Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017
Βασίλη Βενιζέλο

Βασίλη Βενιζέλο

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης της 16ης Ιανουαρίου στο υπουργείο Υγείας, από θεραπευτές και Κέντρα παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των διοργανωτών της κινητοποίησης, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, του προέδρου ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη και εκπροσώπων ΕΣΑμεΑ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ)- παρέστησαν ο αντιπρόεδρος ΕΣΑμεΑ Γρ. Λεοντόπουλος, ο πρόεδρος ΠΟΣΓΚΑμεΑ Γ. Λυμβαίος και ο γ.γ. Γ. Σπηλιώπουλος. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και εκπρόσωπος της Γ.Γ. Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου. Στόχος της συνάντησης ήταν η προσπάθεια εκατέρωθεν να βρεθεί λύση στο ζήτημα της υπογραφής σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων υπηρεσιών ειδικής αγωγής.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ενημερώνει για τα εξής:

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Λυμβαίος εξέφρασε τη δυσφορία των γονέων και του αναπηρικού κινήματος, για το γεγονός ότι τα 4/5 του χρόνου μέχρι εκείνη τη στιγμή, έχουν αναλωθεί αποκλειστικά στη συζήτηση μεταξύ υπουργείου/ ΕΟΠΥΥ και θεραπευτών σε δημοσιονομικά και αριθμολογιστικά ζητήματα, ενώ σχεδόν καμία αναφορά δεν είχε γίνει στα ποιοτικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τους γονείς για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν τα παιδιά μας και σχεδόν καμία αναφορά στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς, άτομα με αναπηρία, παιδιά με αναπηρία ή/και μαθησιακές δυσκολίες.
Στην παρέμβασή του ο κ. Λυμβαίος και απευθυνόμενος τόσο στην πλευρά υπουργείου/ ΕΟΠΥΥ όσο και στους επαγγελματίες του χώρου της ειδικής αγωγής έθεσε τα εξής θέματα:
- Την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των επαγγελματικών κλάδων όλων των θεραπευτών (αναφέροντας ως παράδειγμα τους λογοθεραπευτές, που η προσφυγή για το ΠΔ για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είναι ακόμη στο ΣτΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ποιοι τελικά δύνανται να εργαστούν και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας - άτομα με αναπηρία).
- Οι αποζημιώσεις όλων των κλάδων πρέπει να διασφαλίζουν την ποιότητα και την επιστημονικότητα των υπηρεσιών, δηλαδή τιμές προσαρμοσμένες στη σημερινή πραγματικότητα και όχι αυτές που ίσχυαν από εποχής νομίσματος δραχμής.
- Την αδήριτη ανάγκη να οριστούν χωροταξικές προδιαγραφές και προδιαγραφές προσβασιμότητας και λειτουργίας για χώρους και επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής.
- Τον εξορθολογισμό, αλλά και την παρακολούθηση και τη μέτρηση του τρόπου συνταγογράφησης των θεραπευτικών πράξεων ειδικής αγωγής για όλες τις κατηγορίες παιδιών, και πέραν των ατόμων με αναπηρία, ανά είδος και βαρύτητα αναπηρίας, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού και οργάνωσης όσων έχουν αρμοδιότητα συνταγογράφησης (γιατροί, νοσοκομεία, μονάδες ΕΣΥ κλπ.), καθώς και των επαγγελματιών του χώρου που υλοποιούν αυτές τις πράξεις.
- Ο κ. Λυμβαίος ζήτησε και από τις δύο πλευρές, υπουργείο- θεραπευτές, να συμφωνήσουν στο ότι θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικός διάλογος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου των δύο μερών ώστε να διασφαλίζει τα οικονομικά, αλλά ακόμη περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών ειδικής αγωγής. Ταυτόχρονα, για να είναι γόνιμη η διαδικασία είναι απαραίτητο να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα και ακριβής οδικός χάρτης συνομιλιών και ενεργειών, ώστε μέχρι τον Μάρτιο να υπάρξει τελική συμφωνία.
- Κανένα άτομο με αναπηρία, κανένα παιδί με αναπηρία ή/και πιστοποιημένες μαθησιακές δυσκολίες να μην μείνει εκτός υπηρεσιών ειδικής αγωγής - ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο οφείλουν να καλύψουν τις δαπάνες μέχρι την τελική ρύθμιση του ζητήματος. Ιδιαίτερη μέριμνα είναι απαραίτητη για τα παιδιά που χρήζουν υπηρεσιών σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές: σε πολλές από αυτές τις περιοχές οι πάροχοι είναι ελάχιστοι και εάν δεν συμβληθούν όλοι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες - οι γονείς δεν θα έχουμε όχι μόνο δικαίωμα επιλογής, αλλά ακόμη χειρότερα τη δυνατότητα να προσφέρουμε στα παιδιά μας, ενώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η αναστάτωση που προκαλείται σε παιδιά και οικογένειες μεσούσης της θεραπευτικής περιόδου.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις θέσεις της ΕΣΑμεΑ, της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, του αναπηρικού κινήματος στο σύνολό του, ήδη από το 2012 που ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όπως έχουν εκφραστεί μέσω επιστολών, συναντήσεων, διεκδικήσεων και παρεμβάσεων, με συζητήσεις και αποφάσεις από κάθε σύλλογο σε όλη την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο υπουργός και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ δήλωσαν πως δεν μπορεί να δοθεί παράταση στη διαπραγμάτευση, πέραν της 25ης Ιανουαρίου όπου και θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων μερών, ώστε στις 27 Ιανουαρίου να οριστικοποιηθεί το κείμενο της σύμβασης. Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρθηκε, είναι να ενταχθούν στη σύμβαση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, να αναπροσαρμοστούν οι τιμές αποζημίωσης, κανένα άτομο με αναπηρία, παιδί με αναπηρία ή/ και μαθησιακές δυσκολίες να μη μείνει ακάλυπτο, καθώς επίσης να εξορθολογιστεί η δαπάνη της ειδικής αγωγής στο σύνολό της και οι διαδικασίες συνταγογράφησης και εκτέλεσης.
Πρέπει να γίνει σαφές: Εμείς τα άτομα με αναπηρία, εμείς οι γονείς των παιδιών με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες ή/και μαθησιακές δυσκολίες, εμείς οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, εκπροσωπούμαστε από τα θεσμοθετημένα όργανά μας: σε γ'βάθμιο από την ΕΣΑμεΑ και σε β΄βάθμιο επίπεδο από την ΠΟΣΓΚΑμεΑ και τους άλλους δευτεροβάθμιους και πρωτοβάθμιους φορείς - μέλη μας.
Δεν επιτρέπουμε σε κανένα αυτόκλητο εκπρόσωπο αμφιβόλου στόχου, ύπαρξης και επιβίωσης, αλλά και σε κανέναν όψιμο τιμητή του αναπηρικού κινήματος να προβάλλει τις επιδιώξεις του μέσα από αυτόν τον αυτοπροσδιορισμό.
Το «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς», «τίποτα για τα παιδιά μας χωρίς τα ίδια μας τα παιδιά», είναι τρόπος ζωής και όχι απλά σύνθημα.
Η ΕΣΑμεΑ, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και όλοι οι φορείς μέλη της ΕΣΑμεΑ, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το κάνουμε πράξη καθημερινά, επιδιώκοντας αυτό που δικαιωματικά αρμόζει και ανήκει στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειες μας: ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη πραγματοποιήθηκε την Παρσκευή 20 Ιανουαρίου σύσκεψη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) Αντώνη Μαυρομμάτη και τον πρόεδρο της Επιτροπής ΜΕΘ του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Σπύρο Ζακυνθινό, με αντικείμενο την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ της χώρας μας, τη «θωράκιση» του συστήματος εισαγωγής  ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και συνολικότερα την ορθή διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας.

 Στη σχετική του ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας αναφέρει επίσης τα εξής: 

"Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει παραδοθεί στον Υπουργό συγκεκριμένη πρόταση έτσι ώστε για πρώτη φορά να διατυπωθούν κατευθυντήριες οδηγίες και κριτήρια για την εισαγωγή αλλά και το χρόνο παραμονής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και συστηματικής επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών για νοσηλεία σε  ΜΕΘ έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η προτεραιοποίηση θα γίνεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και με στόχο τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την ορθολογικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών.

 

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ είναι 125 ενώ πέρυσι (την αντίστοιχη περίοδο) ανέρχονταν 200 (επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας). Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης γιατρών/νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να αυξηθεί η «χωρητικότητα» του ΕΣΥ σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΕΝΝ και να περιοριστεί το φαινόμενο της λίστας αναμονής- ειδικά στο Λεκανοπέδιο όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα- σε περιόδους έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης".

Τον κίνδυνο για νέα εξάπλωση της λοίμωξης HIV/AIDS μεταξύ των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στη χώρα μας, εξαιτίας του περιορισμού των προγραμμάτων ανταλλαγής συριγγών, επισημαίνουν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου βουλευτές της Ν.Δ., με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. έχει ως εξής:

"Λόγω της μεγάλης επιδημίας του ιού HIV (AIDS) που υπήρξε το 2011 στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών, το Υπουργείο Υγείας το 2013 έλαβε δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας με το να μοιράσει ένα μεγάλο αριθμό συρίγγων. Τα μέτρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ιικού τους φορτίου, άρα και της μεταδοτικότητάς τους, την αύξηση του αριθμού των Χρηστών Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών που μπήκαν σε αντιρετροϊκή θεραπεία, την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας Προγραμμάτων Μείωσης Κινδύνου από τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα αποτελέσματα από τις δράσεις αυτές ήταν θετικά και άμεσα παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των νέων περιστατικών στην εν λόγω ομάδα. Σήμερα, δυστυχώς, μαθαίνουμε ότι έχει μειωθεί δραστικά η διανομή συρίγγων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

 

 

Κατόπιν αυτών,

 

 

Ερωτάστε:

 

 

 

1) Πόσες σύριγγες μοιράζονται σήμερα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και πόσες το 2013;

 

2) Για ποιό λόγο υπάρχει η μεγάλη μείωση στη διανομή και αυτό κατά πόσο βοηθά στην αντιμετώπιση της διάδοσης του AIDS ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών;

 

3) Ποια μέτρα πρόκειται να εφαρμόσετε ώστε να περιορίσετε τους παράγοντες που ωθούν στην έξαρση της νόσου ΗΙV σε χρήστες συρίγγων για ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών;

 

 

 

 

 

                                                                                                          ΟI ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

 

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

 

 

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ

 

ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

 

 

                                                                                        ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

 

 

ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ

 

 

ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

 

ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

 

 

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

 

 

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ

 

 

ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ

 

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

 

ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

 

ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

 

ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

 

 

ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΙΜΟΣ

 

 

ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

 

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ".

Από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) εξεδόθη το απόγευμα της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου η εξής ανακοίνωση:

"Eξετάζεται η δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και όλες οι νόμιμες ενέργειες κατά της Υπουργικής Απόφασης της  30.12.2016, του Υφυπουργού Εργασίας, κ. Αναστασίου  Πετρόπουλου, για τις ασφαλιστικές εισφορές, τις  οποίες θα αρχίσουν να πληρώνουν οι οδοντίατροι κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το Φεβρουάριο του 2017. Την απόφαση αυτή πήρε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 το Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), κατά την τακτική συνεδρίασή του.

Η ως άνω Υπουργική Απόφαση καθορίζει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους , ανάλογα με τα καθαρά τους εισοδήματα, με τις ασφαλιστικές  εισφορές να υπολογίζονται περίπου στο 32%, δηλαδή στο 20% για σύνταξη, το 6,95% για την υγεία και περίπου το 5% για τον κλάδο της Πρόνοιας και της Στέγης Υγειονομικών.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας θεωρεί ότι οι νέες ασφαλιστικές εισφορές, με τον καθαρά φορολογικό τους χαρακτήρα, προσβάλλουν δικαιώματα των οδοντιάτρων, καθώς οδηγούν σε ουσιαστική δήμευση περιουσιακών στοιχείων τους και προκαλούν την εξόντωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και προσφοράς στο τομέα της υγείας και περίθαλψης.

Πρόκειται για αυθαίρετες, εκτός πραγματικότητας, άδικες  μη ανταποδοτικές φοροασφαλιστικές ρυθμίσεις, οι οποίες επιτείνουν ήδη ακόμη περισσότερο και το κύμα αναστολής της άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος και την μαζική εγκατάλειψη της χώρας από τους οδοντιάτρους.

Δεν είναι η πρώτη φορά, τέλος, κατά την οποία το Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας προειδοποιεί τους εμπνευστές αυτού του καταστροφικού και εμβαλωματικού νομοθετήματος και επισημαίνει ότι οι οδοντίατροι της χώρας μας θα σταθούν αποφασιστικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια για δήμευση του διαρκώς μειούμενου εισοδήματός τους, με παρόμοιες κινήσεις , όπως το ως άνω φοροασφαλιστικό νομοθέτημα, το οποίο μας  απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τους στόχους της ανάκαμψης για τη χώρα μας και λειτουργεί ως τροχοπέδη στις ελπίδες για έξοδο από την κρίση".

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου το in.gr, έξω από το υπουργείο Εργασίας, στη Σταδίου, συγκεντρώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής μέλη του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (Σ.Ε.Μ.Ι.Σ.Ε.Α.).

Σύμφωνα με το ΔΣ του σωματείου, πολλοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, ενώ πολλοί άλλοι απειλούνται με μειώσεις μισθών, αλλαγή συμβάσεων και απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης σε βάρος τους.

Ζητούν γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ με βάση τις ανάγκες, καθώς και άμεση αποπληρωμή των οφειλών του προς τις οικογένειες και τα κέντρα. Διεκδικούν, επίσης, την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους στα ΝΠΙΔ και σε όλο τον κλάδο, καθώς και την κάλυψη των αναγκών των ΝΠΙΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με προοπτική ένταξή τους στο Δημόσιο.

Εξηγήσεις σχετικά με τις καταγγελλόμενες σοβαρές ελλείψεις μονάδων αίματος σε νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας παρέχει με ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Χάρις Ματσούκα.

Συγκεκριμένα, η Χάρις Ματσούκα αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή της:

"Τις τελευταίες ημέρες το θέμα της επάρκειας αίματος και των επιπτώσεων της, απασχολεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Είναι γεγονός ότι:

Ø  Τις περιόδους εορτών παρατηρείται, σε όλη την Ευρώπη, μειωμένη συλλογή αίματος

Ø  Η ασυνήθιστα σφοδρή, για τη χώρα μας, κακοκαιρία μείωσε την προσέλευση Εθελοντών Αιμοδοτών, αλλά και τη διενέργεια προγραμματισμένων εξορμήσεων .

Ø  Η επιδημία γρίπης στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, έχει ως αποτέλεσμα τον προσωρινό αποκλεισμό αιμοδοτών και για τον ίδιο λόγο τον περιορισμό του αίματος που εισάγουμε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Η μείωση συλλεγόμενου αίματος έχει άμεση επίπτωση κατ΄αρχήν στις ομάδες πολυμεταγγιζόμενων ασθενών όπως οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία και οι άρρωστοι με αίματο-ογκολογικά νοσήματα.

Ωστόσο, η έλλειψη «επάρκειας αίματος» στη χώρα μας που συχνά αναφέρεται από φορείς ασθενών, εθελοντών και Μ.Μ.Ε., αποτελεί ένα πρόβλημα που η ρίζα του βρίσκεται κυρίως στην κατακερματισμένη δομή του συστήματος αιμοδοσίας και την έλλειψη κεντρικής διαχείρισης, ένα πρόβλημα που τον τελευταίο χρόνο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά.

Η χώρα μας με 10,5 εκ. πληθυσμού συλλέγει ετησίως 550.000 μονάδες αίματος ενώ εισάγει 25.000 από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Από αυτές 320.000 προέρχονται από Εθελοντές Αιμοδότες και το λοιπό από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.

 Η Ελβετία με 8,5 εκ. πληθυσμού συλλέγει ετησίως 320.000 μονάδες αίματος. Είναι λοιπόν άδικο για τους Εθελοντές Αιμοδότες, αλλά και για τις αιμοδοσίες της χώρας μας να λέγεται ότι οι Έλληνες δε δίνουν αίμα, όπως είναι και εντυπωσιακό γιατί μία σημαντική συλλογή αίματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών μας, σε αντίθεση με όλους τους αλγόριθμους των διεθνών οργανισμών.

Τα άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος που λαμβάνει το Ε.ΚΕ.Α., περιλαμβάνουν:

·         Έκκληση για αιμοδοσία Εθελοντών Αιμοδοτών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

·         Αναδιανομή των αποθεμάτων αίματος από Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας χωρίς μεγάλο φόρτο μεταγγίσεων σε αυτές με μεγαλύτερο όγκο μεταγγίσεων

·         Στοχευμένη  έκκληση συστηματικών Εθελοντών Αιμοδοτών μέσω του ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Εθελοντών

·         Συνεργασία και κινητοποίηση των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών

Παρά ταύτα, η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να βασίζεται σε επικοινωνιακού τύπου αντιδράσεις ούτε σε επείγουσες εκκλήσεις με προσωρινό μόνο αποτέλεσμα. Ακόμα, οι μεμονωμένες προσεγγίσεις από κάθε Υπηρεσία Αιμοδοσίας για την εξασφάλιση των οικείων αποθεμάτων αίματος με εξορμήσεις και συνεργασίες με Συλλόγους αιμοδοτών σε ατομική βάση ομοίως, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εθνικής επάρκειας, ενώ δημιουργούν ανισότητες ( σε κάποια νοσοκομεία πλεόνασμα αίματος και σε άλλα έλλειψη χωρίς ορθολογική βάση).

Οι δομικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας, που ήδη έχουν δρομολογηθεί με,

·         συγκεντροποίηση συλλογής ελέγχου και επεξεργασίας του αίματος από τα Κέντρα Αίματος

·         ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για όλη την αιμοδοσία της χώρας για την απεικόνιση σε αληθή χρόνο της προσφοράς και της κατανάλωσης αίματος

·         ενιαίο στρατηγικό σχέδιο προσέλκυσης και διατήρησης των Εθελοντών Αιμοδοτών,

είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων του Συστήματος Αιμοδοσίας.

 

                                                                                                 Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Α.

 

                                                                                                             ΧΑΡΙΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑ".

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα, με αφορμή την καταγγελία του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) για την σοβαρή έλλειψη αίματος. 

            Η Βουλευτής κάνει αναφορά στην ανακοίνωση του Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία όσοι ασθενείς μεταγγίζονται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ενημερώθηκαν πως εξαιτίας καθολικών ελλείψεων, κάθε ασθενής δικαιούται να λάβει μόνο μία μονάδα αίματος, παρόλο που έχει ανάγκη από δύο με τρείς μονάδες ανά δύο με τρεις εβδομάδες. Η έλλειψη αιτιολογήθηκε με την αδυναμία υλοποίησης εξωτερικών αιμοληψιών εξαιτίας της κακοκαιρίας, την αδυναμία των αιμοδοτών να αιμοδοτήσουν λόγω έξαρσης του ιού της γρίπης και τις μειωμένες αποστολές μονάδων αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

             Η Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει επιπλέον ότι στην ανακοίνωση σημειώνεται πως οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη αίματος με αιμοδοσίες συγγενικών και φιλικών προσώπων. Αυτό γίνεται όμως με δυσκολία, καθώς η Αιμοδοσία δεν λειτουργεί τις απογευματινές ώρες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν αίμα, να μην μπορούν να το κάνουν, αφού η έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει την διευρυμένη λειτουργία των εν λόγω τμημάτων.

             Η Βουλευτής ρωτά ποιές οργανωμένες προσπάθειες γίνονται από το Υπουργείο Υγείας, για να μην παρουσιάζονται ελλείψεις αίματος και ποιά μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να μην υφίσταται σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων, όπου είναι δεδομένο και γνωστό πως η αιμοδοσία μειώνεται κατά πολύ. Ζητά να ενημερωθεί επιπλέον αν υπάρχει προγραμματισμός για την περίοδο όπου ο ιός της γρίπης βρίσκεται σε έξαρση και ο αριθμός των αιμοδοτών προφανώς μειώνεται. Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά αν θα στελεχωθούν οι σχετικές μονάδες, ώστε να γίνει δυνατή η διευρυμένη λειτουργία τους και η αιμοδοσίες να πραγματοποιούνται και κατά τις απογευματινές ώρες.

 

 

"Η «αριστερή» Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ προχώρησε σε μια πρωτοφανή για την ιστορία του Οργανισμού απόφαση. Απέλυσε  δύο συναδέλφους  που εργάζονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στην Μονάδα του Αγίου Στεφάνου Πατρών. Η απόφαση εκπαραθύρωσης των δύο εργαζομένων ελήφθη το Μάιο. Τότε όμως, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που υπήρξε, η διοίκηση υποχρεώθηκε να κάνει πίσω. Επανήλθε δριμύτερη μετά από οκτώ μήνες (και ένα μόλις μήνα πριν τη λήξη της σύμβασης) και, με μια διαδικασία νομικά διάτρητη, τις απέλυσε.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε αφήνει έκθετους τους εμπνευστές της: η επαναξιολόγηση έγινε με διαφορετικά κριτήρια απ’ αυτά που είχαν τεθεί στην προκήρυξη, ενώ αγνοήθηκαν (κατά το δοκούν) στοιχεία της πρώτης αξιολόγησης.Κάπως έτσι εννοεί την αξιοκρατία η διορισμένη Διοίκηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  στον ΟΚΑΝΑ".

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου το Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και συμπληρώνει:

Η απόφαση των Διοικούντων του Οργανισμού προφανώς και προκαλεί ερωτήματα για τους στόχους αυτής αλλά  και το χρονικό διάστημα που επέλεξαν να γίνει.

 Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πράξεις που δείχνουν να στοχεύουν στην καταστολή κάθε διαφωνίας και αντίδρασης από τη μεριά των εργαζομένων απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική  υποβάθμισης των ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης της εξάρτησης με χρήση υποκαταστάτων,

Το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση του Οργανισμού

·         Όχι μόνον επέμεινε στην ομηρεία των εργαζομένων (με τη μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, καλύπτοντας ελλιπώς τις ανάγκες του ΟΚΑΝΑ με ελαστικά εργαζόμενους, διατηρώντας το καθεστώς δουλοκτησίας των εργολάβων στη φύλαξη και στην καθαριότητα), αλλά και

·         αδιαφορεί συστηματικά για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων (με συνεχείς αλλαγές θεραπευτικού πλαισίου, συνεχείς ελλείψεις σε υλικά απολύτως απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων).

·         Υπέβαλλε σε πολύωρη ανάκριση εργαζομένους που τόλμησαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με επιλογή της, και

·         φτάνει, τέλος, να επιδώσει με δικαστικό επιμελητή την απόλυση σε δύο συναδέλφους  (λίγες μέρες πριν λήξει η σύμβασή τους)

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, καταγγέλλει την παράνομη απόφαση της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ και θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων που απολύθηκαν, με κάθε δυνατό τρόπο.

 

Ø  Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης των δύο συναδέλφων

Ø   

Ø  Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα  μας στην εργασία, όπως και το δικαίωμα των εξαρτημένων σε δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας ολιστικά θεραπευτικά προγράμματα".

 

Εγκύκλιο, με την οποία διευκρινίζονται οι ρυθμίσεις και ο τρόπος εφαρμογής της «λίστας χειρουργείων», απέστειλε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.

Η σχετική εγκύκλιος του Παύλου Πολάκη αναφέρει τα εξής:

«Α. Στα ενιαία ΝΠΔΔ, η Λίστα Χειρουργείου καταρτίζεται διακριτά σε κάθε οργανική μονάδα αυτού.

 Β. Ο Διοικητής κάθε Νοσοκομείου, εντός μίας (1) εβδομάδας από τη λήψη της παρούσας οφείλει, με Απόφασή του, να ορίσει τον υπεύθυνο/νους για τη σύνταξη της Λίστας Χειρουργείου, υπάλληλο/λους. Ο/οι εν λόγω υπάλληλος/οι εφοδιάζεται με ειδικό έντυπο (σε ικανό αριθμό) που θα συμπληρώνονται για κάθε ασθενή μετά την παράδοση των σχετικών σημειωμάτων που συμπληρώνουν οι χειρουργοί (σχετικό ενδεικτικό έντυπο επισυνάπτεται στο Παράρτημα 2).

 2 Γ. Επεμβάσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία έναρξης της Λίστας Χειρουργείου, θα πρέπει να ενταχθούν σ’ αυτή με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην ΥΑ, σύμφωνα με α) την κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς που έχει ήδη διενεργηθεί και β) την προβλεπόμενη κατηγοριοποίηση των επεμβάσεων.

Δ. Στις περιπτώσεις που υπάρξει κώλυμα του χειρουργού που έχει καταγραφεί στη Λίστα για την επέμβαση ασθενούς, τότε με ενημέρωση και συναίνεση του ιδίου του ασθενούς η επέμβαση δύναται να διενεργηθεί από άλλο χειρουργό του τμήματος, εφόσον υπάρχει ευχέρεια, χωρίς διατάραξη της Λίστας.

Ε. Σκόπιμο είναι, της προβλεπόμενης έγκρισης προς ανάρτηση της Λίστας από τον Αν. Διοικητή ή τον Διοικητή, να προηγείται δειγματοληπτικός έλεγχος αυτής, ως προς την πληρότητα και ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταγραφεί από τον υπεύθυνο υπάλληλο.

ΣΤ. Κατά την υλοποίηση των διαδικασιών της Λίστας Χειρουργείου, ο ιατρός ενεργεί με βάση τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας χωρίς περιορισμό της επιστημονικής ανεξαρτησίας του και με στόχο στην ίση πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.

 Ζ. Κατά τη διαδικασία κατάρτισης της Λίστας Χειρουργείου, ενεργός και υπεύθυνος ρόλος αντιστοιχεί στην «Επιτροπή Χειρουργείου», η οποία λειτουργεί στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η «Επιτροπή Χειρουργείου», αποτελείται από τρία (3) μέλη, με τα αναπληρωματικά τους, ως εξής: 1. Έναν (1) ιατρό βαθμίδας Συντονιστή Διευθυντή ή Διευθυντή (ή Καθηγητή / Αν. Καθηγητή) ειδικότητας Αναισθησιολογίας. 2. Έναν (1) ιατρό βαθμίδας Συντονιστή Διευθυντή ή Διευθυντή (ή Καθηγητή/Αν. Καθηγητή) οποιασδήποτε ειδικότητας του Χειρουργικού Τομέα. 3. Την ή τον υπάλληλο, που έχει ορισθεί προϊσταμένη/ος Χειρουργείου. Το πρώτο και δεύτερο μέλος επιλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τη Συνέλευση του Χειρουργικού Τομέα, η οποία συγκαλείται με πρόσκληση του Διοικητή/τριας του Νοσοκομείου και η οποία αναρτάται εντός δύο (2) εβδομάδων από τη λήψη της παρούσας. Η συγκρότηση της Επιτροπής Χειρουργείου γίνεται από τον Διοικητή/τρια του Νοσοκομείου, ο οποίος ορίζει ως Πρόεδρο της Επιτροπής έναν εκ των ιατρών που την συγκροτούν. Η θητεία της Επιτροπής είναι διετής (2) και συνεδριάζει τακτικά μία (1) φορά την εβδομάδα ή εκτάκτως οποτεδήποτε τούτο καταστεί αναγκαίο. Στην Επιτροπή, διατίθεται υπάλληλος για τη γραμματειακή της υποστήριξη. Κάθε (6) μήνες η Επιτροπή Χειρουργείου υποβάλλει στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και στο Επιστημονικό Συμβούλιο, έκθεση σχετικά με τη λειτουργία του Χειρουργείου καταγράφοντας τη διαχείριση της απόδοσής του. Στις περιπτώσεις ενιαίων ΝΠΔΔ, Επιτροπή Χειρουργείου συγκροτείται σε κάθε 3 οργανική μονάδα αυτού. Λεπτομέρειες που αφορούν στο έργο και λειτουργία της Επιτροπής Χειρουργείου, καταγράφονται ενδεικτικά σε σχετικό Παράρτημα (1), επισυναπτόμενο στην παρούσα Εγκύκλιο.

Η. Μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας για την υλοποίηση των αναφερόμενων ενεργειών εφαρμογής του τρόπου κατάρτισης, οργάνωσης και λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου, οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων θα πρέπει να ενημερώσουν τόσο τις Διοικήσεις των αρμοδίων ΥΠΕ όσο και το Υπουργείο Υγείας (Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας), αναλυτικά για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί».

 

Ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή την καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, προέβη την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Ανησυχία και αγανάκτηση προκαλεί η καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, σύμφωνα με την οποία ο κρατικός μηχανισμός τους παρέχει μία μόνο μονάδα αίματος, ενώ οι ανάγκες τους αγγίζουν τις 2-3μονάδες κάθε τρεις εβδομάδες.

Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει στους ανθρώπους αυτούς ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών υγείας.

Κάθε μέρα που περνάει, η χώρα μας, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στο "βούρκο" της τριτοκοσμικής παροχής υπηρεσιών υγείας.

Καθιστούμε υπεύθυνη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για οτιδήποτε συμβεί στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη για αίμα».