Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018
Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017 20:40

Αντώνης Καρόκης (MSD): Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει σύστημα αξιολόγησης ΗΤΑ, που να ανταποκρίνεται στις δικές της ανάγκες

Από

Σε σχόλιο σχετικά με την επικείμενη δημιουργία συστήματος αξιολόγησης ΗΤΑ από τη χώρα μας προχώρησε μεταξύ άλλων την Πέμπτη 23 Μαρτίου ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της φαρμακευτικής εταιρείας MSD Αντώνης Καρόκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο iatropedia.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Τσιλιμιγκάκη.

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Καρόκης ανέφερε τα εξής σχετικά:

"Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει το συντομότερο ένα δικό της σύστημα αξιολόγησης, HTA, που να απαντά στις δικές της ανάγκες. Και σύμφωνα με αυτό να αξιολογεί κάθε νέο φάρμακο και να το βάζει στην θετική λίστα ή όχι. Δεν είναι δυνατό να ισχύει όμως αυτό που λένε για τις 6 συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε το επιπλέον rebate του 25%, Κάθε μία από αυτές τις 6 χώρες αξιολογεί με διαφορετικά κριτήρια. Και μάλιστα η Σουηδία δεν αξιολογεί κεντρικά κάποια φάρμακα αλλά κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά. Όπως και στην Ισπανία αξιολογεί η κάθε περιοχή ξεχωριστά. Άρα ποια περιοχή θα λαμβάνουμε εμείς υπόψη; Εξάλλου, αν ισχύσει το επιπλέον rebate του 25%, τότε αν το προσθέσουμε στο κατά μέσον όρο 30% του τζίρου μας που παίρνει πίσω η Πολιτεία μέσω clawback και rebates, τότε δεν θα μένει κέρδος".