Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019
Δευτέρα, 10 Απρίλιος 2017 21:50

Την... κρατικοποίηση των Κέντρων Πρόληψης προωθεί το υπουργείο Υγείας! - Σιγοντάρει η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ...

Από

Την απορρόφηση των 65 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας, τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας, από το... κράτος μεθοδεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τη διοίκηση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) να σιγοντάρει την κρατικοποίηση των εν λόγω δομών!

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αξιοποιώντας το γεγονός ότι η ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης δεν κατέληξε σε μία ομόφωνη πρόταση, μεθοδεύει την ένταξη των Κέντρων Πρόληψης στην οργανωτική και διοικητική δομή των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας μας, ως αποκεντρωμένων μονάδων, τη διασύνδεσή τους σε εθνικό επίπεδο με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) της "νέας" δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη διοίκηση του νέου "δικτύου" από συμβούλια σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο...

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχει ήδη κατεθέσει την πρότασή της για πλήρη ένταξη των Κέντρων Πρόληψης στον Οργανισμό...

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεθόδευση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας όσο και η πρόταση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ βρίσκουν αντίθετους τόσο τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης όσο και τη διοίκηση του νεοσύστατου Δικτύου Κέντρων Πρόληψης Ελλάδας (ΔΙΚΕΠΡΕ), στο οποίο μετέχουν ήδη τα 35 από τα 65 Κέντρα Πρόληψης της χώρας μας, ενώ ακόμη και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εξέδωσε στις 8 Νοεμβρίου 2016 απόφαση με την οποίαν ζητεί την παραμονή των Κέντρων Πρόληψης της χώρας μας στο ισχύον σήμερα θεσμικό, νομικό και διοικητικό καθεστώς τους, αίτημα το οποίο υποστηρίζει επίσης το ΔΙΚΕΠΡΕ΅.

Σε δηλώσεις του στο ygeia360.gr, ο πρόεδρος του ΔΙΚΕΠΡΕ Στέφανος Τζιμογιάννης αναφέρει τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου τα εξής:

"Οι αστικές εταιρείες, οι οποίες αποτελούν το δίκτυο των Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα, λειτουργούν με την ισότιμη συμμετοχή ως εταίρων όλων των ενεργών φορέων των τοπικών κοινωνιών (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, επιστημονικοί - κοινωνικοί φορείς κ.λπ.), διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αφενός, την τοπικότητα των δράσεων, αφετέρου, λόγω της ευελιξίας η οποία διακρίνει τον τρόπο λειτουργίας τους, την άμεση ανταπόκριση σε ανάγκες και αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ως εκ τούτου, η κατάργησή τους και η λειτουργία τους με κρατικιστική αντίληψη θα αποτελέσει ταφόπλακα για την πρόληψη. Πιστεύω ότι η πρόταση του υπουργείου Υγείας θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, μιας και είναι άστοχη και δεν βρίσκει υποστηρικτές".