Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020
Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 23:51

Υπουργείο Υγείας: Λαϊκισμός από το Ποτάμι για τον εμβολιασμό...

Από

Αφού παραλείπει τεχνηέντως να αναφερθεί στην επίμαχη όσο και ατυχή αποστροφή του λόγου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού σχετικά με την "υποχρέωση" των γονέων να υπογράφουν στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν... επιθυμούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αποστροφή η οποία προκάλεσε νωρίτερα την αντίδραση του Ποταμιού, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης 24 Μαϊου την εξής ανακοίνωση:

"Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μια απολύτως ξεκάθαρη απάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην βουλευτή του Ποταμιού και νυν βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κ. Μπαργιώτα για το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος θα γινόταν αντικείμενο ακραίας αντιπολιτευτικής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Το Ποτάμι επιδίδεται ανοικτά σε έναν άκρατο λαϊκισμό απέναντι σε ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας εμφανιζόμενο ως προστάτης του υποχρεωτικού εμβολιασμού απέναντι στην υποτιθέμενη ανεκτικότητα του υπουργού Υγείας  στην παραπληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών.

Επαναλαμβάνουμε την τοποθέτηση στη Βουλή: Ο εμβολιασμός αποτελεί διεθνώς ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο προστασίας της δημόσιας υγείας και έχει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και της αντιμετώπισης μεταδοτικών νοσημάτων.  

Η απάντηση στην ευτυχώς περιορισμένη επιρροή του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η έμφαση στην κουλτούρα της οικογενειακής ιατρικής, της   πρόληψης και της αγωγής υγείας και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών για τα πολλαπλά οφέλη των εμβολίων και τους κινδύνους από τον μη εμβολιασμό.  

Παραθέτουμε την απομαγνητοφώνηση της επίκαιρης ερώτησης και της απάντησης την οποία και επικαλείται το Ποτάμι και το καλούμε να μας υποδείξει ποιο στοιχείο των δηλώσεων αυτών προκαλεί την εντύπωση «παραθύρου στην παραπληροφόρηση».

Αρκετά λοιπόν με τη διαστρέβλωση της αλήθειας στο όνομα της αντικυβερνητικής ρητορείας. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την  επιστημονική κοινότητα, με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την ιδέα του εμβολιασμού  και την προστασία της Δημόσιας Υγείας".