Κυριακή 24 Μαρτίου 2019
Πέμπτη, 11 Ιανουάριος 2018 13:01

"Αδειάζει" την ΠΟΕΔΗΝ το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Λαμίας...

Από

Ουδεμία αναφορά στην δήθεν... ηθική αυτουργία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για το πρόσφατο βίαιο έως εγκληματικό περιστατικό με επίδειξη όπλου στο προσωπικό του νοσοκομείου Λαμίας περιλαμβάνει η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι για... ηθική αυτουργία του Παύλου Πολάκη στο ως άνω περιστατικό είχε κάνει λόγο πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)!

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή τις σωματικές και λεκτικές επιθέσεις πολιτών (ασθενών ή συνοδών τους) σε εργαζόμενους, το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας αναφέρει τα ακόλουθα:

 

1)Τα προαναφερθέντα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα:

α)της έλλειψης προσωπικού. Ο ασθενής αδυνατεί να εξυπηρετηθεί με βάση τις προδιαγραφές που ο ίδιος έχει ορίσει ως αποδεκτές (λογικές και /ή παράλογες απαιτήσεις; ), με αποτέλεσμα να εκφράζεται βιαία απέναντι στον κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα αν ο ίδιος ο εργαζόμενος, ευθύνεται ή όχι, για την συγκεκριμένη κατάσταση. Επιπλέον ο ασθενείς και ο συνοδός του, γενικεύουν μεμονωμένες περιπτώσεις αδυναμίας εργαζομένων να ανταποκριθούν, λόγω της έλλειψης προσωπικού και των αρνητικών συνεπειών που αυτή επιφέρει, στις αυξημένες ανάγκες της εργασίας τους, με αποτέλεσμα να εκφράζονται βιαία.

β)της έλλειψης μηχανισμού αποτροπής της βίας. Δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός του  προσωπικού που θα προσφέρει προστασία στους εργαζόμενους.

γ)της ίδια της αποδοχής της βίας από την υπηρεσία σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αντιμετώπισή της. Ειδικότερα, προκείμενου να δηλωθεί ένα περιστατικό βίας, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να κινηθεί νομικά. Αυτό όμως αφήνει τον εργαζόμενο εκτεθειμένο σε οποιαδήποτε πράξη αντεκδίκησης από τον ασθενή-συνοδό. Ακόμη, οι ίδιος ο εργαζόμενος κινδυνεύει να βρεθεί τελικά μηνυόμενος για ψευδή καταμήνυση ή για εξύβριση. Παράλληλα η υπηρεσία δεν κινείτε αυτόματα (έστω και για παρακώλυση εκτέλεσης της εργασίας του εργαζόμενου) εναντίον ασθενών και συνοδών που ασκούν σωματική, ψυχική ή λεκτική βία σε εργαζόμενους.

2)Ενώ ο ασθενής και ο συνοδός του είναι ενημερωμένος και προστατευμένος (Γραφείο Προστασίας των Δικαιωμάτων Ληπτών /ριών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων), το προσωπικό, πολλές φορές, είναι εκτεθειμένο σε ενέργειες οποιεσδήποτε μορφής βίας.

 

Η έλλειψη προσωπικού (το Γ. Νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας, λειτουργούν με το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού), ο αυξημένος όγκος ασθενών, η γήρανση και η κόπωση του υφιστάμενου προσωπικού, σε συνδυασμό με τις σωματικές, ψυχικές και λεκτικές επιθέσεις που δέχεται από ασθενείς-συνοδούς, το μόνο πράγμα που καταφέρνουν είναι, τα συγκεκριμένα περιστατικά να αποτελούν προσθετό εμπόδιο στις παροχές φροντίδας που προσπαθεί το υπάρχον προσωπικό να προσφέρει.

 

Ζητάμε:

1)την αύξηση και την ανανέωση του υπάρχοντος, μέσω νέων προσλήψεων, μόνιμου προσωπικού.

2)την ενίσχυση του μηχανισμού αποτροπής της βίας, μέσω της αύξησης του προσωπικού φύλαξης.

3)την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με τα φαινόμενα σωματικής, ψυχικής και λεκτικής βίας πολιτών προς εργαζόμενους, και την ενίσχυση του ρόλου της διεύθυνσης προκειμένου να προστατεύει τους εργαζόμενους παρέχοντας ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

4)την συμπαράσταση και την κατανόηση όλων των πολιτών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον χώρο εργασίας μας".