Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017
Βασίλη Βενιζέλο

Βασίλη Βενιζέλο

Ομολογουμένως μας προκάλεσε πολλά ερωτήματα η είδηση, σύμφωνα με την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα σχετικά με τους χρόνους αναμονής για ακτινοθεραπεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας!

Άραγε τι είναι το ποινικώς κολάσιμο το οποίο διερευνά ο αρμόδιος εισαγγελέας; 

- Με δόλο (ή από αμέλεια) κάποιοι καθυστερούν την ένταξη καρκινοπαθών συνανθρώπων μας στις ακτινοθεραπείες στο ΕΣΥ;

- Με δόλο (ή από αμέλεια) κάποιοι δεν επισπεύδουν την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας με τα απαραίτητα για τις ακτινοθεραπείες ιατρικά μηχανήματα; 

- Με δόλο (ή από αμέλεια) κάποιοι δεν αντικαθιστούν πεπαλαιωμένα ιατρικά μηχανήματα για ακτινοθεραπείες;

- Λύνονται τα θέματα της πολιτικής Υγείας - και της πολιτικής γενικότερα - με τη διενέργεια εισαγγελικών ερευνών και την παραπομπή, ενδεχομένως, των υπαιτίων πολιτικών παραγόντων στο σκαμνί του κατηγορουμένου; 

- Είναι οι δραματικές ελλείψεις ιατρικών μηχανημάτων στο ΕΣΥ της χώρας μας αρμοδιότητα των εισαγγελέων; 

Και εάν ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει κάτι στο μυαλό τους προς διερεύνηση, τι ζητούν ορισμένοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της χώρας μας, πολύ λίγοι ευτυχώς, να φέρει ως αποτέλεσμα η εν λόγω εισαγγελική έρευνα; Την παραπομπή στο ακροατήριο για όλους τους υπουργούς, τους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς Υγείας της τελευταίας εικοσαετίας; Την παραδειγματική καταδίκη τους, στη συνέχεια; Παραλογιζόμαστε, ασφαλώς...

Το μόνο το οποίο μπορούμε κάλλιστα να συμπεράνουμε είναι το γεγονός ότι ο απίστευτα αυθαίρετος ετήσιος αριθμός των μη εξυπηρετουμένων καρκινοπαθών στη χώρα μας, τον οποίον έδωσε την Τρίτη 22 Αυγούστου στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την συσκότιση του πραγματικού προβλήματος, της απρόσκοπτης πρόσβασης, δηλαδή, όλων των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας στις αναγκαίες και ενδεδειγμένες θεραπείες.

Γιατί, εάν πιστεύει κανείς ότι στη χώρα μας έχουμε κάθε χρόνο άλλους... 13.000 νέους μη εξυπηρετούμενους καρκινοπαθείς, είναι προφανές ότι τα πράγματα έχουν φθάσει στο απόλυτο αδιέξοδο και καμία πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν διαθέτει τα "εργαλεία" για την στοιχειώδη ανάταξη της κατάστασης! Εάν πιστέψουμε τον αυθαίρετο ισχυρισμό της ΠΟΕΔΗΝ για τον ετήσιο αριθμό των μη εξυπηρετουμένων καρκινοπαθών στη χώρα μας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι... προσευχές προς τον Ύψιστο, προκειμένου ένα θαύμα να περιορίσει δραστικά αυτόν τον αριθμό των μη εξυπηρετουμένων καρκινοπαθών...  

Με πολύ καλές προθέσεις και διάθεση για συνεννόηση προσήλθε το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) στην έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρη Μπερσίμη, σε μία προσπάθεια να διευθετηθεί προς όφελος και των διαβητικών ασθενών το θέμα της επί πιστώσει χορήγησης των αναλωσίμων υλικών του διαβήτη, την οποία έχουν διακόψει από την 1η Αυγούστου οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής (ΦΣΑ), Αχαϊας (ΦΣΑχ) και Πέλλας (ΦΣΠ).

Την καλή προδιάθεση του ΠΦΣ φαίνεται ότι "μπλοκάρει" απολύτως η "σκληρή" στάση την οποίαν τηρεί ο ΦΣΑ και, ιδιαιτέρως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Λουράντος, ο οποίος, χαρακτηριστικά, δεν παρέστη στην συνάντηση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον κρίσιμο κρίκο της υπόθεσης.

Παρά το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αλλά και της δεύτερης συνάντησης μεταξύ του Σωτήρη Μπερσίμη και των εκπροσώπων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων - Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), έπεσαν στο τραπέζι πολλές προτάσεις για την απεμπλοκή στο θέμα της χορήγησης των αναλωσίμων υλικών από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας, εν τούτοις δεν κατέστη δυνατό να προσδιορισθεί ένας τέτοιος τρόπος στη λιανική πώληση, ο οποίος θα έβρισκε ταυτόχρονα σύμφωνους και τους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς - ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ένας τρόπος, δηλαδή, ο οποίος δεν θα υποχρέωνε τους ασθενείς να καταβάλλουν επιπλέον της οικονομικής τους συμμετοχής χρηματικό ποσό για την προμήθεια των αναλωσίμων υλικών από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας.

Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται κυρίως για το γεγονός ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χονδρικές τιμές των αναλωσίμων υλικών είναι υψηλότερες από τις λιανικές τους τιμές, με αποτέλεσμα να "υποχρεώνονται" να πωλούν τα αναλώσιμα υλικά με ζημία στους ασθενείς - ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με όσα  μεταδίδει την Τετάρτη 23 Αυγούστου το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), δικαίωμα ειδικής άδειας 22 ημερών ετησίως αποκτούν πλέον και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν παιδιά με αυτισμό, εφόσον αυτά είναι ανήλικα ή ενήλικα και δεν εργάζονται.

Όπως αναφέρει εγκύκλιος της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, με την οποία ενεργοποιείται η σχετική διάταξη του νόμου 4483/2017, για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται σχετική γνωμάτευση δημόσιου Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ή παιδοψυχιατρικού τμήματος δημοσίου νοσοκομείου. 

Η άδεια αυτή χορηγείται ανεξαρτήτως του εάν τα τέκνα χρήζουν ή όχι περιοδικής νοσηλείας, συνεπώς δεν χρειάζεται γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής. 

Για τη χορήγηση της άδειας σε υπαλλήλους που έχουν ενήλικα τέκνα, τα οποία πάσχουν από αυτισμό, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ότι το τέκνο δεν εργάζεται.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η άδεια αυτή χορηγείται σε γονείς υπαλλήλους, των οποίων τα τέκνα χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζουν περιοδικής νοσηλείας, καθώς και τέκνα που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down.

Σχετικά με το χρόνο αναμονής ασθενών για ακτινοθεραπεία και για την αποκατάσταση της αλήθειας, ο διοικητής του αντικαρκινικού νοσοκομείου της Αθήνας "Άγιος Σάββας" Γιώργος Δενδραμής εξέδωσε το μεσημέρι τηςς Τετάρτης 23 Αυγούστου την εξής ανακοίνωση:

"Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία δεν ξεπερνά σήμερα τους 3 μήνες, από 7 που ήταν τον Ιούνιου του 2016, υπάρχει  πρόνοια και δίνεται προτεραιότητα σε περιστατικά που βιβλιογραφικά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Για τα περιστατικά αυτά αποφασίζει τριμελής επιτροπή από επιστήμονες της υγείας, που έχει συσταθεί προκειμένου να τηρηθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στην επιλογή. Τα επείγοντα επίσης περιστατικά αντιμετωπίζονται αυθημερόν με τις ίδιες διαφανείς διαδικασίες.

Σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο 2016 έχουν τεθεί και οι δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές (ο ένας δωρεά της οικογένειας Αγγελόπουλου και ο άλλος μέσω ΕΣΠΑ), τα εγκαίνια των οποίων θα γίνουν πολύ σύντομα.

Με απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, τέθηκε εκτός λειτουργίας από την αρχή του έτους το ένα κοβάλτιο παλαιάς τεχνολογίας με πλήρως εξασθενημένη πηγή. Τα περιστατικά όλα καλύφθηκαν από τους νέους γραμμικούς επιταχυντές υψηλής τεχνολογίας οι οποίοι παρέχουν καλύτερη και ποιοτικότερη θεραπεία. Θα ακολουθήσει και η απόσυρση - πολύ σύντομα - ενός ακόμη κοβαλτίου παλαιάς τεχνολογίας.   

Ταυτόχρονα, η Διοίκηση στα τέλη του 2016 υπέβαλε αίτημα για την προμήθεια ενός νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος μαζί με τους ήδη υπάρχοντες θα συμβάλλει σε περεταίρω αποκλιμάκωση της λίστας αναμονής, και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώνεται σύντομα.

Επίσης ένα ακόμη κοβάλτιο λειτουργεί στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος», το οποίο –πέραν των  συμβατικών  θεραπειών-  χρησιμοποιείται και για ολοσωματική θεραπεία στα πλαίσια της διαδικασίας μεταμόσχευσης μυελού, θεραπεία η οποία πραγματοποιείται σε 2 μόνο κέντρα (Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε όλη τη χώρα.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται προσπάθεια για ανεύρεση πόρων αλλά και για τη μεταφορά αδιάθετου γραμμικού επιταχυντή (η τοποθέτηση μπορεί να γίνει άμεσα αφού και ο χώρος είναι έτοιμος αλλά και το προσωπικό υπάρχει),  ο οποίος θα αντικαταστήσει,  τον γραμμικό επιταχυντή 25ετίας. Υπογραμμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος γραμμικός επιταχυντής είχε αγοραστεί για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισίας αλλά επειδή, υποδομές και προσωπικό δεν υπήρχαν, τοποθετήθηκε τότε στον ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ.  Επιδίωξή μας επίσης είναι στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ» να τοποθετηθεί ένας ακόμη υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής.

Στην επίτευξη της σημαντικότατης αυτής μείωσης του χρόνου αναμονής,  βασικός συντελεστής ήταν το προσωπικό Νοσοκομείου μας (Επιστήμονες υγείας - Διοικητικό -Τεχνικό), στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια. Γίνεται επίσης σαφές ότι το προσωπικό του νοσοκομείου λειτουργεί σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) και  είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει οποιοδήποτε νέο μηχάνημα ακτινοθεραπείας και να εφαρμόσει οποιαδήποτε νέα τεχνολογία (IMRT ή άλλη), αφού διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία αλλά και μεγάλη εμπειρία, μετά την πλήρη λειτουργία των νέων γραμμικών επιταχυντών, αλλά και του νέου σύγχρονου εξομοιωτή ο οποίος έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και είναι δωρεά ΑΝΩΝΥΜΟΥ.  

Η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τους επόμενους μήνες, αν όχι τον επόμενο, θα δώσει την δική της απάντηση με την έγκριση προμήθειας του νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος θα αντικαταστήσει τα 2 κοβάλτια παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία και θα αποσυρθούν. 

Τέλος στο νοσοκομείο μας λειτουργούν δύο σύγχρονες μονάδες διάλυσης φαρμάκων (μια στον κεντρικό κτίριο και μία στο Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος». Οι διαλύσεις γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Νοσοκομείου (Νοσηλευτές, βοηθούς φαρμακείου, παρασκευαστές κ.λ.π.), τηρουμένων των προβλεπόμενων κανόνων ασφάλειας. Την επιστημονική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι επιστήμονες υγείας                (Φαρμακοποιοί)".    

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10.30 π.μ. της Τετάρτης 23 Αυγούστου η έκτακτη συνάντηση του προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρη Μπερσίμη, στην οποίαν συζητείται για μία ακόμη φορά η εμπλοκή στην επί πιστώσει χορήγηση των αναλωσίμων υλικών του διαβήτη προς τους διαβητικούς ασθενείς - ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κινητοποίησης των φαρμακοποιών - μέλων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Ο Σωτήρης Μπερσίμης πρότεινε στο προεδρείο του ΠΦΣ στη συνάντηση να συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων - Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας έσπευσε και βρίσκεται ήδη στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αρνήθηκαν κατηγορηματικά να δεχθούν τη συμμετοχή των εκπροσώπων των διαβητικών ασθενών...

Σύμφωνα με όσα δηλώνει το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Αυγούστου στο ygeia360.gr το μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ Γρηγόρης Λεοντόπουλος, εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), "μας απέκλεισαν από την συνάντηση, επειδή οι φαρμακοποιοί θέλουν να θέσουν και πάλι στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους να καταβάλλουν οι ασθενείς ένα επιπλέον χρηματικό ποσό από την τσέπη τους για την προμήθεια των αναλωσίμων υλικών. Είναι η πρώτη φορά κατά την οποίαν και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δέχθηκαν να συμπεριληφθεί στη σύμβαση ΠΦΣ - ΕΟΠΥΥ ρήτρα η οποία προβλέπει ότι οι ασθενείς δεν θα καταβάλλουν τίποτε πέραν της οικονομικής συμμετοχής τους για την προμήθεια των αναλωσίμων υλικών. Και έρχονται τώρα οι φαρμακοποιοί και πιέζουν τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς για να καταργηθεί αυτή η ρήτρα και να κερδίζουν ακόμη και περισσότερα από όσα κέρδιζαν πριν από την υπογραφή της σύμβασης!".

Με αφορμή την ανακοίνωση, την οποίαν εξέδωσε την Τρίτη 22 Αυγούστου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σχετικά με την πρόσβαση των καρκινοπαθών στις αναγκαίες θεραπείες, ο αντιπρόεδρος της  ΠΟΕΔΗΝ Τάκης Παντέλης δηλώνει τα εξής στο ygeia360.gr:

"'Αλλη μια "θανατηφόρα" ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, στο πλαίσιο της  "συνεργασίας" με τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ.

Μετά την ανακοίνωση για τους "ακαταλόγιστους" -και τη πρότασή της για εγκλεισμό των ασθενών στις φυλακές ( που μας γυρνάει στην εποχή του Μεσαίωνα...)- άλλη μια ανακοίνωση εκδόθηκε σήμερα, με θέμα  τη πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο σε προγράμματα θεραπείας. Η προσέγγιση ενός τόσου σοβαρού ζητήματος με όρους  "Πρώτου Θέματος" και "Μακελειού" δείχνει τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί -και στοχεύει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ.
Άλλη μια ανακοίνωση με "εκτιμήσεις" που δεν προκύπτουν από πουθενά, "νούμερα και αριθμούς" που δεν τα γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι σύλλογοι των ασθενών, μια πλήρη καταστροφολογία για τις δομές του ΕΣΥ, συνδέτουν μια ανακοίνωση -'οπως οι υπόλοιπες- με τη ίδια στόχευση: Η καταστροφή που έχει φέρει στην Υγεία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Είναι θλιβερό- και προσβλητικό ταυτόχρονα - για τους εργαζόμενους στην Υγεία, τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ευαίσθητες ομάδες ασθενών στη πρόσβαση και στη θεραπεία στο ΕΣΥ, να αναδεικνύονται από τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ με τέτοιο τρόπο  , με στόχο  να υπηρετήσουν για άλλη μια φορά  την αντιπολιτευτική παρέμβαση της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία αποδεικνύονται ανίκανοι να αναδείξουν τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προβλήματα της Υγείας,και να υπερασπιστούν το θεσμικό ρόλο της ΠΟΕΔΗΝ".

Δίνουμε στη δημοσιότητα ένα τυχαίο και αυθαίρετο αριθμητικό στοιχείο σχετικά με τον ετήσιο αριθμό των μη εξυπηρετουμένων από το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας καρκινοπαθών και... ό,τι βρέξει ας κατεβάσει; 

Ελπίζουμε μόνον να μη σκέφθηκε έτσι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τον αριθμό των... 13.000 καρκινοπαθών οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται κατ' έτος από το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, γιατί, εάν σκέφθηκε με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχουν λόγια για να χαρακτηρίσει κανείς την κίνηση!

Η "σκληρή" πραγματικότητα είναι ότι πάρα πολλοί είναι οι μη εξυπηρετούμενοι από το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας καρκινοπαθείς, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης των αναγκαίων ιατρικών μηχανημάτων, αλλά ακόμη και οι ίδιοι οι σύλλογοι των καρκινοπαθών δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος είναι ο αριθμός των κατ' έτος μη εξυπηρετουμένων καρκινοπαθών στη χώρα μας. 

Για να γνωρίζει κανείς τον ως άνω αριθμό, θα έπρεπε να έχει γνώση για τον ακριβή ετήσιο αριθμό των σχετικών παραπεμπτικών, αριθμό τον οποίον δύναται να διαθέτει μόνον η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Τέτοιον αριθμό, όμως, η ΗΔΙΚΑ δεν έχει δώσει ποτέ στη δημοσιότητα, ενώ, ακόμη και εάν η ΗΔΙΚΑ έδινε τον ακριβή σχετικό αριθμό, είναι ζήτημα εάν θα κατάφερνε κανείς να υπολογίσει, με περίπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, τον ακριβή ετήσιο αριθμό των μη εξυπηρετουμένων καρκινοπαθών στη χώρα μας...

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στις σχετικές "επεξεργασίες" της ΠΟΕΔΗΝ δεν περιλαμβάνονται πουθενά οι ακτινοθεραπείες οι οποίες διενεργούνται στον ιδιωτικό τομέα Υγείας της χώρας μας.

Για την Ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, στην Ελλάδα το 2012 (για το έτος αυτό είναι διαθέσιμα στοιχεία) καταγράφηκαν 41.000 νέα κρούσματα καρκίνου, αριθμός ο οποίος βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα από εκείνον (50.000) τον οποίον δίνει αυθαιρέτως στην σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ...

Επειδή ούτε οι ίδιοι οι σύλλογοι των καρκινοπαθών της χώρας μας διαθέτουν τα σχετικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, θα αναμένουμε από την ΠΟΕΔΗΝ να μας εκθέσει αναλυτικά τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 

Εάν τέτοια στοιχεία δεν διαθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, λυπούμαστε πολύ, αλλά η Ομοσπονδία θα έχει πράξει με τον πιο λανθασμένο τρόπο, σε ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα στο σύστημα Υγείας της χώρας μας...

Με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει την Τρίτη 22 Αυγούστου, μέσω του ygeia360.gr, ο διοικητής του αντικαρκινικού νοσοκομείου της Αθήνας "Άγιος Σάββας" Γιώργος Δενδραμής τα "αποκαλυπτικά" δήθεν νέα στοιχεία για την αναμονή για ακτινοθεραπεία στο ΕΣΥ, τα οποία έδωσε νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης 22 Αυγούστου στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)...

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Δενδραμής τονίζει ότι η αναμονή για ακτινοθεραπεία στο "Άγιος Σάββας" δεν υπερβαίνει σε καμία των περιπτώσεων τους τρεις μήνες.

Κι όμως, σε μία προσπάθεια κίβδηλου εντυπωσιασμού, η ΠΟΕΔΗΝ "χρεώνει" στο "Άγιος Σάββας" σταθερά... τέσσερις μήνες αναμονή για ακτινοθεραπεία...

Στο πλαίσιο του Προγράμματος "Ιατρική Απόβαση - 2017",  φοιτητές από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας,εκπαιδεύονται και συνδράμουν στο δύσκολο έργο του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου 2017.

Το πρόγραμμα "Ιατρική Απόβαση - 2017" διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος - Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. και έχει ως σκοπό την ενίσχυση του έργου των ιατρών των Μονάδων Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερικά Ιατρεία) σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας με φοιτητές Ιατρικής.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών Ιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υπό πραγματικές συνθήκες. Οι φοιτητές έχουν έτσι τη δυνατότητα να δουν και να αντιμετωπίσουν συνήθη επείγοντα περιστατικά των τουριστικών περιοχών και να γνωρίσουν τις συνθήκες παροχής υγείας σε δομές εκτός των Πανεπιστημιακών Κλινικών, όπου ασκούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών.

Το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στην προετοιμασία των φοιτητών για την υπηρεσία υπαίθρου, στην προώθηση του εθελοντισμού ως τρόπου ζωής, στην ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών, στη δημιουργική συνάντηση νέων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και στην ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης είναι το μοναδικό Κέντρο Υγείας στην Νότια Πελοπόννησο που εκπαιδεύει φοιτητές.

"Βολές" κατά του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τη σύμβαση του κλάδου με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εξαπολύει την Τρίτη 22 Αυγούστου με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Συγκεκριμένα, ο ΦΣΑ αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή του:

"Ο ΕΟΠΥΥ έστειλε διευκρινιστική ενημέρωση μέσω του Π.Φ.Σ., αναφορικά με την διαδικασία ενημέρωσης εκκαθάρισης και περικοπών στις υποβολές αναλωσίμων (ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα), η οποία αναφέρει τα εξής :

Η ενημέρωση για κάθε υποβολή, θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email) που έχει δηλώσει το κάθε φαρμακείο και είναι καταχωρημένο στα “στοιχεία επικοινωνίας» μέσα στο eΔΑΠΥ.
          Ως εκ τούτου, θα πρέπει καθημερινά να ελέγχετε το email σας.
          Η ενημέρωση που θα λαμβάνει το κάθε φαρμακείο θα αφορά την εκκαθάριση κάθε υποβολής, και θα υπάρχουν τρείς περιπτώσεις :
1.- Η περίπτωση που δεν υπάρχει περικοπή, και θα περιλαμβάνει τα εξής:
         
          - τα στοιχεία της υποβολής (αριθμός, μήνας/έτος) και μία επισήμανση ότι θα πρέπει να προσκομίσει το φαρμακείο άμεσα φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα (φορολογική όταν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, και ασφαλιστική όταν το ποσό υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ).
2.- Η περίπτωση που υπάρχει περικοπή, και θα περιλαμβάνει τα εξής:
          - τα στοιχεία της υποβολής (αριθμός, μήνας/έτος), το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης (δηλαδή την περικοπή) και ότι μπορεί να προσκομίσει πιστωτικό τιμολόγιο για να προχωρήσει η εκκαθάριση (η κατάθεση πιστωτικού επιβεβαιώνει την αποδοχή της περικοπής), και ότι σε περίπτωση που ξεπερνάει το τελικό ποσό της υποβολής ξεπερνάει τα 1500 ή 3000 ευρώ την προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας αντίστοιχα.  Επίσης θα ενημερώνει ότι υπάρχει η επιλογή ένστασης (εάν το φαρμακείο δεν αποδέχεται την περικοπή / αποτέλεσμα εκκαθάρισης και δεν θέλει να προσκομίσει πιστωτικό), η οποία έχει προθεσμία κατάθεση τρείς εργάσιμες ημέρες. Εάν το φαρμακείο χρειάζεται περεταίρω ενημέρωση, θα πρέπει να συνδεθεί στο eΔΑΠΥ να πατήσει πάνω στο αριθμό υποβολής (Δ) και μετά στην «πορεία εκκαθάρισης», ώστε να δεί ανάλυση των περικοπών. (σημείωση : το πιστωτικό το προσκομίζει το φαρμακείο στην  ΠΕΔΙ που ανήκει)
3.- Η περίπτωση εκτός των δύο παραπάνω, που είναι απαραίτητο ο φαρμακοποιός να προσέλθει στην αρμόδια ΠΕΔΙ, ώστε να προσκομίσει απαραίτητα στοιχεία μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία που θα αναφέρεται στην ενημέρωση.
          Προσοχή : Η περίπτωση (1) και (2) θα αποστέλλονται με ενημέρωση στο emailτου κάθε φαρμακείου, ενώ η περίπτωση (3) θα αποστέλλεται μέσω της εφαρμογής εΔΑΠΥ (δηλαδή μέσα στη σελίδα που κάνετε την καταχώρηση των αναλωσίμων).
Αγαπητοί συνάδελφοι,
          Με την ανακοίνωση αυτή, ουσιαστικά παύει η έννοια της συλλογικής σύμβασης, και αυτομάτως οι 10.000 φαρμακοποιοί γίνονται 10.000 ατομικοί πάροχοι. Οφείλουν δε να ενημερώνονται μέσω των e-mail τους (και όχι μέσω των συλλόγων τους όπως ισχύει για τα φάρμακα) και να … αντιδρούν «ακαριαία», ώστε εντός τριών ημερών να προσκομίζουν τα όποια απαραίτητα έγγραφα ζητηθούν για την προώθηση των πληρωμών τους.
          Επίσης δεν ισχύει για τα αναλώσιμα η τελευταία φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που υποβάλουμε για τα φάρμακα, όπως είχε συμφωνηθεί. Απαιτούνται νέες ενημερότητες για τις νέες συμβάσεις που να ισχύουν την στιγμή της πληρωμής μας, κατά  παράβαση των συμφωνηθέντων αλλά και των νόμων που ορίζουν ότι αν μη τι άλλο, την ασφαλιστική ενημερότητα του ΕΟΠΥΥ πρέπει να την κατεβάζει ο ίδιος ο οργανισμός από το αρχείο του.
          Εδραιώνεται η κατ’ επιλογή πληρωμή μας και εξαρτάται πλέον από την πορεία του ελέγχου κάθε ενός  παρόχου ξεχωριστά (βλ. φαρμακοποιού), πράγμα που οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό και σε υποψίες για πληρωμές αλλά καρτ, πράγμα επίσης παράνομο και αντισυμβατικό. Η δικαιολογία του ότι εδώ η πληρωμή γίνεται μετά τον έλεγχο και  «όποιος ελέγχεται πληρώνεται», ενώ στα φάρμακα δεν υφίσταται έλεγχος πριν την πληρωμή, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά είναι πολύ κακός οιωνός για το άμεσο μέλλον.
          Ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζητάμε από τον Π.Φ.Σ. να μην μεταφέρει απλά τις ανακοινώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ αλλά να προσπαθήσει για την τήρηση και βελτίωση των όρων της σύμβασης μη επιβαρύνοντας περαιτέρω τους φαρμακοποιούς με πρόσθετα γραφειοκρατικά βάρη.
          Τέλος, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Π.Φ.Σ., μας μεταφέρει  ασχολίαστα τα κείμενα του ΕΟΠΥΥ, δίχως κανένα σχολιασμό ή ενημέρωση μας επί των σκέψεων και των προθέσεων πράξεων του επί των κειμένων των ανακοινώσεων".