Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019
Δευτέρα, 21 Αύγουστος 2017 20:10

To ygeia360.gr στην παράσταση "Ο γάμος του Καραχμέτη" στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

Από

Η ιστορία του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο γάμος του Καραχμέτη» λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο, την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Ο Κουμπής, ένας από τους προεστούς του χωριού και φίλος του Τούρκου ναυάρχου, μετά από δεκαπέντε χρόνια γάμου με τη Σεραϊνώ, φλέγεται από την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά.

Το σχέδιό του είναι να απαγάγει τη γειτόνισσά του, τη Λελούδω, η οποία είναι μόλις τριάντα ετών, και να δωροδοκήσει ή να φοβερίσει έναν παπά για να τους στεφανώσει.

Το τέλος της ιστορίας αναδεικνύει τη Σεραϊνώ, τη γυναίκα του Κουμπή, σε αγία ψυχή και την προβάλλει ως παρήγορη μαρτυρία για τη δυνατότητα ριζικής βελτίωσης του κόσμου μας.

Η Όλια Λαζαρίδου διασκεύασε το διήγημα και σκηνοθέτησε την υπέροχη Ιφιγένεια Γρίβα και τον άξιο Νίκο Χαλδαιάκη στην εξαιρετική παράσταση «Ο γάμος του Καραχμέτη», την οποίαν απόλαυσαν το απόγευμα της Τετάρτης 28 Ιουνίου, με έκδηλο ενδιαφέρον, οι κρατούμενοι και ικανό μέρος του προσωπικού του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος».

Την πολύ όμορφη εκδήλωση, την οποία προσέφερε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «έκλεισαν» οι καραγκιοζοπαίχτες Άθως Δανέλλης και Νικόλας Τζιβελέκης, με το δραμάτιο «Ο Καραγκιόζης νεκροθάπτης» του Ιωσήφ Βιβιλάκη.

 

Φυλακή, όχι νοσοκομείο

 

Εάν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι οι θάλαμοι των κρατουμένων στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού δεν κλειδώνουν, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας, μπορεί δικαίως να πει ότι ο «Άγιος Παύλος» είναι μία κανονική φυλακή, με ευπροσήγορο, όμως, και φιλότιμο προσωπικό, στο οποίο περιλαμβάνονται επτά μόνιμοι γιατροί (χειρουργός, παθολόγος, καρδιολόγος, ορθοπαιδικός, ακτινολόγος και δύο μικροβιολόγοι), δέκα νοσηλευτές, οκτώ επισκέπτες γιατροί και οκτώ γιατροί για τις βραδινές εφημερίες. Επίσης, διαθέτει ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο.

Μετά από άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης, με πολύ ευγένεια, ιδιαίτερη προσήνεια και πηγαία διάθεση να ενημερώσουν υποδέχθηκαν το ygeia360.gr η διευθύντρια του καταστήματος Μαρία Στέφη και οι κοινωνικοί λειτουργοί Θεοδοσία Κατσαλούλη και Ελευθερία Ασήμου, λίγο πριν από την έναρξη της παράστασης.

Το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «φιλοξενεί» περίπου 200 κρατούμενους, εκ των οποίων περίπου οι 120 είναι οροθετικοί και, από αυτούς, περίπου το 80% είναι επίσης τοξικοεξαρτημένοι, ενώ λιγότεροι από το 50% του συνόλου των κρατουμένων είναι αλλοδαποί.

Στο χώρο του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού λειτουργεί το πρόγραμμα συμβουλευτικής «Εν Δράσει» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), καθώς και πρόγραμμα ομάδων από τους Ναρκομανείς Ανώνυμους, ενώ σε λειτουργία είναι το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, στο οποίο φοίτησαν την περασμένη σχολική περίοδο εννέα κρατούμενοι, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί αισθητά για την ερχόμενη σχολική περίοδο.

Απορίας άξιον παραμένει, πάντως, το γεγονός ότι στο «Άγιος Παύλος» δεν λειτουργεί κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ή υποκατάστασης…

 

Βελτίωση  

 

Το γεγονός ότι, εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία επτά χρόνια, τα προγράμματα μείωσης της βλάβης για τους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ) διεκόπησαν  ουσιαστικά το 2010, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ήδη από το 2011 ραγδαία αύξηση των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων της λοίμωξης HIV/AIDS μεταξύ του πληθυσμού των ΧΕΝ, έφερε, ως συνέπεια, σε προσωρινό αδιέξοδο την κατάσταση στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού: Ο πληθυσμός του αυξήθηκε δραματικά, αλλά και αιφνιδίως, με τους θαλάμους του να «στεγάζουν» ακόμη και… δώδεκα κρατουμένους!

Η κατάσταση έχει αλλάξει σήμερα και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους κρατουμένους είναι εμφανής. Ο πιο πολυπληθής θάλαμος δεν «μετράει» πλέον περισσότερους από οκτώ κρατούμενους, με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη να δηλώνει, βεβαίως, πρόσφατα ότι κάθε θάλαμος δεν πρέπει να «φιλοξενεί» περισσότερους από πέντε κρατούμενους, εάν θέλει κανείς η κράτηση και η διαβίωσή τους να παραπέμπουν σε πραγματικά ανθρώπινες συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μία φορά την εβδομάδα και σε διαφορετικές ημέρες, χωριστά κλιμάκια δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), της PRAKSIS και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», επισκέπτονται το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και δουλεύουν με τους κρατουμένους.

Μάλιστα, στις συζητήσεις μεταξύ του προσωπικού του «Αγίου Παύλου» και της «Θετικής Φωνής» είναι η διερεύνηση της δυνατότητας να δημιουργηθεί μία εξωτερική, ανοιχτή δομή κοινωνικής επανένταξης για εκείνους οι οποίοι αποφυλακίζονται από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

 

Ο μόνος μεταπτυχιακός σπουδαστής στις ελληνικές φυλακές!

 

Ενώ όλα ήταν έτοιμα και περιμέναμε για να απολαύσουμε την παράσταση, γνωρίσαμε τον Έλληνα κρατούμενο Α.Σ. Είναι εντυπωσιακά ευγενικός, εμφανώς καλλιεργημένος, ιδιαίτερα σεμνός και προσηνής, με προσωπική και επεξεργασμένη άποψη για τα θέματα. Είναι ο μοναδικός μεταπτυχιακός σπουδαστής - κρατούμενος στις ελληνικές φυλακές!

Ο Α.Σ. κάνει το μεταπτυχιακό του στο ΤΕΙ Πειραιά, στην Πληροφορική Γραφικών, και μεταβαίνει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα με το γνωστό μας «βραχιολάκι». Πρόκειται για έναν άριστο σπουδαστή, σύμφωνα με όσα μαρτυρούν οι ίδιοι οι καθηγητές του, καθώς και για έναν πολύ συνεργάσιμο κρατούμενο, σύμφωνα με όσα παραδέχονται οι εργαζόμενοι του «Αγίου Παύλου»! Μάλιστα, έχει λάβει ειδική άδεια από το Συμβούλιο των Φυλακών, προκειμένου να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή στο θάλαμό του, για τις ανάγκες των σπουδών του. Μιλάει επίσης Γαλλικά και Αγγλικά…

Εντυπωσιάζουν οι απαντήσεις του Α.Σ.: «Στο νοσοκομείο των φυλακών γίνεται καταπληκτική δουλειά! Δεν έχω κανένα πρόβλημα να προχωρώ τις σπουδές μου. Ακόμη και στο ΤΕΙ, μπορεί στην αρχή να σε κοιτάζουν με επιφυλακτικότητα, αλλά, όταν σε γνωρίσουν καλύτερα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχω πάρει ομαδικές εργασίες με συμφοιτητές μου και η επικοινωνία μας είναι άριστη! Η φυλακή, όμως, έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα: Είναι τιμωρητική! Δεν ενδιαφέρεται για το ψυχολογικό υπόβαθρο του κρατουμένου, για την παιδεία του και, έτσι, τον αφήνει στάσιμο, αν δεν τον κάνει χειρότερο, με τις παρέες τις οποίες αυτός θα κάνει μέσα στη φυλακή. Εάν δεν παρέμβει η φυλακή στην παιδεία και την ψυχολογία του κρατουμένου, τότε αυτός θα διδαχθεί απλώς καλύτερα το έγκλημα!».