Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 14:12

Τετραετές πρόγραμμα... ΕΣΠΑ θα στηρίξει χρηματοδοτικά τη "νέα" δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας!

Από

Με ένα τετραετούς διάρκειας πρόγραμμα... ΕΣΠΑ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει σχεδιάσει να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα περίπλοκο όσο και ακριβό σχέδιο για τη "νέα" δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας, το οποίο ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, το πρόγραμμα στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει περίπου 240 εκατ. ευρώ το χρόνο, στις αρχές του ερχομένου Μαϊου θα προκηρυχθούν οι θέσεις για 1.300 γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, αλλά και για 1.700 επαγγελματίες Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι από τον ερχόμενο Ιούνιο θα στελεχώσουν τις πρώτες 50 - 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα αναπτυχθούν κατά προτεραιότητα σε περιοχές της χώρας μας οι οποίες πλήττονται από κοινωνικοοικονομική επισφάλεια, χαρακτηρίζονται από χαμηλότερη παρουσία του ΕΣΥ και έχει διαπιστωθεί δυσκολία σύμβασης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Σύμφωνα πάντα με τον Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, μέσα στο 2017 θα έχουν αναπτυχθεί και στελεχωθεί και οι 239 ΤΟΜΥ σε 65 αστικά κέντρα της χώρας μας, ενώ οι ΤΟΜΥ θα διασυνδέονται λειτουργικά με τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και τις δομές για την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των χρηστών ναρκωτικών σε όλη τη χώρα.

Το νομοσχέδιο για την "νέα" δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Μάϊο στη Βουλή, ενώ τίθεται ακόμη και από την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου σε δημόσια διαβούλευση, μέσω του opengov.gr.

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως "μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση", η οποία θα καλύψει "ένα διαχρονικό και σημαντικό έλλειμμα σε ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα", ενώ ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι "δεν πρόκειται για μία μνημονιακή υποχρέωση", αλλά για μία "στρατηγική απάντηση στην κρίση του δημοσίου συστήματος υγείας".

Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Βαρδαρός υπογράμμισε ότι, με το "νέο" σύστημα, το οποίο δεν είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κρατικιστικό ή σοβιετικού τύπου, κάθε ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος κάτοικος της χώρας μας θα έχει τον οικογενειακό γιατρό του, ο οποίος θα υπηρετεί είτε σε μία ΤΟΜΥ είτε σε ένα Κέντρο Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου είτε θα είναι συμβεβλημένος με το σύστημα ελευθεροεπαγγελματίας γιατρός, ενώ όλες οι προσλήψεις του ιατρικού και λοιπού προσωπικού για τη "νέα" δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα "περάσουν" από το ΑΣΕΠ.

Ο Σταμάτης Βαρδαρός ανέφερε, τέλος ότι οι ΤΟΜΥ θα καλύπτουν στην πλήρη ανάπτυξή τους περίπου το... 30% της χώρας μας, με το υπόλοιπο 70% να καλύπτεται από συμβασιούχους με τον ΕΟΠΥΥ ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, οι οποίοι θα αμοίβονται κατά πράξη και επίσκεψη...