Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019
Τετάρτη, 19 Ιούλιος 2017 14:27

Επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ραδιοφαρμάκων στη Θεσσαλονίκη

Από

Μία μεγάλη επένδυση, ύψους άνω των 9 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη από την εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ. Αφορά ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ηγέτιδα στα Βαλκάνια στον τομέα αυτό, πόλο έλξης επενδύσεων, αλλά και ασθενών από τις γειτονικές χώρες.

Τα ραδιοφάρμακα χρησιμοποιούνται σε συστήματα απεικονιστικής ποζιτρονικής τομογραφίας (PET/CT), τα οποία είναι απαραίτητα στη διάγνωση, σταδιοποίηση και αξιολόγηση της θεραπείας κυρίως διαφόρων μορφών καρκίνου. Τα συστήματα PET/CT αποτελούν συνδυασμό δύο μεθόδων, της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων (ΡΕΤ) και της Αξονικής Τομογραφίας (CΤ). Με τη βοήθειά τους συνδυάζονται 2 εικόνες, της εικόνας της ΡΕΤ, που απεικονίζει το μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων, και της εικόνας της CΤ, που δίνει τις ανατομικές πληροφορίες.

Η υψηλής τεχνολογίας εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ (http://biokosmos.eu) λειτουργεί από το 2004 το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής υπερσύγχρονων ραδιοφαρμάκων στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο Λαύριο της Αττικής. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης και τη λειτουργία του δεύτερου εργοστασίου, η Ελλάδα θωρακίζεται πλήρως και για πρώτη φορά γίνεται δυνατή η εξαγωγή ραδιοφαρμάκων σε μαζική κλίμακα, με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, η ζωτικής σημασίας επένδυση αφορά την κατασκευή ενός τελευταίας γενιάς, υπερσύγχρονης τεχνολογίας Κυκλότρου παρασκευής ραδιοφαρμάκων με χρήση τεχνολογίας και εξοπλισμού της εταιρείας GE Healthcare. Το κόστος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 εκατ. ευρώ και όταν τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το 2019 θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, στην πλειοψηφία τους για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

 

Έτσι, η επένδυση της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ θα λειτουργήσει και ως ένα σημαντικό βήμα ανάσχεσης της φυγής νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Σήμερα συστήματα PET/CT λειτουργούν σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, με αναμονή ολοκλήρωσης νέας εγκατάστασης και στη Πάτρα. Βέβαια όπως προαναφέρθηκε, η επένδυση της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ με τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στη Βόρειο Ελλάδα δίνει και τη δυνατότητα υποστήριξης συστημάτων εκτός Ελλάδος.

«Η επένδυσή μας αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Ελλάδα μπορεί. Αρκεί να υπάρχει όραμα και σκληρή δουλειά, αξιοποιώντας το υψηλού επιστημονικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας. Με τη δεύτερη μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Θεσσαλονίκη, η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ θα είναι σε θέση να διεισδύσει δυναμικά στις αγορές των γειτονικών χωρών. Συγχρόνως, θα ικανοποιούνται σταθερά οι ανάγκες της χώρας όχι μόνο στα ήδη υπάρχοντα ραδιοφάρμακα που παράγονται, αλλά και στα νέα ραδιοφάρμακα που αναπτύσσονται», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, κ. Άγγελος Παγώνης.

«Ως GE Healthcare Ελλάδος, θεωρούμε τιμή μας την εμπιστοσύνη της εταιρείας ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μία επένδυση που ξεκίνησε σε περιβάλλον αυξημένου κινδύνου προ 15 ετών, κατάφερε να ευοδωθεί και σήμερα κάνει το επόμενο βήμα της στην Β. Ελλάδα, με την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου κυκλοτρονίου στη Θεσσαλονίκη. Η επένδυση αυτή φέρνει ταυτόχρονα και την χώρα μας σε ηγετική θέση στην ΝΑ Ευρώπη στην παραγωγή και εμπορία υψηλής τεχνολογίας ραδιοφαρμάκων», τονίζει ο κ. Κων/νος Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής, GE Healthcare Southeastern Europe.

Ποια είναι η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ

Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1992 με σκοπό να καλύψει με υψηλού επιπέδου προϊόντα τις ανάγκες της ελληνικής ιατρικής κοινότητας στον τομέα της Ογκολογίας, της Καρδιολογίας και της Πυρηνικής Ιατρικής.

Τον Ιούνιο του 2000, προχώρησε στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επένδυση υψηλής τεχνολογίας που έχει γίνει στην Ελλάδα, στο χώρο της απεικονιστικής ιατρικής, με την εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου κυκλοτρονίου παραγωγής βραχύβιων ραδιοϊσοτόπων και ραδιοφαρμάκων.

Το 2004, μετά από πολυετή, εντατική μελέτη και συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιστήμονες διεθνούς κύρους, ξεκίνησε με επιτυχία να παράγει ραδιοφάρμακα για εξετάσεις PET/CT.

Το 2011, προχώρησε σε περαιτέρω «αναβάθμιση» των εγκαταστάσεών της, αυξάνοντας το εύρος των παραγόμενων ραδιοφαρμάκων όπως επίσης και τον αριθμό των παραγωγών, που μπορούν να γίνουν ημερησίως.

Το 2013, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες προκλήσεις της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας δημιούργησε Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης. Σκοπός του τμήματος είναι η ανάπτυξη νέων ραδιοφαρμάκων και η διαμόρφωση συνεργασιών με εταιρείες και φορείς οι οποίοι πραγματοποιούν μελέτες αξιολόγησης θεραπευτικών φαρμάκων.

Διαθέτει απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό και state of the art εγκαταστάσεις, οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς για τον κλάδο των ραδιοφαρμάκων στην Ε.Ε. Μάλιστα, αποτελεί πόλο έλξης για επισκέψεις από ερευνητές, ειδικευόμενους ή φοιτητές για τις μεταπτυχιακές μελέτες τους.