Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019
Σάββατο, 27 Ιανουάριος 2018 20:07

Δημήτρης Βαρνάβας: Μονομερής ενέργεια του Σωτήρη Μπερσίμη οι προτεινόμενες από τον ΕΟΠΥΥ συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς!

Από

Με ευθείες βολές κατά του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για την μονομερή, όπως την χαρακτηρίζει ενέργεια του Σωτήρη Μπερσίμη να διαμορφώσει μόνος το περιεχόμενο των προτεινόμενων από τον ΕΟΠΥΥ συμβάσεων με οικογενειακούς γιατρούς, αντιδρά το Σάββατο 27 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος εκφράζει επίσης τη συμφωνία του με το αίτημα του ΠΙΣ για ανάκληση των προτεινόμενων από τον ΕΟΠΥΥ συμβάσεων.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει τα εξής, σε σχετική ανάρτησή του στο ygeianet.gr:

"Ο ΕΟΠΥΥ επιδιώκει να καταρτίσει συμβάσεις με Γενικούς Γιατρούς, Παθολόγους και Παιδιάτρους, οι οποίες δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές για τους γιατρούς και, επιπλέον, εμφανίζουν πολλά στοιχεία απαξίωσης.

Πριν την ανακοίνωση των συμβάσεων ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ  κ. Μπερσίμης πραγματοποίησε μία, μάλλον εθιμοτυπική, συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, στην οποία ούτε διαπραγμάτευση έγινε, ούτε συμφωνήθηκε οτιδήποτε. Στη συνέχεια ανακοίνωσε μονομερώς τους όρους των συμβάσεων, βάσει των οποίων οι γιατροί θα αμείβονται λιγότερο από 1€ για κάθε πολίτη που θα εγγράφεται στη λίστα.

Ορθά ο ΠΙΣ ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη σύμβαση και να υπάρξει συλλογική διαπραγμάτευση, μιας και τώρα οδηγούμαστε σε ατομικές συμβάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει το δίχτυ προστασίας ενός συλλογικού φορέα. Το ίδιο ζήτησαν και οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, με ορισμένους να καλούν τους γιατρούς να μην υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος και να μην υπογράψουν τις νέες συμβάσεις.

Σκηνικό ανάλογο του 2011.

Και τότε, ενώ οι Ιατρικοί Σύλλογοι είχαν καλέσει τους γιατρούς να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, εντούτοις με βάση την ανάγκη και τις προτροπές αυτών που συγκρότησαν την ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ, βρέθηκαν 5.500 γιατροί που συμβλήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και η πρόεδρός της κ. Μαστοράκου έχουν περάσει σφουγγάρι στο παρελθόν τους και εμφανίζονται ως τιμητές των πάντων.

Τουλάχιστον ας σιωπήσουν...".