Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Ιούνιος 2014 17:30

Ασθενής με διαβήτη γιόρτασε τα 100α της γενέθλια

Από

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η , κ. Έλεν Μαντζουράνη, η οποία αν και πάσχει από διαβήτη τύπου 2 εδώ και 35 χρόνια στις 30 Μαίου 2014 να γιορτάσει τα 100α της γενέθλια, εμπνέοντας, ως πρότυπο ζωής, το κοινωνικό σύνολο.
Η κ. Μαντζουράνη ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στη εκδήλωση «Με διαβήτη στα 100!»με θέμα τις αρχές αυτοδιαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) και την εταιρεία της Lifescan Ελλάς – Johnson & Johnson.


«Η εταιρεία Lifescan, εμπνεόμενη από το πρότυπο ζωής που πρεσβεύει στο κοινωνικό σύνολο και στη διαβητική κοινότητα η Έλεν Μαντζουράνη, θα της προσφέρει στο εξής δωρεάν δια βίου αναλώσιμα προιόντα για τους μετρητές σακχάρου αίματος που χρησιμοποιεί καθημερινά, με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο του διαβήτη της.» ανακοίνωσε ο κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Country Manager Ελλάδας και Κύπρου της Lifescan Ελλάς – Johnson & Johnson


«Η αυτοδιαχείριση της καθημερινότητας με το διαβήτη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωστής ρύθμισης και της αποφυγής των διαβητικών επιπλοκών και παράδειγμα αποτελεί η κ. Μαντζουράνη» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δρ Ιωάννης Ντούπης, Δ/ντης του Παθολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Ιατρείου του Ναυτικού Νοσοκομείου ΝΣ & Δ/ντης του Διαβητολογικού Τμήματος του Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου.


Η κ Αθανασία Καρούνου, πρόεδρος της (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) στην παρέμβασή της ανέφερε ότι: «Η κα Έλεν Mαντζουράνη αποτελεί μία απόδειξη ότι ο διαβήτης μπορεί να γίνει φίλος και να έχουμε ζωή με ποιότητα και μακροζωία. Σας μιλώ ως άτομο με διαβήτη, που εδώ και 41 χρόνια θεωρώ ότι καταφέρνω να ζω με ποιότητα, ως εργαζόμενη, μητέρα και Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. Η Ομοσπονδία έχει σαν στόχο να αναδειχθεί σε στρατηγικό εγγυητή ευθύνης που θα εξοπλίσει τα άτομα με Σ.Δ. με το απαραίτητο για τη διαχείριση της καθημερινότητάς τους συναίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς.Ο Σ.Δ. είναι μια πάθηση που απαιτεί 4 κύριες παρεμβάσεις: θεραπευτική αγωγή με άθληση και διατροφή, εκπαίδευση στα ιατρικά και φαρμακολογικά εργαλεία για πρόληψη των επιπλοκών, πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και ψυχολογική υποστήριξη. Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι ο διαβήτης δεν μας θέτει εκτός κοινωνικής ζωής και δραστηριοτήτων. Μπορούμε να ζήσουμε ελεύθερα χωρίς συμβιβασμούς και για πολλά χρόνια, με εκπαίδευση και γνώση για τα απαραίτητα μέσα από τη διαχείριση της καθημερινότητας του διαβήτη μας».

 

Στον πυρήνα της ενημέρωσης της εκδήλωσης τέθηκε το θέμα της επιτυχίας στην αντιμετώπιση της νόσου η οποία εξαρτάται σε μέγαλο βαθμό από την ικανότητα του πάσχοντα να συμμετέχει δυναμικά σε μια καθημερινή διαδικασία αυτοδιαχείρισης του διαβήτη, μέσα από την εκπαίδευση στα βασικά στοιχεία φροντίδας της νόσου.


Την ίδια εκπαίδευση θα πρέπει να λάβουν και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τα άτομα με Σ.Δ., όπως η οικογένεια, οι φροντιστές, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι νοσοκόμοι. Βασικούς πυλώνες πρόληψης αποτελούν η συμμόρφωση στη θεραπεία, ο αυτοέλεγχος (μέτρηση) και η αυτοδιαχείριση, η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και ο τακτικός έλεγχος των οργάνων - στόχων (πόδια, οφθαλμοί, καρδιά, κλπ).

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μείζον παγκόσμιο πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία, με διαστάσεις επιδημίας, εξελίσσεται συνεχώς.Γενετικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη έκρηξη του προβλήματος. Σήμερα κάθε πρόβλεψη για την εξάπλωση του Σ.Δ. έχει καταρριφθεί.Σύμφωνα με την IDF, ο αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. ανέρχεται στα 382 εκατομ., ενώ τεράστιος ποσοτικά είναι και ο πληθυσμός που παραμένει ακόμη μη καταγεγραμμένος, αδιάγνωστος και χωρίς θεραπεία, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.Ο διαβήτης Τύπου 2 συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων των ατόμων με διαβήτη παγκόσμια και κυρίως οφείλεται σε υπερβάλλον σωματικό βάρος και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

 

Όπως επεσήμανε ο Δρ Ιωάννης Ντούπης, ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς χτυπά, πλέον, και τις νεότερες, παραγωγικές ηλικίες του πληθυσμού.Η ρύθμιση του διαβήτη και στην Ελλάδα αποτελεί πρόκληση, καθώς το 54% των ατόμων με Σ.Δ.τ2 θεωρούνται αρρύθμιστα. Η μη ρύθμιση του διαβήτη αποτελεί, μεταξύ άλλων, την 1η αιτία παγκόσμια για μη τραυματικούς ακρωτηριασμούς, την 1η αιτία νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και την 1η αιτία τύφλωσης. Οι ασθενείς παραμένουν αρρύθμιστοι για πολλούς λόγους, πρωτίστως, όμως, επειδή αδυνατούν να κατανοήσουν την αξία του αυτοέλεγχου και της αυτορρύθμισης, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης των διαβητικών επιπλοκών.