Δευτέρα 1 Μαΐου 2017
Βασίλη Βενιζέλο

Βασίλη Βενιζέλο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeia360.gr, οι οποίες, όμως, δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν να διασταυρωθούν, την ικανή διεύρυνση της λίστας των 216 Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ), τα οποία αποτελούν νέα υποκατηγορία των περίπου 1.582 μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), θα περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του κουαρτέτου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αυτός, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι ο "συμβιβασμός" για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ, για τον οποίον κάνουν από το απόγευμα της Κυριακής 30 Απριλίου λόγο οι ιδιαιτέρως φειδωλές "διαρροές" εκ μέρους της κυβέρνησης...

Χωρίς να έχει καταστεί μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής 30 Απριλίου γνωστή η κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής του κουαρτέτου σχετικά με το καθεστώς τιμολόγησης και πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), μία λιτή όσο και πολύ αινιγματική δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δημοσιογράφους προκαλεί ήδη έκδηλη ανησυχία στους φαρμακοποιούς.

Συγκεκριμένα, εξερχόμενος του ξενοδοχείου της Αθήνας "Hilton" μετά το πέρας των συζητήσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιορίστηκε στη εξής δήλωση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων:

"Ισχύει ό,τι ξέρετε..."!

Για τις 4.30 μ.μ. της ερχόμενης Τετάρτης 3 Μαϊου έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις για το καθεστώς τιμολόγησης και πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ)

Την εξής ανάρτηση έκανε πριν από λίγο, το απόγευμα της Κυριακής 30 Απριλίου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

"Αυτή την ώρα οι πολιτικοί - υπηρέτες των καρτέλ, εντός και εκτός Ελλάδας, συσκέπτονται για να δρομολογήσουν την ληστρική τους επιδρομή στα φαρμακεία.

Ζητούν πάσει θυσία ΟΛΗ την ύλη των ΜΥΣΥΦΑ των φαρμακείων, μεταβάλλοντας το φάρμακο από κοινωνικό επιστημονικό αγαθό, σε καταναλωτικό προϊόν. Εκτιμώντας ότι αυτό το μέτρο θα ... συμβάλει στην ανάπτυξη της Χώρας, την στιγμή που εξακολουθούν να υφίστανται ΟΛΑ όσα μέτρα υποβαθμίζουν την ζωή μας και λειτουργούν σε υφεσιακούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις ο τζίρος των super markets έχει πέσει και πρέπει να αντικατασταθεί από νέα ύλη που μέχρι σήμερα δεν είχαν. Από την άλλη μεριά οι εταιρίες δεν θα έλεγαν όχι σε μια αύξηση πωλήσεων μέσω των ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ καναλιών.

Θα παρακαμφθεί λοιπόν η απόφαση της επιστημονικής επιτροπής του Ε.Ο.Φ που όρισε ως προϊόντα γενικής διάθεσης ΜΟΝΟ όσα από τα ΜΥΣΥΦΑ μπορούν να διατεθούν ασφαλως από κανάλια διανομής εκτός φαρμακείων με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις;

Θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας η έννοια του φαρμάκου από τα ΜΥΣΥΦΑ και ο συμβουλευτικός ρόλος φαρμακοποιού και ιατρού;

Θα μεταβληθούν τα φάρμακα σε καταναλωτικά προϊόντα προς όφελος των καρτέλ και εις βάρος των πολιτών;

Θα συνεχιστεί αυτό το παραμύθι περί δήθεν ανταγωνισμού, όταν αποδείχθηκε περίτρανα ότι σε όσα μέχρι σήμερα φάρμακα απελευθερώθηκε η τιμή τους, αυτή τουλάχιστον διπλασιάστηκε, με ταυτόχρονη εξαφάνιση της παλιάς;

Θα συνεχιστεί το πιό ηλιθιο επιχείρημα όλων των εμπλεκομένων σε αυτή την προσπάθεια υφαρπαγής των φαρμάκων από τα φαρμακεία, ότι δηλαδή θα υπάρξει ... μεγαλύτερη πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στα φάρμακα; Πού τα λένε αυτά; Σε μια χώρα με τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και την άριστη διασπορά τους;

Είναι πολλά τα συμφέροντα και τα χρήματα που παίζονται γύρω από τα ΜΥΣΥΦΑ. Διαφημιστικές εταιρείες που θα προτρέπουν την κατανάλωση τους, ΜΜΕ που προσδοκούν τεράστια κέρδη από τις διαφημίσεις, super markets με ... ανοιχτές τις ... μασέλες, εταιρείες με οράματα κερδοσκοπίας.

Αυτό ομως που θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολιτικοί της υποτέλειας είναι, ότι ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Και πως δεν θα αργήσει η εποχή του παγετώνα για αυτούς! Όπως και αν λέγονται ... ότι χρωμα και αν έχουν!".

Κοινή συνάντηση με τα προεδρεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έχει προγραμματίσει για τις 2 μ.μ. της ερχόμενης Τρίτη 2 Μαϊου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για τις τελικές συμφωνίες της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο σχετικά με τη νέα φαρμακευτική πολιτική, στην οποία περιλαμβάνεται επίσης ο νέος τρόπος ένταξης των νέων καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων της χώρας μας, θέμα για το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον ΣΦΕΕ.

Σύμφωνα με πολύ καλά  πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, οι επικεφαλής του κουαρτέτου ασκούν από το πρωί της Κυριακής 30 Απριλίου ασφυκτικές πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου στο κείμενο της συμφωνίας της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος να περιληφθεί και η "υποχρέωση" της ελληνικής κυβέρνησης να απελευθερώσει άμεσα και πλήρως τόσο τις τιμές όσο και τα σημεία πώλησης όλων των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), καθώς το κουαρτέτο έχει υπαναχωρήσει από την προηγούμενη συμφωνία του, η οποία προέβλεπε ότι εκτός φαρμακείων θα μπορούσαν να πωλούνται μόνο τα ΜΥΣΥΦΑ τα οποία ανήκουν στη νέα κατηγορία των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ)...

Σε δηλώσεις του στο ygeia360.gr, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος αναφέρει με ιδιαίτερη έμφαση τα εξής:

"Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι δεν είναι ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε το κουαρτέτο αυτοί οι οποίοι πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση όλων των ΜΥΣΥΦΑ στη χώρα μας! Όπως έγινε και με τις ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών φαρμακείων στην Ελλάδα, έτσι και τώρα με τα ΜΥΣΥΦΑ είναι οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και οι εταιρείες των ΜΥΣΥΦΑ εκείνοι οι οποίοι πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση τιμών και σημείων πώλησης, για να κάνουν τα φάρμακα απλό καταναλωτικό και κερδοσκοπικό προϊόν. Το λέω χωρίς ενδοιασμούς: Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας άγονται και φέρονται από τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και τις εταιρείες των ΜΥΣΥΦΑ! Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το καταγγείλω αυτό και να είναι όλοι βέβαιοι ότι, εάν προχωρήσει και η πλήρης απελευθέρωση τιμών και σημείων πώλησης για όλα τα ΜΥΣΥΦΑ, θα γίνει της κακομοίρας!".

Να λάβει τέλος το "πολιτικό παιχνίδι με δήθεν επιστημονικές αμφιβολίες" για την ασφάλεια των χειρουργείων και των αιθουσών μαίευσης και ανάνηψης του νοσοκομείου Ζακύνθου καλεί το βράδυ της Παρασκευής 28 Απριλίου ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρης Βαρνάβας, με ανάρτησή του στο ygeianet.gr.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει τα εξής στην ανάρτησή του:

"Παρέδωσε το πόρισμά της στον υπουργό Υγείας η τριμελής επιστημονική Επιτροπή για την επαναλειτουργία των χειρουργείων του Νοσοκομείου Ζακύνθου.

«Πιστοποιούμε ότι η ομαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων είναι εφικτή και ασφαλής» αναφέρει μεταξύ άλλων στο πόρισμά της η επιτροπή που επιθεώρησε την Πέμπτη τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Συνεπώς δεν ισχύει κανένας λόγος, απ΄ όσους επικαλούνταν μέχρι πρότινος ο κ. Καψαμπέλης, Συντονιστής Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής προκειμένου να απαγορεύει στους υφισταμένους του να πραγματοποιήσουν μια επέμβαση σκωληκοειδίτιδας στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Ταυτόχρονα η ΠΟΕΔΗΝ η στερείται της δυνατότητας να κραυγάζει και να προκαλεί συνθήκες πανικού στο νησί.

Είναι καιρός αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το τραγικό γεγονός θανάτου μιας γυναίκας να αντιληφθούν ότι δε μπορούν να συνεχίσουν άλλο να παίζουν πολιτικό παιχνίδι επικαλούμενοι δήθεν επιστημονικές αμφιβολίες...". 

Στο εξής ομόφωνο ψήφισμα για τα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου κατέληξαν οι διοικήσεις των τοπικών φορέων του νησιού, κατά τη διάρκεια πολύ πρόσφατης σύσκεψης για το θέμα:

"Εμείς  οι εκπρόσωποι σωματείων , συλλόγων, παραγωγικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης  ενημερωθήκαμε  σήμερα με αξιοπιστία από την  Επιστημονική  Κοινότητα του νοσοκομείου μας σχετικά με το πρόβλημα της από πενταμήνου  μη λειτουργίας των χειρουργείων στο νοσοκομείο μας.

Δηλώνουμε την απαίτησή μας να ανοίξουν από σήμερα  ( αν είναι δυνατόν) τα χειρουργεία στην Ζάκυνθο, με τρόπο  όμως ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια αλλά και η ελαχιστοποίηση  της  πιθανότητας ανάλογο συμβάν να ξανασυμβεί .

Προτείνουμε  να εφαρμοστούν αυστηρά οι προτάσεις του  Επιστημονικού συμβουλίου  για ασφαλή και προοδευτική επανεκκίνηση των χειρουργείων με την παροχή των αναισθησιολογικών αερίων απευθείας από τις φιάλες δίπλα στον ασθενή και για το πρώτο τουλάχιστον διάστημα , ώστε  να εμπεδωθεί προοδευτικά ξανά η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το νοσοκομείο μας.

Έτσι  τα χειρουργεία μπορούν να ανοίξου από αύριο το πρωί.

Εμπιστευόμαστε  την Επιστημονική κοινότητα του νοσοκομείου μας  και θεωρούμε  ότι μόνο με την σύμφωνη γνώμη της είναι δυνατόν να αποκατασταθεί  η δυσλειτουργία στα χειρουργεία , αξιοποιώντας  με τον καλύτερο τρόπο  τις δυνατότητες που δίνει  στην κοινωνία μας το νέο υπερσύγχρονο νοσοκομείο μας, που όμως έχει ανάγκη από μεγαλύτερο προϋπολογισμό,  πλήρη στελέχωση  και ετήσιες συμβάσεις συντήρησης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του.

Θεωρούμε απαράδεκτη, προσβλητική για τη δημοκρατία μας και επικίνδυνη για τις τοπικές κοινωνίες,  την μετακίνηση γιατρών  από άλλα νοσοκομεία αλλά πολύ περισσότερο την «τιμωρητική»  και «εκφοβιστική»  μετακίνηση πολύτιμων δικών μας γιατρών   σε άλλα νοσοκομεία , που και με δικούς μας αγώνες καταφέραμε να  εργάζονται στο νοσοκομείο μας προσφέροντας υπηρεσίες ανεκτίμητες για την παραμεθόριο και νησιωτική περιοχή μας  , που δραστηριοποιείται μάλιστα τόσο έντονα τουριστικά.

Απαιτούμε   να ανασταλούν  τώρα  οι όποιες μετακινήσεις  η οι στοχοποιημένες   «υποχρεωτικές άδειες» άλλων γιατρών με σκοπό την απομάκρυνσή τους από την ενεργό δράση  προκειμένου  οι Διοικούντες να υλοποιήσουν  τα σχέδια.

Δηλώνουμε διατεθειμένοι  να διεκδικήσουμε  δυναμικά  με νέα  ενημερωτική καμπάνια και κινητοποιήσεις  στο δρόμο, όπως άλλωστε κάναμε μαζί με τους εργαζομένους του νοσοκομείου  τα τελευταία  επτά χρόνια την εύρυθμη και μάλιστα αναβαθμισμένη λειτουργία του νοσοκομείου".

Διευκρινίσεις σχετικά με την αλλαγή στο "τιμόνι" του ελεγκτικού μηχανισμού του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) παρέχει την Παρασκευή 28 Απριλίου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης αναφέρει τα εξής στην ανάρτησή του:

"Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως πχ η ΥΠΕΔΥΦΚΑ (υπηρεσία ελέγχων δαπανών υγείας φορέων κοινωνικής ασφάλισης ) του ΕΟΠΥΥ ,που πρόσφατα αντικαταστήσαμε τον επικεφαλής του θα προσανατολίσουν το έργο τους στη σύλληψη των "χοντρων ψαριών"του χώρου που κατασπαταλούν μεγαλα ποσά δαπανών πατώντας στο μεχρι πρόσφατα χάος στο οποίο ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο .

Η καταςταςη που κάποιοι έβλεπαν τα εκατομμύρια να περνούν σφυρίζοντας αδιάφορα και την ίδια στιγμή (για να δικαιολογούν τη θέση τους και το μισθό τους) έκαναν "ελέγχους" στην" ψιλή μαρίδα " του χώρου εξυπηρετώντας πολιτικές και πελατειακές σκοπιμότητες εχει τελειώσει ΟΡΙΣΤΙΚΑ .
Κανεις δε θα μείνει χωρις έλεγχο αλλα δεν μπορει το 90% του "έργου" του Ελεγκτικου μηχανισμού να ειναι πχ οτι σε πέντε συνταγές απο σύνολο τριακοσίων που εξέδωσε ένας Γιατρος συμβεβλημενος στον ΕΟΠΥΥ σε ενα εξάμηνο να εχει γράψει φάρμακο ,που παίρνει ο ασθενης ,αλλα δεν ειναι ακριβως της ειδικότητας του.Αλλο πράγμα να πιάσεις εναν που συστηματικά συνταγογραφεί πανάκριβα φαρμακα χωρις ενδείξεις και αλλο να ζητάς εξηγήσεις απο ενα καρδιολόγο που έγραψε σε πέντε συνταγές απο τις 300 σκεύασμα για γαστροπροστασια !!!!!
Ποσο μαλλον όταν αυτο γίνεται μεςα απο υπόγειες διαδρομές κομματικών επιδιώξεων,χωρις καμία ενημερωςη για αυτους τους ελέγχους της προϊσταμένης Διοικησης του ΕΟΠΥΥ που εχει πάρει εδω και καιρο οδηγίες οτι κατ' αρχην χτυπάμε τη μεγάλη διαφθορά 
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ και επανεκτιμωνται με το νέο Γενικο επιθεωρητή που ορίσαμε στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ..

..και ο νοών νοείτω σε κάποιο νομό της όμορφης Ηπειρου ...".

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει την Παρασκευή 28 Απριλίου το ygeianet.gr, για την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαϊου έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν επί του προσχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.