Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2017 17:21

Διευκρινίσεις από τον Ανδρέα Ξανθό σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης

Από

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία για την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης προέβη την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο".

Συγκεκριμένα, η συνέντευξη του Ανδρέα Ξανθού έχει ως εξής:

"ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, κύριε Ξανθέ, στα δύο λεπτά που μας απομένουν για να πάμε σε διαφημιστικό διάλειμμα, θα ήθελα το σχόλιό σας για αυτό που είδαμε χθες σε ηλεκτρονικές σελίδες ενημέρωσης, κυρίως της αντιπολίτευσης να το πω έτσι, πρόσκεινται προς τα εκεί, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία αίσθηση νέας αναταραχής, διαβάζω χαρακτηριστικά «Έρχεται στη Βουλή νόμος για ελεύθερη κάνναβη. Αλαλούμ με τις δηλώσεις Βουλευτή των ΑΝΕΛ.» Και από κάτω έχει ρεπορτάζ που αναφέρει για τη νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και λίγο θολά το πράγμα.

Δεν είναι μία καινούρια ιστορία αυτή, έτσι δεν είναι;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Όχι καθόλου δεν είναι καινούρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Γιατί χθες αυτή η αίσθηση δόθηκε στον κόσμο έξω.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Να σας πω, φαντάζομαι ότι η αφορμή για αυτή την φιλολογία είναι ότι υπήρξε μία απάντηση από την πλευρά μας, δηλαδή από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, σε μία ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς προχωράει η διαδικασία, ας πούμε, της νομοθέτησης και της δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη φαρμακευτική κάνναβη. Αυτή ήταν η ερώτηση.

Απαντήσαμε προχθές και εξηγήσαμε ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει, δηλαδή σήμερα η πρόσβαση ενός ασθενή που χρειάζεται, που υπάρχει ιατρική ένδειξη να πάρει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει κάνναβη είναι εξασφαλισμένη, είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας.

Δεν έχουμε ακόμα ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών να φέρουν να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ να πάρουν αδειοδοτηση και στη συνέχει να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει και για τα υπόλοιπα φάρμακα.

Όμως, αν αιτηθεί ένας συγκεκριμένος ασθενής από τον ΕΟΦ και μέσω του ΙΦΕΤ, που είναι κατά κάποιο τρόπο η κρατική φαρμακαποθήκη, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, μπορεί να γίνει εισαγωγή αυτού του φαρμάκου από το εξωτερικό από μία εταιρεία που το εμπορεύεται σε άλλες χώρες και να γίνει νόμιμα και να υπάρχει πρόσβαση μέσω του κρατικού μονοπωλίου και να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Άρα δημιουργία εντυπώσεων ήταν αυτό που είδαμε χθες ουσιαστικά.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Προσέξτε, αυτό το οποίο εκκρεμεί, προσέξτε το, αυτό το οποίο εκκρεμεί και αυτό το οποίο αναφέρεται στην απάντηση είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή στο νόμο 4139/13, που να δίνει την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και για τους πίνακες κατάταξης των ναρκωτικών ουσιών και λοιπά, κατ’ εξαίρεση να δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση. Φυτών κάνναβης με στόχο της φαρμακευτική τους αξιοποίηση. Αυτό εκκρεμεί.

Αυτό όμως είναι μία υπόθεση διυπουργικού συντονισμού, συμμετέχουν τέσσερα Υπουργεία, το Υγείας με το δικό του το ρόλο και την ευθύνη, το Δικαιοσύνης, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Οικονομίας και Ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Άρα, πρέπει να γίνει μία διαβούλευση πάνω σε αυτό για το επόμενο διάστημα.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Έχει γίνει, έχει προχωρήσει η επεξεργασία. Προφανώς κάποια στιγμή θα έχουμε μία τελική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει στη Βουλή και θα προβλέπει το ευνοϊκό κατά κάποιο τρόπο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν για να μπορεί κάποιος επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη, ας πούμε, μονάδα, η οποία θα περιλαμβάνει την παραγωγή, την επεξεργασία και την τελική διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Αυτό είναι σε συζήτηση, δεν είναι κάτι καινούριο προφανώς. Και νομίζω ότι γίνεται καθαρά για λόγους προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων και δημιουργίας κυρίως εστιών διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους, σε κάποια επιμέρους θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μάλιστα. Κύριε Ξανθέ, να σας ευχαριστήσω".