Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020
Κυριακή, 11 Φεβρουάριος 2018 21:37

Παύλος Πολάκης: Έτσι τιμολογούσαν προνομιακά τα φάρμακα της Novartis Hellas

Από

Τους τρόπους με τους οποίους η περιβόητη επιτροπή τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας τιμολογούσε προνομιακά φάρμακα συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Novartis Hellas, αναλύει διεξοδικά το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

Συγκεκριμένα, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις, ο Παύλος Πολάκης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

"Τότε μεταφέρθηκε η ευθύνη τιμολόγησης στο υπουργείο Υγείας, πρώτα σε μια επιτροπή του ΕΟΦ, που μετά την επικουρούσε μια επιτροπή του υπουργείου. Τις υπογραφές τις έβαζαν οι υπουργοί στα δελτία τιμών του φαρμάκου, προηγούνταν εισηγήσεις, διορθώσεις κ.λπ. Να πω πως έχουν αλλάξει προς τα πάνω τιμές στον κατάλογο εκατοντάδες φορές.

Αλλη τιμή υπολόγιζαν, άλλη τιμή έβγαινε. Η αλλαγή της τιμής έστω και για ένα ευρώ μπορεί να μεταφραστεί σε 10 εκατ. τζίρο τον χρόνο. Με μια σειρά υπουργικές αποφάσεις για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, τη νοσοκομειακή και την ασφαλιστική τιμή, κάποιες εταιρείες «προφυλάχτηκαν» έναντι άλλων. Με μια παράγραφο σε μια υπουργική απόφαση επετράπη η τιμολόγηση σκευασμάτων με δυο διαδικασίες. Με την πρώτη, η τιμή έφτανε τα 500 ευρώ. Με την άλλη τα 800 ευρώ...

• Αρα υπήρξε προνομιακή μεταχείριση σε κάποιες φαρμακευτικές...

Η Novartis ήταν και σε αυτή τη διαδικασία ο μαέστρος. Προφύλαξε πολλά φάρμακά της, ακόμα και «off-patent» από μεγάλες μειώσεις τιμών μέσα από τη διαδικασία της τιμολόγησης. Γι’ αυτά απαιτούνταν υπουργικές υπογραφές, γι’ αυτό υπήρχαν και τα «αντίτιμα".