Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017
Νίνα Κομνηνού

Νίνα Κομνηνού

Πέμπτη, 19 Ιανουάριος 2017 10:46

Κατάψυξη Ωαρίων: Ποιες γυναίκες αφορά;

Αισιόδοξο μήνυμα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας αποτελεί μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που διαπιστώνει ότι ο συνδυασμός τεσσάρων φαρμάκων μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη νέων ωαρίων.

 

Συγκεκριμένα, άρθρο του περιοδικού Human Reproduction αναφέρει ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έβελιν Τέλφερ, παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με Λέμφωμα Hodgkin's, που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με το φαρμακευτικό σχήμα ABVD (αδριαμυκίνη, μπλεομυκίνη,  βιμπλαστίνη και δακαρβαζίνη), είχαν έως δεκαπλάσια ωάρια σε σχέση με τις υγιείς γυναίκες.

«Ουσιαστικά, ο ιστός από τις ωοθήκες των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ABVD έδειχνε υγιής και σε παρόμοια κατάσταση με τον ιστό των υγιών γυναικών. Αν και τα έξτρα ωάρια βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των ωοθυλακίων, οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τον μηχανισμό της δημιουργίας τους καθώς και να βρουν τρόπο να τα ωριμάσουν. Πάντως, παραμένει ακόμη ασαφές αν τα ωάρια στην τωρινή φάση τους είναι λειτουργικά για γονιμοποίηση», σχολιάζει ο Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και την Λαπαροσκοπική Χειρουργική, συνεργάτης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ (http://www.hiniadis.com/).

Και προσθέτει ότι, «ενώ το μήνυμα της μελέτης θα πρέπει να θεωρηθεί ενθαρρυντικό σε κάθε περίπτωση απέχει αρκετά από την όποια εφαρμογή του στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη, τόσο για τις γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου και επιθυμούν να προστατεύσουν τη γονιμότητά τους, όσο και για εκείνες που θα ήθελαν να την παρατείνουν για διάφορους λόγους».

Συνεπώς, σύμφωνα με τον Δρ. Χηνιάδη, η κατάψυξη ωαρίων θεωρείται επί του παρόντος ως η καταλληλότερη και ασφαλέστερη μέθοδος παράτασης της γυναικείας γονιμότητας.

«Σήμερα με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification), δηλαδή την αποφυγή της βλαπτικής δημιουργίας κρυστάλλων κατά την απόψυξη, μας δίνεται η δυνατότητα να παρατείνουμε την γονιμότητα μιας γυναίκας πρακτικά για όσο το θελήσει αυτή. Μια γυναίκα μπορεί να καταψύξει τα ωάριά της (ή και τμήμα των ωοθηκών της) και όταν αποψυχθούν να γονιμοποιηθούν είτε με σπέρμα δότη, είτε με σπέρμα του συντρόφου-συζύγου της. Εν συνεχεία, τα δημιουργηθέντα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα με σημαντικά αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς κύησης, συγκριτικά με το παρελθόν. Ενώ δηλαδή με την προηγούμενη τεχνολογία το ποσοστό επιτυχίας ήταν κάτω από 10%, με τη νέα μέθοδο φτάνουμε το 30-35%. Σημαντική προϋπόθεση για τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας είναι η εξαρχής καλή ποιότητα των ωαρίων. Με λίγα λόγια, όσο πιο νέα είναι μια γυναίκα που αποφασίζει να καταψύξει το γενετικό της υλικό, τόσο καλύτερες πιθανότητας επιτυχίας έχει στο μέλλον και τόσο καλύτερα εκμεταλλεύεται την τεχνολογία της κρυοσυντήρησης», εξηγεί.

Ως γνωστόν, ενώ η παραγωγή σπέρματος στους άνδρες είναι συνεχής καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι γυναίκες γεννιούνται με έναν καθορισμένο αριθμό ωαρίων, που εν μέρει θα καθορίσει την αναπαραγωγική διάρκεια της ζωής τους. Κατά την εμμηναρχή, οι ωοθήκες περιέχουν 250.000 περίπου ωοθυλάκια, καθένα από τα οποία μπορεί δυνητικά να απελευθερώσει ένα ωάριο κάθε μήνα. Στα τέλη της τέταρτης δεκαετίας της ζωής της γυναίκας (30-40 χρονών), η αναπαραγωγική ικανότητα της μειώνεται εξαιτίας της σταδιακά μειούμενης ποιότητας των υπολοίπων ωαρίων και του γεγονότος ότι μπορεί να μην επιτυγχάνεται ωοθυλακιορρηξία κάθε μήνα. Τελικά, κοντά στην ηλικία των 50 ετών τα λίγα ωοθυλάκια που έχουν απομείνει δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ορμόνες που προκαλούν την ωρίμανση τους και έτσι η γυναίκα οδηγείται στην εμμηνόπαυση.

Για ποιες γυναίκες ενδείκνυται η κατάψυξη ωαρίων

Σύμφωνα με τον Δρ. Χάρη Χ. Χηνιάδη οι γυναίκες που μπορούν ή πρέπει να επωφεληθούν από τη δυνατότητα της κατάψυξης ωαρίων είναι:

  • Εκείνες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. «Οι θεραπείες αυτές μπορούν να βλάψουν σημαντικά τόσο την παραγωγή ωαρίων, όσο και την ποιότητά τους. Καταψύχουμε λοιπόν υγιή και πολυάριθμα ωάρια για χρήση τους στο μέλλον, όταν πιθανότατα οι ωοθήκες δεν θα λειτουργούν», συμβουλεύει οι ειδικός.

  • ΄Οσες έχουν σημαντικά  προβλήματα υγείας. Εξαιτίας σημαντικών νόσων ή/και μακροχρόνιας λήψης φαρμάκων πολλές γυναίκες πρέπει να παρατείνουν την τεκνοποίηση για πολλά χρόνια. Με την κρυοσυντήρηση, ειδικά στην περίπτωση που η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, επιτυγχάνεται η παράταση της γονιμότητάς της μέχρι το τέλος της θεραπείας .

  • Γυναίκες με προτεραιότητα καριέρας. Ένα καθημερινά αυξανόμενο ποσοστό γυναικών επιλέγουν να προωθήσουν την καριέρα τους έναντι της τεκνοποίησης. Η κατάψυξη ωαρίων είναι ο μοναδικός τρόπος να παρατείνουν τα γόνιμα χρόνια τους και να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον.

  • Εκείνες χωρίς σταθερή σχέση ή σύντροφο. Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου η απόφαση της δημιουργίας οικογένειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γάμο, έχει συντελέσει σε χαμηλό ποσοστό άγαμων γονέων συγκριτικά με τη Δυτική Ευρώπη. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης της γονιμότητας για όταν η γυναίκα ή το ζευγάρι θελήσει να αποκτήσει παιδιά στο μέλλον.

  • Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση ή οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης. Σε αυτή την περίπτωση, ο/η γυναικολόγος οφείλει να ενημερώσει την ασθενή για το χρόνο που πιθανότατα της απομένει και για τις επιλογές που έχει. Εάν δεν υπάρχει σταθερή σχέση ή προοπτική για τεκνοποίηση, ο μόνος τρόπος να διαφυλαχθεί η γονιμότητα για το μέλλον είναι η κατάψυξη ωαρίων.
Πώς γίνεται η κατάψυξη ωαρίων

«Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και ακίνδυνη. Μετά από κάποιες απαραίτητες εξετάσεις (υπερηχογράφημα, ορμονικός και ιολογικός έλεγχος), ξεκινά η διέγερση των ωοθηκών, όπως και σε μια απλή εξωσωματική γονιμοποίηση. Μετά από 10-12 ημέρες, όταν τα ωάρια είναι ώριμα χορηγούμε μία ορμόνη η οποία προκαλεί την απελευθέρωσή τους στο υγρό των ωοθυλακίων. Η ωοληψία γίνεται περίπου 36 ώρες μετά την τελική ένεση. Με τη χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων η ασθενής περιέρχεται σε ελαφρά γενική αναισθησία -μέθης- που προκαλεί αναλγησία. Το υγρό από τα ωοθυλάκια αναρροφάται με μία βελόνα και παραδίδεται στον εμβρυολόγο, ο οποίος με μικροσκόπιο βρίσκει τα ωάρια. Στη συνέχεια αυτά καταψύχονται σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία. Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της περίπου μια ώρα μετά τη διαδικασία», εξηγεί ο Δρ. Χηνιάδης.

Τα κατεψυγμένα ωάρια μπορούν φυλαχτούν για δέκα χρόνια σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο. Στην πραγματικότητα, σε τεχνικό επίπεδο μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

«Όταν η γυναίκα αποφασίσει να τεκνοποιήσει, αποψύχουμε τα ωάρια και τα γονιμοποιούμε με το σπέρμα το συντρόφου ή του δότη. Παράγουμε έτσι έμβρυα τα οποία μετά από 2-3 ημέρες μεταφέρουμε στη μήτρα της, την οποία φυσικά έχουμε προετοιμάσει ορμονικά», συμπληρώνει ο ειδικός.

Στην περίπτωση όπου η μήτρα έχει αφαιρεθεί για λόγους υγείας, μπορούν τα έμβρυα να μεταφερθούν στη μήτρα παρένθετης μητέρας, η οποία θα κυοφορήσει το έμβρυο και εν συνεχεία θα το αποδώσει στους βιολογικούς του γονείς.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η σχετική νομοθεσία της χώρας μας, επιτρέπει σε άγαμες γυναίκες να χρησιμοποιήσουν τα ωάρια τους και να τα γονιμοποιήσουν με σπέρμα δότη προκειμένου να μείνουν έγκυες.

Οι εξελίξεις για την θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα είναι καταιγιστικές. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA αποφάσισε την κατά προτεραιότητα εξέταση του θεραπευτικού συνδυασμού του pembrolizumab με χημειοθεραπεία (πεμετρεξίδη και καρβοπλατίνη) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με μεταστατικό ή προχωρημένο μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), ανεξαρτήτως της έκφρασης του PD-L1 στους όγκους τους και χωρίς γονιδιωματικές αλλοιώσεις EGFR ή ALK. Η ετυμηγορία του FDA αναμένεται στις 10 Μαΐου 2017.

Η απόφαση για την κατά προτεραιότητα εξέταση του συνδυασμού pembrolizumab και χημειοθεραπείας ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον ΜΜΚΠ, βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης KEYNOTE-021, που έδειξαν σημαντική υπεροχή του συνδυασμού έναντι της χημειοθεραπείας στο ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία αλλά και στην επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, καθώς το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό (Σταδίου IV) καρκίνο του πνεύμονα είναι 4%, με τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα να αποτελεί το 85% των διαγνωσμένων περιστατικών.

To pembrolizumab είναι αυτή τη στιγμή εγκεκριμένο για τη θεραπεία του προχωρημένου (ανεγχείρητου ή μεταστατικού) μελανώματος και του προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου του πνεύμονα, για ασθενείς που εκφράζουν PD-L1 και έχουν λάβει ένα προηγούμενο σχήμα χημειοθεραπείας.  

Πηγή: in.reuters.com

Τις προηγούμενες ημέρες αντιμετωπίσαμε ακραία καιρικά φαινόμενα με σχετικά πρωτόγνωρες για τον τόπο μας χιονοπτώσεις, τα οποία συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για τα παιδιά είναι παιχνίδι και χαρά, για τους εργαζόμενους άγχος και στρες και για τους ηλικιωμένους είναι φόβος και τρόμος για οποιαδήποτε επικείμενη πτώση.

Σε περιόδους όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και υπάρχει χιονόπτωση, όλες οι επιφάνειες καλύπτονται με χιόνι ή, ακόμη χειρότερα, με πάγο. Οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι αυλές των σπιτιών μοιάζουν σαν ένα μεγάλο παγοδρόμιο.

Η έντονη χιονόπτωση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας δεν είναι σύνηθες φαινόμενο και οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν πώς να το διαχειριστούν.

Αξιοσημείωτο είναι το εξής παράδοξο. Ενώ οι χιονοπτώσεις είναι περιορισμένες στα αστικά κέντρα σε σχέση με την επαρχία, οι πτώσεις στα αστικά κέντρα είναι στατιστικά περισσότερες.

«Αυτό συμβαίνει, διότι αρχικά οι κάτοικοι δεν είναι συνηθισμένοι στους πάγους και στα γλιστερά οδοστρώματα και δεύτερον, σε σύγκριση με τους κατοίκους της επαρχίας, έχουν πολύ λιγότερη σωματική δραστηριότητα και κίνηση στη ζωή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προσέλευση πολλών τραυματιών από πτώσεις στα νοσοκομεία των πόλεων», λέει ο φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γουδέβενος.

Οι πιθανότητες μίας πτώσης κατά την εκτέλεση μιας δουλειάς ή δραστηριότητας τον χειμώνα και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους αυξάνονται. Αυτό είναι άξιο αναφοράς, διότι οι πτώσεις υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνες για το 40% των θανάτων από τραυματισμούς στους ηλικιωμένους. Συχνότερα είναι τα κατάγματα των ισχίων, του καρπού, του μηριαίου οστού και οι μυοσυνδεσμικές ρήξεις.

Η διεθνής βιβλιογραφία ορίζει την πτώση ως την απροσδόκητη αλλαγή θέσης από μία καρέκλα ή όρθια θέση στο πάτωμα ή σε χαμηλότερη θέση, χωρίς την απώλεια των αισθήσεων ή την εφαρμογή εξωτερικής βίας. Συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια διόρθωσης κάποιας κακής στάσης, χωρίς, όμως, τις κατάλληλες ικανότητες για επίτευξη αυτού, με κυριότερο την απώλεια ισορροπίας.

«Μία πτώση συνήθως δεν έχει μόνο σωματικό τραυματισμό, αλλά και ψυχολογικό. Η ανικανότητα αυτοεξυπηρέτησης για τις καθημερινές ανάγκες και η παρατεταμένη κατάκλιση, που διαδέχονται την πτώση, δημιουργούν έντονο άγχος για την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, εξαιτίας του φόβου μιας νέας πτώσης», επισημαίνει ο Dr Γουδέβενος και εξηγεί τι μπορούμε να κάνουμε για να μην πέσουμε.

«Σαφώς και δεν είναι ορθό να παραμείνει κάποιος «έγκλειστος» στο σπίτι μέχρι να περάσει η κακοκαιρία. Το κρύο και το χιονισμένο τοπίο που θα αντικρύσει ο καθένας μας βγαίνοντας έξω, είναι πολύ ευεργετικό για την σωματική και για την ψυχική μας υγεία. Παρόλα αυτά όλες οι μετακινήσεις και οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν με ειδικό και ασφαλή τρόπο».

Προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε

Αρκετοί εξωγενείς παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση πτώσεων. Οι εξωγενείς παράγοντες περιλαμβάνουν:

α) Ακατάλληλα υποδήματα και ρουχισμός. Φορέστε μπότες με αντιολισθητικούς πάτους.

β) Ακατάλληλα βοηθήματα. Εάν χρησιμοποιείτε μπαστούνια και «περιπατητές», αντικαταστήστε το λάστιχό τους με ένα καινούριο. Σε έντονες καιρικές συνθήκες μπορείτε να προσαρμόσετε στο μπαστούνι σας μία βάση με μεταλλικά δόντια για να μην γλιστράει.

γ) Περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου.

Σχετικά με την τροποποίηση περιβαλλοντικών παραγόντων σε περιόδους παγετού συνιστώνται:

Καθαρίστε το χιόνι και ρίξτε αλάτι στον εξωτερικό διάδρομο του σπιτιού σας, ή εάν δεν αισθάνεστε ικανοί, ζητήστε το από κάποιον άλλον να το κάνει.

Καλός φωτισμός στο σπίτι και ιδιαίτερα στις περιοχές που οι πτώσεις είναι συχνότερες, όπως στα κλιμακοστάσια.

Ελέγξτε ότι οι διάδρομοι και τα σκαλοπάτια είναι ελεύθερα και καθαρά πριν τα περπατήσετε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν είναι βρεγμένο το πεζοδρόμιο, το οποίο μπορεί να είναι καλυμμένο με πάγο. Ιδιαίτερα στις γωνίες και σε σκιερά σημεία του δρόμου όπου δεν διακρίνεται εύκολα το λεγόμενο «Black Ice».

Άξιες επισήμανσης είναι και οι πτώσεις εντός σπιτιού τον χειμώνα, οι οποίες είναι πολύ συχνές.

Η κατάχρηση οινοπνεύματος διπλασιάζει την πιθανότητα πτώσης.

Αποφύγετε να περπατάτε με κάλτσες. Καλύτερα να χρησιμοποιείτε παντόφλες με αντιολισθητικές ιδιότητες.

Μεριμνήστε για καλό νυχτερινό φωτισμό, όπως πρόσβαση στο μπάνιο ή την κουζίνα.

Στηρίξτε τα έπιπλα, εάν δεν είναι σταθερά, ώστε να μπορούν να σας στηρίξουν σε περίπτωση πτώσης.

Σε ασθενείς που μένουν μόνοι και είναι επιρρεπείς στις πτώσεις, καλό θα είναι να υπάρχει ένα τηλέφωνο κοντά στο επίπεδο του εδάφους. Η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει και τεχνικές έγερσης μετά από μια πτώση.

«Επειδή ο καιρός έχει… γυρίσματα, είναι σημαντικό να τηρούμε με απόλυτη σοβαρότητα τους παραπάνω κανόνες. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας για την αξιολόγηση και χορήγηση βοηθήματος στήριξης, καθώς και για την εκπαίδευσή σας στη σωστότερη χρήση του. Τέλος, ενημερωθείτε από τον Δήμο σας για περισσότερες λεπτομερείς οδηγίες για την περιοχή σας», καταλήγει ο ειδικός.

Επιστολή απέστειλε στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης για τη μη καταβολή της εισφοράς ασθένειας 6% στις συντάξεις και 6,95% σε ασφαλισμένους και εργοδότες.

Στην επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. αναφέρεται ότι οι φορείς ασφάλισης χρωστούν 2,25 δισ. ευρώ από εισφορές ασθένειας στο τέλος του 2016.

Η επιστολή εστάλη στις 16/12/2016 και σε αυτή τονίζεται ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος 4334 ούτε ο νόμος 4336 του 2015, που προβλέπουν ότι αποτελούν έσοδο του ΕΟΠΥΥ η εισφορά ασθένειας 6% στις επικουρικές συντάξεις και η αύξηση της εισφοράς κατά 2% (από 4% σε 6%) για τις κύριες συντάξεις. Δεν εφαρμόζονται ούτε οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που προβλέπουν την απόδοση των εισφορών «σε λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ άμεσα και ταυτόχρονα με την κατάθεσή τους από τους υπόχρεους των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότες και ασφαλισμένους», με αποτέλεσμα στο τέλος του 2016 να χρωστούν τα Ταμεία 2,25 δισ. ευρώ από εισφορές που θα έπρεπε να πάνε ουσιαστικά για τη βελτίωση των παροχών υγείας.

 

 

Την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της Υπουργικής Απόφασης, της 30ης Δεκεμβρίου του 2016 του Υφυπουργού κ. Αν. Πετρόπουλου, για τις ασφαλιστικές εισφορές τις  οποίες θα αρχίσουν να πληρώνουν οι ιατροί κάθε μήνα, αρχής γενομένης τον Φεβρουάριο, αποφάσισε μεταξύ άλλων το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που συνεδρίασε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2017, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει, μετά  την τελευταία κοινή συνεδρίαση του Π.Ι.Σ.  με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας στις 10 Μαρτίου 2016, σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ιατρών και του συστήματος υγείας.

Ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2017, ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο, προβλέπει δημόσιες δαπάνες στο ύψος του 5% του ΑΕΠ (κάτω από το όριο ασφαλείας του συστήματος υγείας που είναι στο 6% του ΑΕΠ). Σημείωσε ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι περίπου στο 7% του ΑΕΠ.

Εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών, το σύστημα υγείας βασίζεται στις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με τις δημόσιες δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις να συνεχίζουν να υφίστανται. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες και εξαιτίας αυτών παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ. Παράλληλα, οι μειωμένες λειτουργικές δαπάνες προκαλούν αδυναμία ανανέωσης του παλαιού τεχνολογικού εξοπλισμού. Προβλήματα παρατηρούνται και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Ο ΕΟΠΥΥ - στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου μετέχει τα δύο τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ., ως εκπρόσωπος των υγειονομικών φορέων –με τις συνεχείς πιέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, έχει προχωρήσει τις πληρωμές των παρόχων μέχρι και τον μήνα Αύγουστο. Τώρα ο ΕΟΠΥΥ προχωρεί και στις πληρωμές του Σεπτεμβρίου. Ο Π.Ι.Σ. ασκεί πιέσεις ώστε η αποπληρωμή να γίνεται μέσα στις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρόχων υγείας (των περίπου 300 εκ. που έχουν συσσωρευτεί μέχρι το 2012), έχει νομοθετηθεί για να αποπληρωθούν μέχρι τέλος Ιουνίου του 2017.

Η προσπάθεια ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος με την εφαρμογή επιστημονικών κανόνων και κατευθυντήριων οδηγιών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η ηλεκτρονική κάρτα υγείας και η οn line παρακολούθηση θα δώσει την οριστική λύση σε κάθε προκλητή ζήτηση, ώστε να αποφευχθούν δαπάνες σε βάρος των υγειονομικών, μέσω claw back και rebate, αλλά και των πολιτών για υπηρεσίες που δεν πρέπει να πληρώνουν.

Για το Ασφαλιστικό

Όσον αφορά το ασφαλιστικό ζήτημα, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος με το Γεν. Γραμματέα κ. Δημήτρη Βαρνάβα συναντήθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2016  με τον Υφυπουργό Κοιν. Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο και τη Γεν. Γραμματέα κα Στέλλα Βρακά. Στη συνάντηση  συζήτησαν το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών ιατρών του Δημοσίου, όσον αφορά την πρόσθετη προαιρετική ασφάλισή τους στο ΤΣΑΥ.

Ήδη έχει ανακοινωθεί (με το προηγούμενο Δελτίο Τύπου στις  19.12.2016 ) ότι για κάθε έμμισθο ιατρό του Δημοσίου (Πανεπιστημιακό, ΕΣΥ, ΠΕΔΥ, στρατιωτικό, κ.λπ.) η υποχρεωτική ασφάλιση όσον αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ του 1993) είναι από το Δημόσιο και η ασφάλιση στο ΤΣΑΥ είναι προαιρετική, με καταβολή του συνόλου των εισφορών - εργοδότη και εργαζομένου (20% επί του συνόλου των αποδοχών). Το σύνολο των Παλαιών Ασφαλισμένων έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 20ετία ασφάλισης στο ΤΣΑΥ. Συνεπώς έχει θεμελιώσει δικαίωμα δεύτερης αναλογικής σύνταξης και τυχόν συνέχιση καταβολής εισφορών αποσκοπεί στην προσαύξηση της δεύτερης σύνταξης. Οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993) έχουν μία ασφάλιση, με κύριο Ταμείο το ΤΣΑΥ, για την οποία καταβάλλονται εισφορές από εργοδότη και εργαζόμενο. Προσφάτως εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος από τη Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στις 30-12-2016  εξεδόθη Υπουργική Απόφασης του Υφυπουργού Κοιν.Υπηρεσιών κ. Α. Πετρόπουλου, η οποία καθορίζει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς, ανάλογα με τα καθαρά εισοδήματα. Οι εισφορές υπολογίζονται στο 32% περίπου (20% για σύνταξη, 6,95% για την υγεία και 5% περίπου για κλάδο πρόνοιας και στέγης υγειονομικών).

Η σύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με τα καθαρά εισοδήματα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιβάρυνση των φορολογικών εισφορών, (η οποία για φέτος φτάνει στο 35%, λόγω και της προσαύξησης της προκαταβολής), δημιουργεί προβλήματα ασφυξίας και επιβίωσης σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία και οδηγεί στο κλείσιμο αρκετά ιατρεία και εργαστήρια.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. υπενθύμισε στα μέλη του Δ.Σ. τις έντονες αντιδράσεις του Π.Ι.Σ. για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι θα υπάρξει αδυναμία από πάρα πολλούς ιατρούς  να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται.

Με βάση τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. αποφάσισε:

  • Την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της Υπουργικής Απόφασης (στις 30.12.2016) του Υφυπουργού κ. Αν. Πετρόπουλου, για τις ασφαλιστικές εισφορές, τις  οποίες θα αρχίσουν να πληρώνουν οι ιατροί κάθε μήνα αρχής γενομένης από το Φεβρουάριο του 2017. Η προσφυγή αυτή στο Σ.τ.Ε έχει το αιτιολογικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές με τον φορολογικό τους χαρακτήρα, προσβάλλουν δικαιώματα (δήμευση ουσιαστικά περιουσιακών στοιχείων) και δημιουργούν εξόντωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και προσφοράς στο τομέα της υγείας και περίθαλψης.

  • Tην παρέμβαση του Π.Ι.Σ. υπέρ των Ιατρικών Συλλόγων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη (Σ.τ.Ε.) για την κοστολόγηση των 86 ιατρικών εξετάσεων, με το αιτιολογικό ότι η κοστολόγηση δεν καλύπτει ουσιαστικά το κόστος λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα την εξόντωση του κλάδου των εργαστηριακών ιατρών. Η εισήγηση βέβαια του Προέδρου και προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, είναι η αύξηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων ή η μεταφορά των ανάλογων δαπανών γι αυτές (ύψους περίπου 80 εκ. ευρώ) από άλλο κωδικό, ως μόνη και ικανή λύση, λόγω των claw back και rebate. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πολίτες να έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους, και οι ιατροί θα πληρώνονται για την εργασία που προσφέρουν, χωρίς τα απαράδεκτα claw back και rebate, τα οποία θα αυξηθούν με την ένταξη των εξετάσεων αυτών στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων.

  • Να εισηγηθεί άμεσα στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα  Ξανθό, την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων και του Π.Ι.Σ., μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2017, δεδομένου ότι οι προηγούμενες εκλογές έγιναν τον Οκτώβριο του 2014. Η ισχύουσα Ιατρική  Νομοθεσία προβλέπει ότι  οι εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους, γίνονται κάθε τρία χρόνια. Ο Υπουργός όπως ενημερωθήκαμε θα υλοποιήσει την εισήγησή μας.

Υπάρχει επίσης η δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού, στη συνάντηση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων για νομοθετική ρύθμιση της σύγχρονης ιατρικής νομοθεσίας, η οποία ενώ έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας από τον Ιούνιο του 2014,  και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, δεν έχει μέχρι σήμερα προωθηθεί, τη στιγμή μάλιστα που δεν επιφέρει δημοσιονομικό κόστος.  

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. συζητήθηκαν επίσης τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της υγείας όπως τελευταία αναφέρονται στα ΜΜΕ. Η αντίληψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι τα φαινόμενα αυτά πρέπει να παταχθούν. Αν θέλουμε να εμπεδωθεί η αξιοπρέπεια σε αυτόν τον τόπο, η σπατάλη και η προκλητή ζήτηση πρέπει να εκλείψουν.

Το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, δηλώνει για μία ακόμη φορά τη συνεχή παρουσία του και την προσπάθεια που καταβάλλει, για λειτουργία του συστήματος υγείας με ασφάλεια και ποιότητα.

 

Η ΠΑΣΥΝΟ ανέλαβε προσφάτως την πρωτοβουλία για την δικαστική διεκδίκηση της αποκατάστασης της αδικίας σε βάρος των προϊσταμένων των τμημάτων των νοσηλευτικών υπηρεσιών εν σχέσει με το ύψος του μηνιαίως καταβαλλόμενου επιδόματος θέσης, που υπολείπεται κατά σαράντα (40) ευρώ του αντίστοιχου επιδόματος που λαμβάνουν οι υπόλοιποι τμηματάρχες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Διοικητικής Υπηρεσίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Για τον σκοπό αυτό η ΠΑΣΥΝΟ συντόνισε και χρηματοδότησε την έγερση ομαδικών αγωγών εκ μέρους των μελών της. Παράλληλα, επιχειρήθηκε η απευθείας εισαγωγή μιας εκ των ως άνω αγωγών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με την διαδικασία της δίκης – πιλότου, προκειμένου να μην υπάρξει χρονοτριβή και εγκλωβισμός των νοσηλευτών σε μακρόχρονες δικαστικές διεκδικήσεις.

Ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση των εναγόντων μέσω της ΠΑΣΥΝΟ για την διεξαγωγή δίκης – πιλότου και αναμένεται άμεσα ο προσδιορισμός δικασίμου.

Η ΠΑΣΥΝΟ θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και θα ενημερώνει σχετικώς τη νοσηλευτική κοινότητα, παροτρύνοντας και τους υπόλοιπους προϊσταμένους των νοσηλευτικών τμημάτων να εγγραφούν άμεσα στα σωματεία της ΠΑΣΥΝΟ ώστε να συμπεριληφθούν εντελώς δωρεάν στις επόμενες αγωγές που θα κατατεθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) συνέστησε την έγκριση της κανακινουμάμπης στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση τριών σπάνιων και διακριτών Συνδρόμων Περιοδικού Πυρετού. όπως ανακοίνωσε η Νovartis.

Εάν λάβει έγκριση, η κανακινουμάμπη θα είναι η πρώτη και η μόνη εγκεκριμένη βιολογική θεραπεία στην Ευρώπη για το σχετιζόμενο με τον υποδοχέα του παράγοντα νέκρωσης των όγκων περιοδικό σύνδρομο (TRAPS), το σύνδρομο υπερέκκρισης IgD με περιοδικό πυρετό (HIDS)/την ανεπάρκεια της μεβαλονικής κινάσης (MKD) και τον οικογενή μεσογειακό πυρετό (FMF).

«Είναι λίγες οι θεραπείες που υπάρχουν για τους ανθρώπους με αυτές τις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παθήσεις. Η σημερινή θετική γνωμοδότηση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπροστά για τους ασθενείς που χρειάζονται επειγόντως νέες θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε ο Paul Hudson, CEO της Novartis Pharmaceuticals. «Η Novartis δεσμεύεται να ανοίξει τον δρόμο για την αντιμετώπιση των σπάνιων νοσημάτων, ειδικά μέσω θεραπειών όπως η κανακινουμάμπη η οποία έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει το επίπεδο του προτύπου φροντίδας.»

Η θετική γνωμοδότηση από την CHMP, η οποία επίσης συνιστά  τη χρήση μιας νέας μορφής που είναι ενέσιμο διάλυμα 150 mg/ml, βασίζεται στα αποτελέσματα της βασικής μελέτης CLUSTER Φάσης ΙΙΙ. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ταχύ (την Ημέρα 15) και διατηρούμενο έλεγχο της νόσου με τη κανακινουμάμπη σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο για διάστημα 16 εβδομάδων, σε ασθενείς που πάσχουν από TRAPS, HIDS/MKD ή FMF3. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κανακινουμάμπη είναι μια καλά ανεκτή και αποτελεσματική θεραπεία για αυτές τις τρεις σπάνιες παθήσεις.

Και οι τρεις παθήσεις ανήκουν σε μια ομάδα σπάνιων αυτοφλεγμονωδών νοσημάτων που ονομάζονται Σύνδρομα Περιοδικού Πυρετού, τα οποία αναφέρονται επίσης και ως Κληρονομικοί Περιοδικοί Πυρετοί (HPF). Τα νοσήματα αυτά προκαλούν εξουθενωτικά και επαναλαμβανόμενα επεισόδια πυρετού που μπορεί να συνοδεύονται από άλγος στις αρθρώσεις, οίδημα, μυϊκό άλγος και δερματικά εξανθήματα, με επιπλοκές οι οποίες πιθανώς να είναι απειλητικές για τη ζωή2. Το πιο συχνό σύνδρομο είναι ο FMF, ο οποίος προσβάλλει κυρίως άτομα που προέρχονται από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προσβάλλει από 1 στα 250 έως 1 στα 1.000 άτομα σε αυτούς τους πληθυσμούς, πολλά από τα οποία είναι παιδιά1.

Τον Αύγουστο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την επέκταση της άδειας της κανακινουμάμπης  για την θεραπεία ασθενών που πάσχουν από τη νόσο Still των ενηλίκων (AOSD), μία σπάνια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε τρεις ταυτόχρονες εγκρίσεις της κανακινουμάμπης για τη θεραπεία των TRAPS, HIDS/MKD και FMF.

Τα Σύνδρομα Περιοδικού Πυρετού

Τα Σύνδρομα Περιοδικού Πυρετού είναι μια ομάδα νοσημάτων που προκαλούν σοβαρό υποτροπιάζοντα πυρετό και παθογόνο φλεγμονή μέσω μη λοιμώδους ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα κατά τη βρεφική ή την παιδική ηλικία, ωστόσο σε κάποιους ασθενείς η πάθηση καθίσταται εμφανής ή διαγιγνώσκεται στην ενήλικη ζωή1.

Οι προηγούμενες θεραπείες για αυτά τα σπάνια νοσήματα περιελάμβαναν από του στόματος αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή, τα οποία χρησιμοποιούνταν μόνο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ενώ άλλα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μείωση των συμπτωμάτων, δεν βοηθούν στην αποτροπή ή τη μεταβολή της συνολικής πορείας μιας έξαρσης2.

Τι είναι η κανακινουμάμπη

Η κανακινουμάμπη είναι ένα εκλεκτικό, υψηλής συγγένειας, ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει την ιντερλευκίνη-1 (IL-1) βήτα, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος των αμυνών του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος4. Η υπερβολική παραγωγή IL-1 βήτα παίζει εξέχοντα ρόλο σε ορισμένες φλεγμονώδεις νόσους5,6. Η κανακινουμάμπη δρα  αναστέλλοντας τη δράση της IL-1 βήτα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα,  και κατ’επέκταση τη φλεγμονή που προκαλείται από την υπερπαραγωγή αυτής4. Η Novartis προχώρησε σε ανασύνθεση της κανακινουμάμπης από κόνι που έπρεπε να ανασυσταθεί σε διάλυμα πριν τη χρήση, σε ενέσιμο διάλυμα (έτοιμο προς χρήση), κάτι που θα διευκολύνει τη χορήγηση του προϊόντος.

Η κανακινουμάμπη έχει επί του παρόντος λάβει έγκριση και κυκλοφορεί στην αγορά για τη θεραπεία της συστημικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας (SJIA) στις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και για τη θεραπεία της AOSD και τη συμπτωματική θεραπεία της ανθεκτικής οξείας ουρικής αρθρίτιδας στην ΕΕ. Η κανακινουμάμπη έχει επίσης λάβει έγκριση σε πάνω από 70 χώρες, όπως οι χώρες της ΕΕ, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, για τη θεραπεία των σχετιζόμενων με την κρυοπυρίνη περιοδικών συνδρόμων (CAPS): σπάνιες, χρόνιες, γενετικές διαταραχές με εξουθενωτικά συμπτώματα. Στην ΕΕ, η κανακινουμάμπη έχει λάβει έγκριση για τους εξής ειδικούς τύπους CAPS: σύνδρομο Muckle-Wells (MWS), πολυσυστηματική φλεγμονώδης νόσος νεογνικής έναρξης (NOMID)/χρόνιο παιδικό νευρολογικό, δερματικό, αρθρικό σύνδρομο (CINCA), σοβαρές μορφές του οικογενούς αυτοφλεγμονώδους συνδρόμου εκ ψύχους (FCAS)/οικογενής κνίδωση εκ ψύχους (FCU), που εμφανίζονται με σημεία και συμπτώματα πέραν του προκαλούμενου εκ του ψύχους κνιδωτικού δερματικού εξανθήματος. Οι εγκεκριμένες ενδείξεις ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την εκάστοτε χώρα.

Τη στήριξή τους στα παιδιά που φιλοξενούνται στα Παιδικά Χωριά SOS εξέφρασε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κλιμάκιο του οποίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκο, επισκέφθηκε  το Σάββατο 14 Ιανουαρίου τις εγκαταστάσεις του Χωριού στη Βάρη.

Ο κ. Βλασταράκος επισκέπτεται κάθε χρόνο επί μία 12ετία τα Παιδικά Χωριά SOS, τόσο ως Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. όσο και με τις προηγούμενες ιδιότητές του, εκπροσωπώντας πάντα τον ιατρικό κόσμο.

Οι εκπρόσωποι του Π.Ι.Σ. αντήλλαξαν ευχές με της διοίκηση του Χωριού και με τα παιδιά. Παρέδωσαν χρηματική δωρεά για την κάλυψη αναγκών του Ιδρύματος και των παιδιών, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ., καθώς και πολλά δώρα. Στα παιδιά έδωσαν την υπόσχεση ότι θα είναι πάντα δίπλα τους σε ό,τι χρειάζονται και τους ευχήθηκαν να έχουν πρόοδο στη ζωή τους.

Παράλληλα, συζήτησαν με τους εκπροσώπους της διοίκησης για τις ανάγκες των παιδιών αλλά και τις δράσεις που προγραμματίζονται μέσα στο χρόνο.

Η διοίκηση ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Π.Ι.Σ. για την πολύχρονη προσφορά του ιατρικού κόσμου στα Παιδικά Χωριά SOS.

Όταν έρχεται το κρύο, εύκολα θυμόμαστε τα καπέλα, μαντήλια, γάντια και μπότες  της ντουλάπας μας, όμως ελάχιστα γνωρίζουμε για το πόσο επηρεάζει ο χειμώνας τα μάτια μας και τι να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε.

Παρακάτω περιγράφονται 3 οφθαλμικά συμπτώματα που μπορεί να βιώσει κανείς το χειμώνα.

1.Ξηροφθαλμία

Το κρύο και ο αέρας ξηραίνουν τα μάτια μας και σε ακραίες καιρικές  συνθήκες τα μάτια μας δεν καταφέρνουν να παράγουν την ποσότητα δακρύων που χρειάζονται για να παραμείνουν ενυδατωμένα. Από την άλλη, στο εσωτερικό των σπιτιών και των γραφείων το χειμώνα, η ατμόσφαιρα είναι ξηρή λόγω της θέρμανσης.

Τι χρειάζεται να κάνει κανείς

-Προστατεύουμε τα μάτια μας με γυαλιά στους εξωτερικούς  χώρους, ιδιαίτερα στον αέρα και όταν παίρνουμε μέρος σε σπορ όπως σκι και πατινάζ στον πάγο.

-Χρησιμοποιούμε υγραντήρα στους εσωτερικούς χώρους-αυτό βοηθά και στο κρυολόγημα καθώς προλαμβάνει την ξηρότητα των ιγμορίων, διευκολύνοντας την αναπνοή.

-Αυξάνουμε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών καθώς αυτά ενεργοποιούν την παραγωγή δακρύων.

-Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας με αρκετό νερό, χυμούς, σούπες κλπ.

-Χρησιμοποιούμε τις ενυδατικές σταγόνες που μας συστήνει ο οφθαλμίατρός μας.

-Προσέχουμε τη λήψη φαρμάκων όπως αντισταμινικά, αναλγητικά κ.ά. που μπορεί να μειώσουν την ικανότητα παραγωγής δακρύων.

 2.Υπερβολική δακρύρροια

Κάποιοι άνθρωποι το χειμώνα δακρύζουν συχνότερα και περισσότερο, ιδιαίτερα με τον αέρα και το κρύο. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο ενοχλητικό και να θολώνει την όραση.

Πώς αντιμετωπίζεται

- όπως και με την ξηροφθαλμία, προστατεύουμε τα μάτια μας με γυαλιά ηλίου και μάσκα στα χειμερινά σπορ

-όταν σκουπίζουμε την περίσσεια δακρύων χρησιμοποιούμε καθαρό χαρτομάντηλο ή γάζα.

3.Κόκκινα πρησμένα μάτια

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε συμφόρηση των αγγείων των βλεφάρων και μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά του σε δακρύρροια, αίσθημα καψίματος και θολή όραση.

Πώς βοηθάμε την κατάσταση αυτή

Η χρήση γυαλιών ηλίου προστατεύει τα μάτια μας από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό και τους χειμερινούς μήνες όπου το φως που αντανακλάται στο χιόνι και στον πάγο μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και φλεγμονή του κερατοειδή.

Η προστασία των ματιών μας με γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητη όλο το χρόνο. Συνήθως το καλοκαίρι σκεφτόμαστε να φορέσουμε γυαλιά ηλίου λόγω του δυνατού ήλιου. Όμως η χρήση τους το χειμώνα είναι ακόμα πιο σημαντική καθώς, εκτός από την ηλιακή ακτινοβολία μας προστατεύουν από αντανακλάσεις από το χιόνι και  τον πάγο, τον παγωμένο αέρα και τις χαμηλές θερμοκρασίες  που τόσες ενοχλήσεις προκαλούν στα μάτια μας.

Πηγή: http://lasermiopias.gr

Έλενα Κεφάλα, MICOpth

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

 

 

 

Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2017 10:20

Πιο αδύνατη μετά τις γιορτές!

Πείτε αντίο σε περιττά κιλά και τοπικό πάχος μετά τις γιορτινές διατροφικές ατασθαλίες, επιλέγοντας την μη επεμβατική μέθοδο αδυνατίσματος που σας ταιριάζει.

Πρωτεϊνική Διατροφή Diettube

Απώλεια βάρους σε καθαρό λίπος χωρίς να χαθεί μυϊκή μάζα.

Η πρωτεϊνική δίαιτα με το συμπλήρωμα διατροφής Diet Tube, απευθύνεται σε όσους  επιθυμούν να χάσουν σημαντικό ποσοστό του σωματικού τους βάρους σε λίπος, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα διατροφικό πρωτόκολλο τριών εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ενδιαφερόμενος προσλαμβάνει από το στόμα το πρωτεϊνικό συμπλήρωμα Diet Tube στα πλαίσια ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής απώλειας βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων δίνεται έμφαση στην υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω των συμπληρωμάτων και της διατροφής, ενώ κατά την τρίτη γίνεται σταδιακά η επανένταξη των υδατανθράκων στη δίαιτα. Η σύσταση του προγράμματος διατροφής είναι εξατομικευμένη και στηρίζεται σε λεπτομερείς κλινικές σωματομετρήσεις. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο υπόσχεται την απώλεια περίπου 6 - 8% του σωματικού βάρους σε λίπος, μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς να χαθεί μυϊκή μάζα. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της κέτωσης, μίας διαδικασίας κατά την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις αποθήκες λίπους για την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεται για όλες τις φυσιολογικές σωματικές και διανοητικές λειτουργίες σε καθημερινή βάση.

Έτσι, το βάρος που χάνεται συνίσταται σε περιττό λίπος, χωρίς καμία επίπτωση στη μυϊκή μάζα. Η λήψη της υψηλής ποιότητας εκλεπτυσμένων πρωτεϊνών από τα συμπληρώματα, σε συνδυασμό με το προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής υπόσχονται την ολική, μη χειρουργική αναδιαμόρφωση του σώματος. Δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από νεφρικές, καρδιολογικές, μεταβολικές ή άλλες παθήσεις. Το διατροφικό πρωτόκολλο των τριών εβδομάδων μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται, έπειτα από τη συμβουλή του γιατρού, προκειμένου να επιτευχθούν οι εκάστοτε προσωπικοί στόχοι.

Κρυολιπόλυση (με το αυθεντικό μηχάνημα Coolsculpting by Zeltiq USA)

Αντιμετώπιση τοπικού πάχους.

Η μέθοδος Κρυολιπόλυσης Coolsculpting αποτελεί το νέο - μη επεμβατικό - όπλο για απώλεια τοπικού λίπους. Είναι η μοναδική, μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία ψύξης για μόνιμα αποτελέσματα στην εξάλειψη του τοπικού λίπους, σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, μέσω μιας μοναδικής τεχνολογίας που ονομάζεται Cryolipolysis. Η εφαρμογή του δεν περιλαμβάνει τομές, δεν χρειάζεται αναισθησία, δεν απαιτεί νοσηλεία, ενώ μειώνει το στρώμα του λίπους χωρίς να βλάπτει το δέρμα ή άλλους ιστούς.

Γιατί να επιλέξετε την Κρυολιπόλυση με το Coolsculpting; 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως δεν είναι όλες οι συσκευές Κρυολιπόλυσης ίδιες. Η αποτελεσματικότητα καθώς και η ασφάλεια της εφαρμογής εξαρτάται και από τον τύπο του μηχανήματος. Μόνο το Coolsculpting προσφέρει την κατοχυρωμένη τεχνολογία Freeze Detect που εξασφαλίζει τα πιο ασφαλή και θεαματικά αποτελέσματα σε μία μόνο συνεδρία. Με σήμανση CE για ιατρικά μηχανήματα τύπου lla και εγκεκριμένο από τον FDA (Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων). Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό ιατρική παρακολούθηση. Χάρη στη χρήση του ψύχους – σε ελεγχόμενη διαδικασία – (Freeze Detect) αναγκάζει τα λιποκύτταρα να μπουν σε «απόπτωση», δηλαδή να καταστραφούν και στη συνέχεια ν’ αποβληθούν από τον οργανισμό, «φαγοκυττάρωση», με φυσιολογικά βιολογικό τρόπο. 

Αποτελεί ιδανική μέθοδο για όσους εμφανίζουν τοπικό πάχος που αντιστέκεται στη δίαιτα και την άσκηση. Εφαρμόζεται με επιτυχία στους γλουτούς (ψωμάκια), την κοιλιά, το πλάι της μέσης, το εσωτερικό των μηρών, γενικά στις περιοχές που υπάρχει συσσωρευμένο λίπος, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες.

Η θεραπεία της Κρυολιπόλυσης χρειάζεται συνήθως μία συνεδρία. Ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής θεραπείας, μια συνεδρία μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά  έως και 2 ώρες περίπου. Από την ανταπόκριση που έχει κάθε επιδερμίδα θα κριθεί αν θα χρειαστεί επαναληπτική συνεδρία. Το τελικό αποτέλεσμα γίνεται ορατό 2-3 μήνες μετά την εφαρμογή.

Απόστολος Γαϊτάνης, πλαστικός χειρουργός

www.agaitanis.gr