Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017
Βασίλη Βενιζέλο

Βασίλη Βενιζέλο

Η ελληνική φαρμακευτική εταιρία AENORASIS, με κυρίαρχη αξία την προαγωγή της υγείας και την υποστήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, βρίσκεται στο πλευρό των ασθενών του Ξενώνα της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» στηρίζοντας την πρότυπη Mονάδα φιλοξενίας πασχόντων με καρκίνο. Ο Ξενώνας τέθηκε στη διάθεση των ασθενών και των οικογενειών τους, παρέχοντάς τους στέγαση και υπηρεσίες περίθαλψης.

 

O Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της AENORASIS, κος Σωτήρης Κωνσταντάκης δήλωσε: «Σήμερα γίνεται  πράξη το όραμα του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου για τη δημιουργία ενός χώρου που θα προσφέρει στους ασθενείς αλλά και στις οικογένειές τους την ασφάλεια του νοσοκομείου, την άνεση ενός ποιοτικού καταλύματος και τη θαλπωρή του σπιτιού. Με μεγάλη μας χαρά στηρίζουμε το έργο και την προσφορά της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», καλύπτοντας το κόστος διαμόρφωσης και εξοπλισμού ενός από τα δέκα δωμάτια του ξενώνα. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία πολλών άλλων Μονάδων Ανακουφιστικής Φροντίδας, σε όλη την Ελλάδα».

 

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρωθήκαν οι εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Συνδέσμου για τον Τουρισμό Υγείας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Πέρα από τα κλασικά θέματα που αφορούσαν στους απολογισμούς πεπραγμένων και στους οικονομικούς απολογισμούς και προϋπολογισμούς το ενδιαφέρον της Γενικής Συνέλευσης επικεντρώθηκε στη μεγάλη σπουδαιότητα που έχει η προοπτική της ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα.

Από πλευράς πολιτείας παραβρέθηκε και μίλησε για αυτές τις προοπτικές και το ενδιαφέρον της, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κύριος Γεώργιος Τζιάλλας, ο οποίος με την παρουσία του και με τις επισημάνσεις του επιβεβαίωσε τη στήριξη του Υπουργείου στις προσπάθειες του Ελληνικού Συνδέσμου.

Πολλοί σημαντικοί ακόμη παράγοντες αναλύθηκαν στην εν λόγω εκδήλωση, όπως το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης παρόχων υγείας αλλά και ασθενών, καθώς επίσης και ο τομέας των επενδύσεων.

Ένας άλλος ακόμα τομέας που υπογραμμίστηκε στην Γενική Συνέλευση που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, είναι η πιστοποίηση των παρόχων και των προσφερομένων υπηρεσιών γεγονός που θα διασφαλίσει την αξιοπιστία σε όλους τους τομείς Τουρισμού Υγείας.

Αναλύθηκε ακόμα το στρατηγικό πλάνο του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας για το 2018 και εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση η παρουσία του Συνδέσμου, αφενός μεν σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, αφετέρου στις στοχευμένες αποστολές στελεχών του σε χώρες επιλογής.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Συνδέσμου, Καθηγητής Δερματολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, κύριος Κωνσταντίνος Κουσκούκης, έχοντας μόλις επιστρέψει από τη Μελβούρνη, από μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών, με στόχο την προώθηση του Τουρισμού Υγείας, οι ομογενείς και ιατρικοί σύλλογοι του εξωτερικού έχουν ενεργοποιηθεί και πρέπει να δράσουμε εδώ και τώρα για να κεφαλαιοποιήσουμε τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει, ενώ ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Ομίλου Zita, κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε την παγκόσμια αγορά.

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας- Νομικός, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής

Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος Ελληνο-τουρκικού εμπορικού επιμελητηρίου

Γενικός Γραμματέας: Ζαχαρίας Καπλανίδης, Πρόεδρος Ομίλου Zita

Ταμίας: Βικτωρία Γκαρέτσου, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος

Οργανωτικός Γραμματέας: Νικήτας Ασημακόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πειραιά

Μέλη: Τιμ Ανανιάδης, Διευθυντής- Διευθύνων Σύμβουλος Ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία»

Αλέξανδρος Γιατζίδης, Ιατρός- Συντάκτης Υγείας

Nίκος Κουρεμένος, Education & Project Manager Raisan DEtre

Ιωάννης Λύρας, Πλαστικός Χειρουργός

Πάντος Κωνσταντίνος, Γυναικολόγος

Fedon Alexander Lindberg, Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος- Διαβητολόγος

 

Από το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα (ΑΡΜΑ) εξεδόθη το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου η εξής ανακοίνωση:

"Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, μέσα σε όλα τα άλλα παραμύθια που αναδεικνύει τα τελευταία χρόνια, που στη Κυβέρνηση είναι οι  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,είναι και το θέμα των προσλήψεων στο χώρο της Υγείας. Περίοπτη θέση στα Δελτία Τύπου που εκδίδονται καθημερινά – και που αισίως φτάσαμε στις 2.000 σελίδες!!! από το Γενάρη του 2015… – είναι το αφήγημα των «μηδενικών προσλήψεων» στο χώρο της Υγείας. Μέχρι και στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος μίλησε για 600 προσλήψεις-όλες και όλες- από το 2015 έως σήμερα!!!. Και 8100 αποχωρήσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2017!!!!.  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος εκτίθεται λέγοντας εν γνώσει του ψέματα για τις προσλήψεις. Το ίδιο είχε συμβεί και τη προκήρυξη του ΟΑΕΔ, όταν σε Ε.Ε και σε Γ.Σ επανειλημμένα «διέρρεε τα ιμάτια του» ότι θα έρθουν μόνο 500 άτομα και θα παίρνουν 500ε θα είναι χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και η Κυβέρνηση κοροϊδεύει όταν μιλάει για 4000!!. Όλοι γνωρίζουμε τη πραγματικότητα. Ήρθαν 4.000 σε 2 δόσεις-2800 και 1200- ( οι οποίες θα παραταθούν για ένα χρόνο ακόμα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έδωσε η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας) πληρώνονται με βάση το Ενιαίο, και δουλεύουν και κυκλικό ωράριο( 4 νύχτες-2 Κυριακές). Είναι δε τέτοιος ο αντιπολιτευτικός ίστρος που συνεχίζει να λέει ψέματα μέχρι και σήμερα, όταν μιλά  για «χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ» όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι η χρηματοδότηση γίνεται από Ειδικό Λογαριασμό του ΟΑΕΔ για τη καταπολέμηση της Ανεργίας. Ας θυμίσουμε λοιπόν στο Πρόεδρο και τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), τι γίνεται με τις προσλήψεις στην Υγεία στη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που ζουν οι εργαζόμενοι. Αναλυτικά:

Α. ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ:

-Έχει ολοκληρωθεί η 4Κ-5Κ/2015 και έχουν έρθει στο Σύστημα 905 ΜΟΝΙΜΟΙ, από το καλοκαίρι του 2016.

-Έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη 189 ΜΟΝΙΜΩΝ για το ΕΚΑΒ, μέσα στο 2016.

- Με κυλιόμενους πίνακες της 4Κ-5Κ, έχουν έρθει στο σύστημα 698 ΜΟΝΙΜΟΙ από το καλοκαίρι του 2017.

- Έχουν προσληφθεί από τους διορισμούς του ΑΣΕΠ 98 περίπου 980 ΜΟΝΙΜΟΙ μέχρι το καλοκαίρι του 2017

Τέλος έχουν προσληφθεί και περίπου 700 μόνιμοι Γιατροί από προκηρύξεις που εκκρεμούσαν και νέες προκηρύξεις του 2015-16.

ΣΥΝΟΛΟ Α: 905+189+698+980+700= 3472 ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ έως το καλοκαίρι του 2017

Β. ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ:

7Κ/2017: 1666 ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. Έχουν βγει οι τελικοί πίνακες για 700 θέσεις ΤΕ και είναι για διορισμό  και οι προσωρινοί για ΠΕ-ΔΕ-ΥΕ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Φλεβάρη του 2018.

93 Θέσεις ΜΟΝΙΜΩΝ για το ΕΚΑΒ σε διορισμό.

177 Θέσεις ΜΟΝΙΜΩΝ από τις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι κ. α)

780 Θέσεις ΜΟΝΙΜΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ που είναι σε προκηρύξεις-διορισμούς  σε ΟΛΑ τα Νοσοκομεία.

ΣΥΝΟΛΟ Β: 1666+93+177+780= 2716 ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Γ. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ:

1300 εργαζόμενοι ( Ιατροί και λοιπό προσωπικό) που παρατάθηκαν έως 31-12-2018

2300 Επικουρικοί Γιατροί που έχουν προσληφθεί από το 2016.

585 Επικουρικό λοιπό προσωπικό που έχουν διοριστεί μέσα στο 2017.

ΣΥΝΟΛΟ Γ:  4185 Επικουρικό προσωπικό

Δ. ΚΕΕΛΠΝΟ:

500 Εργαζόμενοι 2ετούς θητείας που έχουν έρθει ΟΛΟΙ  στα Νοσοκομεία.

ΣΥΝΟΛΟ Δ: 500 Εργαζόμενοι.

Ε. ΟΑΕΔ:

4000 Εργαζόμενοι 12μηνης θητείας , με παράταση για ένα χρόνο ακόμα ( σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας)

ΣΥΝΟΛΟ Ε: 4000 Εργαζόμενοι

Αυτές είναι οι προσλήψεις που έχουν γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Εάν αθροίσουμε τα παραπάνω σύνολα έχουμε ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ για τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας και όχι τα «παραμύθια της Χαλιμάς» που εκδίδει σε συνέχειες ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) στα καθημερινά Δελτία Τύπου. Μια πραγματικότητα που στις «600 προσλήψεις τη διετία 2015-2017» όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ  ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ  6188 ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ 8685 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ-ΚΕΕΛΠΝΟ-ΟΑΕΔ. Αυτή τη πραγματικότητα όσα Δελτία Τύπου και να βγάλει ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ)όσα ψέματα και να πει, σε όσα ΜΜΕ και να μιλήσει, δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.

Οι προσλήψεις αυτές είναι μια σημαντική ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και δείχνει τη διαφορετική φιλοσοφία και αφήγημα  της Κυβέρνησης ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ σε σχέση με τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟ-Ν.Δ. Μέσα στις Μνημονιακές Δεσμεύσεις που ζούμε, οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ σε 18000 αποχωρήσεις 2010-2014 είχαμε ΜΗΔΕΝ(0)!!! Προσλήψεις, ενώ στα χρόνια 2015-2017, που έχουμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε 8100 αποχωρήσεις, έχουμε 6188 ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ 8685 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ-ΚΕΕΛΠΝΟ-ΟΑΕΔ. Εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο…. Ελπίζουμε ο Πρόεδρος και  η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ να δει το «φως το αληθινό»….

Υ.Γ 1: Και δεν έχουμε υπολογίσει  τις 1450 ΜΟΝΙΜΕΣ θέσεις Ιατρικού που έχουν εγκριθεί για το 2018 ( 450 για ΠΕΔΥ, 500 για τα ΤΕΠ και 500 για άλλα Νοσοκομεία).

Υ.Γ 2: Σαν επίλογο θα παραθέσουμε τα ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία, του Υπουργείου Υγείας, όπως αποτυπώνονται στην ΑΠΟΓΡΑΦΗ:

 Δεκέμβρης  2015 : 77.697

Οκτώβριος 2016:   78.030

Οκτώβριος 2017:   78.837

« Καληνύχτα κ. Πρόεδρε και πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ)»".

 

 

 

Την σιωπή των επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σχετικά με τη θετική για τους επικουρικούς γιατρούς και το επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στηλιτεύει αργά το βράδυ της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, με ανάρτησή του στο ygeianet.gr.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει τα εξής στη σχετική ανάρτησή του:

"Θετική είναι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους επικουρικούς γιατρούς και λοιπό προσωπικό!

Περιμέναμε μήπως ανακοινώσει την ευχάριστη εξέλιξη η ΟΕΝΓΕ.

Σιγή!

Εντέλει την ανακοίνωσε ο Παύλος Πολάκης.

Πέραν της ικανοποίησης για τη θετική εξέλιξη προκύπτουν και κάποια ερωτήματα:

Πού οφείλεται η αλαλία των συνδικαλιστών της ΑΡΣΙ και της ΔΗΠΑΚ που απαρτίζουν το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ; Μήπως περίμεναν αρνητική εξέλιξη από τη συνεδρίαση του Ελεγκτικού, ώστε να δημαγωγούν;

Το τελευταίο διάστημα σέρνεται το ζήτημα των επικουρικών εξαιτίας της αναπομπής ενταλμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ μπορούσε να ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Ελεγκτικού από τη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα και να εκθέσει τεκμηριωμένα την ανάγκη να θεωρηθούν τα εντάλματα πληρωμής. Όμως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί «ταξική πάλη». Γι αυτό διοργάνωνε αναιμικά συλλαλητήρια στο πεζοδρόμιο της Αριστοτέλους, ζητώντας επιτακτικά συνάντηση με Ξανθό και Πολάκη, αν και γνώριζε πως το υπουργείο Υγείας όχι μόνο είχε νομοθετήσει παρατάσεις θητείας στους επικουρικούς, αλλά είχε κάνει και δεκάδες διαβήματα προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα και να πληρωθούν οι επικουρικοί.

Εντέλει, με βαριά καρδιά ΑΡΣΙ και ΔΗΠΑΚ δέχτηκαν στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο την πρόταση για παράσταση διαμαρτυρίας στο Ελεγκτικό. Και τώρα που βγήκε θετική απόφαση αυτοί σιωπούν.

Ολίγιστοι...".    

Τα καλύτερα νέα για τους επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΥ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με σχετική ανάρτησή του στοn προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης αναφέρει τα εξής στην ανάρτησή του:

"ΥΠΕΡ των επικουρικών γιατρών και του επικουρικού προςωπικου η σημερινή αποφαςη του Ελεγκτικου Συνεδριου!!

Πρεπει τωρα να τρέξουν οι διοικηςεις και οι υπηρεςιες των νοςοκομειων για να πληρωθούν ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι πριν τις γιορτές .

ΥΓ Η αποφαςη ειναι γνωστή απο νωρίς το απόγευμα .Γιατι κανεις συνδικαλιστικός Φορεας δεν εχει βγάλει ανακοινωση για αυτή τη θετική εξέλιξη;;;(αν ηταν αρνητική θα ειχε καεί το δίκτυο!!!)".

Τις σοβαρές ενστάσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία... επιτροπής HTA εξέθεσε διεξοδικά, μεταξύ άλλων, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πασχάλης Αποστολίδης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην έναρξη του ετησίου συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το οποίο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο της Αθήνας "Divani Caravel".

Συγκεκριμένα, ο Πασχάλης Αποστολίδης ανέφερε τα εξής για το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας:

"Αναφορικά, τώρα, με το πολυσυζητημένο ΗΤΑ, η σύσταση ενός οργανισμού αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ) αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα του ΣΦΕΕ και είναι επιβεβλημένη στη χώρα μας, στο πλαίσιο των μνημονιακών μας υποχρεώσεων. Το σχέδιο νόμου «Αξιολόγηση και Αποζημίωση Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήση και άλλες διατάξεις» ήταν, λοιπόν, και πολυαναμενόμενο και στη σωστή κατεύθυνση, το περιεχόμενό του, όμως, χρήζει διορθώσεων και σημαντικών βελτιώσεων. Αντί να εξαλείψει τα προϋπάρχοντα κριτήρια αξιολόγησης (εξωτερικά και εσωτερικά) που είχαν τεθεί, με το παρόν σχέδιο νόμου δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και καθυστερήσεις στην άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες.

Επιπλέον, η αρμοδιότητα για τον ΗΤΑ θα πρέπει να ανατεθεί σε κάποιον ανεξάρτητο και αυτόνομο φορέα και απαιτεί μία διεπιστημονική συνεργασία. Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλέπει ρητά τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των συλλόγων ασθενών, της ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας.

Η ορθή οργάνωση και προσαρμογή του όποιου ΗΤΑ υιοθετηθεί στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες υψηλού κόστους, ειδικά σε μια εποχή περιορισμένων πόρων. H σύσταση του ΗΤΑ θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της ανεξαρτησίας, της διαφάνειας και της πολυφωνίας, καθώς μια τέτοια συνεργασία θα συνεισφέρει στη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες, στη βελτίωση της αποδοτικότητας κατά την ανάπτυξη τεχνολογιών υγείας, στη βελτίωση των δεδομένων που αξιολογούνται κατά τη λήψη αποφάσεων αποζημίωσης και στην ενίσχυση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ο ΣΦΕΕ έχει γνωστοποιήσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τα σημεία προς διόρθωση και βελτίωση και έχει υποβάλει και αναλυτικά ανά άρθρο συγκεκριμένες προτάσεις και σχόλια στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Τα κεντρικά σημεία που υποβάλαμε προς διόρθωση αφορούν πρώτον, στην εν δυνάμει καθυστέρηση 2-4 χρόνια και δεύτερον, στη διαδικασία αξιολόγησης, να μην καταλήξει  εργαλείο μείωσης τιμής. Αναμένουμε ότι η Πολιτεία θα υπολογίσει ρεαλιστικά τις παρεμβάσεις αυτές και θα προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και διευκρινίσεις".

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) εξεδόθη την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου το εξής ενημερωτικό σημείωμα για το θέμα των επικουρικών γιατρών του ΕΣΥ:

"Σήμερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ με κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Εκφράσαμε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν με τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών.

 

Μας υποσχέθηκαν ότι εντός δύο ημερών θα έχουμε την απόφαση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι θετική και θα εκδοθεί άμεσα, ώστε να πληρωθούν οι επικουρικοί συνάδελφοι πριν τις γιορτές".

 

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας, με το παρόν δελτίο τύπου, εκφράζει όχι μόνο την ανησυχία του, αλλά και τον αποτροπιασμό και έντονο αίσθημα ντροπής για το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα σε δημόσιο νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας αντιεπιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου: Νεότερα δεδομένα ως προς τη διάγνωση και την αντιμετώπιση».

Η ανακοίνωση του ΣΥΔ συνεχίζει ως εξής:

"Συγκεκριμένα όπως έχει ανακοινωθεί από την «Επιστημονική Ένωση Ευαγγελισμού», σήμερα Τρίτη 13.00-16.00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ευαγγελισμού «Δώμα», «επιστημονική εκδήλωση» με αυτό το θέμα για την οποία μάλιστα, όπως αναφέρεται, «θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους δηλώσουν συμμετοχή πριν την έναρξη της Επιστημονικής Εκδήλωσης»[1].

Είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικό σε ένα νοσοκομείο που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να λαμβάνει χώρα μία εκδήλωση με θέμα την ονομαζόμενη «διαταραχή ταυτότητας φύλου», έννοια που είναι επιστημονικά ανύπαρκτη καθώς δεν υπάρχει πλέον σε κανέναν διεθνή ταξινομητικό κατάλογο. Συγκεκριμένα, όπως όλη η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει, η έννοια της «διαταραχής ταυτότητας φύλου» έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια από τον διεθνή ταξινομητικό κατάλογο ICD[2]. Περαιτέρω, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις 22.8.2014, βασιζόμενος στα νέα δεδομένα, έχει προτείνει ενόψει της αναθεώρησης του ICD και της κυκλοφορίας της νέας έκδοσής του να αφαιρεθεί εντελώς και η ονομαζόμενη «δυσφορία ταυτότητας φύλου» για τους ενήλικες  από τις διαταραχές και να παραμείνει ως απλή ιατρική κατάσταση (εκτός των διαταραχών) η ασυμφωνία φύλου (gender incongruence)[3], ενώ η Αμερικανική Ψυχολογική  Ένωση, στις Κατευθυντήριες Γραμμές της διέπεται από το ίδιο ακριβώς πνεύμα της αποψυχιατρικοποίησης και του αποστιγματισμού της ταυτότητας φύλου (βλέπε σχετική Κατευθυντήρια Γραμμή Νο1: «Οι ψυχολόγοι κατανοούν ότι το φύλο δεν αποτελεί δίπολο και επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα ταυτοτήτων φύλου. Η ταυτότητα φύλου του ατόμου μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με το φύλο που αποδίδεται στη γέννηση»)[4].  Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο αξία έχει ακόμη η πρόσφατη, από 15.11.2017 δήλωση της Παγκόσμιας Επαγγελματικής Ένωση για την Υγεία των Διεμφυλικών (WPATH)[5], η οποία ανάμεσα στα υπόλοιπα αναφέρει:

Τα ιατρικά και άλλα εμπόδια στην αναγνώριση των φύλων για τα τρανς άτομα μπορεί να βλάψουν τη σωματική και ψυχική υγεία. Η WPATH αντιτίθεται σε όλες τις ιατρικές απαιτήσεις που λειτουργούν ως εμπόδια σε όσους επιθυμούν να αλλάξουν το νόμιμο φύλο ή τους δείκτες φύλου σε έγγραφα. Αυτές περιλαμβάνουν απαιτήσεις για διάγνωση, συμβουλευτική ή θεραπεία, ορμόνες αναστολής της εφηβείας, οποιαδήποτε μορφή χειρουργικής επέμβασης (συμπεριλαμβανομένης εκείνης που περιλαμβάνει στείρωση) ή οποιεσδήποτε άλλες απαιτήσεις για οποιαδήποτε μορφή κλινικής θεραπείας ή επιστολές από γιατρούς.

Περεταίρω αξία έχει να σημειώσουμε την θέση του Κλάδου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, όπως είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της ΕΨΕ[6], που βρίσκεται στην κατεύθυνση που έχει θέσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αποπαθολογικοποίηση της τρανς κατάστασης. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα:

[…] Αξιόπιστες μελέτες διεθνώς, καθώς επίσης και οι ψυχολογικές δοκιμασίες, καταδεικνύουν πως η τρανς κατάσταση δεν συνιστά ψυχοπαθολογία, αλλά μια παραλλαγή της φυσιολογικής έκφρασης του φύλου

[…] Διατυπώθηκε η ένσταση πως ίσως χρειάζεται η υποχρεωτική ψυχιατρική παρακολούθηση κάθε διεμφυλικού ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι ένας υγιής διεμφυλικός άνθρωπος ή κατά πόσον η φαινομενική διεμφυλικότητά του είναι σύμπτωμα σχιζοφρένειας ή άλλης ψύχωσης. Ο κλάδος μας διαφωνεί έντονα με την ψυχιατρικοποίηση της διεμφυλικής κατάστασης.

[…] Η Διαπολιτισμική Ψυχιατρική, με ιδιαίτερη ευαισθησία, στέκεται απέναντι στην κατάχρηση της Ψυχιατρικής, και την εργαλειοποίησή της από διάφορες μορφές εξουσίας, προκειμένου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα να καταχωρηθεί ο ψυχίατρος στη συνείδηση του πολίτη ως ο επιδιαιτητής της φυσιολογικότητας, και ως κλάδος, χαιρετίζουμε με πολλή χαρά την από-ψυχιατρικοποίηση της διαδικασίας νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Ακόμη, σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψιν οι θέσεις ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως αυτές έχουν εκφραστεί σε αποφάσεις τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Απόφαση 2048/2015 της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα κράτη μέλη καλούνται[7]:

6.2.2. Nα καταργήσουν την στείρωση και άλλες υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις, όπως και την διάγνωση ψυχικής υγείας ως αναγκαίες νομικές προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου στην διαδικασία για την μεταβολή του ονόματος και του καταχωρισμένου φύλου

6.3.3. Nα τροποποιήσουν τις κατηγοριοποιήσεις νοσημάτων που χρησιμοποιούνται σε εθνικό επίπεδο και να υποστηρίξουν την μεταβολή των διεθνών κατηγοριοποιήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα διεμφυλικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δεν κατηγοριοποιούνται ως διανοητικώς ασθενή, εξασφαλίζοντας και την πρόσβαση στις απαραίτητες ιατρικές θεραπείες χωρίς στιγματισμό.

Εν ολίγοις το Συμβούλιο της Ευρώπης όχι μόνο καλεί τα κράτη μέλη να αφαιρέσουν ως προϋπόθεση τις διαγνώσεις ψυχικής υγείας, αλλά επιπλέον υπερθεματίζει καλώντας τα να διασφαλίσουν ότι τα διεμφυλικά πρόσωπα δεν θα κατηγοριοποιούνται ως ψυχικά ασθενή. Τούτο δεν είναι κάτι καινοφανές, άλλωστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Ψήφισμα της 22.11.2012, στο σημείο 94 αναφέρει[8]:

  1. εκφράζει τη λύπη του διότι οι διεμφυλικοί εξακολουθούν να θεωρούνται πνευματικώς ασθενείς σε ορισμένα κράτη μέλη· καλεί τα κράτη μέλη να εισαγάγουν ή να αναθεωρήσουν τις διαδικασίες για τη νομική αναγνώριση του φύλου, με βάση το μοντέλο της Αργεντινής, και να επανεξετάσουν τους όρους (συμπεριλαμβανομένης της εξαναγκαστικής στείρωσης) που τίθενται για τη νομική αναγνώριση του φύλου· καλεί την Επιτροπή και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να αποσύρουν τις διαταραχές ταυτότητας φύλου από τον κατάλογο των ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών και να διασφαλίσει μια μη παθολογοποιητική αναταξινόμηση στις διαπραγματεύσεις επί της 11ης έκδοσης της διεθνούς ταξινόμησης των νόσων της ΠΟΥ (ICD-11)·

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Καλλιόπη Προκοπάκη επιδίδεται σε αυτήν την απόλυτα αντιεπιστημονική ρητορική που βρίσκεται πέραν κάθε επιστημονικής δεοντολογίας, καθώς διατηρεί ακριβώς τις ίδιες θέσεις όχι μόνο για θέματα ταυτότητας φύλου, αλλά και για την ομοφυλοφιλία. Συγκεκριμένα στις 28.11.2008 είχε διατυπώσει τη θέση: «Από την δεκαετία του 1980, η ομοφυλοφιλία σταδιακά «αποιατρικοποιήθηκε», καθώς ο χαρακτηρισμός της ως «νόσου» θεωρήθηκε από τα ομοφυλοφιλικά κινήματα ως νέο στίγμα. Η διεθνής σύγχρονη προσπάθεια νομιμοποίησης της ομοφυλοφιλίας ως φυσιολογικής πρακτικής δεν βασίζεται σε επιστημονικά ιατρικά δεδομένα, αλλά σε «φιλοσοφικά-κοινωνικά» δεδομένα και ισχυρές πολιτικές πιέσεις»[9].

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, δηλώνει την έντονη διαμαρτυρία του για την διοργάνωση αυτής της αντιεπιστημονικής εκδήλωσης που στοχοποιεί και στιγματίζει τους διεμφυλικούς ανθρώπους ως ψυχικά ασθενείς, και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας καθώς αυτές οι θέσεις είναι απαράδεκτο να εκφράζονται σε ημερίδα ενός δημόσιου νοσοκομείου που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ οι θέσεις αυτές είναι επικίνδυνες καθώς υπό το βάρος του στιγματισμού των ταυτοτήτων τους και των διακρίσεων, η πληθυσμιακή ομάδα των τρανς ανθρώπων και ιδιαίτερα των τρανς εφήβων έχει τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα[10]".

Από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) εξεδόθη την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου η εξής ανακοίνωση:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΕ, καταδικάζει απερίφραστα τις φαιδρές, απαράδεκτες και διχαστικές δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη, σε ότι αφορά στην εργασία των συναδέλφων νοσηλευτών στο ΕΣΥ, και συγκεκριμένα στο Γ.Ν.Α. “Σισμανόγλειο”,  προσομοιάζοντάς τους, ως πλοκάμια  παρακράτους!

Σ’ ένα κατεστραμμένο σύστημα υγείας , ο κ. Πολάκης έρχεται για άλλη μια φορά να πυροδοτήσει την οργή των χιλιάδων νοσηλευτών που χάρη στην αυτοθυσία και αυταπάρνησή τους κρατούν ανοικτά τα νοσοκομεία ακόμα.

Αντί συγγνώμης λοιπόν, επιδίδεται μέσω του fb, του προσφιλούς τρόπου διακυβέρνησης του υπουργείου, σε απρεπείς χαρακτηρισμούς και τακτικές, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα επέλθει η εξιλέωση για τα φοβερά δεινά που έχει περιέλθει το ΕΣΥ .

Καλούμε τον κ. Πολάκη λοιπόν, ν’ αφήσει τις πομφόλυγες και  τον «πόλεμο των σεντονιών» και να ενσκήψει πραγματικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές και κατ’ επέκταση οι ασθενείς σ’ ένα κατ’ επίφαση κοινωνικό κράτος".

Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για τα πρόσφατα γεγονότα, τα οποία έλαβαν χώρα στο νοσοκομείο της Αθήνας "Σισμανόγλειο", ζητεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία (ΠΑΣΥΝΟ) - ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ αναφέρει τα εξής στη σχετική ανακοίνωσή της:

"Πέρυσι τέτοιες μέρες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, ανερυθρίαστα και με τρόπο προκλητικό, χαρακτήρισε τους Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας τεμπέληδες και μάλιστα εκτίμησε ότι μαζί παίρνουν και το πλεκτό τους… Φέτος, ο προαναφερθείς, στρουθοκαμηλίζοντας και αρνούμενος να δει την πραγματική εικόνα του καταρρέοντος ΕΣΥ, αποδίδει στους Νοσηλευτές ιδιότητες παρακρατικών, θίγοντας ευαίσθητες χορδές της δημοκρατικής ευαισθησίας όλων των Ελλήνων πολιτών. Ακολουθώντας την πρωτόγνωρη τακτική του διασυρμού μέσω του FACEBOOK όπου εκατοντάδες «ακόλουθοι» είναι έτοιμοι να κατασπαράξουν όποιον ατυχή πέσει στο λάκκο των λεόντων, ο κ. Πολάκης, στην περίπτωση του Σισμανογλείου, αρνείται να τηρήσει την προσήκουσα διαδικασία και να αναζητήσει τις ευθύνες πρωτίστως από την ηγεσία του Υπουργείου, τη Διοίκηση της ΥΠΕ και βεβαίως τον διοικητή του ιδρύματος. Γενικότερα, θεωρούμε ότι μόνον όποιος δεν θέλει να δει την αλήθεια, πραγματικά δεν τη βλέπει. Πολλά νοσοκομεία στηρίζονται στις δωρεές πολιτών, μιας και το πενιχρό ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την Υγεία δεν επαρκεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες. Πέραν αυτού, οι όποιες προσπάθειες γίνονται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μηδενίζονται και ακυρώνονται από τη μονίμως ασυγκράτητη οργή του κ. Πολάκη, ο οποίος επιτίθεται κατά πάντων, δικαίων και αδίκων, με τρόπο ιταμό και απολύτως αποκρουστικό. Η διοίκηση, απαιτεί ικανότητα και τόλμη και σε καμία περίπτωση δεν ασκείται με το θυμικό, αλλά με σύνεση και σεβασμό προς τους διοικούμενους. Κλείνοντας, θεωρούμε αυτονόητη την τοποθέτηση επί του θέματος του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, γιατί ο κλάδος που κατά γενική ομολογία στηρίζει το ΕΣΥ, αποτελεί κατ’ επανάληψη σάκο του μποξ για τον διαδικτυακά ασυγκράτητο κ. Πολάκη".