5000 κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης ετησίως, με 20ετή εμπειρία στην εξατομικευμένη υπηρεσία, έχουμε συμβάλλει ουσιαστικά στη μεταστροφή του κλίματος στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ενώ παλαιότερα τα ζευγάρια κατέφευγαν στο εξωτερικό προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας που αντιμετώπιζαν, τώρα όχι μόνο παραμένουν στη χώρα μας αλλά καθημερινά είμαστε μάρτυρες μίας μαζικής εισροής ζευγαριών από το εξωτερικό. Ζευγάρια από 34 χώρες του κόσμου και από όλες τις ηπείρους έρχονται σε εμάς όπως, από την Αυστραλία, ΗΠΑ, Ασία, Αφρική και Ευρώπη με τη συχνότητα να αυξάνει για την Ιταλία, Ρουμανία, Κύπρο και Αγγλία.

 

Συγκεκριμένα, το 21% των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιήσαμε το 2013 ήταν σε ζευγάρια που διαμένουν στο εξωτερικό.

 

Οι λόγοι μετακίνησης υπογόνιμων ζευγαριών από χώρα σε χώρα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος τους ποικίλουν ανάλογα με τη χώρα προέλευσης τους.

 

Οι νομοθετικοί περιορισμοί είναι τα κύρια αιτία μετακίνησης ζευγαριών από χώρες όπως η Αίγυπτος, Ιταλία, Γερμανία όπου απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα, η Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Νορβηγία όπου απαγορεύεται η δωρεά ωαρίων, Σκανδιναβικές χώρες όπου ο αριθμός των εμβρύων προς μεταφορά είναι μόνον 1, η Ιταλία που απαγορεύεται η κατάψυξη εμβρύων.

 

Η κύρια αιτία μετακίνησης των Αυστραλών στην Ελλάδα είναι δυνατότητα υποβολής τους σε εξωσωματικής γονιμοποίησης με γεννητικό υλικό από ανώνυμο δότη σε αντιδιαστολή με τη χώρα τους που οι δότες είναι γνωστοί. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα νομοθετικών περιορισμών.

 

Γιατί όμως επιλέγουν τη χώρα μας;

 

Ύψιστης σημασίας στην απόφαση των υπογόνιμων ζευγαριών για να επιλέξουν την Ελλάδα ως προορισμό αντιμετώπισης των αναπαραγωγικών τους προβλημάτων είναι όχι μόνο το προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας αλλά πάνω από όλα η άριστη εξειδίκευση μας στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών καθώς και το κόστος της θεραπείας, που στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για διακοπές, χάρη στο υπέροχο κλίμα της, τα όμορφα τοπία της τις γραφικές αμμουδιές της κι όλα αυτά μέσα στον πλούτο των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων. Έτσι δίνεται η δυνατότητα για επιπλέον χαλάρωση και συναισθηματική προσέγγιση του ζευγαριού κατά την διάρκεια θεραπείας.

 

Η αναπαραγωγική ιατρική μπορεί να καυχηθεί για πολλά ορόσημα στη θεραπεία της γονιμότητας στη σχετικά σύντομη ιστορία της και επιστημονικές δυνατότητες που προσφέρονται.

Εκατομμύρια ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που ζουν αποκλεισμένοι από την ιατρική περίθαλψη περιμένουν ένα «θαύμα». Ένα θαύμα που μπορεί να κάνει ο καθένας από μας για να σώσει μια ζωή και να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στις περιοχές όπου μαίνονται οι μεγαλύτερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον πλανήτη.
Ένα θαύμα που την περασμένη χρονιά χάρισε ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στη Συρία, τη Γάζα, τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται εκτεταμένα από τον ιό Έμπολα αλλά και στις λιγότερο «ορατές» κρίσεις, όπως είναι η επιδημία του AIDS και οι ξεχασμένες ασθένειες της φυματίωσης και της ελονοσίας. Ο εξάχρονος Πάτρικ παρέμεινε για εβδομάδες στο κέντρο Θεραπείας Έμπολα στη Λιβερία και τελικά σώθηκε. Η Φουμέτσα από τη Νότιο Αφρική προσβλήθηκε από επικίνδυνη μορφή ανθεκτικής φυματίωσης και τελικά θεραπεύτηκε. Ο πεντάχρονος Μοχάμαντ υπέστη κατάγματα στα πόδια όταν κατέρρευσε τοίχος στο σπίτι του από βομβαρδισμό στη Γάζα αλλά τελικά περπάτησε.

Με ένα νέο ραδιοτηλεοπτικό σποτ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προβάλλουν αυτές τις γιορτές το θαύμα της προσφοράς μέσα από τρεις χαρακτηριστικές ιστορίες ασθενών τους που κατάφεραν να επιζήσουν την χρονιά που μας πέρασε.

«Ο Πάτρικ, η Φουμέτσα και ο Μοχάμαντ είναι ασθενείς που συναντήσαμε στα προγράμματά μας την χρονιά που αφήνουμε μαζί πίσω μας. Και τους τρεις, όπως και εκατομμύρια ακόμα ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τους ενώνει ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τα κατάφεραν κόντρα στις προβλέψεις», δηλώνει η Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να γίνει ένα θαύμα. Ένα θαύμα αλληλεγγύης που κάνουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας που υποστηρίζουν τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και μας δίνουν τη δυνατότητα να είμαστε δίπλα σε εκατομμύρια ασθενείς σε περισσότερες από 60 χώρες».

 Η Actelion κατέθεσε Αίτηση Άδειας Κυκλοφορίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το selexipag για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης (ΠΑΥ). Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης της αίτησης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η υποβολή αντίστοιχων αιτήσεων στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων καθώς και σε άλλες χώρες. Η αίτηση για το selexipag, τον πρώτο από του στόματος εκλεκτικό αγωνιστή του υποδοχέα IP προστακυκλίνης, βασίζεται στα θετικά αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ μελέτης GRIPHON, σε 1.156 ασθενείς με ΠΑΥ.
Βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο του 2014, η μελέτη GRIPHON, απέδειξε ότι το selexipag μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης συμβάντος νοσηρότητας / θνητότητας σε σχέση με το εικονικό φάρμακο κατά 39% (p<0,0001). Η αποτελεσματικότητα που παρατηρήθηκε ήταν σταθερή σε όλες τις βασικές υποομάδες: ηλικίας, φύλου, λειτουργικού σταδίου κατά ΠΟΥ, αιτιολογίας ΠΑΥ και υποκείμενης θεραπείας για την ΠΑΥ. Οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία για διάστημα έως 4,2 χρόνια. Το συνολικό προφίλ της ανοχής του selexipag στη GRIPHON ήταν σύμφωνο με τις θεραπείες προστακυκλίνης. Ο Jean-Paul Clozel, M.D., Διευθύνων Σύμβουλος της Actelion, σχολίασε: «Είμαι ενθουσιασμένος που καταφέραμε να υποβάλουμε την αίτηση αυτή το 2014, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δυναμική μας δέσμευση να αναπτύσσουμε νέες λύσεις στην ιατρική κοινότητα για τους ασθενείς με ΠΑY, όσο το δυνατό πιο άμεσα. Με το selexipag, οι γιατροί μπορούν να στοχεύσουν την οδό της προστακυκλίνης με μια από τους στόματος θεραπεία με μακροχρόνια οφέλη. Θα συνεργαστούμε στενά με τις Αρχές Υγείας, ώστε αυτή η θεραπεία να είναι διαθέσιμη στους ασθενείς με ΠΑΥ το συντομότερο δυνατό"

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια χρόνια, απειλητική για τη ζωή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στις αρτηρίες ανάμεσα στην καρδιά και τους πνεύμονες του πάσχοντα. Τα συμπτώματα της ΠΑΥ δεν είναι συγκεκριμένα και μπορεί να ποικίλουν από ήπια δυσκολία στην αναπνοή και κόπωση κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, έως συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας και σοβαρούς περιορισμούς στη δυνατότητα άσκησης, και εν τέλει μειωμένο προσδόκιμο ζωής.
Η ΠΑΥ είναι μία ομάδα στην ταξινόμηση της πνευμονικής υπέρτασης (ΠΥ). Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει την ιδιοπαθή ΠΑΥ, κληρονομική ΠΑΥ και ΠΑΥ που προκαλείται από παράγοντες που περιλαμβάνουν νοσήματα του συνδετικού ιστού, λοίμωξη HIV και συγγενή καρδιοπάθεια. Τη τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας της ΠΑΥ, παράλληλα με την ανάπτυξη θεραπευτικών οδηγιών και νέων θεραπειών. Τα φάρμακα που στοχεύουν απευθείας στην παθογένεια της ΠΑΥ είναι οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της ενδοθηλίνης (ERAs), τα ανάλογα προστακυκλίνης και οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5. Οι θεραπείες της ΠΑΥ έχουν αλλάξει την πρόγνωση για τους ασθενείς με ΠΑΥ, από βελτίωση των συμπτωμάτων στην ανοχή της άσκησης πριν από 10 χρόνια, σε καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου σήμερα. Οι περισσότερες γνώσεις για τη νόσο και οι οδηγίες που βασίζονται σε δεδομένα τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών έχουν τονίσει την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση, στοχευμένη αγωγή και θεραπεία συνδυασμού.
Τα ποσοστά επιβίωσης για τους ασθενείς με ΠΑΥ είναι απαράδεκτα χαμηλά και η ΠΑΥ παραμένει μια ανίατη νόσος.

Η οδός της προστακυκλίνης είναι μια από τις 3 σημαντικές οδούς που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία και στη θεραπεία της ΠΑΥ. Η προστακυκλίνη είναι ένα προστανοειδές και χρησιμεύει ως μόριο σηματοδότησης στο ανθρώπινο σώμα. Παράγεται, όπως και άλλες αγγειοδραστικές ουσίες, από τα ενδοθηλιακά κύτταρα. Η προστακυκλίνη προκαλεί αγγειοδιαστολή, έχει αντι-πολλαπλασιαστική δράση, ασκεί αντιφλεγμονώδη επίδραση και αναστέλλει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων. Σε ορισμένες παθήσεις, η παραγωγή της προστακυκλίνης από το ενδοθήλιο βλάπτεται, επιτρέποντας, για παράδειγμα, να υπερισχύσουν οι επιβλαβείς επιδράσεις των αυξημένων επιπέδων ενδοθηλίνης.

To SELEXIPAG, το οποίο αρχικά ανακαλύφθηκε και συντέθηκε από την Nippon Shinyaku, είναι ένας ισχυρός, από του στόματος αγωνιστής του υποδοχέα IP της προστακυκλίνης. To SELEXIPAG στοχεύει επιλεκτικά τον υποδοχέα προστακυκλίνης (ονομάζεται επίσης IP υποδοχέας). Ο ΙΡ υποδοχέας είναι ένα από τα 5 είδη προστανοειδών υποδοχέων. Η προστακυκλίνη ενεργοποιεί τον υποδοχέα IP προκαλώντας αγγειοδιαστολή και αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό των αγγειακών λείων μυϊκών ινών. Το Selexipag, σε αντίθεση με τα ανάλογα προστακυκλίνης, είναι εκλεκτικός αγωνιστής του υποδοχέα IP έναντι άλλων προστανοειδών υποδοχέων. Σε προκλινικά μοντέλα, η επιλεκτική διέγερση του υποδοχέα ΙΡ έχει δείξει ότι διατηρεί την αποτελεσματικότητα και μειώνει τον κίνδυνο των παρενεργειών που προκαλούνται από την ενεργοποίηση των άλλων προστανοειδών υποδοχέων, όπως των υποδοχέων EP1 και EP3 . [1,2,3]

Το selexipag αξιολογήθηκε κατά το παρελθόν σε μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη φάσης ΙΙ, όπου 43 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 3:1 και έλαβαν selexipag ή εικονικό φάρμακο παράλληλα με αναστολέα PDE-5 ή/και ERA [4]
Η GRIPHON, (Prostacyclin (PGI2) Receptor agonist In Pulmonary arterial HypertensiON) ήταν μια τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που αξιολόγησε τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του από του στόματος χορηγούμενου selexipag σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση.

Η μελέτη GRIPHON ήταν η μεγαλύτερη μελέτη έκβασης που πραγματοποιήθηκε ποτέ για την ΠΑΥ, με ένταξη ασθενών σε 181 κέντρα από 39 χώρες της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και της Αφρικής. Η ένταξη των ασθενών στη GRIPHON ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2013 με 1.156 ασθενείς και αποτελεί τη μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη σε ασθενείς με ΠΑΥ. Οι ασθενείς λάμβαναν δις ημερησίως selexipag ή εικονικό φάρμακο, ενώ μπορούσαν να λαμβάνουν παράλληλα υποκείμενη θεραπεία με ανταγωνιστή των υποδοχέων της ενδοθηλίνης (ERA) ή/και αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης 5 (PDE-5), εφόσον λάμβαναν σταθερή δόση τους τελευταίους 3 μήνες πριν την ένταξή τους στη μελέτη. Κατά την έναρξη, το 80% των ασθενών λάμβαναν από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, ειδική για την ΠΑΥ: είτε ERA, είτε αναστολέα PDE-5, ή συνδυασμό και των δύο.

Αυτή η οδηγούμενη από συμβάντα μελέτη ορόσημο σχεδιάστηκε για να αποδείξει την παράταση στο χρόνο εμφάνισης του πρώτου συμβάντος νοσηρότητας/θνητότητας, με το selexipag σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και, για την αξιολόγηση της ασφάλειας του selexipag στους ασθενείς με ΠΑΥ. Όλα τα συμβάντα νοσηρότητας και θνητότητας που αναφέρθηκαν από τους ερευνητές αξιολογήθηκαν από μια ανεξάρτητη Επιτροπή Κρίσιμων Συμβάντων, η οποία δεν είχε καμία πρόσβαση στα δεδομένα θεραπείας της μελέτης.

Η αύξηση της δοσολογίας του selexipag επιτρέπει την εξατομίκευση της δόσης συντήρησης στον κάθε ασθενή βάσει της ανοχής. Η πρώτη δοσολογία στη GRIPHON ήταν 200 μικρογραμμάρια (mcg) δις ημερησίως και αυξήθηκε σταδιακά κατά 200 mcg δις ημερησίως, φτάνοντας έως και τα 1600 mcg δις ημερησίως.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες στη GRIPHON που εμφανίστηκαν με μεγαλύτερη συχνότητα στην ομάδα του selexipag έναντι του εικονικού φαρμάκου συνάδουν με αυτές που είναι γνωστές στη θεραπεία με προστακυκλίνη: πονοκέφαλος, διάρροια, ναυτία, πόνος στο σαγόνι, έμετος, πόνος στα άκρα, μυαλγία, ρινοφαρυγγίτιδα και έξαψη.
Το ποσοστό των ασθενών που διέκοψαν τη θεραπεία εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 14% για την ομάδα του selexipag και 7% για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

 

Δευτέρα, 22 Δεκέμβριος 2014 15:53

Βραβεύσεις για τη Novartis Hellas

Η Novartis Hellas απέσπασε δύο σημαντικά βραβεία για προγράμματα επικοινωνίας που υλοποίησε με την εταιρία Hill & Knowlton Strategies. Συγκεκριμένα κέρδισε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Διαχείριση Φήμης» των βραβείων Ermis για το Πρόγραμμα Εταιρική Επικοινωνίας «Αποστολή μας ο Άνθρωπος, σύμμαχος η Καινοτομία». Η διάκριση όμως της Novartis Hellas επεκτάθηκε και σε άλλη κατηγορία. Η εκστρατεία «Αναπνέω», μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), έλαβε το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «Κοινωνία και Επιχειρηματικότητα». Η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση σε ακριτικές περιοχές.

Παρασκευή, 19 Δεκέμβριος 2014 15:48

Νέο Euromedica στα Γρεβενά

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ακτινοδιαγνωστικού Κέντρου της EUROMEDICA στα Γρεβενά, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας νέου Μικροβιολογικού Τμήματος. Στο Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο EUROMEDICA λειτουργούν τα τμήματα: Μαγνητικής Τομογραφίας, Αξονικής Τομογραφίας, Ψηφιακής Μαστογραφίας, Ψηφιακής Απεικόνισης (Ακτινογραφιών, Ακτινοσκοπήσεων, Υστεροσαλπιγγογραφίας), Ψηφιακών Οδοντιατρικών Απεικονίσεων, Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας, Υπερήχων-Triplex, Πλήρους Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου και Check Up.
Το Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο EUROMEDICA ΓΡΕΒΕΝΩΝ συνεργάζεται με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, διασφαλίζοντας το υψηλότερο επίπεδο ιατρικής φροντίδας.

Πραγματοποιήθηκε η 1η ημερίδα του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ την Πέμπτη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε ο απολογισμός από την 7ετή υλοποίηση του Προγράμματος και οι καινοτόμες εφαρμογές του στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των μαθητών. Κατά την ημερίδα αναδείχθηκε η σπουδαιότητα του Προγράμματος και η ανάγκη να συνεχιστεί η υλοποίησή του στα σχολεία όλης της χώρας. Ο μεγάλος όγκος των δεδομένων του ΕΥΖΗΝ έχει επιτρέψει να δημιουργηθούν νόρμες σωματικής διάπλασης και , για πρώτη φορά, νόρμες φυσικής κατάστασης, για τα παιδιά και τους εφήβους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία θα δοθούν τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα και θα είναι διαθέσιμα μέσα από τον ιστότοπο του ΕΥΖΗΝ (http://eyzin.minedu.gov.gr/Pages/Home.aspx). Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης (e-learning), το οποίο θα παρέχεται δωρεάν, σε όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας. Αναλυτικά, ο Λάμπρος Συντώσης, Καθηγητής Διατροφής-Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικά υπεύθυνος του ΕΥΖΗΝ, αναφέρθηκε στους στόχους του Προγράμματος και στους άξονες πάνω στους οποίους υλοποιείται. Όπως σημείωσε, ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ ξεκίνησε πιλοτικά το έτος 2004 και εφαρμόζεται ουσιαστικά από το 2007. Υλοποιείται με βάση τρεις άξονες: την αξιολόγηση παραμέτρων υγείας σε παιδιά και έφηβους, την ενημέρωση/εκπαίδευση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων, καθώς και την παρέμβαση στο σχολείο, την οικογένεια, και το σύνολο της κοινωνίας. Τέλος, αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά την ανάπτυξη των παιδιών στην Ελλάδα, που είναι το υπερβάλλον βάρος. Ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος, Καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Διατροφής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και αναπληρωτής επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ, αναφέρθηκε στη μεθοδολογία και τα εργαλεία αξιολόγησης του ΕΥΖΗΝ, επεξηγώντας τις παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων που εξάγονται από το Πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, το ΕΥΖΗΝ αποτελεί ουσιαστικά μια απογραφή του μαθητικού πληθυσμού - κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, με άμεσα παραδοτέα αποτελέσματα στο Υπουργείο Παιδείας και στην ελληνική κοινωνία. Ο Κωνσταντίνος Τάμπαλης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Επιδημιολόγος, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αξιολόγησης της ανθρωπομετρίας και της φυσικής κατάστασης, καθώς και σε πρακτικές εφαρμογές και προεκτάσεις τους στην εκπαίδευση. Όπως σημείωσε, το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο, η τεχνογνωσία του οποίου μπορεί να εξαχθεί σε άλλες χώρες. Η Γλυκερία Ψαρρά, διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της διατροφικής αξιολόγησης και τις προεκτάσεις του Προγράμματος στην εκπαίδευση. Η κα Ψαρρά έκανε ειδική αναφορά στο πρόβλημα της παχυσαρκίας που πλήττει την παιδική και εφηβική ηλικία. Όπως επισήμανε, το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ εστιάζει στην ποιοτική αξιολόγηση της διατροφής των παιδιών και των εφήβων, με στόχο να ανιχνευτούν οι μαθητές που υιοθετούν λανθασμένες διατροφικές πρακτικές, να διαμορφωθούν τα κατάλληλα μηνύματα προς τους γονείς, το σχολείο και την κοινωνία, καθώς και να γίνει ο σχεδιασμός των σχετικών παρεμβάσεων. Η Ειρήνη Μπαθρέλλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέλος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και συνεργάτιδα του Προγράμματος, αναφέρθηκε στις τεχνικές που ενδείκνυται να εφαρμόσουν οι ενήλικες, προκειμένου να επηρεάσουν με θετικό τρόπο τις συνήθειες των παιδιών, είτε αυτές αφορούν διατροφή είτε σωματική δραστηριότητα, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή τους από τη μεριά των εκπαιδευτικών στα σχολεία, και με μια προοπτική για μελλοντικές παρεμβάσεις του προγράμματος. Ο Στέλιος Δασκαλάκης, Διευθυντής Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σημείωσε πως το Υπουργείο έχει αγκαλιάσει το Πρόγραμμα και τόνισε την αξία των ευρημάτων του Προγράμματος για τον σχεδιασμό εμπεριστατωμένων πολιτικών στη χώρα, εξαίροντας παράλληλα τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. Η Λιάνα Σαρλά, εκπαιδευτικός οικονομολόγος στην ομάδα του Κοινωνικού Σχολείου, συνεργάτιδα του γραφείου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αρχές του Κοινωνικού Σχολείου και στις συνιστώσες του που σχετίζονται με το ΕΥΖΗΝ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, και η Αντιπρύτανης Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη. Ο πρύτανης σημείωσε πως το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ παράγει απτά αποτελέσματα για την Κοινωνία, διεξάγεται σε πανελλαδικό επίπεδο και έχει χρονική συνέχεια.