Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019
Πέμπτη, 20 Ιούλιος 2017 11:30

Κ. Λουράντος στο ygeia360.gr για αναλώσιμα: Ξεχνάμε την πραγματικότητα, ισοπεδώνοντας τα πάντα για μια προεκλογική τακτική

Από

Το ιστορικό της υπόθεσης για τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, προϊόντα ειδικής διατροφής και λοιπά ιατροτεχνολογικά προϊόντα από τα φαρμακεία, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις αλλά και ευθείες βολές για όσους δεν λένε τα πράγματα με το όνομά τους, περιγράφει σε συνέντευξη του στο ygeia360.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.

--Τι έχει συμβεί με τα αναλώσιμα του διαβήτη και έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο;

Κ.Λ.: Σαν λαός ξεχνάμε εύκολα και γι’ αυτό έχουμε αυτούς που μας αρμόζουν και μας διοικούν σε κάθε επίπεδο … στο Πολιτικό στο Κυβερνητικό στο Συνδικαλιστικό…

Είμαστε έτοιμοι να … «ξεχάσουμε» την πραγματική ιστορία ενός γεγονότος, αρκεί να ικανοποιηθεί το αίσθημα μιας στιγμιαίας αγανάκτησης, ενός άκρατου λαϊκισμού ή μιας προεκλογικής τακτικής… 

Αναφέρομαι στην συλλογική σύμβαση των αναλώσιμων, για την οποία κανείς από αυτούς που ασχολούνται, δεν λένε ότι δεν πρόκειται για νέα σύμβαση, η οποία από 1/1/17 θα απαιτούσε ISO και πιστοποιήσεις, αλλά επέκταση της ήδη υπάρχουσας σύμβασης των φαρμάκων, που δεν απαιτεί πιστοποιήσεις, και η οποία όσον αφορά τις πληρωμές μας τηρείτο και τηρείται ευλαβικά!

Μια σύμβαση που υπογράφηκε με απόφαση του ΔΣ, που ουδείς την κατήγγειλε αν και θα μπορούσε εντός μηνός και που έθιξε είναι αλήθεια τα συμφέροντα αυτών που μέχρι τότε είχαν εκτός των φαρμακείων τους, καταστήματα με ISO και κυριαρχούσαν στην «μικρή» κοινωνία τους χορηγώντας αυτά τα προϊόντα.

Όλοι αυτοί «ξέχασαν»  ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017, όσοι θα ήθελαν να χορηγούν αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, προϊόντα ειδικής διατροφής και λοιπά ιατροτεχνολογικά προϊόντα θα έπρεπε να διαθέτουν πιστοποίηση από την αρμόδια αρχή του Κράτους, μη εξαιρουμένων των φαρμακείων. Χωρίς την πιστοποίηση,  δεν θα χοηγούσαμε τίποτα!!!

Αυτό σήμαινε τεράστια ετήσια οικονομική επιβάρυνση για τα φαρμακεία, πρόσληψη ειδικού υπαλλήλου παρακολούθησης της πιστής εφαρμογής των κανόνων της πιστοποίησης, ετήσιο έλεγχο από αρμόδιους κρατικούς φορείς και κυρίως μεγάλη καθυστέρηση στην πιστοποίηση των φαρμακείων γιατί αυτόματη πιστοποίηση για 11.000 φαρμακεία δεν μπορούσε να γίνει. Η πιστοποίηση απαιτεί χρόνο και ο ρυθμός της είναι … 220 περίπου πιστοποιήσεις τον μήνα Πανελλαδικά…

--Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη θα επηρεάζονταν καθώς μαζί με τα αναλώσιμα –συνήθως-προμηθεύονται ταυτόχρονα και τα φάρμακά τους. Το ίδιο και οι φαρμακοποιοί…

Κ.Λ.: Ένα πολύ σημαντικό γεγονός που αποσιωπάται, είναι και το ότι η χορήγηση των αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη συνδέεται πολύ στενά με την χορήγηση των φαρμάκων αυτής της ασθένειας, όπως για  παράδειγμα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα για την μείωση του σακχάρου στο αίμα, ινσουλίνες κλπ. Ως εκ τούτου όσοι δεν θα χορηγούσαν τα αναλώσιμα, θα έχαναν και τα φάρμακα, αφού οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονταν και τα δύο από το ίδιο φαρμακείο.

-- Υπήρξαν ατομικές συμβάσεις φαρμακοποιών με τον ΕΟΠΥΥ;

Κ.Λ.: Ένα επίσης γεγονός που αναφέρεται μεν με … μικρά γράμματα ή λέγεται ψιθυριστά , αλλά είναι πολύ σημαντικό, είναι και το ότι πριν … αλέκτωρ λαλήσαι, τον Δεκέμβριο του 2016, όταν είχαμε προειδοποιήσει τον ΕΟΠΥΥ ότι από  την 1η Ιανουαρίου του 2017 δεν θα χορηγούσαμε αναλώσιμα στους διαβητικούς ασφαλισμένους, αρκετοί συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, είχαν προστρέξει στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, δηλώνοντάς του ότι ήταν πρόθυμοι να τα χορηγούν οι ίδιοι υπογράφοντας ατομική σύμβαση. Μερικοί από αυτούς ήταν πολύ … πρόθυμοι και για την πιστοποίηση, κάποιοι δε την είχαν ήδη σε άλλα καταστήματά τους.

Έπρεπε λοιπόν να επιτύχουμε δύο πράγματα: να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση το δυνατόν συντομότερο, μη δίνοντας περιθώριο για ατομικές συμβάσεις και να αποφύγουμε την απαίτηση για πιστοποίηση των φαρμακείων.

Και αυτό επιτεύχθηκε με μια μόνο κίνηση: επέκταση της σύμβασης των φαρμάκων (αφού γι’ αυτή δεν απαιτούνται πιστοποιήσεις) με συγκεκριμένους χρόνους πληρωμής,  αποφυγή αναγραφή επ’ αυτής κάτι σχετικό με rebate και συνυπογραφή της από τον Υπουργό Υγείας.

--Πότε υπογράψατε τη σύμβαση;

Κ.Λ.: Η σύμβαση υπεγράφη την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου παρουσία του νομικού συμβούλου του ΠΦΣ και του μέλους του ΔΣ του ΠΦΣ κυρίου Σεραφείμ Ζήκα. Διαβάστηκαν ένα προς ένα όλα τα άρθρα της, έγιναν οι σχετικές διορθώσεις και συζητήθηκαν παρουσία όλων των σχετικών συμβούλων του προέδρου του ΕΟΠΥΥ όλες οι πτυχές της λειτουργίας του νέου Ε-ΔΑΠΥ.

Εκ μέρους του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και παρά τις επιφυλάξεις μας, υπεσχέθησαν, αλλά δεν τηρήθηκαν  τα κάτωθι:

1.         Από τις 25 Ιανουαρίου θα λειτουργούσε κανονικά το νέο Ε-ΔΑΠΥ. Μέχρι τότε οι γνωματεύσεις θα εκτελούντο χειρόγραφα και όταν θα ξεκινούσε η λειτουργία του νέου συστήματος θα τις περνούσαμε σε αυτό χωρίς να απαιτείτο η υπογραφή στις ηλεκτρονικές σελίδες που θα εκτυπώνονταν τότε.  Τελικά το νέο σύστημα λειτούργησε τέλη Φεβρουαρίου!!!

2.         Θα εκδίδονταν … άυλα κουπόνια για όλα τα αναλώσιμα εντός … ολίγων ημερών και γι’ αυτό προτρέψαμε τους φαρμακοποιούς να κάνουν απογραφή του αποθέματος που είχαν στις 31 Δεκεμβρίου, ώστε να επιστραφούν και να αντικατασταθούν από τις νέες συσκευασίες με τα άυλα «κουπόνια». Τελικά μέχρι σήμερα αγνοείται το πότε και εάν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο!!!

3.         Για όσο καιρό δεν θα λειτουργούσε το νέο Ε-ΔΑΠΥ, δεν θα υπήρχε καμία περικοπή κατά τον έλεγχο των γνωματεύσεων, που να αφορούσε λάθος ή παρατυπία προερχόμενη από ενημέρωση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.  Τελικά περικόπτονται συνταγές Ιανουαρίου, που αφορούν ενημέρωση του φαρμακοποιού από το ανύπαρκτο τότε ηλεκτρονικό σύστημα!!!

4.         «Καμία καθυστέρηση των πληρωμών δεν θα υπάρξει» ισχυρίζονταν οι σύμβουλοι και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αργότερα σε έγγραφό του, αν για οποιονδήποτε λόγο καθυστερούσε η λειτουργία του νέου Ε-ΔΑΠΥ και γι’ αυτό αναβάλλονταν οι καταθέσεις των γνωματεύσεων. Τελικά και αναβολές των καταθέσεων είχαμε και  καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουμε και μη ομαλή λειτουργία του συστήματος βιώνουμε.

Όλα αυτά που έγιναν αργότερα, δεν μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί, γιατί θα απαιτούντο μαντικές ικανότητες, που δεν διαθέτω, πολύ δε περισσότερο όταν μέχρι τότε (ακόμα και σήμερα) ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ήταν συνεπέστατος με τις πληρωμές μας για το φάρμακο που ήταν το 90% της δαπάνης (160 εκ. για το φάρμακο, 12 εκ. για τα αναλώσιμα).

--Και ο ΕΟΠΥΥ;

Κ.Λ.:Δυστυχώς οι … άνευ αντικειμένου διαβεβαιώσεις των συμβούλων του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, την ευθύνη των οποίων φέρει αποκλειστικά ο ίδιος, η προχειρότητα και η βιασύνη του ίδιου για τον εξορθολογισμό των δαπανών της δημόσιας υγείας, οι λάθος εκτιμήσεις των αρμοδίων για τις δυνατότητες της πλατφόρμας του νέου Ε-ΠΑΠΥ, οι αντεγκλήσεις μεταξύ του αναδόχου του έργου (Intrasoft) και ΕΟΠΥΥ και άλλα που ίσως δεν γνωρίζω, δημιούργησαν ένα φιάσκο, με ένα σύστημα ελέγχου των δαπανών που δεν αντέχει σε καμία λογική.

Η υπογραφείσα «επέκταση της σύμβασης των φαρμάκων», δεν έχει καμία σχέση με τις μετέπειτα παλινωδίες και προχειρότητες του ΕΟΠΥΥ. Εξακολουθώ να πιστεύω στην αναγκαιότητά της, ανεξάρτητα από τους όποιους μετέπειτα προβληματισμούς, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να ισοπεδώσουν τα πάντα, στον βωμό προεκλογικών εντυπώσεων και υποβάθμιση προσπαθειών για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

--Ποιος ήταν ο στόχος σας με τη σύμβαση αυτή;

Κ.Λ.: Μέσω αυτής της σύμβασης στοχεύαμε (και ακόμα το πιστεύω) στην αύξηση της ύλης μας που τόσοι επιβουλεύονται, στην ενδυνάμωση του επιστημονικού μας κύρους, στην μεγαλύτερη αναγκαιότητά μας από το κοινωνικό σύνολο, στην επιβίωσή μας. Αν όμως για κάποιους όλα αυτά σήμερα δεν ισχύουν, μπορούν άμεσα να καταγγείλουν την σύμβαση ή να την αλλάξουν, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για τις ενέργειές τους. Γιατί δεν το κάνουν;

Στην ζωή υπάρχουν ηθικοί κανόνες οι οποίοι όταν παραβιάζονται δημιουργούν στρεβλώσεις και ανισότητες, οι οποίες  σχεδόν πάντα ευεργετούν τους έχοντες και κατέχοντες. Υπάρχουν πράγματι αντιθέσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις για τα δρώμενα στο περιβάλλον που ζούμε. Όμως όταν  αυτές δημιουργούν αποστάσεις και όχι συνθέσεις … καταστρέφουν κάθε τι που θα μπορούσε να αλλάξει δεδομένα επώδυνα και καταστροφικά.

Σίγουρα οι μη πληρωμές μας για τα αναλώσιμα που χορηγήσαμε (στις 20 Μαίου  για τον Ιανουάριο και 20 Ιουνίου για τον Φεβρουάριο κ.ο.κ.) δημιουργούν ασφυξία και μεγάλο προβληματισμό. Όμως άλλο αυτό και άλλο η ισοπέδωση των πάντων και ο λαϊκισμός ειδικά όσων προσπαθούν να παραπληροφορήσουν και να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.

Ας καταγγείλουν πρώτα αυτό που κατηγορούν … και μετά μιλάνε….

Τους περιμένω…