Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017
Νίνα Κομνηνού

Νίνα Κομνηνού

Το νεοσύστατο Τμήμα Λειτουργικής και Επανορθωτικής  Χειρουργικής Ρινός του ΜΗΤΕΡΑ του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ προσφέρει δωρεάν ιατρική εκτίμηση για λειτουργική & αισθητική επιδιόρθωση ρινός για μία εβδομάδα. 

Την δωρεάν εξέταση μπορούν να αποκτήσουν όλοι όσοι επισκεφτούν την ιστοσελίδα του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ (www.mitera.gr)  καθώς και τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης www.facebook.com/mitera.hospital, από σήμερα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή  3 Μαρτίου 2017. Δηλώνοντας τα στοιχεία τους στην ειδική φόρμα συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διενέργεια της εξέτασης. Οι δωρεάν εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 6 έως 10 Μαρτίου.

Το Τμήμα Λειτουργικής και Επανορθωτικής  Χειρουργικής Ρινός του ΜΗΤΕΡΑ εφαρμόζει τις πλέον εξελιγμένες κι αναγνωρισμένες τεχνικές διεθνώς με στόχο την ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών με λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα στη μύτη και είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση περιστατικών αποκατάστασης ρινός σε ενήλικες, καθώς και συγγενών προβλημάτων ρινός σε παιδιά και εφήβους. 

Η Διευθύντρια του Τμήματος, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος με εξειδίκευση στη ρινοπλαστική, κα Αργυρώ Κυπραίου τονίζει ότι «Στο Τμήμα αντιμετωπίζονται περιστατικά με δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, γίνεται μελέτη και αποκατάσταση της ανεπάρκειας  ρινικών βαλβίδων με όλες τις σύγχρονες τεχνικές συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μοσχευμάτων, ενώ γίνονται παράλληλα και επανορθωτικές επεμβάσεις ρινικού διαφράγματος από τραύμα ή από προηγούμενη επέμβαση. Το Τμήμα εξειδικεύεται, επιπλέον, στην επανορθωτική ρινοπλαστική για τη διόρθωση αισθητικών παραμορφώσεων της μύτης σε ασθενείς με εκ γενετής ή μετατραυματικές δυσμορφίες. Παρότι οι επεμβάσεις επανορθωτικής χειρουργικής ρινός απαιτούν “λεπτό” χειρισμό και είναι χρονοβόρες,  είναι τελείως ανώδυνες και γίνονται με βραχεία νοσηλεία του ασθενούς».

Γιατροί και φαρμακοποιοί, μέσω των συλλόγων τους, προετοιμάζονται για μαζική κατάθεση δηλώσεων επιφύλαξης δικαιώματος προς τον ΕΦΚΑ.

Τον συντονισμό μέσω των Φαρμακευτικών Συλλόγων αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, για την συγκέντρωση και την αποστολή των Δηλώσεων Εναντίωσης – Επιφύλαξης , προς το Υπουργείο Εργασίας, σχετικά με τις νέες εισφορές που καλούνται να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ, ενώ οι γιατροί της Αθήνας θα πρέπει να στείλουν τη δήλωση στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος θα αναλάβει να την πρωτοκολλήσει στο πρωτόκολλο του ΕΦΚΑ.

Η υπογραφή και η κατάθεση της δήλωσης αυτής ακολουθεί την προσφυγή στο ΣτΕ που ήδη έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  και στην οποία έκανε  αναφορά ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σήμερα το μεσημέρι στην Αίγλη Ζαππείου, με θέμα “ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Yπάρχει διέξοδος;”

Στην Ημερίδα γνωστοί  ακαδημαϊκοί και εργατολόγοι αναφέρθηκαν και στα ειδικότερα θέματα  που αφορούν  όλους τους υγειονομικούς όπως οι μονοσυνταξιούχοι και το μέλλον τους , ενώ παρουσιάστηκαν αναλυτικοί πίνακες  εισφορών. Ιδιάιτερη μνεία έγινε στο γεγονός της μη ανταποδοτικότητας σε σχέση με αυτές.

Επίσης, στην ημερίδα αναλύθηκε η δήλωση εναντίωσης – επιφύλαξης που έχει συνταχθεί αποκλειστικά για τους φαρμακοποιούς.

Ομιλητές ήταν οι κ.κ.  Δημ. Μπούρλος, Κων. Τσαγκαρόπουλος, Στ. Κουτνατζής και από πλευράς ΠΦΣ ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ενώ παρέμβαση έκανε το μέλος του ΔΣ κ. Σερ. Ζήκας.

Ειδικοί εργατολόγοι ανέλυσαν την Δήλωση Εναντίωσης – Επιφύλαξης η οπoία έχει συνταχθεί αποκλειστικά για τους Φαρμακοποιούς και είναι η εξής:

Προς τον Ε.Φ.Κ.Α

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ………………………… του …….. και της ……….., φαρμακοποιός, κάτοικος ………….., οδός ……………, με ΑΜΚΑ …….………….., δηλώνω δια της  παρούσης  ότι  οι μηνιαίες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών, στις οποίες προβαίνω από 01.01.2017 και εφεξής, δυνάμει των ατομικών ειδοποιήσεων του ΕΦΚΑ που μου κοινοποιούνται, γίνονται με τη ρητή επιφύλαξη της ασκήσεως κάθε νομίμου δικαιώματός μου, και ιδίως της Διοικητικής ή/και Δικαστικής αμφισβήτησης και προσβολής του κύρους αυτών (των ειδοποιήσεων) και όλων των σχετικών πράξεων, προσωρινών ή οριστικών, ενώπιον παντός αρμοδίου δικαστηρίου και αρχής.

Ρητά δηλώνω ότι πάσης φύσεως σχετική καταβολή με οιονδήποτε τρόπο και αν γίνεται, δεν συνιστά αναγνώριση χρέους ή αποδοχή των εκδοθεισών πράξεων και οφειλών, τις οποίες και επιφυλάσσομαι κατά τα ανωτέρω να προσβάλω είτε ατομικά, είτε μέσω των θεσμικών φορέων στους οποίους υπάγομαι.

Ήδη κατά της πράξης υπολογισμού των εισφορών έχει ασκηθεί αίτηση ακύρωσης από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, του οποίου και είμαι μέλος.

Για το λόγο αυτό επισημαίνω ότι σε περίπτωση ευδοκίμησης των σχετικών ενεργειών κατά του κύρους των πράξεων αυτών – ύστερα από την δικαστική αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων και των βασιζόμενων σε αυτές πράξεων ή την ακύρωση τους και για οποιοδήποτε άλλο λόγο – τα ποσά που θα έχουν καταβληθεί από εμένα αχρεωστήτως θα αναζητηθούν εντόκως και με κάθε νόμιμο μέσο.

Με τον ίδιο τρόπο επιφυλάσσομαι όπως αναζητήσω την άρση της ζημίας και την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που μου έχει προκληθεί από τις αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες των αρμοδίων οργάνων.

 

 

 

 

Tα αποτελέσματα των βαριατρικών χειρουργικών τεχνικών είναι τόσο θεαματικά ως προς την απώλεια βάρους αλλά και τη βελτίωση της υγείας συνολικά, που όλο και περισσότερα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία τις θεωρούν ως ιδανική λύση για το πρόβλημα των περιττών κιλών.

 

Μια από τις δημοφιλέστερες βαριατρικές τεχνικές είναι το γαστρικό «μανίκι», που έχει ως στόχο τη μείωση του μεγέθους του στομάχου. Αν και η ανακάλυψη της τεχνικής αυτής έγινε τυχαία το 2000 από τον Δρ. Michel Gagner, που κλήθηκε να χειρουργήσει μια εξαιρετικά παχύσαρκη γυναίκα, σήμερα αποτελεί χειρουργική λύση πρώτης επιλογής για τη νοσογόνο παχυσαρκία.

 

«Το γαστρικό μανίκι, sleeve gastrectomy όπως είναι η αγγλική ορολογία, είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται συχνότερα παγκοσμίως και τείνει να αποτελέσει τη χειρουργική λύση πρώτης επιλογής για τη νοσογόνο παχυσαρκία. Η μέθοδος θεωρείται εναλλακτική στο γαστρικό δακτύλιο. Ουσιαστικά, κάνουμε λαπαροσκοπικά αφαίρεση τμήματος του στομάχου, με αποτέλεσμα αυτό να παίρνει σχήμα σωλήνα, δηλαδή να μοιάζει με “μανίκι”, περιορίζοντας τη χωρητικότητά του. Το αίσθημα της πείνας θα μπορούσαμε να πούμε πως εξαφανίζεται, αφού στο τμήμα του στομάχου που αφαιρείται εκκρίνεται η γρελίνη, η λεγόμενη και ορμόνη της πείνας», εξηγεί ο Δρ. Δημήτρης Σ. Μουσιώλης, Γενικός Χειρουργός-Βαριατρική Χειρουργική, Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπρωκτική Χειρουργική (www.dmousiolis.gr).

 

Όπως και το σύνολο των βαριατρικών επεμβάσεων, το γαστρικό μανίκι γίνεται λαπαροσκοπικά, υπό γενική αναισθησία, με την όλη χειρουργική διαδικασία να διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Η αφαίρεση γαστρικού θόλου είναι μια εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση και ο βαθμός δυσκολίας της επέμβασης είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του γαστρικού δακτυλίου, αλλά μικρότερος από αυτόν της γαστρικής παράκαμψης.

 

«Το γαστρικό μανίκι αποτελεί λύση για ασθενείς των οποίων ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πάνω από 39 και συνυπάρχουν προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπνική άπνοια κ.ά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αφορά οξείες μορφές παχυσαρκίας και δεν απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να χάσουν 10-20 κιλά. Απευθύνεται σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, που έχουν άστατες και παρορμητικές διατροφικές συνήθειες, τους αρέσει να τσιμπολογούν και να τρώνε γλυκά, ενώ παράλληλα δυσκολεύονται να πειθαρχήσουν ή είναι ασυνεπείς σε διατροφικές οδηγίες», σημειώνει ο Δρ. Μουσιώλης.

 

Μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής διαδικασίας ακολουθεί νοσηλεία περίπου τεσσάρων ημερών, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, και ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως. Η σίτιση γίνεται αρχικά μόνο με ορό και ακολουθεί ένα διάστημα 30 ημερών διατροφικής προσαρμογής, με κυρίως υδαρείς και μαλακές τροφές, όπως σούπες, γάλα, καθώς επίσης και άφθονα υγρά. Στη συνέχεια ο ασθενής είναι σε θέση να τρώει σχεδόν τα πάντα, σε μικρές ποσότητες, και σε έξι μήνες μπορεί να καταναλώνει ποσότητες φαγητού ίσες µε µια μικρή μερίδα εστιατορίου, καθώς η χωρητικότητα του στομάχου έχει σταθεροποιηθεί, χωρίς όμως να επανέλθει ποτέ στα προ της επέμβασης δεδομένα.

 

«Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε στην περίπτωση του γαστρικού μανικιού είναι πως η απώλεια βάρους είναι γρήγορη, χωρίς πείνα και χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Επίσης, δεν απαιτείται να παίρνει συμπληρώματα διατροφής, καθώς δεν προκαλείται δυσαπορρόφηση κάποιων εκ των συστατικών των τροφών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κατά το πρώτο έτος μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να χάσει έως και το 70% του πλεονάζοντος σωματικού βάρους, ενώ έπειτα ο ρυθμός απώλειας των κιλών μειώνεται. Βέβαια, ανάλογα με την πειθαρχία που θα επιδείξει, μπορεί να επιτύχει και το ιδανικό για το ύψος του βάρος. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που αποτυγχάνουν στην επίτευξη των στόχων και αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων», σημειώνει ο Γενικός Χειρουργός-Βαριατρική Χειρουργική.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτη από τις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οbesity Surgery το Μάιο του 2014, οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε γαστρικό μανίκι διατηρούσαν πέντε χρόνια μετά την επέμβαση απώλεια βάρους της τάξης του 45%, ενώ στο δεύτερο έτος από την επέμβαση η απώλεια ήταν 72%.

 

Πέραν της απώλειας βάρους, στα πλεονεκτήματα του γαστρικού μανικιού συγκαταλέγονται οι μικρές χειρουργικές τομές, λόγω λαπαροσκόπησης, και η μικρής διάρκειας νοσηλεία στο νοσοκομείο. Εξάλλου, δεν χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις, όπως στο γαστρικό δακτύλιο, και δεν εισάγεται μόνιμα κανένα ξένο σώμα στον οργανισμό.

 

Το γαστρικό μανίκι θεωρείται ασφαλές ακόμη και για άτομα με πολλαπλά προβλήματα υγείας, ενώ μειώνει το αίσθημα της πείνας και της βουλιμίας χωρίς περιορισμούς σε είδη τροφής, δίνοντας μια μόνιμη λύση με φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Από μαρτυρίες ασθενών προκύπτει, εξάλλου, ότι απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής μετά την επέμβαση.

«Φυσικά, όπως κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, το γαστρικό μανίκι ενέχει και κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Βέβαια, στη συγκεκριμένη επέμβαση τα ποσοστά είναι εξαιρετικά χαμηλά και συνήθως αφορούν την πιθανότητα αιμορραγίας, λοίμωξης, διαφυγής από τη γραμμή συρραφής του στομάχου, διαστολής του στομάχου, δυσκοιλιότητα, ναυτία και εμετό, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αντιδράσεις στη γενική αναισθησία. Συνεπώς, ο υποψήφιος ασθενής πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χειρουργικής τεχνικής που επιλέγει για τη διαχείριση της νοσογόνου παχυσαρκίας», καταλήγει ο Δρ. Δημήτρης Μουσιώλης.

Η ικανότητα να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο, αλλά υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μόνιμες βλάβες στην όραση χωρίς να το καταλάβουμε.

Ένα από αυτά είναι το γλαύκωμα, μία ομάδα οφθαλμικών παθήσεων με κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. Η βλάβη αυτή συνήθως οφείλεται στην σταδιακή αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση), η οποία όμως δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Έτσι, συνήθως απαιτούνται 3-4 χρόνια χωρίς θεραπεία για να αρχίσουν οι αλλοιώσεις στο οπτικό νευρό που τελικά θα μειώσουν την όραση.

«Οι βλάβες στην όραση αρχικά εκδηλώνονται με περιορισμό του οπτικού πεδίου περιφερειακά και μόνο όταν εξελιχθεί το γλαύκωμα, θα επηρεαστεί η όραση και κεντρικά. Μέχρι, όμως, να αντιληφθεί ο ασθενής ότι έχει πρόβλημα, θα έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της όρασής του και αυτό θα είναι μη αναστρέψιμο», λέει ο επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής για την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ISRS/ΑΑΟ).

 

Παρότι ο περισσότερος κόσμος θεωρεί το γλαύκωμα νόσο των ηλικιωμένων, στη Δύση αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες κάτω των 65 ετών. Μάλιστα  στο σχεδόν 80% των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται σε ηλικία 45-55 ετών, ενώ μερικές φορές ανιχνεύεται ακόμα και σε άτομα 25-30 ετών.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι, αν το γλαύκωμα των ενηλίκων διαγνωστεί νωρίς, συνήθως μπορεί να επιβραδυνθεί με τη βοήθεια φαρμάκων ή, αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτά, με ειδικές επεμβάσεις με λέιζερ ή με νυστέρι, ένθεση αντιγλαυκωματικής βαλβίδας ή συνδυασμό αυτών των θεραπειών. Στην πραγματικότητα, διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία θα μπορούσε να προληφθεί το 90% της τύφλωσης από γλαύκωμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, «η ενδοφθάλμια πίεση και η εικόνα του οπτικού νεύρου πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών ή αλλιώς σε κάθε επίσκεψη στον οφθαλμίατρο η οποία γίνεται είτε για προληπτικό έλεγχο (τσεκάπ) της όρασης είτε επειδή υπάρχει κάποιο διαγνωσμένο οφθαλμολογικό πρόβλημα που χρειάζεται παρακολούθηση. Ιδανικά όμως θα πρέπει να έχουν προηγηθεί ανάλογες μετρήσεις και στις νεότερες ηλικίες, αλλά με πιο αραιή συχνότητα, πιθανώς κάθε 2 έως 4 χρόνια», υπογραμμίζει ο Δρ. Κανελλόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Εταιρεία Γλαυκώματος (World Glaucoma Association) με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (12-18 Μαρτίου 2017), 76 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πάσχουν από γλαύκωμα έως το 2020. Υπολογίζεται ότι ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται περίπου 300.000 Έλληνες, αλλά το 35-40% από αυτούς δεν ξέρουν ότι πάσχουν από τη νόσο, όπως είχε δείξει προ ετών έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος.

 

Ποιοι είναι όμως οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εκδήλωσή του; Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να το εμφανίσει, περισσότερο κινδυνεύουν τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό του πιο συχνού τύπου γλαυκώματος (το λεγόμενο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας), όσοι έχουν περάσει τα 60 τους χρόνια χωρίς να το εκδηλώσουν νωρίτερα, αλλά και οι πάσχοντες από διαβήτη, όσοι κάνουν μακροχρόνια χρήση στεροειδών (κορτιζόνης) και όσοι έχουν υψηλή μυωπία (πάνω από 6 βαθμούς) ή ιστορικό τραυματισμού στο μάτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι το οικογενειακό ιστορικό 15πλασιάζει τον κίνδυνο, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών η πιθανότητα να εμφανιστεί γλαύκωμα είναι τριπλάσια απ’ ό,τι στους νεότερους ανθρώπους, λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος.

Για τη διάγνωση του γλαυκώματος ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ο έλεγχος της οπτικής οξύτητας και των οπτικών πεδίων (πρακτικά ελέγχεται η όρασή του σε διάφορες αποστάσεις και η ευαισθησία σε φωτεινά ερεθίσματα), η παχυμετρία (μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς), η οφθαλμοσκόπηση, η βυθοσκόπηση (αξιολογεί το οπτικό νεύρο και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα όπου μπορεί να είναι εμφανείς χαρακτηριστικές βλάβες) και η τονομετρία (η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης). Μπορεί επίσης να γίνει και τομογραφία του οπτικού νεύρου (OCT), μία εξέταση που μπορεί να διαγνώσει σε πολύ αρχικό στάδιο τη νόσο.

«Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι οι βλάβες που προκαλεί το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμες και η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία για τη διαφύλαξη της όρασης», τονίζει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Η Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος είναι μοναδική ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι το 50% των βλαβών από το γλαύκωμα μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο με την επιμελή εξέταση των ματιών από τον οφθαλμίατρο».  

Αυξήσεις στο προσωπικό του ΕΟΦ ως κίνητρο απόδοσης προβλέπει το νομοσχέδιο για την «Μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων και άλλες διατάξεις»που κατέθεσε την Τετάρτη  το υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα εκτός από τη δυνατότητα παροχής στο προσωπικό του ΕΟΦ κινήτρου απόδοσης ανά έτος, συνολικού ποσού 700.000 ευρώ, στο νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλες διατάξεις που προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά. Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται της υποχρέωσης έκδοσης της απαιτούμενης βεβαίωσης λειτουργίας, καθώς και των αντίστοιχων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που λειτουργούν χωρίς αυτήν!

Επίσης, με το νομοσχέδιο γιατροί χωρίς ειδικότητα με πιστοποιητικό γενικής ιατρικής που υπηρετούν στα ΠΕΔΥ θα μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα είναι πλέον υποχρεωτική η καταγραφή των κρουσμάτων καρκίνου.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο για την «Μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων και άλλες διατάξεις» προβλεπονται μεταξύ άλλων τα εξής:-          Σύσταση ενδεκαμελούς επιστημονικής επιτροπής ψυχικής υγείας  ενηλίκων σε κάθε Τoμέα Ψυχικής Υγείας-          Σύσταση εννεαμελούς επιστημονικής επιτροπής σε κάθε τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων-          Σύσταση Περιφερειακών Διοικήσεων Ψυχικής Υγείας-          Μεταφορά του συνόλου των οργανικών και προσωποπαγών θέσεων του ιατρικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού των καταργούμενων σύμφωνα με το άρθρο 30 του νόμου 4052/2012 ψυχιατρικών νοσοκομείων-          Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά θα λειτουργεί ως μονάδα του ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής-          Η καταγραφή των κρουσμάτων καρκίνου στο Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών από ιατρικό, διοικητικό κλπ προσωπικό νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών είναι υποχρεωτική-          Ιατροί χωρίς ειδικότητα οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής και κατά την έναρξη ισχύος του υπο ψήφιση νόμου υπηρετούν στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση εντάσσονται ως γενικοί ιατροί στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ-          Η δυνατότητα στους μόνιμους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ και άλλων φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας να μετατάσσονται υπο τις οριζόμενες προϋποθέσεις (πτυχίο ιατρικής κ.α)  σε κενές οργανικές θέσεις ιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών ΕΣΥ επεκτείνεται και στους υπαλλήλους των άλλων υπουργείων-          Οι μηχανικοί ΠΕ και ΤΕ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με την οριζόμενη διαπιστωτική πράξη του διοικητή ΙΚΑ ΕΤΑΜ και υπηρετούν στις ΔΥΠΕ σε θέσεις κλάδου μηχανικών, οι οποίες συστάθηκαν στις 7.5.2014 με KYA δικαιούνται των νόμιμων αποδοχών τους και για το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ανωτέρω ημερομηνία σύστασης των θέσεων εως την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους.-          Απαλλάσσονται της υποχρέωσης έκδοσης της απαιτούμενης βεβαίωσης λειτουργίας, καθώς και των αντίστοιχων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που λειτουργούν χωρίς αυτήν κατά την έναρξη ισχύος του υπο ψήφιση νομου και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν εγκατεστημένοι και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ίδιο επαγγελματικό χώρο-          Συνίσταται στο ΚΕΕΛΠΝΟ «γραφείο πρόληψης ατυχημάτων σε ενδοχώρια ύδατα». Με υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν θέματα όπως ίδρυση και λειτουργία ναυαγοσωστικών σχολών και στελέχωσής τους.-          Προβλέπεται η δυνατότητα παροχής στο προσωπικό του ΕΟΦ κινήτρου απόδοσης ανα έτος. Το ποσό θα καθορίζεται από την υπέρβαση του θετικού δημοσιονομικού στόχου και δεν θα ξεπερνά τα 700.000 συνολικά. Το συγκεκριμένο ποσό συμψηφίζεται με κάθε είδος υπερβάλλουσας μείωσης ή προσωπικής διαφοράς-          Μειώνεται σε 7 από 9 ο αριθμός των μελών της Ειδικής Επιτροπής που καταρτίζει τον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

 

Η Novartis ανακοίνωσε τα θετικά αποτελέσματα από την πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που διερεύνησε την επίδραση της αλλαγής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων συνδυασμών με στεροειδή και μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικών, σε διπλή βρογχοδιασταλτική θεραπεία  με ινδακατερόλη/γλυκοπυρρόνιο 110/50 μg  σε συμπτωματικούς ασθενείς με μέτρια ΧΑΠ, χωρίς συχνές παροξύνσεις.

Στη μελέτη CRYSTAL, ασθενείς με μέτρια ΧΑΠ που έλαβαν θεραπεία με το συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου αντικαθιστώντας την πρότερη θεραπεία τους (συνδυασμός LABA+ICS* ή μονοθεραπεία με LABA ή μονοθεραπεία με LAMA), παρουσίασαν  σημαντική βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία (κατώτατος FEV1) και τη δύσπνοιαǂ  την εβδομάδα 12 (p<0,0001). Αξιοσημείωτο είναι ότι, η μελέτη CRYSTAL είναι η πρώτη μελέτη παρακολούθησης καθημερινής κλινικής πρακτικής που μελετά τον συνδυασμό LABA/LAMA, και μιμείται την κλινική πράξη, αφού η αλλαγή στη θεραπεία πραγματοποιήθηκε χωρίς πρότερη περίοδο έκπλυσης1.   

«Τα σημερινά αποτελέσματα, είναι σημαντικά καθώς για πρώτη φορά αποδεικνύεται το θετικό αποτέλεσμα της αλλαγής θεραπείας στο  συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου από άλλες θεραπείες για τη ΧΑΠ, όπως οι θεραπείες συνδυασμών που περιέχουν εισπνεόμενα στεροειδή», δήλωσε ο Vasant Narasimhan, Global Head Drug Development και Chief Medical Officer της Novartis.

 

Ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου ήταν καλά ανεκτός στη μελέτη CRYSTAL.

 

Σχετικά με τη μελέτη CRYSTAL

Η μελέτη CRYSTAL ήταν μια προοπτική, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, ανοιχτής σήμανσης μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων. Οι ασθενείς εντάχθηκαν σε μία από τέσσερις ομάδες σύμφωνα με την προηγούμενη θεραπεία για τη ΧΑΠ και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων τους. Στη συνέχεια τυχαιοποιήθηκαν σε αλλαγή της θεραπείας τους σε γλυκοπυρρόνιο 50μg ή σε συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου 110/50μg άπαξ ημερησίως ή σε συνέχιση της προηγούμενής τους θεραπείας. Στη μελέτη εντάχθηκαν συνολικά 4.389 συμπτωματικοί ασθενείς, χωρίς συχνές παροξύνσεις (μέχρι μία παρόξυνση το προηγούμενο έτος) και μέτρια ΧΑΠ. Εξ αυτών 2.159 ασθενείς έλαβαν συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου ή συνέχισαν να λαμβάνουν την προηγούμενη θεραπεία τους. Οι ομάδες όπου εξετάσθηκε το γλυκοπυρρόνιο 50μg είχαν χαμηλό δείγμα ασθενών και ως εκ τούτου δεν είχαν στατιστική ισχύ.

 

Τα κύρια καταληκτικά σημεία της μελέτης CRYSTAL ήταν:

  • Ανωτερότητα του συνδυασμού ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου έναντι μονοθεραπείας με LABA, μονοθεραπείας με LAMA και θεραπείας LABA+ICS ως προς την πνευμονική λειτουργία (κατώτατος FEV1) και τη δύσπνοια (μετάβαση στον δείκτη δύσπνοιας, TDI) την εβδομάδα 12

  • Ανωτερότητα του γλυκοπυρρονίου έναντι προηγούμενης θεραπείας με SABA ή/και SAMA ως προς την πνευμονική λειτουργία (κατώτατος FEV1) και τη δύσπνοια (μετάβαση στον δείκτη δύσπνοιας, TDI) την εβδομάδα 12

  • Μη κατωτερότητα του γλυκοπυρρονίου έναντι προηγούμενης θεραπείας με LABA ή LAMA ως προς την πνευμονική λειτουργία (κατώτατος FEV1) και τη δύσπνοια (μετάβαση στον δείκτη δύσπνοιας, TDI) την εβδομάδα 12

 

Σχετικά με τον συνδυασμό ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου

Ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου 110/50μg είναι ένα άπαξ ημερησίως διπλό βρογχοδιασταλτικό (LABA/LAMA) και έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως βρογχοδιασταλτική θεραπεία συντήρησης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με ΧΑΠ2. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι προσφέρει στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στη βρογχοδιαστολή σε σύγκριση με τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως θεραπείες συντήρησης και εκλογής, συμπεριλαμβανομένου του σταθερού συνδυασμού σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης 50/500μg3-5 και του ανοικτού τιοτροπίου (18μg). Ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου είναι επίσης επί του παρόντος η μόνη θεραπεία χωρίς στεροειδή που προσφέρει στους υπεύθυνους συνταγογράφησης κλινικά αποδεδειγμένη ανωτερότητα έναντι του πλέον συνταγογραφημένου συνδυασμού με εισπνεόμενο κορτικοστεροειδές (ICS/LABA)** για την πρόληψη των παροξύνσεων της ΧΑΠ6. Ο συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου είναι επί του παρόντος εγκεκριμένος για χρήση σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως χώρες της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ελβετία και η Αυστραλία.    

 

Σχετικά με το γλυκοπυρρόνιο

Το γλυκοπυρρόνιο 50μg είναι ένα άπαξ ημερησίως βρογχοδιασταλτικό (LAMA) και έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως βρογχοδιασταλτική θεραπεία συντήρησης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με ΧΑΠ7. Το γλυκοπυρρόνιο είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο για χρήση σε περισσότερες από 90 χώρες, όπως χώρες της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ελβετία και η Αυστραλία.

 

Το γλυκοπυρρόνιο και ορισμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ως προς τη χρήση και τη σύνθεση παραχωρήθηκαν με αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης στην Novartis τον Απρίλιο του 2005 από τις εταιρείες Sosei και Vectura.

Την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicine Agency) θα διεκδικήσει η Ελλάδα. Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας θα το υποβάλει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στον πρόεδρο του Οργανισμού, με τον οποίο θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Λονδίνο, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατρούγκαλος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι ένας από τους δυο ευρωπαϊκούς οργανισμούς που εδρεύουν στο Λονδίνο (ο άλλος oργανισμός είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών) η έδρα των οποίων θα πρέπει να μεταφερθεί μετά το Brexit σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η ελληνική πλευρά θα ξεκινήσει την Παρασκευή με ρηματική διακοίνωση προς τον Οργανισμό και στη συνέχεια θα θέσει το ζήτημα και στα άλλα ευρωπαϊκά όργανα.

Την έδρα του Οργανισμού διεκδικούν, επίσης, η Πορτογαλία, η Δανία, η Κροατία, η Ολλανδία και η Σουηδία και οι προοπτικές να μεταφερθεί στην Ελλάδα είναι καλές, καθώς υπάρχει, όπως είπε ο κ Κατρούγκαλος, θετική εικόνα στην Ευρώπη για το ελληνικό φάρμακο.

«Θα δώσουμε τη μάχη μας και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε», σημείωσε ο αν.υπουργός Εξωτερικών.

Αλλαγές στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων και την κάλυψη των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ, εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Ο κ. Πολάκης αφού ενημερώθηκε για τα άμεσα προβλήματα του νοσοκομείου και ειδικά για τη μη εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών κατά τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων για τη διενέργεια ακτινοθεραπευτικής εξέτασης με τη γ-κάμερα, λόγω μη πληρωμής του ιατρικού και λοιπού προσωπικού από το 2013, ανέφερε ότι αυτό το κόστος θα το αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, ο κ. Π. Πολάκης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα εφημεριών, αφού όμως ολοκληρωθούν οι προσλήψεις και ενταχθεί στο συστημα το νέο προσωπικό. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα υπάρξουν 8 πυλώνες για την εφημερία των νοσοκομείων, ένας εκ των οποίων θα είναι το Αττικό νοσοκομείο.

 

 

Η μέτρηση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο αίμα μπορεί μια μέρα να βοηθά τους γιατρούς να ξεχωρίσουν τη νόσο του Πάρκινσον από άλλες, παρόμοιες διαταραχές, ανακοίνωσαν Σουηδοί επιστήμονες.

Η εξέταση αυτή δεν είναι ακόμα έτοιμη για ευρεία χρήση, λέει ένας κορυφαίος ειδικός στη νόσο. Ωστόσο η ανάπτυξή της δείχνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί  στην αναζήτηση ενός αντικειμενικού τρόπου για τη διάγνωσή της.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μία αργά εξελισσόμενη, εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου η οποία προσβάλλει 7-10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 25.000 έως 30.000 Έλληνες.

Η αιτία που την πυροδοτεί δεν είναι γνωστή, αλλά οι επιστήμονες ξέρουν ότι τα συμπτώματά της οφείλονται στην προοδευτική απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη, μία χημική ουσία που ρυθμίζει τις κινήσεις του σώματος.

Η απώλεια αυτή έχει ως συνέπεια να εκδηλώνονται τα χαρακτηριστικά, κινητικά συμπτώματα της ασθένειας, δηλαδή οι αργές κινήσεις (βραδυκινησία), το τρέμουλο (τρόμος) στο ένα χέρι, αργότερα στο πόδι και μετά στα άκρα και στις δύο πλευρές του σώματος, η δυσκαμψία των μυών και η αστάθεια (απώλεια ισορροπίας) που μπορεί να προκαλεί συχνές πτώσεις.

Η διάγνωση της Πάρκινσον γίνεται ουσιαστικά με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού (ο ασθενής καλείται να απαντήσει σε εκτενή σειρά από ερωτήσεις που αφορούν τα συμπτώματα, τη διάρκεια και την έντασή τους) και προσεκτική νευρολογική εξέταση με την οποία ο γιατρός αξιολογεί το συντονισμό των κινήσεών του, την ισορροπία, τα αντανακλαστικά, τη μυϊκή δύναμη, το διασκελισμό και την κινητικότητά του.

«Αντικειμενική εξέταση, εργαστηριακή ή απεικονιστική (για παράδειγμα, μια ειδική μαγνητική τομογραφία), που να μπορεί να θέσει οριστική διάγνωση δεν υπάρχει και γι’ αυτό μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθήσουμε έναν ασθενή επί ένα ή και δύο χρόνια, έως ότου βεβαιωθούμε ότι έχει ή δεν έχει Πάρκινσον» τονίζει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και πρόεδρος της εταιρείας νόσου Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση».

Η έλλειψη μιας αντικειμενικής διαγνωστικής εξέτασης, όμως, έχει συνέπειες. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει πως όταν εξετάζονται οι ασθενείς από γιατρούς οι οποίοι δεν είναι εξειδικευμένοι στις κινητικές διαταραχές, γίνεται λάθος διάγνωση (ψευδώς θετική ή ψευδώς αρνητική) σε ποσοστό έως και 25% των περιπτώσεων, ενώ ακόμα και όταν οι γιατροί είναι εξειδικευμένοι το ποσοστό σφάλματος μπορεί να φτάσει μέχρι και το 10% ανάλογα με την εμπειρία τους, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Parkinson's Disease Foundation.

Αυτό οφείλεται στο ότι «στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον μπορεί να είναι ίδια με εκείνα που προκαλούν ορισμένες άτυπες παρκινσονικές διαταραχές, τα επονομαζόμενα Πάρκινσον Plus σύνδρομα» εξηγεί ο δρ Ζήκος. «Παρότι όμως τρόπος ίασης για τα νοσήματα αυτά δεν υπάρχει, η σωστή και έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία για την εξέλιξη του ασθενούς».

Η πρωτεΐνη NfL

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, αφορά μία πρωτεΐνη του αίματος που λέγεται NfL. Η πρωτεΐνη αυτή αποτελεί συστατικό των νευρικών κυττάρων και απελευθερώνεται στον οργανισμό όταν αυτά πεθαίνουν.

Προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από Πάρκινσον Plus σύνδρομα έχουν αυξημένα επίπεδα της NfL στο υγρό που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο (εγκεφαλονωτιαίο υγρό), αλλά η εξέτασή του μπορεί να γίνει μόνο με παρακέντηση στην πλάτη (οσφυονωτιαία παρακέντηση).

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, όμως, ανέπτυξαν ένα «υπερευαίσθητο» τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει την NfL στο αίμα και την δοκίμασαν σε 500 εθελοντές, άλλοι από τους οποίους ήταν υγιείς και άλλοι  έπασχαν από νόσο Πάρκινσον ή από Πάρκινσον Plus σύνδρομο.

Η μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα της NfL ήταν όντως υψηλότερα στους ασθενείς που είχαν κάποιο από τα άτυπα σύνδρομα και πως μπορούσε να ξεχωρίσει με μεγάλη ακρίβεια τους υγιείς από τους ασθενείς.

Ωστόσο η ευαισθησία της μεθόδου στον διαχωρισμό των ασθενών με Πάρκινσον από εκείνους με Πάρκινσον Plus σύνδρομα παρουσίαζε διακύμανση ανάλογα με τα έτη διάγνωσης. Ειδικότερα, ήταν 70% για όσους είχαν διαγνωστεί την τελευταία τριετία με Πάρκινσον ή Πάρκινσον Plus σύνδρομο, αλλά 80-82% για όσους είχαν διαγνωστεί 4-6 χρόνια νωρίτερα.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά αλλά αφενός πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ασθενών, αφετέρου πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στην εξέταση για να αυξηθεί η ευαισθησία της», σχολιάζει ο Δρ. Ζήκος. «Για να αρχίσει εξάλλου η κλινική εφαρμογή της, πρέπει να καταρτιστεί ένα πρωτόκολλο που θα περιέχει τις τιμές της πρωτεΐνης και τη σημασία τους. Αυτό απαιτεί πολλές ακόμα μελέτες, σε διάφορα εργαστήρια και σε διαφορετικές χώρες του κόσμου».

Και καταλήγει: «Παρότι όλ’ αυτά θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να γίνουν, γεγονός παραμένει ότι γίνονται βήματα προόδου που μπορεί σύντομα να αποδώσουν καρπούς στην καθημερινή κλινική πρακτική».

 

«Ποτέ μια γυναίκα δεν πρέπει να προχωρήσει σε αισθητικές επεμβάσεις στον μαστό (αυξητική με τοποθέτηση ενθέματος, μειωτική ή επέμβαση ανόρθωσης), χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί με υπέρηχο αν είναι κάτω από 35 ετών ή με μαστογραφία αν είναι μεγαλύτερη», υπογραμμίζει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών.

Ο απεικονιστικός έλεγχος κρίνεται απαραίτητος για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της γυναίκας, η οποία ενδεχομένως να υποχρεωθεί να υποστεί και ένα δεύτερο χειρουργείο, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν καλοήθη ή ακόμη και κακοήθη ευρήματα που θα έπρεπε να αφαιρεθούν, χειρουργείο που είναι σαφώς σοβαρότερο από μια επέμβαση καλαισθησίας.

Στην περίπτωση που υπάρχει ένθεμα σιλικόνης, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό να πρέπει να αφαιρεθεί, η ανάγκη όμως αυτή θα συνεκτιμηθεί τόσο από τη φύση του μορφώματος, όσο και από τη θέση που αυτό καταλαμβάνει στον μαστό.

Αναφορικά με το αν το άν ένα τέτοιο ένθεμα εμποδίσει τον έλεγχο «κρύβοντας» το εύρημα, ο κ. Μαλακάσης είναι απόλυτα καθησυχαστικός, τη στιγμή που οι σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές απεικονίζουν με τον καλύτερο τρόπο τη «γεωγραφία» του μαστού, ενώ τονίζει σχετικά πως «Η νέα μέθοδος της ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση μπορεί να αποκαλύψει τα ευρήματα όσο κρυμμένα κι αν είναι, «διαβάζοντας» τον μαστό σελίδα-σελίδα και ανακαλύπτοντας ακόμα και την πιο μικρή βλάβη».