Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017
Βασίλη Βενιζέλο

Βασίλη Βενιζέλο

Με μία δηκτική απάντηση προς το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αντιδρά νωρίς το βράδυ της Κυριακής 22 Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) Δημήτρης Βαρνάβας στη δημοσιοποίηση της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, με την οποία εμφανίζεται η Ομοσπονδία να υιοθετεί τις λειτουργίες κόμματος, και μάλιστα... λενινιστικού τύπου, με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό ως προς τις αποφάσεις του!

Συγκεκριμένα, η δήλωση - απάντηση του Δημήτρη Βαρνάβα αναφέρει τα εξής:

"Εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εκπροσώπων του τύπου απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και η οποία με καλεί να παραιτηθώ από το ΚΕΣΥ διότι «ψήφισα ενάντια στις αποφάσεις του Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ και τις θέσεις της Ομοσπονδίας για την ιατρική εκπαίδευση υπέρ των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών».

Βεβαίως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Στο ΚΕΣΥ ψήφισα με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, το οποίο είναι το ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας. Το Γενικό Συμβούλιο δεν έχει καμία δικαιοδοσία ν΄ αλλάξει τις αποφάσεις του συνεδρίου, διότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του καταστατικού της ΟΕΝΓΕ «Το Γενικό Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα ν΄ ασχοληθεί με κάθε ζήτημα που δεν υπάγεται στο Συνέδριο».

Είναι πρωτοφανές στα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος πως έχει παρέλθει ενάμισι χρόνος και η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ αρνείται πεισματικά να παραδώσει τις ψηφισμένες αποφάσεις του συνεδρίου στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, ούτε τις στέλνει στους εκπροσώπους του τύπου. Ο σκοπός της απόκρυψης  είναι προφανής:  να ενεργεί κατά το δοκούν, εκμεταλλευόμενη την οριακή πλειοψηφία που διαθέτει.

Πρέπει να τονίσω πως το ΚΕΣΥ απέστειλε 3 έγγραφα, ζητώντας την άποψη της ΟΕΝΓΕ για τα ζητήματα εκπαίδευσης και αυτή για ένα ολόκληρο χρόνο αρνούνταν να απαντήσει. Όλο το διάστημα σιγής της ΟΕΝΓΕ ψήφιζα στο ΚΕΣΥ με βάση την απόφαση του συνεδρίου. Με βάση αυτή ψήφισα φυσικά και στη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Ανακύπτει κι ένα ζήτημα πολιτικής φύσης. Στα συνδικαλιστικά όργανα δεν ισχύει ο αποκαλούμενος «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός». Αυτός ισχύει μόνον στα λενινιστικά κόμματα, όπως είναι το ΚΚΕ, όπου όλοι οφείλουν να πειθαρχούν στην πλειοψηφία και απαγορεύεται οποιαδήποτε έκφραση άλλης άποψης εκτός των οργάνων. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ επιχειρούν να επιβάλλουν στην ΟΕΝΓΕ τους κανόνες του κόμματός τους και να εξαναγκάσουν σε σιγή όσους αδυνατούν να ελέγξουν.

Και κάτι τελευταίο. Το e-mail στάλθηκε στους δημοσιογράφους όχι από την ΟΕΝΓΕ, αλλά από τον κ. Ηλία Σιώρα, ο οποίος δεν είναι εκλεγμένος σε κανένα όργανο της ΟΕΝΓΕ. Ποιος άραγε τον εξουσιοδότησε να ενεργεί ως Γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας και μάλιστα με επιλεκτικές αποστολές ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε δημοσιογράφους της επιλογής του;

Αφού λοιπόν ο κ. Σιώρας ανέλαβε χρέη γραμματοκομιστή ας μπει στον κόπο να στείλει και την απόφαση του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ".

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει την Κυριακή 22 Οκτωβρίου το in.gr, μοχλό μεταρρύθμισης των υγειονομικών συστημάτων θεωρούν την ψηφιακή υγεία, η επιστημονική κοινότητα, ο επιχειρηματικός κόσμος, η τοπική αυτοδιοίκηση στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας της Ελλάδας, που συμμετέχουν στο συνέδριο eHealth Forum, με θέμα: «eHealth: για ισότιμη πρόσβαση και βιώσιμη ανάπτυξη στην υγεία».


Το συνέδριο λαμβάνει χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων 19-22 Οκτωβρίου και έχει στόχο να ενώσει τους φορείς ψηφιακής υγείας αλλά και το ευρύ κοινό για «την δημιουργία μιας κοινότητας που θα μαθαίνει, θα χρησιμοποιεί και θα εντάξει την τεχνολογία στην υγεία και την ιατρική».

Το συνέδριο φέτος είναι αφιερωμένο στην προαγωγή καινοτόμων φορέων και συνεχούς ανάπτυξης στον τομέα της ψηφιακής υγείας. «Οι εφαρμογές ehealth πραγματικά εξυπηρετούν τα ΑΜΕΑ, τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας -μια αυξανόμενη ομάδα του πληθυσμού για την οποία χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα. Επίσης, στη χώρα μας υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης της τηλεϊατρικής ώστε οι υπηρεσίες περίθαλψης να φτάσουν και τις απομακρυσμένες περιοχές», υπογράμμισε η Βιβή Τσαβαλιά, περιφερειακή σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, και υπεύθυνη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, εκφράζοντας την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής στην καινοτομία και την έρευνα, που συνδέονται άμεσα με την ψηφιακή υγεία.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη, αναφέρθηκε στις εφαρμογές ψηφιακής υγείας του Δήμου Αθηναίων «Νοιάζομαι» και Ιατρικός Φάκελος, οι οποίες καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Την ανάγκη «συστράτευσης όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας», σε αυτή την περίοδο της κρίσης, επισήμανε ο καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος, μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ και πρόεδρος Ινστιτούτου Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. «Στόχος είναι -όπως είπε- η επιστροφή στην κανονικότητα, για την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και την ανάσχεση των φαινομένων αποεπένδυσης και φυγής ανθρωπίνου κεφαλαίου».

Η Χριστίνα Παπανικολάου -πρώην γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας- εκπροσώπησε τον Τομέα Ηλεκτρονικής Υγείας και Διασυνοριακής Περίθαλψης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση και την εξοικείωση των γιατρών για τις νέες τεχνολογίες. «Η ψηφιακή μεταμόρφωση είναι δυνατή μόνο σε μια βαθιά μεταρρύθμιση υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπανικολάου, αλλά και να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή.

Ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, που έχει θέσει υπό την αιγίδα του το eHealth Forum, αναφέρθηκε στις προκλήσεις στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης και τις κρίσιμες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει το κράτος που θα οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, ο οποίος «μπορεί να επιτρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουμε μεγάλα βήματα τόσο στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη, όσο και στην συγκράτηση του σχετικού κόστους για το δημόσιο». Οι παρεμβάσεις συνίστανται στη σύσταση Ενοποιημένου Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή, στην εξάπλωση και ουσιαστική αξιοποίηση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), στην Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και στο άνοιγμα των αποπροσωποποιημένων δεδομένων του Συστήματος Υγείας.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας και της περίθαλψης με γνώμονα ευκαιρίες και προκλήσεις μίλησε ο Μπάμπης Τσιτλακίδης, Policy Officer, European Commission, Unit for eHealth, Wellbeing & Ageing, DG CONNECT, ενώ ο Δημήτρης Ζωγραφόπουλος, ειδικός επιστήμονας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εστίασε στις νέες ρυθμίσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, επισημαίνοντας ότι κάθε πάροχος υγείας-φυσικό ή νομικό πρόσωπο-που επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, οφείλει, από τον Μάιο 2018, να προσαρμόσει τις δραστηριότητές του σε ένα ανανεωμένο - και περισσότερο αυστηρό - νομικό πλαίσιο.

Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου με πρωτοβουλία του eHealth Forum και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) συναντήθηκαν σε μια συνεδρία του Digital Health Conference, δήμοι, πανεπιστημιακοί, ειδικοί της πληροφορικής της υγείας και εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων για να συζητήσουν πώς οι υπηρεσίες ψηφιακής υγείας μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών. Όπως τονίστηκε, η συνεργασία μεταξύ όλων των παραπάνω φορέων ήδη έχει γίνει πράξη, πρέπει να συνεχιστεί και να προχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Προηγήθηκαν παρουσιάσεις καλών πρακτικών από ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες, οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Javier Quiles del Rio, από την περιφέρεια της Γαλικίας, παρουσίασε την επιτυχημένη εκμετάλλευση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο έργο «Codigo 100», ενώ ο Adria Garcia Font, από την Καταλονία, παρουσίασε το τοπίο της αγοράς για τις εφαρμογές υγείας και κοινωνικής φροντίδας, σε μια από τις πιο προχωρημένες περιφέρειες της Ευρώπης στις ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες.

Οι εκθέσεις του eHealth Forum

Η έκθεση εφαρμογών ψηφιακής υγείας και εκπαίδευσης για την ηλεκτρονική υγεία του eHealth Forum και ο κήπος του Startup Garden άνοιξαν από χθες τις πόρτες τους στο κοινό και θα παραμείνουν ανοιχτές έως 22 Οκτωβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και λειτουργούν από 9.00 το πρωί μέχρι 8.00 το απόγευμα.

Έκθεση Ψηφιακής Υγείας. Ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο τηλεϊατρικής θα καλωσορίζει τους επισκέπτες και online γιατρός θα τους προσφέρει «ζωντανά» έναν βασικό ιατρικό έλεγχο. Κοντά θα βρίσκεται κι ένα εξυπηρετικότατο ρομπότ που δημιούργησε το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για να φροντίζει τον παππού και τη γιαγιά όταν μένουν μόνοι τους στο σπίτι, ενώ έχουν επίσης ετοιμαστεί εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους τους πολίτες, αλλά και Hackathon με αντικείμενο την ψηφιακή υγεία, για μαθητές και σπουδαστές.

Με στόχο τη διάδοση της γνώσης και την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τις πάμπολλες δυνατότητες για καλύτερη ποιότητα ζωής που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, στους χώρους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενηθεί, έως 22 Οκτωβρίου, ο «Κήπος της Καινοτομίας» (Startup Garden) με δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις, startups και spinoffs, να παρουσιάζουν πρακτικές εφαρμογές και λύσεις για θέματα υγείας/ευεξίας. 

Σε μία απόφασή του, η οποία στερείται κανονιστικής βάσης, καθώς δεν υπάρχει καμία διαδικασία ανάκλησης των μελών της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) από τα όργανα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), μιάς και η θέση την οποία καταλαμβάνει μέλος της ΟΕΝΓΕ στο ΚΕΣΥ δεν είναι θέση αυστηρής εκπροσώπησης, καθώς δεν μπορεί να ισχύει ο... δημοκρατικός συγκεντρωτισμός στα μέλη της ΟΕΝΓΕ, κατέληξε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Συγκεκριμένα, το Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ ζητεί το εξής:

Το Γ.Σ στη συνεδρίασή του στις 7/9/2017 αποφάσισε να ζητήσει από τον εκπρόσωπο της ΟΕΝΓΕ στο ΚΕΣΥ να παραιτηθεί επειδή στην επίμαχη συνεδρίαση του ΚΕΣΥ για την αναμόρφωση του πλαισίου της ιατρικής εκπαίδευσης ψήφισε ενάντια στις αποφάσεις του Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ και τις θέσεις της Ομοσπονδίας για την ιατρική εκπαίδευση υπέρ των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών"...

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Τάκης Παντέλης προέβη το απόγευμα της Κυριακής 22 Οκτωβρίου στην εξής γραπτή δήλωση:

"Ο κατήφορος του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει τέλος. Αφού άφησε τα Καρναβάλια και τα χτισίματα, έπιασε στασίδι στα ΜΜΕ με τα θέματα της Ιλαράς και πρόσφατα – θέμα που ανακάλυψε ο ίδιος προσωπικά- με την Υποτιθέμενη ύπαρξη του Δονάκιο της Χολέρας σε Δημόσιο Νοσοκομείο!!!

Χωρίς οι αρμόδιοι φορείς ( ΚΕΕΛΠΝΟ,ΠΙΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ) να έχουν επιβεβαιώσει -ούτε στο ελάχιστο- τα όσα υποστηρίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αυτός συνεχίζει ακάθεκτος να δυσφημεί και να συκοφαντεί τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Ιδιαίτερα οι τελευταίες ανακοινώσεις, για τη παρουσία Χολέρας σε χώρους του Νοσοκομείου Έλενα!!!, ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής των δηλώσεων του Προέδρου.

Κατανοούσαμε την εντολή που είχε αναλάβει από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ με καθημερινές παρεμβάσεις να αμφισβητεί τις θετικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στην Υγεία στα χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είχε καταστεί «γραφικός» και αναξιόπιστος με όσα υποστηρίζει, έχοντας μηδενική απήχηση στους εργαζόμενους.

Όμως η ανάδειξη θεμάτων, όπως η Ιλαρά και η Χολέρα(!!), με ανύπαρκτα και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση στοιχεία- που διαψεύδονται άμεσα από τα αρμόδια όργανα (ΚΕΕΛΠΝΟ)- αποδεικνύουν ότι από «γραφικός» μετατρέπεται πλέον σε τυχοδιώκτη και συκοφάντη των Δημόσιων Νοσοκομείων και εργαζομένων. Τέτοιες «αποκαλύψεις» που αναδεικνύει ο Πρόεδρος αμφισβητούν και θίγουν  την επιστημονική επάρκεια και αξιοπιστία των Νοσοκομείων και όχι τη Κυβέρνηση και τους Υπουργούς Υγείας. Αυτό αδυνατεί-ή δεν θέλει –να καταλάβει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει ακάθεκτος να εκτελεί «συμβόλαιο απαξίωσης» των Δημοσίων Νοσοκομείων.

Είναι πλέον καιρός όσοι πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος και η σημερινή πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αγωνίες και τα αιτήματα των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, να πάρουμε πρωτοβουλίες –μαζί με τους εργαζόμενους- ώστε να μπει ένα τέλος στις αθλιότητες και στην απαξίωση των Θεσμικών Οργάνων και του ρόλου τους, που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Τέλος είναι θλιβερό το γεγονός ότι απέναντι σε όσα κάνει ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, οι υπόλοιπες παρατάξεις στη ΠΟΕΔΗΝ, είτε σιωπούν περίεργα (ΠΑΜΕ-ΑΑΑ) ή τις σιγοντάρουν (ΜΕΤΑ.. κρίμα για την αριστερά)". 

Με τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δημοσίων οικονομικών της χώρας μας ξεκινά τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου η τρίτη αξιολόγηση εκ μέρους των επικεφαλής του κουαρτέτου.

Παρά το γεγονός ότι κρίσιμος παράγοντας των δημοσίων οικονομικών της χώρας μας είναι επίσης τα οικονομικά της Υγείας, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πότε θα πραγματοποιηθεί η αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των επικεφαλής του κουαρτέτου, ενώ οι τελευταίοι αναμένεται να αναχωρήσουν την ερχόμενη Παρασκευή 27 Οκτωβρίου από την Αθήνα.

Υπόνοιες, σύμφωνα με τις οποίες οι καταγγελίες περί χολέρας στο νοσοκομείο της Αθήνας "Έλενα Βενιζέλου" ήταν απλά προσχήματα, αφήνει την Κυριακή 22 Οκτωβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης αναφέρει τα εξής στη σχετική ανάρτησή του:

"ΑΝ ΥΠΟΨΙΑΣΤΩ ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗ "ΓΙΑΝΝΑΚΕΙΟ ΧΟΛΕΡΑ" ΣΤΟ ΕΛΕΝΑ ,ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ .......ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΩ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ !!!!!!!

ΥΓ Επισης σε καποιους εργαζόμενους του νοςοκομειου που δουλεύουν στα εργαςτηρια και ειναι 25 χρονια στα υπόγεια του νοσοκομείου ,να τους πω ,ΟΤΙ ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ,αλλα να ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ σε καποιους που έκαναν 25 χρονια ΜΟΥΓΚΑ και τωρα θελουν να μετακινηθούν εδω και τωρα .....για να το παίξουν αγωνιστές ....".

Οπως διαβάζουμε στην εφημεριδα SENTRA ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ και το ρεπορταζ του Μαρκου Πετρόπουλου, η Μαρία κάλεσε τον δημοσιογράφο γιατί είχε κάτι να πει:

«Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, η Μαρία Νίτσα από την Μεσοποταμία, ένα κορίτσι με σύνδρομο Down αλλά και διαβήτη, μας κάλεσε στο προαύλιο του Λυκείου Μεσοποταμίας μια μέρα μετά την εγγραφή της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας, όπου πέρασε, έπειτα από 12 χρόνια μελέτης. Φόρτωσα λοιπόν μια κάμερα και πήγα…» αναφέρει στο ρεποστάζ του ο Μάρκος Πετρόπουλος.

-Θα τραβάς με κάμερα; τον ρώτησε η Μαρία, ενώ προσπαθούσε να βολέψει στο πλάνο εκείνη, την μητέρα της, Ελένη, και την φίλη της και εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής στο 9ο Δημοτικό σχολείο Καστοριάς, Βιβή Αντωνίου.

-Ναι, αλλά αν δεν θέλεις, δε θα το δείξουμε, της απάντησε ο δημοσιογράφος.

-Όχι θέλω. Θέλω να μάθει ο κόσμος τι έκανα, λέει η Μαρία..

Κι έτσι, λοιπόν, εκεί, στο προαύλιο του Λυκείου Μεσοποταμίας κάθισαν στα σκαλάκια, η Μαρία, η μητέρα της Ελένη και η Βιβή, και ο Μάρκος Πετρόπουλος ρώτησε τη Μαρία γιατί ήθελε να το κάνουν αυτό. «Γιατί τελείωσα το λύκειο και πέρασα στη σχολή που ήθελα και είμαι πολύ περήφανη για αυτό» λέει η Μαρία. «Και γιατί ήθελα πολύ να γίνει, επειδή μου αρέσουν τα παιδιά»… 

Είναι θλιβερό το φαινόμενο το οποίο αποκαλύπτει η ηλεκτρονική ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr...

Πρόκειται για το άκρον άωτον της ρουσφετολογίας και του πελατειακού τρόπου λειτουργίας του "συνδικαλιστικού" κινήματος...

Ο λόγος για τον... σύλλογο των εργαζομένων στην 1η και τη 2η Υγειονομική Περιεφέρεια (ΥΠΕ).

Όπως μεταφέρει το ygeionomikoi.gr, λοιπόν, ο σύλλογος αυτός διαφημίζει με έγγραφό του τις... πολύτιμες πελατειακές υπηρεσίες, τις οποίες δύναται να προσφέρει αφιλοκερδώς:

"Ως σύλλογος του κέντρου της χώρας μας, και ως πιο κοντά στα κέντρα εξουσίας, το Υπουργείο Υγείας κλπ, σας πληροφορούμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας παρέχοντας κάθε βοήθεια στα μέλη των συλλόγων σας, σε ό,τι έχει σχέση με Υπουργείο Υγείας και ό,τι άλλο έχετε ανάγκη από την κεντρική διοίκηση (…) Χωρίς να θέλουμε να υποκαταστήσουμε οποιονδήποτε, απλά σας εγγυόμαστε ότι θα βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε θέμα σαν να είναι δικό μας"...

 

Καταργούνται περιορισμοί σχετικά με τα γεωγραφικά όρια άσκησης του επαγγέλματος και τις υποχρεωτικές κατώτατες αμοιβές για τους οδοντιάτρους και τους φυσικοθεραπευτές, ενώ καταργείται επίσης η απαγόρευση διατήρησης περισσότερων του ενός οδοντιατρείων ή εργαστηρίων φυσιοθεραπείας.

Με την υπ΄αριθ.1305/16 20.10.2017 τροπολογία που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου  για την "Άσκηση Υπαιθρίων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις" το οποίο κατατέθηκε από τις 9-10-2017 στη Βουλή και βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας απο την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, καταργούνται οι αναφερόμενοι στους κώδικες δεοντολογίας οδοντιάτρων και φυσικοθεραπευτών περιορισμοί ως προς τα γεωγραφικά όρια άσκησης του επαγγέλματος και τις υποχρεωτικές κατώτατες αμοιβές, σε εναρμόνιση με τις διατάξεις του ν. 3919/2011 (περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων). Καταργείται επίσης η απαγόρευση διατήρησης περισσοτέρων του ενός οδοντιατρείων ή εργαστηρίων φυσικοθεραπείας.

Αναλυτικά η Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας

Στο σχέδιο νόμου

«Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις»

του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

 

Αιτιολογική Έκθεση

Με το άρθρο 16 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ.107359/2010 (Β' 1396) «Κώδικας Δεοντολογίας Φυσικοθεραπευτών» απαγορεύθηκε στους φυσικοθεραπευτές να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκτός των ορίων της περιοχής του περιφερειακού τμήματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Με το άρθρο 29 της ίδιας υπουργικής απόφασης θα μπορούσε να συναχθεί ότι ο φυσικοθεραπευτής δεν μπορεί να λαμβάνει αμοιβή κατώτερη από αυτή που ορίζεται από το νόμο. Παρομοίως, στο άρθρο 31 του π.δ. 39/2009 (Α' 55), απαγορεύεται στον οδοντίατρο να διατηρεί περισσότερα από ένα οδοντιατρεία και να παρέχει τις υπηρεσίες του στην περιφέρεια άλλου οδοντιατρικού συλλόγου. Τέλος, με το άρθρο 39 του ίδιου προεδρικού διατάγματος, θα μπορούσε να συναχθεί ότι ο οδοντίατρος απαγορεύεται να λαμβάνει αμοιβή κατώτερη από την καθορισθείσα στο εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Οι ανωτέρω περιορισμοί σε σχέση με τα γεωγραφικά όρια παροχής υπηρεσιών και τις υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές των προαναφερόμενων επαγγελματιών υγείας καταργήθηκαν με το ν. 3919/2011 (Α' 32), ενώ παράλληλα το θέμα της εγκατάστασης ρυθμίζεται διεξοδικά από τις διατάξεις του π.δ. 84/2001 (Α' 70) - για τους οδοντίατρους και τα οδοντιατρεία - και του π.δ. 29/1987 (Α' 8) - για τους φυσικοθεραπευτές και τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας - μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε ο ν. 4093/2012 (Α' 222), αλλά και από λοιπές διατάξεις που αφορούν στη συστέγαση των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. [άρθρο 1 του ν. 4208/2013 (Α' 252), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 46 του ν. 4272/2014 (Α' 145)].

Στο πλαίσιο αυτό η προτεινόμενη ρύθμιση είτε τροποποιεί υπάρχουσες διατάξεις για την προσαρμογή τους στο νέο νομικό καθεστώς, είτε καταργεί παρωχημένες διατάξεις, ως προς τους οδοντίατρους και τους φυσικοθεραπευτές.

 

Πίνακας τροποποιούμενων - καταργούμενων διατάξεων

 

Α. Τροποποιούμενες Διατάξεις

1.       Το άρθρο 31 του π.δ. 39/2009 (Α' 55) έχει ως εξής: «1. Ο οδοντίατρος ασκεί τα καθήκοντά του σε ιδιωτικό οδοντιατρείο, ή πολϋοδοντιατρείο στην περιφέρεια του οδοντιατρικού συλλόγου στον οποίο έχει εγγράφει και στη διεύθυνση που έχει δηλώσει.

2.       Ιδιωτικό οδοντιατρείο, ή πολϋοδοντιατρείο είναι η δηλούμενη επαγγελματική εγκατάσταση των οδοντιάτρων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 3. Απαγορεύεται στον οδοντίατρο να διατηρεί περισσότερα από ένα οδοντιατρεία, είτε ατομικά, είτε σε συνεργασία με άλλον συνάδελφό του. 4. Κατ' εξαίρεση και όσον αφορά τη νησιωτική Ελλάδα, εφόσον συντρέχουν ειδικές συνθήκες για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, επιτρέπεται η διπλή εγκατάσταση ύστερα από έγκριση του οικείου Οδοντιατρικού Συλλόγου. 5. Απαγορεύεται στον οδοντίατρο να παρέχει περιστασιακά τις υπηρεσίες του - με ή χωρίς αμοιβή - στην περιφέρεια άλλου Οδοντιατρικού Συλλόγου.»

2.       Το άρθρου 39 του π.δ. 39/2009 έχει ως εξής: «1. Ο οδοντίατρος παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή, μη δικαιούμενος να υποτιμά την αξία αυτής και να εξαγγέλλει με οποιοδήποτε τρόπο, μέσο ή διαδικασία, ότι δέχεται αμοιβή κατώτερη απ' αυτή που ορίζεται για την κάθε οδοντιατρική πράξη στο εκάστοτε ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο περιλαμβάνεται ο πίνακας οδοντιατρικών πράξεων και των τιμών τους, ή η αύξηση αυτών. 2. Απαγορεύεται στον οδοντίατρο να παρέχει τις υπηρεσίες του σε ομάδα νοσοκομείων, ταμείων υγείας, ή σε άλλους συναφείς οργανισμούς με αμοιβή κατώτερη απ’ αυτή που ορίζεται για την κάθε οδοντιατρική πράξη στο εκάστοτε ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο περιλαμβάνεται ο πίνακας οδοντιατρικών πράξεων και των τιμών τους, ή η αύξηση αυτών, καθώς και να διαφημίζεται για διευκολύνσεις αμοιβής ή αμοιβή με πιστωτικές κάρτες.».

3.       Το άρθρο 29 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ. 107359/2010 (Β' 1396) έχει ως εξής: «Ο Φυσικοθεραπευτής παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή χωρίς να έχει το δικαίωμα να υποτιμά την αξία τους και να διαδίδει με οποιοδήποτε τρόπο ή με οποιοδήποτε μέσο ότι δέχεται αμοιβή κατώτερη από αυτή που ορίζεται από τον νόμο.»

4.       Το άρθρο 30 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ. 107359/2010 (Β' 1396) έχει ως εξής: «Κατ’ εξαίρεση και με τρόπο που αποκλείει την διαφήμιση ή τον αθέμιτο ανταγωνισμό ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν ή με τίμημα κατώτερο από το ισχύον προς αποδεδειγμένα απόρους ή οικονομικά αδυνάτους ασθενείς.»

Β. Καταργούμενες Διατάξεις

1.       Το άρθρο 16 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ. 107359/2010 (Β' 1396) έχει ως εξής: «Απαγορεύεται στον φυσικοθεραπευτή που διαθέτει εργαστήριο ή μόνιμη εργασιακή σχέση να ασκεί το επάγγελμα του κατά τρόπο πλανόδιο από τόπο σε τόπο. Δεν επιτρέπεται στον φυσικοθεραπευτή να παρέχει τις υπηρεσίες του εκτός των ορίων της περιοχής του Περιφερειακού Τμήματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένος, εφ' όσον υπάρχει συνάδελφος που ασκεί μόνιμα επάγγελμα.»

2.       Το άρθρο 32 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ. 107359/2010 έχει ως εξής: «Οποιαδήποτε συστηματική και εσκεμμένη μείωση τιμών εκ μέρους του Φυσικοθεραπευτή, θεωρείται ως πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού και ελλείψεως σεβασμού προς την αξιοπρέπεια του φυσιοθεραπευτικού λειτουργήματος και τα πραγματικά συμφέροντα της κοινωνίας.»

3.       Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 17 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ. 107359/2010 έχει ως

εξής:

«Ο φυσικοθεραπευτής δύναται να διατηρεί ένα μόνον εργαστήριο φυσικοθεραπείας».

 

Προτεινόμενες ρυθμίσεις Άρθρο ...

 

Τροποποίηση του π.δ. 39/2009

1.       Το άρθρο 31 του π.δ. 39/2009 (Α' 55) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ιδιωτικό οδοντιατρείο ή πολυοδοντιατρείο είναι η δηλούμενη επαγγελματική εγκατάσταση των οδοντιάτρων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο οδοντίατρος ασκεί τα καθήκοντα του σε ιδιωτικό οδοντιατρείο ή πολυοδοντιατρείο και στη διεύθυνση που έχει δηλώσει.

2.       Σε περίπτωση που ο οδοντίατρος ασκεί τη δραστηριότητά του σε περισσότερα από ένα ιδιωτικά οδοντιατρεία ή πολυοδοντιατρεία, που ανήκουν στην περιφέρεια περισσότερων συλλόγων, οφείλει να είναι εγγεγραμμένος στον οδοντιατρικό σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου άσκησε κατά χρονική σειρά πρώτα τα καθήκοντά του, και να δηλώνει στους λοιπούς οδοντιατρικούς συλλόγους τη διεύθυνση της εγκατάστασής του και κάθε αλλαγή αυτής.»

2.       Το άρθρο 39 του π.δ. 39/2009 αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο οδοντίατρος παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή, που καθορίζεται ελεύθερα κατόπιν συμφωνίας. Σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας, οφείλεται η αμοιβή που καθορίζεται από τις κείμενες διατάξεις. Ο οδοντίατρος απαγορεύεται να διαφημίζεται για διευκολύνσεις αμοιβής.»

 

Αρθρο ... Ρυθμίσεις για τους φυσικοθεραπευτές

1.       Το άρθρο 29 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ.107359/2010 (Β' 1396) αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο φυσικοθεραπευτής παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή, που καθορίζεται ελεύθερα κατόπιν συμφωνίας. Σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας, οφείλεται η αμοιβή που καθορίζεται από τις κείμενες διατάξεις. Ο φυσικοθεραπευτής απαγορεύεται να διαφημίζεται για διευκολύνσεις αμοιβής.»

2.       Το άρθρο 30 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ.107359/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«Κατ’ εξαίρεση και με τρόπο που αποκλείει τη διαφήμιση ή τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν προς αποδεδειγμένα απόρους ή οικονομικά αδυνάτους ασθενείς.»

3.       Καταργούνται τα άρθρα 16 και 32 και το πρώτο εδάφιο του άρθρου 17 της ΥΑ Υ7γ.Γ.Π./οικ. 107359/2010.

 

"H υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο του  κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Ακούμε τα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και βλέπουμε από κοντά τις όποιες δυσλειτουργίες, προκειμένου να δώσουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες λύσεις".

Το Γενικό Κρατικό Αθήνας επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου ο τομέας Υγείας της Ν.Δ., με επικεφαλής του κλιμακίου  τον τομεάρχη Υγείας Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος τόνισε επίσης τα εξής:

"Και σε αυτή την επίσκεψη  δυστυχώς επιβεβαιώσαμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές της δημόσιας υγείας της χώρας, τις οποίες επιδεικτικά παραμελεί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας.. 

Υπολειτουργία των νοσοκομείων, υποχρηματοδότησή τους και υποστελέχωσή τους οδηγούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε ασφυξία.  

Σε κάθε περίπτωση αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στο ιατρικό όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»  για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, έτσι ώστε να κρατηθεί όρθιο.

Η ΝΔ μακριά από "κάλπικες” υποσχέσεις, τα αποτελέσματα των οποίων "πληρώνει" ακριβά η χώρα προετοιμάζει με προσεχτικές κινήσεις ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των νοσοκομείων, έχοντας πάντα στον πυρήνα των επιλογών της το κοινωνικό κράτος".