Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019
Τετάρτη, 14 Ιούνιος 2017 16:53

Δείτε ολόκληρο το υπόμνημα το οποίο κατέθεσε την Τετάρτη η Εύη Χριστοφιλοπούλου στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία

Από

Ολόκληρο το υπόμνημα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο κατέθεσε την Τετάρτη 14 Ιουνίου η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία κατά τα έτη 1997 - 2014, έχει ως εξής:

"Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι η «Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014» δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και μικροκομματικούς σκοπούς.Η κυβέρνηση, όμως, εγκλωβισμένη και απελπισμένη από το φιάσκο της διαπραγμάτευσης, προσπαθεί να στήσει ένα σκανδαλοθηρικό «σόου», βασιζόμενη στις εφημερίδες που τη στηρίζουν.

 

Επί της ουσίας, από την πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής, κι από τα όσα γράφτηκαν από απολύτως συγκεκριμένες πλευρές του Τύπου, που στηρίζουν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επαληθεύτηκαν οι ενστάσεις και οι εκτιμήσεις που είχα κάνει για την πολιτική σκοπιμότητά της. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη τακτική σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και απόπειρας εξόδου από την πολιτική ανυποληψία που έχει οδηγηθεί σε όσα μέτωπα έχει ανοίξει. Ο ίδιος μάλιστα  ο Πρωθυπουργός, ουσιαστικά δέχθηκε ως βάσιμους και αληθινούς τους ισχυρισμούς Μαρτίνη, "ξεχνώντας" ότι αυτός ο άνθρωπος είναι προφυλακισμένος για κακουργηματικές παραβάσεις, που φέρεται να επέφεραν τεράστια ζημία στο "ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ", στο νοσοκομείο δηλαδή για το οποίο ισχυρίστηκε , ότι μόνο αυτός φρόντιζε για την διάσωση του, σε αντίθεση με όλο σχεδόν το πολιτικό σύστημα, που δήθεν είχε συνωμοτήσει εναντίον του. Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος  κατηγορείται ότι έλαβε περίπου 3,5 εκατομμύρια μάρκα από την εταιρεία που είχε  αναλάβει τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του νοσοκομείου, όντας τότε πρόεδρος της επιτροπής προμηθειών (!!!) δεν εκρίθη σοβαρός λόγος, ώστε τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός να αποφύγει την εμπλοκή του σε θολές και ύποπτες υποθέσεις.

Καταγγέλλουμε τις μεθοδευμένες πρακτικές και δηλώνουμε πως θα αποκαλύψουμε το σχέδιο της κυβέρνησης. Αλλά παράλληλα, επειδή ακόμη και η σειρά των καταθέσεων στην εξεταστική υπηρετεί συγκεκριμένο σχέδιο δημιουργίας θολών εντυπώσεων δίνουμε στη δημοσιότητα, προς το παρόν, τα εξής στοιχεία:

1)Το ΠΑΣΟΚ επί της διακυβέρνησής του 2009-2012 (6/5/2012) αγωνίστηκε να κρατήσει το Ερρίκος Ντυνάν ανοικτό και τους εργαζόμενους σε αυτό στις θέσεις τους και σε περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας. Ταυτοχρόνως φρόντισε να είναι διαφανείς όλοι οι χειρισμοί του: ο τότε υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σε διάστημα 13 μηνών προκάλεσε έξι (!!!) συνεδριάσεις της διαρκούς επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το Ντυνάν, τα πρακτικά των οποίων απέστελλε αμέσως μετά από κάθε συνεδρίαση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

2)Για την επένδυση ΓΑΙΑ στο Ερρίκος Ντυνάν τη σχετική έγκριση είχε δώσει ο Υπουργός Δ. Αβραμοπουλος. Η μετέπειτα Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απέστειλε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη νομιμότητα της επένδυσης αυτής. Το Δ´ Τμήμα του ΝΣΚ απάντησε ομόφωνα πως η επένδυση δεν ήταν σύννομη. Η Ολομέλεια του ΝΣΚ επίσης ομόφωνα επανέλαβε το ίδιο. Για τον Υπουργό Α. Λοβέρδο η αποδοχή της ομόφωνης απόφασης  του ΝΣΚ ήταν μονόδρομος. Αν είχε πράξει το αντίθετο οι σημερινοί συκοφάντες θα είχαν επιχειρήματα. Και κανείς, μα απολύτως κανείς, δεν προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον της πράξης του τότε Υπουργού να αποδεχτεί την απόφαση της Ολομέλειας του ΝΣΚ.

3)Την εποχή εκείνη το Ντυνάν ήταν χρεωμένο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αντιδικούσε με τις τράπεζες, αντιδικούσε και με το Κοργιαλένειο, στο οποίο πρόεδρος ήταν επίσης ο Μαρτίνης, για ποσά εκατομμυρίων. Το Ντυνάν είχε επίσης, πολύ χαμηλή διαθεσιμότητα κλινών, περίπου στο 40%, ήταν δεσμευμένοι  όλοι οι λογαριασμοί του, ήταν απλήρωτοι οι 1.000 περίπου εργαζόμενοί του για διάστημα τότε μεγαλύτερο των 5 μηνών, ήταν απλήρωτοι  σχεδόν όλοι οι προμηθευτές του, ήταν απλήρωτα όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και η εφορία, ήταν απλήρωτοι  οι εργαζόμενοι και του Ερυθρού Σταυρού.

4)Το Ντυνάν αντιδικούσε και με τη δανείστρια τράπεζά του. Έτσι κάθε σχέδιο διάσωσης προσέκρουε στην κατάσχεση από την Marfin των όποιων χρημάτων θα του εδίδοντο. Το αδιέξοδο ίσως έλυνε μία παραίτηση από την αντιδικία Μαρτινη-Βγενοπουλου. Με την εξής σειρά: ο Μαρτίνης δηλώνει πως θα παραιτηθεί από τη μήνυση, η Τράπεζα αποδεσμεύει λογαριασμούς, ο Μαρτίνης παραιτείται στο ακροατήριο. Όλα αυτά  συζητήθηκαν με απόλυτη διαφάνεια στη διαρκή επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην κρίση Βουλευτών και κομμάτων. Και τελικώς επιτεύχθηκε συμφωνία στις 11/5/2012, δηλαδή μετά τις εκλογές, όταν αναμενόταν υπηρεσιακή κυβέρνηση και ενώ η εκπροσώπηση του Υπουργείου στο Ντυνάν είχε καταργηθεί με νόμο που πρότεινε  ο ίδιος ο Υπουργός.

5)Η προσπάθεια να κρατηθεί το νοσοκομείο ανοικτό, οδήγησε σε συμφωνία Υπουργείου και Α. Μαρτίνη να υπάρξει τεχνικός σύμβουλος που θα κατέθετε προτάσεις, αφού η πώληση είχε νομικά προβλήματα, αλλά ούτε και επενδυτής υπήρχε. Παράλληλα αποκρούονταν από τον Υπουργό Α. Λοβερδο να αναλάβει το Δημόσιο τα δεκάδες εκατομμυρίων χρέη του Ντυνάν. Οι Άγγελος Φιλιππιδης (πρόταση Μαρτίνη) και στη συνέχεια Λυκούργος Λιαρόπουλος (πρόταση Λοβέρδου) συγκρούστηκαν με τον Μαρτίνη. Ενώ τους καλοδεχόταν με δημόσιες δηλώσεις και επαίνους, όταν του έλεγαν πως θα πρέπει να αποδεχτεί τα δημιουργήματά του, τότε τους έκανε εχθρούς. Ο Λιαρόπουλος, που ποτέ δεν υπήρξε σύμβουλος Λοβέρδου, κατέθεσε το 2013 στον Εισαγγελέα για τα σκάνδαλα διαχείρισης του Ντυνάν και απαιτούμε να ζητηθεί από την εισαγγελία η κατάθεσή του. Την Έκθεση Λιαρόπουλου θα την καταθέσουμε στην Επιτροπή. 

6)Μετά από τις εξελίξεις αυτές, ο τότε Υπουργός Α. Λοβέρδος κατήργησε με νόμο τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας στο Ντυνάν, γιατί ήταν φανερό πως η διαχείριση Μαρτίνη μέσω αυτής της συμμετοχής ήθελε να εμπλέκει την Πολιτεία στα θέματά του, χωρίς όμως να αποδέχεται καθαρές και διαφανείς λύσεις,  και εισηγήθηκε στη Βουλή την απαγόρευση της μεταβίβασης επί μέρους περιουσιακών στοιχείων του Ντυνάν για να αποφευχθούν οι κατασχέσεις μηχανημάτων κ.λπ. από τους πιστωτές και τους προμηθευτές του. 

Αυτά για αρχή. Και έπεται συνέχεια. Όσοι επιχειρούν με λάσπη και έωλα επιχειρήματα να ποδηγετήσουν την πολιτική ζωή του τόπου,  όχι μόνο θα σπάσουν τα μούτρα τους, αλλά θα αντιμετωπίσουν την πολιτική κατακραυγή και τις συνέπειες του νόμου. 

 

Αθήνα, 14.6.2017

 

Για την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

 

Παρασκευή (Εύη) Χριστοφιλοπούλου".