Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2017 17:55

Λοιμώξεις του αναπνευστικού και όχι η γρίπη προκαλούν συνωστισμό στην αναμονή για κενή κλίνη ΜΕΘ

Από

Κοινές για την εποχή λοιμώξεις του αναπνευστικού, κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς, συνεπικουρούντων των καιρικών φαινομένων τα οποία πλήττουν τη χώρα μας, είναι αυτά τα οποία προκαλούν εδώ και μία εβδομάδα συνωστισμό 40 - 50 βαρέως πασχόντων στην αναμονή για μία κενή κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου του ΕΣΥ της χώρας μας.

Αυτό τονίζει το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου στο ygeia360.gr ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος μας διαβεβαιώνει με αυτόν τον τρόπο ότι ο ως άνω δραματικός συνωστισμός δεν οφείλεται σε περιστατικά επιπλοκών από την γρίπη.

Το ερώτημα, ασφαλώς, είναι τι θα συμβεί εάν προκύψει άμεσα, ω μη γένοιτο, έξαρση της γρίπης στη χώρα μας, έξαρση η οποία θα έχει πιθανώς ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αναμονές για μία κενή κλίνη ΜΕΘ, καθώς αυτές οι αναμονές θα προσθεθούν σε εκείνες οι οποίες παρατηρούνται ήδη καθημερινά λόγω των απλών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Ο Νίκος Παπαευσταθίου υπενθυμίζει επίσης ότι μόλις 26 βαρέως πάσχοντες από επιπλοκές της γρίπης έχουν νοσηλευθεί μέχρι σήμερα σε ΜΕΘ.