Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2017 13:45

Παραιτούνται από τον ΟΚΑΝΑ οι γιατροί με "μπλοκάκι" - Μονάδες θεραπείας θα μείνουν χωρίς γιατρό! - Τι καταγγέλλει ο σύλλογος των εργαζομένων

Από

"Λαμβάνω καθημερινά ηλεκτρονικά μηνύματα - προσκλήσεις για να πάω να εργασθώ στη Νορβηγία με 10.000 ευρώ το μήνα, αλλά έχω οικογένεια, συγγενείς και φίλους εδώ και αγαπώ την πατρίδα μου! Δεν θέλω να μεταναστεύσω! Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ενεργεί σα να θέλει να μας διώξει... Μας έχουν εγκαταλείψει!".

Τα λόγια ανήκουν σε μία ψυχίατρο, η οποία εργάζεται στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), στην Αθήνα, με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ). Τρεις συνάδελφοί της γιατροί σε μονάδες θεραπείας του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα, με ΔΠΥ, έχουν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους, όπως επίσης ένας γιατρός με ΔΠΥ σε μονάδα θεραπείας του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Πάτρα!

Με άλλα λόγια, το 15% των ψυχιάτρων και των παθολόγων, οι οποίοι εργάζονται με ΔΠΥ σε μονάδες θεραπείας του ΟΚΑΝΑ σε όλη τη χώρα, έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του, ενώ οι υπόλοιποι γιατροί του Οργανισμού με ΔΠΥ αναμένουν μήπως η διοίκηση του Οργανισμού κάνει, έστω και την τελευταία στιγμή, την πολυπόθητη κίνηση να αναλάβει ο Οργανισμός τις δυσβάσταχτες για τους γιατρούς με ΔΠΥ ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΦΚΑ...

Σε συνέντευξη Τύπου, την οποίαν παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου το Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, ο πρόεδρος του συλλόγου Άγγελος Αγγελίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων οι ασφαλιστικές εισφορές των γιατρών του ΟΚΑΝΑ με ΔΠΥ έχουν ήδη προϋπολογισθεί από τον Οργανισμό για όλο το 2018 και, έτσι, "είναι περίεργη και ακατανόητη η στάση της διοίκησης να μην αναλαμβάνει καμία σχετική πρωτοβουλία για το θέμα, ενώ από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Υγείας μας έχουν διαβεβαιώσει ότι τη λύση στο πρόβλημα πρέπει να εισηγηθεί η ίδια η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ".

Επίσης, ο Άγγελος Αγγελίδης προειδοποίησε ότι οι παραιτήσεις των γιατρών του ΟΚΑΝΑ με ΔΠΥ θα αφήσουν πολλές μονάδες θεραπείας του Οργανισμού χωρίς γιατρό και χωρίς υπεύθυνο μονάδας, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, καθώς πολλές μονάδες λειτουργούν μόνον με έναν γιατρό, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ο υπεύθυνος της μονάδας και ο μόνος ο οποίος μπορεί να συνταγογραφεί, να διενεργεί ιατρική εκτίμηση, να αντιμετωπίζει την ψυχιατρική συνοσηρότητα και να καθορίζει τις δοσολογίες της χορήγησης του υποκατάστατου φαρμάκου για τους θεραπευόμενους του ΟΚΑΝΑ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν γιατροί του ΟΚΑΝΑ με ΔΠΥ, από τους οποίους ο ΕΦΚΑ δεν ζητεί να καταβάλλουν μόνον τις δυσβάσταχτες τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους, αλλά και αναδρομικά τα οποία φθάνουν ακόμη και τα... 5.000 ευρώ!

Για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των γιατρών του ΟΚΑΝΑ με ΔΠΥ οι εργαζόμενοι του Οργανισμού πραγματοποίησαν την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ στις 3 μ.μ. της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου το Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργο Πατούλη, για το ίδιο θέμα. 

Κρίσιμη η ερχόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ

Κρίσιμη για την τύχη των γιατρών του Οργανισμού με ΔΠΥ φαίνεται ότι θα είναι η ερχόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, η οποία έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, καθώς εκείνη η συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους εναπομείναντες 33 γιατρούς του Οργανισμού με ΔΠΥ, προκειμένου οι τελευταίοι να αποφασίσουν οριστικά εάν θα υποβάλλουν και οι ίδιοι τις παραιτήσεις τους, εξαιτίας των δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών, τις οποίες καλούνται να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ.

Παρέμβαση από τον ΙΣΑ

Εξάλλου, αργά το απόγευμα της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου, ανακοίνωση για το θέμα, σε πολύ υψηλούς τόνους, εξέδωσε ο ΙΣΑ, ο οποίος καλεί μεταξύ άλλων τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να καταβάλλει άμεσα τις ασφαλιστικές εισφορές των γιατρών με ΔΠΥ στον ΕΦΚΑ.

Συνάντηση με την ΕΝΕ την Παρασκευή 

Τέλος, με τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) θα συναντηθούν στις 10:30 π.μ. της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, για το θέμα των γιατρών με ΔΠΥ στον Οργανισμό.