Τρίτη 19 Μαρτίου 2019
Τρίτη, 18 Νοέμβριος 2014 17:41

Αντιμετώπιση της παράλυσης με φυσικοθεραπεία

Από

Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει τα κέντρα κινητικού ελέγχου του εγκεφάλου. ¨οπως μας αναλύει η φυσικοθεραπεύτρια  Ευγενία Γαζή, "αποτέλεσμα αυτής είναι η δυσκολία εκτέλεσης απλών κινήσεων αλλά και η έλλειψη κινητικού ελέγχου. Διεθνείς στατιστικές αναφέρουν συχνότητα εμφάνισης σε ποσοστά 1,2-2% επί των ζώντων γεννήσεων. Στην Ελλάδα γεννιούνται 100-120 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση κάθε χρόνο. Η ανάπτυξη της κινητικής λειτουργίας σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση υπήρξε εδώ και δεκαετίες πρωταρχικός στόχος για τους φυσικοθεραπευτές. Στην προσπάθεια αυτή προστέθηκε πρόσφατα ένα νέο όπλο η μέθοδος Therasuit. Πρόκειται για ένα δυναμικό, εντατικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και κινητικής εξέλιξης. Πλεονέκτημα της είναι η αύξηση της μυικής ενδυνάμωσης χωρίς αύξηση της σπαστικότητας, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο λειτουργική κίνηση. Χαρακτηριστικό της μεθόδου αυτής είναι η χρήση μιας ειδικής στολής, η δημιουργία της οποίας έχει στηριχθεί σε ανάλογη, που χρησιμοποίησαν Ρώσοι επιστήμονες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υποκινητικότητας και της μυικής αδυναμίας των αστροναυτών που βίωναν όταν επέστρεφαν από το διάστημα λόγω της έλλειψης βαρύτητας.

Το 1997 η ορθωτική -θεραπευτική στολή δοκιμάστηκε με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε παιδιά στην Αμερική. Το 2002, μετά από πολύχρονες έρευνες, παρουσιάστηκε η ορθωτική στολή TheraSuit, η οποία σχεδιάστηκε από δύο φυσικοθεραπευτές, την Isabela και τον Richard Koscienly, γονείς της 17χρονης Kaya που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση. Είναι η πρώτη ορθωτική στολή που σχεδιάστηκε ποτέ για την αποκατάσταση νευρολογικών και αισθητηριακών διαταραχών. Η θεωρία πάνω στην οποία στηρίχθηκε η χρήση της θεραπευτικής στολής, είναι ότι προκαλεί ιδιοδεκτικό ερεθισμό που δραστηριοποιεί και επιταχύνει τη διαμόρφωση και τον επανασχηματισμό του νευρικού συστήματος (brain plasticity), που δεν έχει αναπτυχθεί μετά τη γέννηση. Μέσα από ένα σύστημα ειδικά σχεδιασμένων ελαστικών ταινιών πετυχαίνεται η επαναφορά της στάσης του σώματος στα φυσιολογικά πρότυπα. Η λειτουργία των μυών από τη σωστή στάση, επιτρέπει στον ασθενή να διδαχθεί τα σωστά πρότυπα κίνησης. Η θεραπευτική στολή TheraSuit παρέχει εξωτερική σταθεροποίηση στον κορμό και συνεπώς επιτρέπει περισσότερο ελεύθερη και συντονισμένη κίνηση στα άνω και κάτω άκρα. Σε συνδυασμό δε, με το πρόγραμμα εντατικής θεραπείας επικεντρώνεται στην κινητική ανάπτυξη,την ενδυνάμωση,την αντοχή,την ελαστικότητα,την ισορροπία και τον συντονισμό. Η μέθοδος TheraSuit επιταχύνει τη λειτουργική πρόοδο του ατόμου. Ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε ένα τέτοιο πρόγραμμα πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες μεθόδους. Μετρήσεις που έγιναν σε πλήθος ερευνών έδειξαν ότι τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι ορατά ακόμα και έξι μήνες μετά, αν ακολουθηθεί ένα συντηρητικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί το παιδί πριν και μετά το τέλος του προγράμματος. Με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε παιδιού σχεδιάζεται και το πρόγραμμα εντατικής θεραπείας TheraSuit.

H μέθοδος αυτή παρουσιάζει τα παρακάτω σημαντικά πλεονεκτήματα:

-ευθυγραμμίζει το σώμα κοντά στο φυσιολογικό πρότυπο
-αυξάνει την ενεργητική κίνηση
-αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή
-εκπαιδεύει σωστά κινητικά πρότυπα
-ομαλοποιεί το μυικό τόνο και το συντονισμό των κινήσεων
-βελτιώνει τις λειτουργικές δεξιότητες (μπουσούλισμα, κάθισμα, περπάτημα)
-βελτιώνει την ιδιοδεκτικότητα και την αισθητικότητα
-μειώνει τα παθολογικά αντανακλαστικά
- προσδίδει στο σώμα την πίεση της βαρύτητας
-επηρεάζει τον προθάλαμο του εγκεφάλου
-υποκινεί και βελτιώνει τη λεκτική παραγωγή
Το πρόγραμμα TheraSuit απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με : εγκεφαλκή παράλυση, αταξία, νευρομυικές/αναπτυξιακές διαταραχές, σπαστικότητα, υποτονία, τραυματισμούς σπονδυλικής στήλης και εγκεφάλου, εγκεφαλικά επεισόδια και σύνδρομο down. Ιδιαίτερα θεαματική είναι η βελτίωση που προσφέρει η μέθοδος TheraSuit σε παιδιά με υπερδιέγερση και αυτισμό.
Η μέθοδος είναι επίσημα αναγνωρισμένη και έχει καταχωρηθεί στο F.D.A.(εθνικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των Η.Π.Α.). Το 2006 βραβεύτηκε στη Γερμανία από διεθνή οργανισμό ελέγχου ποιότητας ως καινοτομία της χρονιάς. Τέλος, έχει λάβει επιτυχώς το σήμα πιστοποίησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση".

*Η Ευγενία Ξ. Γαζή είναι φυσικοθεραπεύτρια, απόφοιτη του Ανώτατου ΤΕΙ Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών απ την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του NoviSad, στον τομέα αθλητιατρικής & φυσικοθεραπείας. ¨Έχει ειδικευθεί στην νευρολογική αποκατάσταση παιδιών και ενηλίκων (μέθοδοι P.N.F. Bobath). To 1998 ειδικεύτηκε στην Αμερική, στην μέθοδο Therasuit δίπλα στη δημιουργό της μεθόδου Isabela Koscielny. Είναι επίσημα εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπος της μεθόδου στην Ελλάδα.