Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020
Τετάρτη, 27 Σεπτέμβριος 2017 17:45

ΕΟΦ: Απαγόρευση παραλλήλων εξαγωγών για πέντε εμβόλια...

Από

Λόγω της αυξημένης ζήτησης ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε στην τροποποίηση απόφασης για την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, ενδοκοινοτικής διακίνησης και αποθεματοποίησης, προσθέτοντας στον κατάλογο   5 εμβόλια προκειμένου να εξασφαλισθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των ασθενών. Πρόκειται για  εμβόλια κατά της  ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR),ανεμοβλογιάς, πνευμονιόκοκκου, διφθερίτιδας και τετάνου.
 
Συγκεκριμένα προστίθενται στον κατάλογο των προσωρινά απαγορευμένων προς παράλληλη εξαγωγή, ενδοκοινοτική διακίνηση και αποθεματοποίηση τα εμβόλια:

  •  M-M-RVAXPRO PS.INJ.SUS. 
  • PRIORIX PS.INJ.SOL.
  • PRIORIX-TETRA PS.INJ.SOL.
  • PNEUMOVAX 23 INJ.SOL. 
  • D.T.VAX INJ.SUSP.

«Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων» επισημαίνεται στην τροποποιημένη  απόφαση του ΕΟΦ.
 
Ενώ τονίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη».
 
Τέλος αναφέρεται ότι ο ΕΟΦ «επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων».