Τρίτη 19 Μαρτίου 2019
ygeia360

ygeia360

H αλλαγή συμπεριφοράς γύρω από την αυτοεξέταση είναι ομαδική «δουλειά» και τα δημητριακά και οι μπάρες FITNESS® της Nestlé το γνωρίζουν καλά! Γι’ αυτό το λόγο επιστράτευσαν όλη τους την… ενέργεια και με το hashtag #KeepYourLovegoing,  προσπάθησαν να κινητοποιήσουν γυναίκες κάθε ηλικίας και να πολλαπλασιάσουν τις εξετάσεις μαστού που γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Και τα κατάφεραν! Πώς; Θυμίζοντας σε όλες τις Ελληνίδες πόσο σημαντικό είναι όχι απλά να προστατεύουν την υγεία τους, αλλά και να φροντίζουν η μία την άλλη με το να υπενθυμίζουν και την αυτοεξέταση αλλά και τον απαραίτητο ετήσιο προληπτικό έλεγχο μαστού.

Η αγάπη για ζωή, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή, είναι αυτό που μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να προχωράμε μπροστά και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, κάθε μέρα!  Ένας λόγος παραπάνω για τα FITNESS® να δώσουν το παρών για ακόμη μια χρονιά στη μεγαλύτερη γιορτή για τη ζωή, το 9ο Greece Race for the Cure®, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Οκτωβρίου. Χιλιάδες δρομείς κατέκλυσαν το Ζάππειο κι έτρεξαν για να διαδώσουν όσο πιο μακριά γίνεται το μήνυμα της πρόληψης και της αυτοεξέτασης !

Η Μαίρη Συνατσάκη, ως πραγματική πρέσβειρα ενός ισορροπημένου και θετικού τρόπου ζωής, βρέθηκε στο περίπτερο των FITNESS® για να δώσει την απαραίτητη δόση ενέργειας κι έμπνευσης, ενώ η Μάντυ Περσάκη έδωσε tips προπονώντας όσους βρέθηκαν εκεί για να τρέξουν «για καλό» παρέα με τις πιο σημαντικές γυναίκες της ζωής τους – φίλες, αδερφές, μητέρες.

Αν κάτι μας έμαθαν φέτος τα FITNESS® είναι ότι η γυναικεία δύναμη είναι ίσως η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη που υπάρχει εκεί έξω και μπορεί να σώσει ακόμα και ζωές!  

 

 

Τα χρόνια του μνημονίου έχουν αφήσει ανεξίτηλο τον αντίκτυπό τους  στο κράτος και στην κοινωνία, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 30% και η ανεργία να αυξάνεται στο 23% από το 2008 μέχρι σήμερα.

 

Όσον αφορά την υγεία, οι πολιτικές υγείας οδήγησαν στη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών υγείας ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τη δαπάνη για πρωτοβάθμια περίθαλψη να έχει μειωθεί δραματικά. Η νοσοκομειακή περίθαλψη αναγκάζεται να επωμισθεί το βάρος της έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ η  φαρμακευτική περίθαλψη αν και έχει μειωθεί σημαντικά, εν τούτος παρουσιάζει σταθεροποίηση τα τελευταία 2 χρόνια.

 

Συγκεκριμένα η συνολική φαρμακευτική περίθαλψη, εξακολουθεί να απορροφά  το 28,3% της συνολικής δαπάνης υγείας ή το 2,3% του ΑΕΠ. Αυτό όμως δεν οφείλεται σε αυξημένη κατανάλωση αλλά, όπως δείχνουν στοιχεία του ΟΟΣΑ, καταναλώνουμε λιγότερο και πληρώνουμε περισσότερο.

 

Η πολιτική υγείας εστιάστηκε στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μόνο και όχι στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα υγείας που θα επέτρεπαν στο σύστημα υγείας να θεραπεύσει περισσότερους ασθενείς με λιγότερους πόρους.  Όλα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας διετίας, ο μοναδικός στόχος μείωσης της δημόσιας δαπάνης για την φαρμακευτική περίθαλψη επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της μεταφοράς του βάρους της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας στη βιομηχανία και τους ασθενείς.  Ειδικά η φαρμακευτική βιομηχανία  υποχρεώθηκε σε πλήθος εξοντωτικών υποχρεωτικών και αποκλειστικά από την κυβέρνηση προκαθορισμένων εκπτώσεων για κάθε σκεύασμα οι  οποίες συνολικά αθροίζονται για το 2016 σε πλέον των 300 εκ ευρώ για το σύνολο της βιομηχανίας. Επιπλέον οι φαρμακευτικές βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν πλήρως το ποσό της υπέρβασης του στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης , η οποία υπέρβαση ξεπέρασε το 2016 τα 420 εκ για τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και τα 280 εκ για τη δαπάνη των νοσοκομείων. Δηλαδή ενώ ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο υγείας καταβάλλει 2,5 δις για τη φαρμακευτική περίθαλψη η βιομηχανία καταβάλλει και αυτή άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

 

Σαν συνέπεια των παραπάνω και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ η μέση επιβάρυνση επιστροφών και εκπτώσεων προς τον οργανισμό για μια φαρμακευτική εταιρεία κυμαίνεται μεταξύ 19 – 43% ετησίως.  Για πάνω από 40 εταιρείες (εκ των 67 συνολικά), η συνολική επιβάρυνση ξεπερνά το 31% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους στον ΕΟΠΥΥ. Καθώς αυτή η επιβάρυνση υπολογίζεται σε λιανικές τιμές, η πραγματική επιβάρυνση είναι  μεγαλύτερη. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα τιμολόγησης η φαρμακευτική βιομηχανία εισπράττει τελικά το 52-63% της τιμής παραγωγού (που είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη)  που το κράτος το ίδιο ορίζει για κάθε φαρμακευτικό προϊόν. Οι φαρμακευτικές εταιρείες επέστρεψαν επίσης το 2016, το 32% του κύκλου εργασιών τους στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Αλώβητοι δεν βγήκαν ούτε οι ασφαλισμένοι καθώς μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης μεταφέρθηκε και στους χρόνια πάσχοντες με την ιδιωτική συνδρομή στην φαρμακευτική περίθαλψη να φτάνει ξεπερνά και αυτή το 1 δις για το 2016 (περίπου 750μ εκ ευρώ η συμμετοχή των ασθενών στην αποζημιούμενη περίθαλψη συν 250 εκ τα φάρμακα που αγοράζονται ιδιωτικά από τα φαρμακεία).

 

ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ και τη δυνατότητα τους να  παρέχουν φάρμακα στους Έλληνες ασθενείς.

 

Αντί δομικών μεταρρυθμίσεων τα νέα προτεινόμενα μέτρα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης οδηγούν σε αδυναμία εισαγωγής νέων φαρμάκων με συνέπεια την υγειονομική υποβάθμιση, την αδυναμία κάλυψης κλινικών αναγκών και την αρνητική επίπτωση στις επενδύσεις και την απασχόληση, ενώ έχουν αβέβαιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα:

 

·                     Για να αποζημιωθεί ένα καινούργιο φαρμακευτικό σκεύασμα θα πρέπει να προϋπάρχει αξιολόγηση και αποζημίωση ταυτόχρονα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Πορτογαλία και Γαλλία) με  διαδικασίες που διαρκούν τουλάχιστον από 18 έως 24 μήνες.  Συνεπώς για να αποζημιωθεί ένα νέο προϊόν  στην χώρα μας  θα μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον 2,5-3 ετών από την έγκρισή του από τον   Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.          

·                     Επιπλέον υποχρεωτική έκπτωση 25% (rebate) ως τέλος εισόδου στη Θετική Λίστα για τρία χρόνια, σε προσαύξηση των ήδη υπαρχόντων  υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (για την πλειονότητα των εταιρειών η  σημερινή επιβάρυνση ξεπερνά το 40%), δηλαδή συνολικά για ένα νέο φάρμακο η εταιρεία θα πρέπει να επιστρέφει στο κράτος το 60% της τιμής του και κατόπιν να αφαιρέσει τα έξοδα απασχόλησης του προσωπικού, το κόστος αγοράς των προϊόντων, το κόστος των κλινικών μελετών κλπ.

·                     Περαιτέρω αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων (rebate) μέσω ενός πολυσύνθετου και με αβέβαιη λογική καινούργιου αλγόριθμου ο οποίος προσδοκά να

 

ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.

 

Τα μέτρα αυτά για τα νέα προϊόντα (επιπλέον τέλος 25% πλέον των ήδη θεσμοθετημένων υποχρεωτικών επιστροφών που ξεπερνούν το 40% της τιμής παραγωγού), η καθυστέρηση της εισαγωγής των νέων προϊόντων για τουλάχιστον 2,5 χρόνια μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και η αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων θα στερήσουν από τους Έλληνες ασθενείς ζωτικές θεραπείες που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και μειώνουν το κόστος νοσηλείας. Χαρακτηριστικά δημοσιευμένες μελέτες έδειξαν, ότι τα νέα φάρμακα μεταξύ 1995 και 2010 πρόσθεσαν 11 μήνες ζωής σε κάθε Έλληνα ενώ μείωσαν τις ημέρες νοσηλείας κατά 2,2% ετησίως.

 

Επίσης, είναι προφανές ότι με τους κανόνες αυτούς δεν θα κυκλοφορήσουν νέα φάρμακα στη χώρα μας στα επόμενα χρόνια με συνέπεια οι ήδη επιβαρυμένοι υγειονομικά Έλληνες ασθενείς να μην μπορούν να ελπίζουν σε βελτίωση του υγειονομικού τους επιπέδου. Άλλες χώρες που καθυστερούν την εισαγωγή νέων φαρμάκων όπως στην Ανατολική Ευρώπη έχουν πολύ χαμηλότερους δείκτες  υγείας από τους Ελληνικούς. Επίσης τα μέτρα αυτά δεν έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς η μη εισαγωγή νέων φαρμάκων δεν θα οδηγήσει στην είσπραξη αυξημένων επιστροφών.

 

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς ποια κατεύθυνση είναι η επιθυμητή.

 

Αυτή των οριζόντιων μέτρων που οδηγούν στην υποβάθμιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών και απειλούν την βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου αλλά και κατ’ επέκταση του συστήματος υγείας ολόκληρου στερώντας τους Ελληνες από νέες θεραπείες;

 

Ή του διαλόγου και της συνεργασίας που θα οδηγήσουν σε στρατηγικές μεταρρύθμισης με σκοπό τον εξορθολογιμό και τη βιωσιμότητα του συστήματος και θα επιτρέψουν στο σύστημα υγείας να ενσωματώσει τις σύγχρονες θεραπευτικές εξελίξεις προς όφελος των ασθενών;

 

Χρειάζονται ένας οδικός χάρτης δομικών μεταρρυθμίσεων και όχι οριζόντια μέτρα.

 

Με τη ρύθμιση αυτή επιβάλλεται στη φαρμακευτική βιομηχανία η αποστολή της παροχής υψηλής ποιότητας φαρμακευτικής περίθαλψης του Ελληνικού λαού, είναι αμφίβολο όμως αν αυτή μπορεί να αναλάβει αυτό το χρηματοδοτικό βάρος.

 

Η αύξηση της δαπάνης δεν προέρχεται μόνο από τα νέα προϊόντα. Ήδη το 2016 υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης κατά 700 τουλάχιστον εκατομμύρια στο δημόσιο τομέα η οποία δεν οφείλεται στα νέα φάρμακα.  Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να συζητήσει με τη φαρμακοβιομηχανία λύσεις που θα βελτιώνουν την αποδοτικότητα της περίθαλψης και θα μας επιτρέψουν να θεραπεύσουμε περισσότερους ασθενείς με τους ίδιους ή λιγότερους πόρους.  Η απονέκρωση της ερευνητικής βιομηχανίας στη χώρα μας αν δεν υπάρξει συνεργασία θα εντείνει την ανεργία και τα την ύφεση, θα αποτελέσει δε σημαντικό αρνητικό μήνυμα για την προοπτική επενδύσεων στη χώρα μας.

 

Στο πλαίσιο άμεσων λύσεων, οι κυβέρνηση θα μπορούσε:

-          Να διατηρήσει τα υπάρχοντα rebate προς αποφυγή λαθών μέχρι την λήψη δομικών μεταρρυθμίσεων.

 

-          Εξεύρεση λύσεων εντός του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου. 

o   Καλύτερος έλεγχος χρήσης φαρμάκων εκτός ένδειξης μέσω πραγματικής εφαρμογής των υπαρχόντων θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

o   Εφαρμογή Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

o   Τιμολόγηση off-patent & γενοσήμων με βάση το μ.ο. των 3 χαμηλότερων τιμών στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. χωρίς προστασία τιμής. Η διείσδυση των γενοσήμων είναι ιδιαίτερα χαμηλή στην χώρα μας φτάνοντας μόλις το 20% εν αντιθέσει με το 58% που είναι ο μ.ο. των ΕΕ 18 χωρών μελών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (OECD Health Statistics 2016). Η αύξηση όμως της διείσδυσης δεν είναι αρκετή. Σε μελέτη της IMS, φάνηκε ότι η αύξηση διείσδυσης γενοσήμων σε 13 ATC κατηγορίες, θα μείωνε την δαπάνη μόνο κατά 0,09%.

Η ταυτόχρονη αλλαγή τιμολόγησης με βάση το μ.ο. των 3 χαμηλότερων τιμών στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και χωρίς «κατώφλι» προστασίας, θα μπορούσε να οδηγήσει μείωση της δαπάνης για αυτές τις 13 ATC  κατηγορίες κατά 78,05% για τον ΕΟΠΥΥ και 31,2% για τους ασθενείς.

 

o   Εξαίρεση εμβολίων από τον προϋπολογισμό. Τα εμβόλια αφορούν την πρόληψη και όχι την θεραπεία. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει σπατάλη στην χρήση εμβολίων καθώς ο αριθμός ανθρώπων που χρίζουν εμβολιασμού είναι συγκεκριμένος. Επίσης, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και οφείλεται να ακολουθείται από όλους τους ιατρούς που εμβολιάζουν.

 

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσαν να ληφθούν οι παρακάτω δομικές αλλαγές:

-          Αξιολόγηση νέων φαρμάκων μέσω ενός οργανισμού αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας όπως έχει εξαγγελθεί και είναι μνημονιακή προϋπόθεση για το 2017. Η δημιουργία ενός οργανισμού ΗΤΑ θα έκανε δυνατή την αξιολόγηση των νέων θεραπειών με βάση τη σχέση κόστους-οφέλους  σε αναλογία με τις υπάρχουσες θεραπείες. Τα κριτήρια αξιολόγησης θα πρέπει να δομηθούν σύμφωνα με τις Ελληνικές ανάγκες του συστήματος και τις πρακτικές υγείας στην χώρα μας. Τέλος και κυριότερα, θα δώσει την δυνατότητα αξιολόγησης μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα επιτρέποντας την πρόσβαση των ασθενών στις νέες εγκεκριμένες θεραπείες συντομότερα - χωρίς εξάρτηση από τα χρονοδιαγράμματα και αναμονές άλλων οργανισμών του εξωτερικού. 

-          Ο έλεγχος των νοσοκομειακών προϋπολογισμών μέσω μηχανισμών προοπτικής χρηματοδότησης, όπως ΚΕΝ ή Diagnosis Related Groups (DRGs) σύμφωνα με τους οποίους διαμορφώνεται μια εκ των προτέρων αμοιβή για διαφορετικές κατηγορίες περιστατικών. Έτσι το νοσοκομείο έχει το κίνητρο να προσπαθεί να επιτυγχάνει τη θεραπεία του ασθενούς με κόστος ίσο ή χαμηλότερο από το όριο αμοιβής που έχει τεθεί για το περιστατικό αυτό.  Στα πλαίσια αυτά όλοι οι παράγοντες του νοσοκομείου έχουν κίνητρα να αναζητήσουν τους πλέον οικονομικούς τρόπους αντιμετώπισης των ασθενών, θεσπίζοντας κλινικά πρωτόκολλα, προβαίνοντας σε συμφωνίες με προμηθευτές, μειώνοντας τη μέση διάρκεια νοσηλείας κλπ.

-          Παραγωγή Real World Evidence μέσω της εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, την δημιουργία μητρώων ασθενών, την σύνδεση των υπαρχόντων και μελλοντικών συστημάτων και την αναζήτηση συνεργασιών. Μία τέτοια δομική αλλαγή θα πρόσφερε πολλαπλά οφέλη στην βελτίωση του συστήματος καθιστώντας το βιώσιμο:

o   Ανίχνευση ακριβών ασθενών και προσαρμογή πρωτοκόλλων

o   Έλεγχος και ενημέρωση ιατρών πάνω στις ιατρικές πρακτικές που εφαρμόζουν

o   Πρόσφορο περιβάλλον για έρευνα και ανάπτυξη

 

 

 

 

 

 

 

Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη της γρίπης μέσω του εμβολιασμού ξεκινά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού προκειμένου να μην θρηνήσουμε και εφέτος θύματα.

Πρωταγωνίστρια της καμπάνιας είναι η ηθοποιός Έφη Παπαθεοδώρου, γνωστή από το ρόλο της «Θεοπούλας» στην τηλεοπτική σειρά «Παρά πέντε».

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την περίοδο γρίπης 2015-2016 καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 408 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μέση ηλικία των ατόμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν τα 57 έτη. Συνολικά, καταγράφηκαν 197 θάνατοι, εκ των οποίων οι 172 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Τα 166 (84,3%) από τα 197 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

 

Σε ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αναφέρονται τα εξής:

 

Αντισυνταγματική οριστικά και αμετάκλητα έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις με αριθμό 1749 και 1750/2016) την απόφαση του Υπουργού Υγείας και του ΕΟΠΥΥ το 2014 για το πλαφόν των γενοσήμων φαρμάκων ανά ιατρό και περιφέρεια, επειδή απαιτείτο Προεδρικό Διάταγμα και όχι Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 43 του Συντάγματος.


Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας για το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

 

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε ανασταλεί προσωρινά το 2014 μέχρι την οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Ο Π.Ι.Σ. δικαιώθηκε για μία ακόμη φορά και η Νομική Υπηρεσία του Συλλόγου συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την απόφαση.

Σε ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αναφέρονται τα εξής:

 

Αντισυνταγματική οριστικά και αμετάκλητα έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις με αριθμό 1749 και 1750/2016) την απόφαση του Υπουργού Υγείας και του ΕΟΠΥΥ το 2014 για το πλαφόν των γενοσήμων φαρμάκων ανά ιατρό και περιφέρεια, επειδή απαιτείτο Προεδρικό Διάταγμα και όχι Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 43 του Συντάγματος.


Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας για το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

 

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε ανασταλεί προσωρινά το 2014 μέχρι την οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Ο Π.Ι.Σ. δικαιώθηκε για μία ακόμη φορά και η Νομική Υπηρεσία του Συλλόγου συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την απόφαση.

Την αντίδραση των ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων προκαλεί ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων, τον οποίο χαρακτηρίζουν παράνομο.

'Οπως αναφέρουν κύκλοι της ΠΕΦ, ο τρόπος αυτός δεν εφαρμόζεται σε καμιά χώρα της Ευρώπης και θα οδηγήσει τα παλαιά φάρμακα σε απόσυρση εις βάρος τόσο των Ασφαλιστικών Ταμείων όσο και των ασθενών.

Το ισχύον σύστημα τιμολόγησης με τον μέσο όρο των 3 φθηνότερων χωρών για τα εκτός πατέντας φάρμακα και τα γενόσημα, τονίζουν, οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς, σε ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών καθώς και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι «αυτό το στρεβλό σύστημα των επιλεκτικών μειώσεων είναι αυτό που υποστηρίζουν και οι Θεσμοί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων». Οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι ζητούν από την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τα ανωτέρω και να μην προβεί σε καμιά αλλαγή τιμών των παλαιών φαρμάκων μέχρις ότου να υπάρξει συνολική διαβούλευση και νομική γνωμοδότηση για το παράτυπο ή όχι του σημερινού πλαισίου.

Το ygeia360.gr δίνει την Παρασκευή 27 Μαρτίου στη δημοσιότητα το σύνολο της ανακοίνωσης της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (ΑΡΣΙ)  σχετικά με τα τεκταινόμενα ωτν τελευταίων ημερών επί του θέματος της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών για τους γιατρούς του ΕΣΥ, προκειμένου να διαπιστώσουν και οι πλέον δύσπιστοι ότι το ygeia360.gr δεν κατασκευάζει τις ειδήσεις...

 

Η σχετική ανακοίνωση της ΑΡΣΙ έχει ως εξής:

 

"Παρασκευή, 27/3, 11 πμ

Αμέσως μετά τα γεγονότα που αναφέρονται στην απόφαση της χθεσινής γενικής μας συνέλευσης (arsigr.blogspot.gr) (δηλαδή ουσιαστικά μετά τη ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ του αν. Υπουργού κ. Ξανθού πως θα προκαταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες εφημερίες μηνός Δεκεμβρίου από τα ΤΑΜΕΙΑ των νοσοκομείων για τους γιατρούς του νοσοκ. Νίκαιας και για τους ειδικευόμενους όλων των νοσοκομείων της χώρας) ΚΛΗΘΗΚΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ από το γραφείο του υπουργού κ. Κουρουμπλή στο Υπουργείο ο διοικητής του νοσοκομείου μας, όπου πήγε μαζί τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας και την οικονομική υπεύθυνη του νοσοκομείου μας.

Εκεί, η «τριάδα» Κουρουμπλής – Κοκκινάκης (ΓΓ) – Κομματάς (οικονομικός υπεύθυνος του υπουργείου) ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ την πρωινή δέσμευση Ξανθού (και μάλιστα παρουσία του) για προκαταβολή των δεδουλευμένων Δεκεμβρίου από τα ταμεία των νοσοκομείων. Αυτό επιβεβαιώνεται εμμέσως πλήν σαφώς από το δελτίο τύπου που εξέδωσε εχθές ο κ Ξανθός και συγκεκριμένα από την παράγραφο : «Η άμεση αποζημίωση μέρους των οφειλομένων δεν κατέστη δυνατή και με βάση τις διαβεβαιώσεις του υπηρεσιακού μηχανισμού του υπουργείου Υγείας αναμένεται στις επόμενες μέρες η διάθεση των πιστώσεων στα νοσοκομεία και η κατάθεση των χρημάτων των δικαιούχων μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου» Μάλιστα, κατέφυγαν στις «συνήθεις» από παλιότερες εποχές απειλές περί «ευθύνης των γιατρών για την δημόσια υγεία», «εισαγγελείς» κλπ. Φυσικά, επανέλαβαν τα περί «επιτάχυνσης» των προβλεπόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αποπληρωμή των οφειλόμενων 2012 και Δεκεμβρίου 2014. Βέβαια, ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να πάρουν την ΕΥΘΥΝΗ για τις «απειλές» που εκτόξευσαν ΕΓΓΡΑΦΩΣ, και δεν υπάρχει κανένα έγγραφο «επιστράτευσης» κλπ.

Σήμερα, μέρα γενικής εφημερίας του υπό επίσχεση νοσοκομείου, μέχρι στιγμής είναι ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ, ΑΝΕΥΘΥΝΗ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η στάση των αρμοδίων ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ που ενώ είναι από ημερών επίσημα ενημερωμένοι, κατευθύνουν με εκδικητικό τρόπο σωρεία περιστατικών από όλο το λεκανοπέδιο Αττικής προς το ΤΕΠ του νοσοκομείου".

Το ygeia360.gr δίνει την Παρασκευή 27 Μαρτίου στη δημοσιότητα το σύνολο της ανακοίνωσης της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (ΑΡΣΙ)  σχετικά με τα τεκταινόμενα ωτν τελευταίων ημερών επί του θέματος της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών για τους γιατρούς του ΕΣΥ, προκειμένου να διαπιστώσουν και οι πλέον δύσπιστοι ότι το ygeia360.gr δεν κατασκευάζει τις ειδήσεις...

 

Η σχετική ανακοίνωση της ΑΡΣΙ έχει ως εξής:

 

"Παρασκευή, 27/3, 11 πμ

Αμέσως μετά τα γεγονότα που αναφέρονται στην απόφαση της χθεσινής γενικής μας συνέλευσης (arsigr.blogspot.gr) (δηλαδή ουσιαστικά μετά τη ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ του αν. Υπουργού κ. Ξανθού πως θα προκαταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες εφημερίες μηνός Δεκεμβρίου από τα ΤΑΜΕΙΑ των νοσοκομείων για τους γιατρούς του νοσοκ. Νίκαιας και για τους ειδικευόμενους όλων των νοσοκομείων της χώρας) ΚΛΗΘΗΚΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ από το γραφείο του υπουργού κ. Κουρουμπλή στο Υπουργείο ο διοικητής του νοσοκομείου μας, όπου πήγε μαζί τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας και την οικονομική υπεύθυνη του νοσοκομείου μας.

Εκεί, η «τριάδα» Κουρουμπλής – Κοκκινάκης (ΓΓ) – Κομματάς (οικονομικός υπεύθυνος του υπουργείου) ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ την πρωινή δέσμευση Ξανθού (και μάλιστα παρουσία του) για προκαταβολή των δεδουλευμένων Δεκεμβρίου από τα ταμεία των νοσοκομείων. Αυτό επιβεβαιώνεται εμμέσως πλήν σαφώς από το δελτίο τύπου που εξέδωσε εχθές ο κ Ξανθός και συγκεκριμένα από την παράγραφο : «Η άμεση αποζημίωση μέρους των οφειλομένων δεν κατέστη δυνατή και με βάση τις διαβεβαιώσεις του υπηρεσιακού μηχανισμού του υπουργείου Υγείας αναμένεται στις επόμενες μέρες η διάθεση των πιστώσεων στα νοσοκομεία και η κατάθεση των χρημάτων των δικαιούχων μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου» Μάλιστα, κατέφυγαν στις «συνήθεις» από παλιότερες εποχές απειλές περί «ευθύνης των γιατρών για την δημόσια υγεία», «εισαγγελείς» κλπ. Φυσικά, επανέλαβαν τα περί «επιτάχυνσης» των προβλεπόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αποπληρωμή των οφειλόμενων 2012 και Δεκεμβρίου 2014. Βέβαια, ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να πάρουν την ΕΥΘΥΝΗ για τις «απειλές» που εκτόξευσαν ΕΓΓΡΑΦΩΣ, και δεν υπάρχει κανένα έγγραφο «επιστράτευσης» κλπ.

Σήμερα, μέρα γενικής εφημερίας του υπό επίσχεση νοσοκομείου, μέχρι στιγμής είναι ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ, ΑΝΕΥΘΥΝΗ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η στάση των αρμοδίων ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ που ενώ είναι από ημερών επίσημα ενημερωμένοι, κατευθύνουν με εκδικητικό τρόπο σωρεία περιστατικών από όλο το λεκανοπέδιο Αττικής προς το ΤΕΠ του νοσοκομείου".

Από τον Κάιν 

 

AN YΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΧΡΗΣΤΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ/ΟΞΥΓΟΝΟ ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...... ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Στά 21 του χρόνια τράβηξε την σπασμένη του ζωή απο τόν γάντζο της εξάρτησης και τίναξε το κορμί του να βγει απ το ναυάγιο τής παραίτησης .Από την μαύρη θάλασσα της νάρκωσης ξαναβρέθηκε στήν επιφάνεια εισπνέοντας με όλη του την λαχτάρα οξυγόνο ,εκεί πάνω στο νερό που πέφτει ο πραγματικός ο ήλιος κι όχι ο ψεύτικος στις δόσεις και στους καπνούς τών "σκευασμάτων"!
Λίγοι "τραβάνε μπροστά " και κάνουν τήν ΄Ανωση απο τους εξαρτημένους σαν τον Γιώργο Χριστόπουλο,ακόμα πιό λίγοι το καταφέρνουν!
Από τά 21 του χρόνια και με την βοήθεια τών φίλων του και τών εργαζομενων στό ΚΕΘΕΑ/ΟΞΥΓΟΝΟ τής Πάτρας ,ο Γιώργος ξαναπερπάτησε τόν δρόμο της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας πού τού είχαν γιά χρόνια κλείσει κάθε πέρασμα τα ναρκωτικά.
6 χρόνια καθαρός ,6 χρόνια με το γέλιο .....Αλήθεια υπάρχει εδώ μέσα κανείς από εμάς ,πού δεν το θέλει?Πού αρνείται στόν Γιώργο να βρεί τό πέρασμα και να φιλήσει στό στόμα τήν ζωή?Ποιός τολμά να τού σταθεί εμπόδιο στό αυτονόητο?
Κι όμως υπάρχει....
Πρίν λίγες μέρες και πολλά χρόνια μετά την διωξή του για κατοχή μικροποσότητας ινδικής κάνναβης, οι εξουσιομανείς της κρατικής Δικαιοσύνης πού έχουν ζαλισθεί από το ναρκωτικό τού αυταρχισμού και απο τήν εξάντληση τής νομικής τυπολατρείας που αγγίζει τά όρια μιάς ΑΛΛΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ,ενός ΠΑΡΑΦΟΡΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ έστειλε με 8 χρόνια κάθειρξη και 10.000ευρώ πρόστιμο, ξανά τόν Γιώργο πίσω στόν εγκλεισμό.
Είχατε (και έχετε) ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ,ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ τον νομο 4139/2013 πού "αναγνωρίζει το θετικό αποτέλεσμα της θεραπείας και για το άτομο και για την κοινωνία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε οι απεξαρτημένοι να επανεκκινήσουν τη ζωή τους"(απόσπασμα απο δελτίο τύπου τού ΚΕΘΕΑ)!
Πώς έγινε μέσα σέ λίγο χρόνο ακροαματικής διαδικασίας οι καλοπροαίρετες και ευεργετικές διατάξεις αυτού τού νόμου να απαξιωθούν και ο Γιώργος Χριστόπουλος να πληρώσει με τόσο ακραίο τρόπο για μια μελανή κουκίδα απο το μακρινό παρελθόν του(που στο κάτω-κάτω τόν εαυτό του και τον οργανισμό του επιβάρυναν) ,πώς γίνεται να απαξιωθούν οι μεγάλες νίκες πού έχει κάνει στό παρόν ενάντια στην μιζέρια και στην φυτοποίηση ,ενάντια στην νεκρική σιγή τής ναρκοεξάρτησης?
Είναι τόσο μεγάλος ο εχθρός ο Γιώργος για να επιστραφεί σάν "δέμα με άγνωστη διεύθυνση" πίσω από τίς αμπάρες τού αποκλεισμού στίς φυλακές Αγ.Στεφάνου,στην αποκοπή από τήν επανένταξη και στην πολλαπλάσια προσπάθεια να αρχίσει ξανά απο τήν αρχή ότι καλύτερο δημιούργησε που εσείς με μια μολυβιά στο δικόγραφο τό διαγράψατε ?!....
Εχει περάσει καιρός από τότε που με αγώνες μέσα και έξω απο την φυλακή και απεργία πείνας αποφυλακίστηκε ο τότε χρήστης ναρκωτικών Δημήτρης Αιβατζίδης υπενθυμίζοντας σέ όλους τότε αυτό πού είχε πεί ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης(πού έκανε δύο φορές για τον Δημήτρη διάβημα τότε στόν τότε πρόεδρο τής δημοκρατίας Κ.Παπούλια )πώς στην φυλακή δεν έχει θέση το θύμα,ο τοξικομανής δέν είναι εγκληματίας αλλά έχει ανάγκη την συνδρομή και τήν αλληλεγγύη όλων μας για να επιστρέψει ξανά δυνατός καί όρθιος στό φώς!
Εχουν περάσει σχεδόν 5χρόνια που δύο άλλοι χρήστες απο την μονάδα θεραπείας "18 Ανω",ο Κώστας Ριζόπουλος κι ο Αχιλλέας Δεσποτάκης για την κατοχή μικροποσότητας ηρωινης και για την κλοπή... μιάς ζάντας,αδικήματα που είχαν διαπράξει αρκετά χρόνια πρίν και ενώ βρισκόντουσαν κι αυτοί τότε σε πρόγραμμα απεξάρτησης και θεραπείας, ήρθε ένα Εφετείο με τήν στενόμυαλη και συντηρητική "αντίληψη" όμοια με εκείνη που καταδίκασε χθές τον Γιώργο Χριστόπουλο και διέκοψε(σαν σφαίρα στην καρδιά) αυτή την πορεία στελνοντάς τους στην φυλακή με 4 χρόνια κάθειρξη στον καθένα!
Δεν ξέρω που είναι σήμερα ο Κώστας κι ο Αχιλλέας(θέλω να πιστεύω πως άντεξαν και είναι ζωντανοί και πιο "καθαροί" από εμάς),ξέρω όμως σήμερα πού είναι ο Χριστόπουλος,ξέρω πώς πολλοί πρώην εξαρτημένοι πληρώνουν τήν βολική και ανάλγητη "κρίση" μιάς εσωστρεφούς και εθελότυφλης δικαιοσύνης που στοχοποιεί και ποινικοποιεί τον χρήστη και όχι τούς μεγαλεμπόρους και διακινητές που με τήν πλούσια λίστα χαπιών και δηλητηρίων για "χαλάρωση" έχουν κατακλύσει τίς φτωχογειτονιές και θησαυρίζουν τούς μεγαλεμπόρους και διακινητές.
Είχα γράψει τοτε σε ένα κείμενο για τήν υπόθεση τού Κώστα και τού Αχιλλέα απευθυνόμενος πρός τόν τότε υπουργο δικαιοσύνης κΚαστανίδη http://nadaparanosotros.blogspot.gr/2010/07/blog-post.htmlπώς εκτός από τά ναρκωτικά καί τό αλκοόλ σκοτώνει καί η δική σας θεόστραβη "δικαιοσύνη",τό δικό σας ψεύτικο εμπόριο ελπίδας σέ νέους ανθρώπους καί τίς οικογενειές τους.... πού διαπίστωσαν πώς πέρα από τό σχέδιο τής αστυνομικής και νομικής καταστολής στούς δρόμους και στά ψυχιατρεία δέν υπάρχει τίποτα άλλο που να προστατεύσει και να σώσει τα παιδιά τους από τα υποκατάστατα "ζωής" και "ηρεμίας" με κατάληξη τήν αρρώστεια και τόν θάνατο!
Αν δέν ήταν οι ίδιοι οι γονείς,οι ίδιες οι κοινότητες απεξάρτησης και αποτοξίνωσης,οι ίδιοι οι θεραπευμένοι πλέον(πρώην χρήστες)που αγκαλιάζουν τούς νεότερους χρήστες που παγιδεύονται στις "ουσίες" ,θά είχαμε τώρα πόλεις και πεζοδρόμια από νεκρούς!
Αυριο στήν Πάτρα 10 Μάρτη ,εκδικάζεται προσφυγή τής υπεράσπισης τού Γιώργου Χριστόπουλου για προσωρινή αναστολή τής ποινής του, μέχρι να γίνει το εφετείο για τό ανθρώπινο (ηθικό και νόμιμο),αυτό τής οριστικής διαγραφής μιάς εξοντωτικής ποινής που αποδίδει άδικο κι όχι "δικαιοσύνη" !
Στό πλευρό τού Γιώργου μαζί με το ΚΕΘΕΑ,το Δημοτικό Συμβούλιο τής Πάτρας και τον δήμαρχο κΠελετίδη,τίς Κοινότητες τών Απεξαρτημένων,τό Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης,τό ΚΕΘΕΑ/ΟΞΥΓΟΝΟ,τήν Μονάδα Απεξάρτησης 18ανω,βρίσκεται η κάθε λογική,ανθρώπινη κι ευαίσθητη φωνή που στο πρόσωπο τού Γιώργου δεν βλέπει "επικίνδυνους κακοποιούς" αλλά το δικό της παιδί πού αφού ξέφυγε απο τό βάσανο τών ναρκωτικών,βρέθηκε στό βάσανο ναρκωμένων από "υπερβάλλοντα ζήλο" και αυστηρότητα,δικαστικών αποφάσεων!
Υπάρχει λόγος σοβαρός να δοθεί ένα τέλος στήν συχνότητα αυτού τού δικαστικού λάθους που με αυτισμό και εγωισμό διογκώνει το πρόβλημα των ναρκωτικών (και αυξάνει τον αριθμό των χρηστών)!
Ο νέος υπουργός δικαιοσύνης κΠαρασκευόπουλος που βλέπει στά ζητήματα των κρατουμένων τόν Ανθρωπο ως Κέντρο και πώς η λύση δεν είναι ο ψευτοσωφρονισμός και ο επιπλέον συνωστισμός στις ασφυκτικά γεμάτες φυλακές ,ξέρει πώς η ζωή στην κοινωνία είναι δύσκολη τα τελευταία χρόνια και αρκούν μερικές παρόμοιες αποφάσεις για να γίνει χειρότερη,για νά κατέβει κι άλλο η κυρίαρχη Δικαιοσύνη απο τούς ίδιους τούς "λειτουργούς" της στο τελευταίο επίπεδο που λίγο απέχει πρακτικά από τό εκτελεστικό απόσπασμα και τον μεσαίωνα της "ιεράς εξέτασης" !
Αφήστε τον Γιώργο Χριστόπουλο ελεύθερο τώρα,δώστε χώρο στίς κοινότητες απεξάρτησης νά φέρουν ξανά πίσω στήν κοινωνία τόν διαλυμένο ανθό τής νιότης απο τίς βόμβες και τα ναρκοπέδια τής χημικής και θανατηφόρας "αυταπάτης"!
Αν υπάρχει δημοκρατία,δεν θα εκδικηθεί ούτε τον Γιώργο ,ούτε κανένα άλλο σαν τον Γιώργο Χριστόπουλο!

 

* Ο Κάιν είναι μεμονωμένο άτομο - αγωνιστής του αντιεξουσιαστικού χώρου 

Από τον Κάιν 

 

AN YΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΧΡΗΣΤΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ/ΟΞΥΓΟΝΟ ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...... ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Στά 21 του χρόνια τράβηξε την σπασμένη του ζωή απο τόν γάντζο της εξάρτησης και τίναξε το κορμί του να βγει απ το ναυάγιο τής παραίτησης .Από την μαύρη θάλασσα της νάρκωσης ξαναβρέθηκε στήν επιφάνεια εισπνέοντας με όλη του την λαχτάρα οξυγόνο ,εκεί πάνω στο νερό που πέφτει ο πραγματικός ο ήλιος κι όχι ο ψεύτικος στις δόσεις και στους καπνούς τών "σκευασμάτων"!
Λίγοι "τραβάνε μπροστά " και κάνουν τήν ΄Ανωση απο τους εξαρτημένους σαν τον Γιώργο Χριστόπουλο,ακόμα πιό λίγοι το καταφέρνουν!
Από τά 21 του χρόνια και με την βοήθεια τών φίλων του και τών εργαζομενων στό ΚΕΘΕΑ/ΟΞΥΓΟΝΟ τής Πάτρας ,ο Γιώργος ξαναπερπάτησε τόν δρόμο της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας πού τού είχαν γιά χρόνια κλείσει κάθε πέρασμα τα ναρκωτικά.
6 χρόνια καθαρός ,6 χρόνια με το γέλιο .....Αλήθεια υπάρχει εδώ μέσα κανείς από εμάς ,πού δεν το θέλει?Πού αρνείται στόν Γιώργο να βρεί τό πέρασμα και να φιλήσει στό στόμα τήν ζωή?Ποιός τολμά να τού σταθεί εμπόδιο στό αυτονόητο?
Κι όμως υπάρχει....
Πρίν λίγες μέρες και πολλά χρόνια μετά την διωξή του για κατοχή μικροποσότητας ινδικής κάνναβης, οι εξουσιομανείς της κρατικής Δικαιοσύνης πού έχουν ζαλισθεί από το ναρκωτικό τού αυταρχισμού και απο τήν εξάντληση τής νομικής τυπολατρείας που αγγίζει τά όρια μιάς ΑΛΛΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ,ενός ΠΑΡΑΦΟΡΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ έστειλε με 8 χρόνια κάθειρξη και 10.000ευρώ πρόστιμο, ξανά τόν Γιώργο πίσω στόν εγκλεισμό.
Είχατε (και έχετε) ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ,ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ τον νομο 4139/2013 πού "αναγνωρίζει το θετικό αποτέλεσμα της θεραπείας και για το άτομο και για την κοινωνία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε οι απεξαρτημένοι να επανεκκινήσουν τη ζωή τους"(απόσπασμα απο δελτίο τύπου τού ΚΕΘΕΑ)!
Πώς έγινε μέσα σέ λίγο χρόνο ακροαματικής διαδικασίας οι καλοπροαίρετες και ευεργετικές διατάξεις αυτού τού νόμου να απαξιωθούν και ο Γιώργος Χριστόπουλος να πληρώσει με τόσο ακραίο τρόπο για μια μελανή κουκίδα απο το μακρινό παρελθόν του(που στο κάτω-κάτω τόν εαυτό του και τον οργανισμό του επιβάρυναν) ,πώς γίνεται να απαξιωθούν οι μεγάλες νίκες πού έχει κάνει στό παρόν ενάντια στην μιζέρια και στην φυτοποίηση ,ενάντια στην νεκρική σιγή τής ναρκοεξάρτησης?
Είναι τόσο μεγάλος ο εχθρός ο Γιώργος για να επιστραφεί σάν "δέμα με άγνωστη διεύθυνση" πίσω από τίς αμπάρες τού αποκλεισμού στίς φυλακές Αγ.Στεφάνου,στην αποκοπή από τήν επανένταξη και στην πολλαπλάσια προσπάθεια να αρχίσει ξανά απο τήν αρχή ότι καλύτερο δημιούργησε που εσείς με μια μολυβιά στο δικόγραφο τό διαγράψατε ?!....
Εχει περάσει καιρός από τότε που με αγώνες μέσα και έξω απο την φυλακή και απεργία πείνας αποφυλακίστηκε ο τότε χρήστης ναρκωτικών Δημήτρης Αιβατζίδης υπενθυμίζοντας σέ όλους τότε αυτό πού είχε πεί ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης(πού έκανε δύο φορές για τον Δημήτρη διάβημα τότε στόν τότε πρόεδρο τής δημοκρατίας Κ.Παπούλια )πώς στην φυλακή δεν έχει θέση το θύμα,ο τοξικομανής δέν είναι εγκληματίας αλλά έχει ανάγκη την συνδρομή και τήν αλληλεγγύη όλων μας για να επιστρέψει ξανά δυνατός καί όρθιος στό φώς!
Εχουν περάσει σχεδόν 5χρόνια που δύο άλλοι χρήστες απο την μονάδα θεραπείας "18 Ανω",ο Κώστας Ριζόπουλος κι ο Αχιλλέας Δεσποτάκης για την κατοχή μικροποσότητας ηρωινης και για την κλοπή... μιάς ζάντας,αδικήματα που είχαν διαπράξει αρκετά χρόνια πρίν και ενώ βρισκόντουσαν κι αυτοί τότε σε πρόγραμμα απεξάρτησης και θεραπείας, ήρθε ένα Εφετείο με τήν στενόμυαλη και συντηρητική "αντίληψη" όμοια με εκείνη που καταδίκασε χθές τον Γιώργο Χριστόπουλο και διέκοψε(σαν σφαίρα στην καρδιά) αυτή την πορεία στελνοντάς τους στην φυλακή με 4 χρόνια κάθειρξη στον καθένα!
Δεν ξέρω που είναι σήμερα ο Κώστας κι ο Αχιλλέας(θέλω να πιστεύω πως άντεξαν και είναι ζωντανοί και πιο "καθαροί" από εμάς),ξέρω όμως σήμερα πού είναι ο Χριστόπουλος,ξέρω πώς πολλοί πρώην εξαρτημένοι πληρώνουν τήν βολική και ανάλγητη "κρίση" μιάς εσωστρεφούς και εθελότυφλης δικαιοσύνης που στοχοποιεί και ποινικοποιεί τον χρήστη και όχι τούς μεγαλεμπόρους και διακινητές που με τήν πλούσια λίστα χαπιών και δηλητηρίων για "χαλάρωση" έχουν κατακλύσει τίς φτωχογειτονιές και θησαυρίζουν τούς μεγαλεμπόρους και διακινητές.
Είχα γράψει τοτε σε ένα κείμενο για τήν υπόθεση τού Κώστα και τού Αχιλλέα απευθυνόμενος πρός τόν τότε υπουργο δικαιοσύνης κΚαστανίδη http://nadaparanosotros.blogspot.gr/2010/07/blog-post.htmlπώς εκτός από τά ναρκωτικά καί τό αλκοόλ σκοτώνει καί η δική σας θεόστραβη "δικαιοσύνη",τό δικό σας ψεύτικο εμπόριο ελπίδας σέ νέους ανθρώπους καί τίς οικογενειές τους.... πού διαπίστωσαν πώς πέρα από τό σχέδιο τής αστυνομικής και νομικής καταστολής στούς δρόμους και στά ψυχιατρεία δέν υπάρχει τίποτα άλλο που να προστατεύσει και να σώσει τα παιδιά τους από τα υποκατάστατα "ζωής" και "ηρεμίας" με κατάληξη τήν αρρώστεια και τόν θάνατο!
Αν δέν ήταν οι ίδιοι οι γονείς,οι ίδιες οι κοινότητες απεξάρτησης και αποτοξίνωσης,οι ίδιοι οι θεραπευμένοι πλέον(πρώην χρήστες)που αγκαλιάζουν τούς νεότερους χρήστες που παγιδεύονται στις "ουσίες" ,θά είχαμε τώρα πόλεις και πεζοδρόμια από νεκρούς!
Αυριο στήν Πάτρα 10 Μάρτη ,εκδικάζεται προσφυγή τής υπεράσπισης τού Γιώργου Χριστόπουλου για προσωρινή αναστολή τής ποινής του, μέχρι να γίνει το εφετείο για τό ανθρώπινο (ηθικό και νόμιμο),αυτό τής οριστικής διαγραφής μιάς εξοντωτικής ποινής που αποδίδει άδικο κι όχι "δικαιοσύνη" !
Στό πλευρό τού Γιώργου μαζί με το ΚΕΘΕΑ,το Δημοτικό Συμβούλιο τής Πάτρας και τον δήμαρχο κΠελετίδη,τίς Κοινότητες τών Απεξαρτημένων,τό Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης,τό ΚΕΘΕΑ/ΟΞΥΓΟΝΟ,τήν Μονάδα Απεξάρτησης 18ανω,βρίσκεται η κάθε λογική,ανθρώπινη κι ευαίσθητη φωνή που στο πρόσωπο τού Γιώργου δεν βλέπει "επικίνδυνους κακοποιούς" αλλά το δικό της παιδί πού αφού ξέφυγε απο τό βάσανο τών ναρκωτικών,βρέθηκε στό βάσανο ναρκωμένων από "υπερβάλλοντα ζήλο" και αυστηρότητα,δικαστικών αποφάσεων!
Υπάρχει λόγος σοβαρός να δοθεί ένα τέλος στήν συχνότητα αυτού τού δικαστικού λάθους που με αυτισμό και εγωισμό διογκώνει το πρόβλημα των ναρκωτικών (και αυξάνει τον αριθμό των χρηστών)!
Ο νέος υπουργός δικαιοσύνης κΠαρασκευόπουλος που βλέπει στά ζητήματα των κρατουμένων τόν Ανθρωπο ως Κέντρο και πώς η λύση δεν είναι ο ψευτοσωφρονισμός και ο επιπλέον συνωστισμός στις ασφυκτικά γεμάτες φυλακές ,ξέρει πώς η ζωή στην κοινωνία είναι δύσκολη τα τελευταία χρόνια και αρκούν μερικές παρόμοιες αποφάσεις για να γίνει χειρότερη,για νά κατέβει κι άλλο η κυρίαρχη Δικαιοσύνη απο τούς ίδιους τούς "λειτουργούς" της στο τελευταίο επίπεδο που λίγο απέχει πρακτικά από τό εκτελεστικό απόσπασμα και τον μεσαίωνα της "ιεράς εξέτασης" !
Αφήστε τον Γιώργο Χριστόπουλο ελεύθερο τώρα,δώστε χώρο στίς κοινότητες απεξάρτησης νά φέρουν ξανά πίσω στήν κοινωνία τόν διαλυμένο ανθό τής νιότης απο τίς βόμβες και τα ναρκοπέδια τής χημικής και θανατηφόρας "αυταπάτης"!
Αν υπάρχει δημοκρατία,δεν θα εκδικηθεί ούτε τον Γιώργο ,ούτε κανένα άλλο σαν τον Γιώργο Χριστόπουλο!

 

* Ο Κάιν είναι μεμονωμένο άτομο - αγωνιστής του αντιεξουσιαστικού χώρου