Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
Πέμπτη, 20 Απρίλιος 2017 20:21

META Υγειονομικών: Λανθασμένος ο τρόπος οργάνωσης των "Καραβανιών Υγείας" της ΠΟΕΔΗΝ

Από

Κριτική στον τρόπο με τον οποίον η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) οργανώνει το "Καραβάνι Υγείας" σε διάφορες πόλεις της χώρας μας ασκεί με ανακοίνωσή του το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) Υγειονομικών.

Συγκεκριμένα, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή του:

"Η τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ  στην οργάνωση, το ύφος και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων, έδωσε το πρόσχημα και αξιοποιήθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για να πραγματοποιήσουν  την  προηγούμενη μέρα από το  τοπικό καραβάνι, ξεχωριστή συγκέντρωση στα Γιάννενα για τα ζητήματα της υγείας.

Υπενθυμίζουμε απλώς ότι σε πρόσφατη σύσκεψη σωματείων της Ομοσπονδίας στα Γιάννενα, υπήρξε έντονη  κριτική στην πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ για τον τρόπο  οργάνωσης και το διεκδικητικό πλαίσιο των καραβανιών. Από την πλευρά του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ  υπήρξε δέσμευση ότι με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς για την συνδιοργάνωση του καραβανιού.

Τίποτα από όσα συμφωνήθηκαν σε αυτή τη σύσκεψη δεν υλοποιήθηκε από την πλευρά της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ. Το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία  στο ΠΑΜΕ να προχωρήσει – με πρωτοβουλία του τοπικού εργατικού κέντρου στα όργανα του οποίου έχει την πλειοψηφία – σε ξεχωριστή συγκέντρωση την αμέσως προηγούμενη ημέρα.

Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ για τον τρόπο διαχείρισης των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας καθώς και για την δημόσια εικόνα που διαμορφώνουν για το υγειονομικό κίνημα, είναι τεράστιες. Η πραγματικότητα αυτή, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί  τις ξεχωριστές κινήσεις και συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, πολύ περισσότερο όταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα «ένιπτε τας χείρας του» για τις μονομερείς κινήσεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και συμμετείχε με τις δυνάμεις του (εντός και εκτός του χώρου της υγείας) σε όλα τα προηγούμενα καραβάνια με το δικό του διακριτό στίγμα.

Έχουμε, ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών, εκφράσει τη πλήρη διαφωνία μας στην τακτική της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ που επιμένει να οργανώνει τα καραβάνια μακριά από τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της κάθε περιοχής, στοχεύοντας αποκλειστικά – με διάφορα Show –  στις τηλεοπτικές κάμερες. Με την τακτική αυτή προσφέρει κακές υπηρεσίες στον αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και  απαξιώνει και απομαζικοποιεί  το υγειονομικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, τα Σωματεία και τους φορείς της περιοχής να επανεξετάσουν τη θέση τους για ξεχωριστή συγκέντρωση καθώς και την ΠΟΕΔΗΝ  να εγκαταλείψει αυτή την τακτική και να συνδιοργανώσουν από κοινού τη συγκέντρωση στα Γιάννενα, με αιχμή την διεκδίκηση ενός Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας που σήμερα συνθλίβεται από τις μυλόπετρες των μνημονιακών πολιτικών. Στο διεκδικητικό πλαίσιο και τη μορφή της κινητοποίησης θα έχει τον κύριο λόγο ο λαός και οι εργαζόμενοι της περιοχής μέσα από τα Σωματεία και τους άλλους φορείς. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις ώστε η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, των συνδικάτων και της κοινωνίας γενικότερα".