Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017
Βασίλη Βενιζέλο

Βασίλη Βενιζέλο

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν για τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Μαρτίου οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

"Οι 8.000 Εργολαβικοί Εργαζόμενοι των Νοσοκομείων βρίσκονται στον ΑΕΡΑ.

Τους πετάνε στα σκουπίδια με την κατάπτυστη μοριοδότηση που προβλέπει ο Νόμος 4430/2016 για την πρόσληψη προσωπικού Καθαριότητας – Φύλαξης – Εστίασης.
Ο κος Ξαθνός στη συνάντησή μας την Πέμπτη 23/2/2017 ήταν ασαφής.
Αν και είπε ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη μοριοδότηση, οι οποίες θα ενταχθούν στο Νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διασφαλίζουν την εργασία των υπαρχόντων Εργολαβικών Εργαζομένων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ νέα Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των Εργολαβικών Εργαζομένων την ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 και ώρα 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Θα ακολουθήσει πορεία στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.
Να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός τι διαφορετικό έχουν οι πρώην καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, με τις καθαρίστριες των Νοσοκομείων που εργάζονται πολλά χρόνια μέσω εργολάβων".

Τον βουλευτή του κόμματος Γιώργο Μαυρωτά όρισε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη θέση του νέου τομεάρχη Υγείας του κόμματος, εις αντικατάστασιν του άρτι ανεξαρτητοποιηθέντος Κώστα Μπαργιώτα.

Όλο λέμε να τελειώνει το έργο της η επιτροπή διαπραγμάτευσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σχετικά με την διαδικασία για τα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά της ηπατίτιδας C και τελειωμό δεν έχει!

Συγκεκριμένα, νέα χρονική παράταση μέχρι τη Δευτέρα 13 Μαρτίου έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Μαρτίου η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου, προφανώς, να κατατεθούν ακόμη πιο βελτιωμένες προτάσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές των εν λόγω ακριβών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ένα από τα prior action της δεύτερης αξιολόγησης της χώρας μας από τους δανειστές μας είναι ακριβώς η επίτευξη μειωμένων τιμών στα καινοτόμα φάρμακα. 

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πρωτοβουλίας «προΣfΕΕρουμε» του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) για την άμβλυνση σύγχρονων κοινωνικών ανισοτήτων που σχετίζονται με τη μη πρόσβαση συνανθρώπων μας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιος Αυγερινός με τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλη Αποστολίδη, θα επισκεφθούν, την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, την πόλη των Ιωαννίνων, τρίτο σταθμό του Προγράμματος, συνοδεία κλιμακίου του ΣΦΕΕ.

Σκοπός της επίσκεψης θα είναι η διάθεση φαρμακευτικού, υγειονομικού υλικού, ειδών πρώτης ανάγκης και εκπαιδευτικού υλικού σε ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες, και ιδιαίτερα σε παιδιά σχολικής ηλικίας, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Έμφαση θα δοθεί στους μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Τα ανωτέρω είδη, που αποτελούν δωρεά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και των εταιριών μελών του, θα διατεθούν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ηπείρου, καλύπτοντας συνολικά τις ανάγκες και των 6 Δομών του Κέντρου (Παράρτημα ΑΜΕΑ Ιωαννίνων, Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, Δομή Κόνιτσας, Δομή Πωγωνιανής, Δομή Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Θεσπρωτίας).

Παράλληλα, κοινωνικός λειτουργός και νοσηλευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσουν  εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα παιδιά και το προσωπικό του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων - Δομή Θηλέων, με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ευθύνης των ατόμων για την προαγωγή της υγείας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις Θεμελιώδεις Αρχές του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού, την αξία του Εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, καθώς και για τις σύνθετες έννοιες της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην πόλη των Ιωαννίνων, θα παραχωρηθεί επίσης κοινή Συνέντευξη Τύπου των Προέδρων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στα γραφεία του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ιωαννίνων (Γ. Παπανδρέου 2, Μόλος) για την πληρέστερη ενημέρωση των τοπικών αρχών και του κοινού.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) αποφάσισε να στηρίξει την εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, την οποία έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 2 Μαρτίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κατά του νέου φοροασφαλιστικού νόμου.

Επίσης, το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. καλεί οδοντιάτρους, και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα Υγείας, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών έξω από το υπουργείο Εργασίας, η οποία έχει προγραμματισθεί για τη 1 μ.μ. της Πέμπτης 2 Μαρτίου.

Με αφορμή την Τετάρτη 1 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ εξέδωσε το ακόλουθο γραπτό μήνυμα:

"Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις βάλλουν κατά της ίδιας της αξίας του ανθρώπου και δεν έχουν θέση σε καμία σύγχρονη κοινωνία. Κι αυτό, όχι μόνον εξαιτίας των δυσβάσταχτων συνεπειών που προκαλούν σε ατομικό επίπεδο αλλά επίσης επειδή κατακερματίζουν την κοινωνική συνοχή κι απομονώνουν δυνητικά δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις συνιστώντας έτσι  τροχοπέδη της γενικότερης προόδου.

 

Οι λειτουργοί της δημόσιας υγείας έχουμε έναν επιπλέον λόγο να είμαστε πρωτοπόροι στη μάχη κατά των διακρίσεων, μιας και αυτές μπορεί να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα υγείας, να επηρεάσουν πολιτικές και να διαμορφώσουν τις προτεραιότητες υγείας.

 

Η έγκαιρη πρόσβαση σε καλές και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες υγείας είναι σύμφυτη με το αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία. Στο σημείο αυτό, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα έχει διασφαλίσει εδώ και πολλά χρόνια τη δωρεάν και απρόσκοπτη χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων σε οροθετικά άτομα. Πρόκειται για μια πολιτική της οποίας το πεδίο εφαρμογής έχει πρόσφατα -και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες- διευρυνθεί, ώστε να περιλάβει περισσότερες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού προς την κατεύθυνση επίτευξης του στόχου του UNAIDS «πρόσβαση στη θεραπεία για όλους».

 

Στο πνεύμα αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αρμόδιος κρατικός φορέας για την πρόληψη και τον έλεγχο της HIV/AIDS λοίμωξης, αναπροσανατολίζεται και αγκαλιάζει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Εργαζόμαστε για την καλύτερη ψυχοκοινωνική στήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, εντατικοποιούμε τα προγράμματα μείωσης βλάβης και τη δουλειά στο δρόμο (street work), πλησιάζουμε τους πιο αδύναμους από τους συμπολίτες μας με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, τη σύνδεση με τη θεραπεία και την παραμονή στη θεραπεία. Γιατί, χωρίς να παραγνωρίζουμε την παιδαγωγική για την κοινωνία σημασία που έχουν οι -συχνά βαρύγδουπες- ρητορείες κατά των διακρίσεων,  είναι τα  έργα που θα καταφέρουν ικανό χτύπημα στις διακρίσεις και το στιγματισμό κι όχι τα λόγια".

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Ygeia360.gr από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Μπασκόζος μελετά ήδη την επιστημονική εισήγηση της Εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, αλλά και τα οικονομοτεχνικά δεδομένα, προκειμένου να προχωρήσει σε απόφαση για την μερική ασφαλιστική κάλυψη του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β.

Όπως φαίνεται, με βάση τα έως σήμερα δεδομένα, η ασφαλιστική κάλυψη του εμβολίου θα είναι μερική, «χωρίς καμία άλλη σκοπιμότητα», καθώς το εμβόλιο θεωρείται έως ιδιαιτέρως ακριβό, αφού κοστίζει 104€ η κάθε μία από τις 4 δόσεις, ενώ ούτε η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών προτείνει την πλήρη ασφαλιστική του κάλυψη.

Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας συνδιοργανώνει με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας για δέκατη συνεχή χρονιά το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική», που έχει γίνει πια θεσμός. Στον κινηματογράφο «Λαΐς» όλες τις Κυριακές 12.00 το μεσημέρι από 5 Μαρτίου μέχρι 2 Απριλίου θα έχουμε τις καθιερωμένες συναντήσεις.

Ο θεματικός άξονας εφέτος είναι «Προσφυγιά: διαδρομές και τραύμα». Η Ψυχιατρική ως η κατ’ εξοχήν επιστήμη που ασχολείται με την κατανόηση της ψυχικής και κοινωνικής ετερότητας αποφάσισε με την προβολή ταινιών οι οποίες επικεντρώνονται στους πρόσφυγες να ασχοληθεί με ένα εξαιρετικά επίκαιρο πρόβλημα.

Η Ελλάδα, χώρα προσφύγων η ίδια (ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της ανήκει στο προσφυγικό κύμα του 1922) αποτελεί σήμερα τη βασική πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υπηκόους τρίτων χωρών (πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες). Οι υψηλές πιέσεις και ανάγκες για την παροχή υπηρεσιών πρώτης υποδοχής προς τους πρόσφυγες αλλά και για την μονιμότερη αντιμετώπισή τους (διαδικασία παροχής ασύλου, αφομοίωση τους στην Ελλάδα, αποστολή τους σε χώρες της Ε.Ε, επαναπροώθηση τους στις χώρες τους) θέτουν δυσβάσταχτα και επείγοντα ζητήματα στην ελληνική κοινωνία, που ο κλάδος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Ψυχιατρική και Τέχνη δεν θα μπορούσε να αγνοήσει. Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας επαγρύπνησης έναντι των προκαταλήψεων και της υπογράμμισης της ανάγκης της υπεύθυνης συμμετοχής του κάθε πολίτη στα φλέγοντα επίκαιρα προβλήματα, ο κλάδος οργανώνει το φετινό αφιέρωμα στην Προσφυγιά· λέξη τόσο οικεία σε όλους μας από τραγούδια, ταινίες, αφηγήσεις συγγενών και φίλων αλλά και τόσο ξένη, όσο η ξενοφοβία εντός του ψυχισμού μας το επιβάλει. Η πολύπαθη και πολυσυζητημένη διαδρομή των προσφύγων από τις πατρίδες του στην Ελλάδα οδηγεί για μια ακόμη φορά στη συνέχιση της πολυετούς προσπάθειας επαγρύπνησης έναντι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Ο κινηματογράφος είναι και φέτος το έναυσμα για δημόσιο διάλογο γύρω από την γέννηση ρατσιστικών στάσεων, εν σπέρματι, εντός του καθενός ώστε να υπάρξει η καταλληλότερη καταπολέμησή τους, στοχεύοντας με επιμονή στην ορθολογική σκέψη και στην καλλιέργεια των κοινωνικών δεσμών όλων μας, παλιών και νέων προσφύγων.

Πρόγραμμα

Κυριακή 5 Μαρτίου:

"Περιπλάνηση" του Χριστόφορου Χριστοφή, ομιλητές Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος-Σκηνοθέτης, Μελίνα Τανάγρη, Τραγουδοποιός

Κυριακή 12 Μαρτίου:

"Το λιβάδι που δακρύζει" του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ομιλητές Μαρία Διαλλινά, Ψυχίατρος, Νάντια Μπεργιαννάκη, Ψυχίατρος

Κυριακή 19 Μαρτίου:

"Refugee Highway" του Χρόνη Πεχλιβανίδη, ομιλητές Δήμητρης Πλουμπίδης, Ψυχίατρος, Πρόεδρος ΕΨΕ, Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρος-Ψυχαναλύτρια, Χρήστος Δουλγκέρης, Νοσηλευτής των Γιατρών του κόσμου

Κυριακή 2 Απριλίου:

"1922" του Νίκου Κούνδουρου, ομιλητές Ηλίας Βλάχος, Ψυχίατρος, Αργυρώ Κυριαζή, Ψυχίατρος 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρωί της Τετάρτης 1 Μαρτίου το iefimerida.gr, άγνωστοι έβαλαν στο στόχαστρο ιδιωτική κλινική στο Χαλάνδρι.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Τρίτης, στο κτίριο της κλινικής «Γένεσις» στην οδό Παπανικολή 14-16. Οι δράστες ήταν τουλάχιστον πέντε, ενώ είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες.

Αφού πρώτα ακινητοποίησαν τον φύλακα πέταξαν τουλάχιστον μία βόμβα μολότοφ και εξαφανίστηκαν.Ο Σύλλογος Γονέων για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Το Πέταγμα» πρόκειται να πραγματοποιήσει βραδιά ρεσιτάλ πιάνου την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 και ώρα 20:30 στο ‘Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τα έσοδα της εκδήλωσης  θα διατεθούν για την προβολή και την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου «Το Πέταγμα». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας.

Στην εκδήλωση, ο διεθνούς φήμης πιανίστας Πάνος Καράν θα παρουσιάσει το έργο «ETUDES EXTRAVAGANZA» του Frédéric Chopin. Πρόκειται για 24 σύντομα έργα-μινιατούρες, κάθε ένα  από τα οποία παραθέτει στον πιανίστα μια διαφορετική δυσκολία τεχνικής, ακραίου επιπέδου. Αποτελούν ίσως το πιο δύσκολο έργο για σόλο πιάνο, και η παρουσίασή του είναι ένα σπάνιο και ιδιαίτερο γεγονός για τον πιανίστα και για το κοινό.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 15€ και μπορείτε να τα προμηθευτείτε:

·         από τα ταμεία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος)

·         μέσω του ιστότοπου του Ιδρύματος: www.mcf.gr με χρήση κάρτας

·         τηλεφωνικά στο 210 3418579

·         στα εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39

·         σε όλα τα καταστήματα Forthnet shops

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  επικοινωνήσουν με την κα Μαρία Τσικκίνη  και τον  κο Βασίλη Καλοπίση, τηλ. 210 6723232 (9:00-16:00)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ»

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2002 από γονείς ατόμων με νοητικές αναπηρίες με σκοπό να τους εξασφαλίσει μια ζωή με αξιοπρέπεια και σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Λειτουργούμε δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Αγία Παρασκευή, όπου οι διαμένοντες έχουν 24ωρη υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ζουν μια καθημερινότητα με ενδιαφέροντα, επιλογές και σε συνεχή αλληλεπίδραση με την κοινότητα. Με τη νέα χρονιά σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε και μία 3η Στέγη. Στόχος μας είναι η ποιότητα σε ό,τι κάνουμε. Ποιότητα ζωής για τους εξυπηρετούμενους μας και ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχουμε ως Σύλλογος.