Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017
Νίνα Κομνηνού

Νίνα Κομνηνού

Υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό HPV κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της μεγαλύτερης ελευθερίας χρόνου και υποχρεώσεων που προκαλεί αλλαγές στη διάθεση των ανθρώπων, επιθυμία για περισσότερο σεξ, ανανέωση των ερωτικών συντρόφων ή εκπλήρωση κρυφών επιθυμιών. Και δυστυχώς όσοι μολύνονται παραμένουν εφ’ όρου ζωής φορείς του ιού!

«Ο HPV θεωρείται η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Από τους 100 και πλέον διαφορετικούς τύπους του ιού που υπάρχουν, μερικοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι καθώς έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκίνου, μεταξύ αυτών οι 16, 18, 31, 33, 35, 53, 73 και 75. Τα οξυτενή κονδυλώματα μεταδίδονται με την άμεση επαφή και εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, στις περιοχές γύρω από αυτά, όπως και στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου», σημειώνει ο  γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr). «Τα πρωκτικά κονδυλώματα εμφανίζονται αρχικά ως μικροσκοπικές μάζες, ίσως τόσο μικρές όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας, αλλά μπορεί μεγαλώσουν και να πληθύνουν αρκετά ώστε να καλύψουν ακόμα και το σύνολο της πρωκτικής περιοχής. Έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματος ή καφέ χρώμα και τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικά, δηλαδή δεν προκαλούν πόνο ή ενόχληση, οπότε οι ασθενείς αγνοούν για καιρό την ύπαρξή τους. Ωστόσο, δύνανται να δώσουν συμπτώματα, όπως κνησμό, αιμορραγία και βλέννη».

Παρά την πεποίθηση πολλών, η πρωκτική επαφή δεν είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη πρωκτικών κονδυλωμάτων. Οποιαδήποτε επαφή με το χέρι ή εκκρίσεις του συντρόφου στην πρωκτική περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη από τον HPV. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η έκθεση στον ιό μπορεί να έχει συμβεί πολλά χρόνια πριν ή από προηγούμενο σεξουαλικό σύντροφο, γι’ αυτό μην σπεύσετε να καταδικάσετε τον ερωτικό σας παρτενέρ... «Όπως συμβαίνει και με άλλους ιούς, από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν θεραπευόμαστε στην πραγματικότητα ποτέ. Ο ιός παραμένει σε αδράνεια στο σώμα και γι’ αυτό τα συμπτώματα μπορεί να επανέλθουν χρόνια μετά τη μόλυνση, σε περίοδο που το ανοσοποιητικό είναι εξασθενημένο», εξηγεί ο Δρ. Ξιάρχος.

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με κλινική εξέταση, με ψηφιακή εξέταση του ορθού για να αποκλείεται οποιαδήποτε προσβολή στην περιοχή, αλλά και με πρωκτοσκόπηση  για την εξέταση του πρωκτικού σωλήνα.

Η ύπαρξη κονδυλωμάτων επιβάλλει την άμεση αντιμετώπισή τους, επειδή σε διαφορετική περίπτωση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού. Ωστόσο, πριν εμφανισθεί ο καρκίνος προηγούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις (δυσπλασίες), η ταξινόμηση των οποίων εξαρτάται από το στάδιό τους (χαμηλού ή υψηλού βαθμού πρωκτική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία-δυσπλασία - LGAIN/HGAIN,  αντιστοίχως). Τα άτομα με ιστορικό δυσπλασιών που θα εμφανίσουν τελικά πρωκτικό καρκίνο δεν ξεπερνούν το 5%. Όμως, στους θετικούς στον ιό HIV ασθενείς το ποσοστό ανέρχεται στο 10-50%!

Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις μπορούν να διαγνωσθούν με απλή κυτταρολογική εξέταση (τεστ Παπανικολάου). Εάν η κυτταρολογική εξέταση είναι θετική, πρέπει να ακολουθήσει πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (high resolution anoscopy), η οποία εντοπίζει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις (δυσπλασία- HGAIN). Για τυχόν αμφισβητούμενες περιοχές και εντοπισμό περιοχών που ενδεχομένως χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία διενεργούνται βιοψίες.

Για την αποφυγή λοιπόν πιο δυσάρεστων και περίπλοκων καταστάσεων, η παραμικρή ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να εγείρει υποψίες στον ασθενή, ο οποίος πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική συμβουλή.

Για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα για τοπική θεραπεία, τα οποία είτε εφαρμόζονται σε ιατρείο είτε στο σπίτι. Ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι επίσης η κρυοθεραπεία. Και οι δύο τρόποι όμως έχουν παρενέργειες, όπως ερεθισμό, ερυθρότητα και επώδυνες εξελκώσεις.

Η χειρουργική επέμβαση παρέχει άμεσα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον Δρ. Ξιάρχο, η εφαρμογή του υπερπαλμικού LASER CO2 και η χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) με τοπική αναισθησία είναι αποτελεσματικές και ανώδυνες θεραπείες. Για την αντιμετώπιση μεγαλύτερων εξωτερικών και εσωτερικών κονδυλωμάτων του πρωκτού μπορεί να συστηθεί ο συνδυασμός  καυτηριασμού και χειρουργικής επέμβασης.

Επειδή υπάρχει υψηλός κίνδυνος επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων μετά από τη θεραπεία, οι γιατροί συστήνουν προσεκτική παρακολούθηση και κλινική εξέταση, αρχικά κάθε μήνα και κατόπιν κάθε 3-6 μήνες, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου. Ο λόγος είναι ότι ο ιός μπορεί να ζει στο δέρμα για αρκετούς μήνες, χωρίς να δημιουργεί καμία εμφανή αλλαγή σ’ αυτό, οπότε ένα σημείο μπορεί να είναι μολυσμένο όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία, αλλά να μην μπορεί να εντοπιστεί.

Προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του HPV, συνιστώνται ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, που περιλαμβάνουν σεξουαλική αποχή και περιορισμό της σεξουαλικής επαφής με έναν μόνο σύντροφο. «Η χρήση του προφυλακτικού είναι απαραίτητη, παρότι δεν παρέχει απόλυτη προστασία, γιατί ο ιός μεταδίδεται με κάθε είδους άμεση δερματική επαφή και γιατί ενδεχομένως να υπάρχουν μολυσμένα σημεία που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό», προειδοποιεί ο Δρ. Ξιάρχος. Επιπλέον, οι ερωτικοί σύντροφοι με ιστορικό κονδυλωμάτων πρέπει να ελέγχονται και για άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα.

Για την προφύλαξη από την μόλυνση από ορισμένους τύπους του ιού HPV ενδείκνυται ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής τους, ο ρόλος του οποίου όμως για την πρόληψη των κονδυλωμάτων του πρωκτού δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστός.

 

 

 

Η Bayer Ελλάς, πιστή στη δέσμευσή της για προώθηση ενεργειών που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων, παρουσίασε σε εκδήλωση στο γήπεδο ARENA στη Λάρισα τη χορηγία της για την υποστήριξη της προσπάθειας του δρομέα κ. Αλέξανδρου Οφλίδη στο Μαραθώνιο του Σινικού Τείχους (16-22 Μαΐου).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Bayer Ελλάς, κυρία Σόνια Μουσαβερέ, παρουσίασε συνολικά τους στόχους και τη στρατηγική της εταιρείας για την Εταιρική Υπευθυνότητα τονίζοντας: «Το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Bayer Ελλάς καλύπτει ένα μεγάλο εύρος δράσεων και πρωτοβουλιών που επιλέγουμε με γνώμονα πάντα την εταιρική αποστολή μας «Επιστήμη για μια καλύτερη ζωή». Σταθερός μας στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζουμε μία σημαντική αθλητική προσπάθεια που αναδεικνύει και προωθεί τη σημασία του αθλητισμού για τη σωματική και ψυχική υγεία όλων μας».

O κ. Aλεξάνδρος Οφλίδης δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Bayer Ελλάς για την υποστήριξή της, χωρίς την οποία δεν θα είχα την ευκαιρία να εκπληρώσω ένα μεγάλο μου όνειρο. Είμαι χαρούμενος και περήφανος που κατάφερα να συμμετάσχω σε ένα παγκόσμιο θεσμό του αθλήματος εκπροσωπώντας την Ελλάδα με επιτυχία. Ελπίζω ότι στο μέλλον με την ανάλογη υποστήριξη θα καταφέρω να επιτύχω νέους, εξίσου υψηλούς στόχους μου».

Ο κ. Απόστολος Κλοντζάρης, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς, στη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε: «Η Βayer βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού με καινοτόμα προϊόντα και ολοκληρωμένες λύσεις για την προστασία και την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, που αποτελεί και το μέλλον της εγχώριας γεωργίας. Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς μας υποστηρίζουμε, επίσης, σημαντικούς τομείς για την κοινωνία, όπως ο αθλητισμός. Η υποστήριξη της ιδιαίτερα σημαντικής προσπάθειας του κ. Οφλίδη και της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΕ ΑΕΛ της Λάρισας αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις της δέσμευσής μας προς την κατεύθυνση αυτή».

 

H Novartis Hellas βραβεύτηκε και φέτος από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute), μεταξύ των εταιρειών με το υψηλότερο αίσθημα Εταιρικής Υπευθυνότητας, σύμφωνα µε τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR INDEX). Η Novartis Hellas απέσπασε για δεύτερη συνεχή χρονιά Χρυσή διάκριση, καθώς βραβεύτηκε για τη συνεπή δραστηριότητά της σε δύο βασικούς τομείς: τη διεύρυνση της πρόσβασης στην υγεία,  και την υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα, με  την έμπρακτη υποστήριξή της προς την τοπική  κοινωνία.

Η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι για τη Novartis αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρησιακής στρατηγικής και της δέσμευσης που έχει απέναντι σε όλους τους κοινωνικούς της εταίρους και επενδύει σε σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες με εστίαση στους ασθενείς, εργαζόμενους και πολίτες σε ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται  δωρεές φαρμάκων, προγράμματα πρώιμης πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, υποστήριξη ερευνητικών έργων και  35 συλλόγων ασθενών. To 2016 η εταιρεία υλοποίησε περισσότερες από 100 κλινικές μελέτες, 3 κοινωνικά προγράμματα πρόληψης και δωρεάν εξετάσεων, 5 εκστρατείες ευαισθητοποίησης κοινού για χρόνια νοσήματα και τα δικαιώματα των ασθενών σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρίες και ενώσεις ασθενών, καθώς και προγράμματα υποστήριξης ασθενών για σοβαρές ασθένειες. Σταθερά κάθε χρόνο η εταιρεία αφιερώνει την ημέρα ίδρυσής της στους συνανθρώπους μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη φροντίδας, διοργανώνοντας την «Ημέρα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς» των εργαζομένων της, που αποτελούν τους βασικότερους πρεσβευτές των αξιών της Novartis Hellas.

H Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Ηellas, κ. Suzanne Kohout, δήλωσε με αφορμή τη χρυσή διάκριση: «Η υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα για τη Novartis είναι αναπόσπαστο συστατικό της φιλοσοφίας και της επιχειρησιακής μας λειτουργίας. Κάθε αναγνώριση μας δεσμεύει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, με επίκεντρο τους ασθενείς και την εμπιστοσύνη των εταίρων μας.»

Από την 1η Ιουνίου 2017 η Ελισάβετ Προδρόμου ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση της Bristol-Myers Squibb Ελλάδας. Η κα Προδρόμου μέχρι πρότινος ασκούσε καθήκοντα Business Unit Director Ογκολογίας & Αιματολογίας στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της θητείας της στην ΒΜS εργάστηκε για την επιτυχημένη κυκλοφορία oγκολογικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά.  Η κα Προδρόμου διαδέχεται τον Emmanuel Lorge ο οποίος αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής Central Europe Cluster και θα είναι υπεύθυνος για 4 χώρες : Ελλάδα, Ρουμανία, Τσεχία, Πολωνία.

 Η κα Προδρόμου είναι Χημικός και διαθέτει πολυετή εμπειρία στον φαρμακευτικό κλάδο ανήκοντας στο δυναμικό της BMS από το 2008 με δυναμική παρουσία σε απαιτητικές θέσεις μεταξύ άλλων ως επικεφαλής του Τμήματος Market Access & Public Affairs σε μια δύσκολη περίοδο από το 2011 έως το 2014 όταν και ανέλαβε τη Διεύθυνση του Τμήματος Ογκολογίας & Αιματολογίας στην Ελλάδα. Σημαντική είναι η συμβολή της στην εδραίωση της εταιρικής φιλοσοφίας της BMS Ελλάδας σε θέματα Συμμόρφωσης & Δεοντολογίας. Στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων καθηκόντων της η κα Προδρόμου σημείωσε ότι «με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνω τη διοίκηση μιας μεγάλης εταιρείας. Η BMS θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο τη διατήρησή της ανάμεσα στις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας. Βασική προτεραιότητά μας παραμένει η διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών μας για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε νέες, καινοτόμες θεραπείες και η συμβολή μας στη βιωσιμότητα του ελληνικού συστήματος Υγείας».  

 

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει εξελιχθεί πολύ από τη δεκαετία του ’70, όταν γεννήθηκε το πρώτο «μωρό του σωλήνα». Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να περιβάλλεται από μύθους και ανακριβείς πληροφορίες.

O μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ, εξηγεί τι ισχύει και τι όχι.

Μύθος: Είναι αδύνατο να πετύχει με την πρώτη προσπάθεια η εξωσωματική.

Η αλήθεια: Ο μύθος αυτός πηγάζει από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως η εξωσωματική θα πετύχει με τον πρώτο κύκλο. Εντούτοις δεν είναι απίθανο να συμβεί, αν και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η ηλικία της γυναίκας και η αιτία της υπογονιμότητάς της. Σε γενικές γραμμές είναι πιθανότερο να πετύχει με το πρώτο η εξωσωματική σε νεότερες ηλικιακά γυναίκες (κάτω από 35 ετών) που έχουν για παράδειγμα απόφραξη στις σάλπιγγες, παρά σε γυναίκες πάνω από 40 ετών με σοβαρή ενδομητρίωση. Ούτε στη μια περίπτωση, όμως, ούτε στην άλλη αποκλείται να συμβεί - απλώς είναι διαφορετικές οι πιθανότητες.

Μύθος: Τα κατεψυγμένα ωάρια είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τα φρέσκα.

Η αλήθεια: Η ποιότητα των ωαρίων εξαρτάται κατ’ αρχάς από την ηλικία της γυναίκας. Αυτός είναι και ο λόγος που η κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) των ωαρίων συνιστάται να γίνεται ιδανικά στις ηλικίες 30-36 ετών ή και νωρίτερα ακόμα, αν είναι εφικτό. Όταν τα ωάρια λαμβάνονται και καταψύχονται με σύγχρονες μεθόδους (υαλοποίηση) σε νεαρή αναπαραγωγική ηλικία, η αποτελεσματικότητά τους είναι παραπλήσια με εκείνη των φρέσκων ωαρίων.

Ειδικά στις γυναίκες που περνούν την ηλικία των 40 ετών, τα ωάρια έχουν μειωμένη ποιότητα και εξαιτίας αυτού μειωμένο ποσοστό εμφύτευσης και ολοκλήρωσης της εγκυμοσύνης, επομένως σε αυτές τις γυναίκες τα φρέσκα ωάρια είναι αυτά με το μειωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας.

Μύθος: Όσο μεγαλύτερη είναι η γυναίκα, τόσο μειώνεται η επιτυχία της εξωσωματικής

Η αλήθεια: Με τις εξελίξεις στις τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αυτό πια ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες που μένουν έγκυοι με δικά τους ωάρια όταν η ωοληψία γίνεται σε μεγάλη ηλικία (μετά τα 36 και ιδιαίτερα μετά τα 40 έτη), επειδή η ποιότητα των ωαρίων και η ωοθηκική εφεδρεία (τα ωάρια που διαθέτουν ακόμα στις ωοθήκες τους) φθίνουν πολύ γρήγορα μετά τα 35.

Η μήτρα όμως δεν φθίνει με την ηλικία και γι’ αυτό η νομοθεσία επιτρέπει την εξωσωματική στις ηλικίες έως και 50 ετών. Αν λοιπόν μια γυναίκα έχει κρυοσυντηρήσει ωάρια σε νεαρή αναπαραγωγική ηλικία ή χρησιμοποιεί ωάρια από νεαρή δότρια, η βιολογική ηλικία της αποκτά μικρότερη σημασία για την επιτυχία της εξωσωματικής.

Μύθος: Τα φάρμακα της εξωσωματικής προκαλούν καρκίνο στη γυναίκα.

Η αλήθεια: Πολλές μελέτες, στην Ελλάδα και διεθνώς, έχουν δείξει ότι τα φάρμακα που χορηγούνται για τη διέγερση των ωοθηκών είναι ασφαλή, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, έχουν γίνει πολλαπλές έρευνες για την πιθανή σχέση τους με τα ορμονικά φάρμακα της εξωσωματικής, χωρίς ποτέ να έχει αποδειχτεί πως υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι χρησιμοποιούνται τα δοσολογικά σχήματα και τηρούνται οι κανόνες που ορίζουν οι κατεθυντήριες οδηγίες. Για κάθε ενδεχόμενο, όμως, βασικό στοιχείο ελέγχου πριν από την έναρξη της ορμονικής θεραπείας σε μία γυναίκα είναι η λεπτομερής λήψη ιστορικού, η αναγνώριση τυχόν παραγόντων κινδύνου και η διεξαγωγή προληπτικών ελέγχων (π.χ. τεστ Παπανικολάου, υπέρηχος μαστού, μαστογραφία, υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων).

Μύθος: Τα μωρά της εξωσωματικής έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι οι τεχνικές της εξωσωματικής είναι αιτία οποιουδήποτε καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Αυτό που υπάρχει είναι μερικές έρευνες που δείχνουν ότι ίσως υπάρχει κάποια συσχέτιση, αλλά ταυτοχρόνως υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες που δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση. Δεδομένου ότι η εξωσωματική εφαρμόζεται ευρέως μόλις από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τα πρώτα μωρά που γεννήθηκαν από αυτήν είναι ακόμα 30άρηδες, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το θέμα. Κάθε χρόνο που περνάει βεβαιωνόμαστε και περισσότερο πως αυτού του είδους οι φόβοι είναι αβάσιμοι, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθηση των παιδιών για να διαλύσουμε και την παραμικρή αμφιβολία.

Μύθος: Η εξωσωματική έχει επιτυχία 100%.

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει τίποτα στην Ιατρική που να είναι 100% επιτυχημένο, ούτε καν η πιο απλή εγχείρηση ή φαρμακευτική θεραπεία. Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) δημοσίευσε πέρυσι στατιστικά στοιχεία του έτους 2013 για τους κύκλους εξωσωματικής σε 41 (από τα συνολικά 44) κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που λειτουργούν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, έγιναν 12.207 νέοι κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι 2.395 από τους οποίους ήταν με κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και οι 9.812 με μικρογονιμοποίηση ωαρίων (ICSI). Το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης ήταν συνολικά 30%, με εκείνο έπειτα από κρυοσυντήρηση ωαρίων να είναι 35% και με δωρεά ωαρίων 54%.

Μύθος: Η γυναίκα που μένει έγκυος με εξωσωματική, πρέπει να γεννήσει με καισαρική.

Η αλήθεια: Πολλές γυναίκες που θέλουν να κάνουν εξωσωματική διστάζουν γιατί δεν θέλουν να μπουν στην διαδικασία της καισαρικής, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι η εξωσωματική δεν αποτελεί εξ ορισμού ένδειξη για καισαρική. Αντίθετα, πάρα πολλές γυναίκες που μένουν έγκυοι με εξωσωματική, αποκτούν τα μωρά τους με φυσιολογικό τοκετό. Αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι (π.χ. πολύδυμη κύηση ή κάποια επιπλοκή της κύησης) η γυναίκα ασφαλώς και μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά. Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει μαζί με τον γιατρό της.

Μύθος: Με την εξωσωματική μπορεί το ζευγάρι να διαλέξει το φύλο του μωρού.

Η αλήθεια: Η επιλογή του φύλου είναι κάτι που αναπτύχθηκε πριν από 10-15 χρόνια και θεωρητικά μπορεί να γίνει με ανάλυση του DNA του εμβρύου. Ωστόσο η διαδικασία αυτή είναι παράνομη στη Ευρώπη και οι γιατροί δεν μπορούν να διαλέξουν το φύλο του μωρού ακόμα κι όταν το ζευγάρι κάνει εξωσωματική.

 

 

Δεδομένα σχετικά με τη μακροχρόνια διατήρηση ανταπόκρισης της απρεμιλάστης σε βάθος 4ετίας στην ψωριασική αρθρίτιδα παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας, EULAR 2017.

Συγκεκριμένα,  δεδομένα 208 εβδομάδων από τη μελέτη PALACE 1 για ασθενείς με ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα κατέδειξαν διατηρήσιμες, κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στη σωματική λειτουργία, ενώ συγκεντρωτικά δεδομένα 208 εβδομάδων από τις μελέτες PALACE 1-3 για ασθενείς με ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα κατέδειξαν ένα ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας σε βάθος χρόνου.

Ειδικότερα τα μακροχρόνια αποτελέσματα του προγράμματος κλινικών μελετών PALACE για την απρεμιλάστη, τον από του στόματος εκλεκτικό αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης 4 (PDE4), παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR 2017) στη Μαδρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Celgene International Sàrl, θυγατρικής εταιρείας της Celgene Corporation (NASDAQ: CELG).

Αποτελέσματα από την ανοιχτή φάση επέκτασης της μελέτης PALACE 1, η οποία αξιολόγησε ασθενείς που έλαβαν 4 έτη θεραπείας με απρεμιλάστη 30 mg (n=123), χρησιμοποιήθηκαν για να εξετάσουν τον έλεγχο της ψωριασικής αρθρίτιδας σε διάφορες παραμέτρους ενεργού φλεγμονής, όπως ο αριθμός των διογκωμένων αρθρώσεων (SJC) και η βελτίωση στη λειτουργικότητα του ασθενούς, σύμφωνα με τον Δείκτη Λειτουργικής Ικανότητας του ερωτηματολογίου αξιολόγησης υγείας (HAQ-DI). 

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μία χρόνια αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και ευαισθησία των αρθρώσεων, φλεγμονή συγκεκριμένων συνδέσμων και τενόντων, καθώς και σχετιζόμενη ψωρίαση. Για την επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη οι μακροχρόνιες επιδράσεις της θεραπείας. Η ψωριασική αρθρίτιδα, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κινητικότητα και τη σωματική λειτουργία.,

Τα αποτελέσματα της PALACE 1 κατέδειξαν ότι οι ασθενείς που συνέχισαν να λαμβάνουν θεραπεία με απρεμιλάστη 30 mg BID (n=123/504), το εγκεκριμένο δηλαδή δοσολογικό σχήμα, παρουσίασαν κλινικά σημαντικές βελτιώσεις ως προς τα σημεία και τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας, τη σωματική λειτουργία και τη σχετιζόμενη ψωρίαση κατά την εβδομάδα 208. Σημαντική βελτίωση καταδείχθηκε από τη σύγκριση του ποσοστού ανταπόκρισης ACR20 μεταξύ της εβδομάδας 52, το οποίο ήταν 53,2% (n= 101/190), με εκείνο της εβδομάδας 208 που ήταν 67,5% (n=83/123), (ACR20: βελτίωση κατά 20% στα τροποποιημένα κριτήρια ανταπόκρισης του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας – μία σύνθετη βαθμολογία πόνου, αναπηρίας και φλεγμονής).

Βελτιώσεις στον αριθμό των διογκωμένων αρθρώσεων παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη τη διάρκεια της μελέτης (από -50,5% την εβδομάδα 52 σε -84,2% την εβδομάδα 208), ενώ ο αριθμός ευαίσθητων αρθρώσεων (TJC) επίσης βελτιώθηκε από -45,1% την εβδομάδα 52 σε -78,1% την εβδομάδα 208. Στη διάρκεια της 4ετούς παρακολούθησης παρατηρήθηκαν και βελτιώσεις στη λειτουργικότητα στις βαθμολογίες του Δείκτη HAQ-DI, με μία μέση μεταβολή κατά −0,47 την εβδομάδα 208, υποδεικνύοντας μία ελάχιστη κλινικά σημαντική διαφορά (MCID). Αυτές οι βελτιώσεις στον Δείκτη HAQ-DI θεωρείται ότι μεταφράζονται σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας. 

Παράλληλα, αξιολογήθηκε και ο αντίκτυπος στην κόπωση, καθώς οι ασθενείς αναφέρουν την κόπωση ως μια αρνητική επίδραση της νόσου ή και της θεραπείας. Μία βελτίωση στη μέση βαθμολογία της κλίμακας Λειτουργικής Αξιολόγησης της Θεραπείας Χρόνιας Νόσου - Κόπωσης (FACIT-F) παρατηρήθηκε από την εβδομάδα 52 (3,8) έως την εβδομάδα 208 (5,7), ενώ ο πληθυσμός ασθενών παρουσίασε μέση βαθμολογία 35,7, γεγονός το οποίο υποδεικνύει μείωση της κόπωσης.

Στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας EULAR 2017 παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα των δεδομένων ασφάλειας από τη θεραπεία με απρεμιλάστη σε βάθος 4ετίας, σε μια ξεχωριστή ανάλυση των μελετών PALACE 1-3. Ειδικότερα, η συγκεντρωτική ανάλυση αξιολόγησε τη μακροχρόνια ασφάλεια της θεραπείας με απρεμιλάστη 30 mg BID σε ασθενείς με ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα, παρά την προηγούμενη λήψη συμβατικών τροποποιητικών της νόσου αντιρρευματικών φαρμάκων (DMARD) ή/και βιολογικών παραγόντων. Η ανάλυση αυτή κατέδειξε ότι η επίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών παρέμεινε σταθερή ή μειώθηκε με τη μακροχρόνια έκθεση στην απρεμιλάστη 30 mg BID.

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 52 εβδομάδων της θεραπείας με απρεμιλάστη 30 mg (n=721), οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν σε ποσοστό ≥5% των ασθενών ήταν διάρροια, ναυτία, κεφαλαλγία, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και ρινοφαρυγγίτιδα (οίδημα των ρινικών διόδων και του οπίσθιου μέρους του φάρυγγα). Τα περισσότερα περιστατικά διάρροιας και ναυτίας αναφέρθηκαν εντός των πρώτων 2 εβδομάδων της θεραπείας και κατά κανόνα υποχώρησαν εντός 4 εβδομάδων.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 3 ετών παρακολούθησης (εβδομάδες 52-208), η συχνότητα αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών δεν αυξήθηκε με την παρατεταμένη έκθεση στην απρεμιλάστη 30 mg BID. Για τους ασθενείς που λάμβαναν απρεμιλάστη 30 mg BID, η επίπτωση των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν μεταξύ των εβδομάδων 0-52 σε σύγκριση με την επίπτωση εκείνων που αναφέρθηκαν μεταξύ των εβδομάδων 156-208 (n=401) ήταν: διάρροια (15,5% έναντι 1,0%), ναυτία (15% έναντι 0,7%), λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (8,3% έναντι 5,2%), κεφαλαλγία (10,4% έναντι 1,7%) και ρινοφαρυγγίτιδα (5,7% έναντι 6,5%).

Το ποσοστό των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 7% κατά τη διάρκεια της έκθεσης στις εβδομάδες 156 έως 208. Στην πλειονότητά τους αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν σε έναν ασθενή η καθεμία, ενώ το ποσοστό διακοπής της θεραπείας λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 1,7%. Για τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ειδικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής ευκαιριακής λοίμωξης, τα ποσοστά που αναφέρθηκαν ήταν πολύ χαμηλά και συγκρίσιμα με εκείνα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους θεραπείας.

 

 

 

 

 

Την κήρυξη στάσης εργασίας την Τετάρτη 14Ιουνίου από τις 11:00 το πρωί μέχρι το τέλος της βάρδιας, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Την ίδια μέρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συγκεντρωθούν έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι, ζητώντας να μην απολυθούν οι επικουρικοί γιατροί και να  γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Επίσης το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας στις 13:00 της ίδιας μέρας.

 

 

Η ανάπτυξη της Οφθαλμολογίας και των βοηθητικών μέσων που τη συνοδεύουν είναι τεράστια, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Όπως μας εξηγεί ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος κ.Σπύρος Νίκας, στις τελευταίες καινοτόμες ανακαλύψεις συγκαταλέγεται και ένας νέος ενδοφακός που τοποθετείται στο εσωτερικό του οφθαλμού με μια ολιγόλεπτη χειρουργική διαδικασία. Ο σκοπός της ένθεσης του φακού αυτού είναι να βοηθήσει τους ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην κοντινή όραση, να μπορέσουν να ανακτήσουν κατά ένα μεγάλο μέρος την ικανότητά τους να διαβάζουν χωρίς βοηθήματα χαμηλής όρασης.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να διακριθεί στην ξηρή και στην υγρή μορφή. Στην ξηρή εκφύλιση, που αποτελεί και το 90% των περιπτώσεων, η περιοχή του αμφιβληστροειδΝέος ενδοφακός βελτιώνει την κοντινή όραση στους ασθενείς με εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας

ούς που είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση, αρχίζει και καταστρέφεται σταδιακά λόγω μορφολογικών αλλοιώσεων των στιβάδων του. Η υγρή μορφή (10% των περιπτώσεων), λόγω της δημιουργίας νεοαγγείων, οδηγεί σε καταστροφή των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την όραση.

Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ικανοποιητική αντιμετώπιση της ξηρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ενώ για την υγρή μορφή υπάρχει βελτίωση με τη μέθοδο της έγχυσης ειδικού παράγοντα που σταματά τη δημιουργία νεοαγγείων. Παρά όμως την ύπαρξη θεραπευτικής αντιμετώπισης για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμα και με πολλαπλές εγχύσεις εντός του οφθαλμού δεν εμφανίζονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας οδηγείται σε τελικό στάδιο και ουλοποίηση.

Νέος καινοτόμος διεστιακός μεγεθυντικός φακός

Ο νέος ενδοφακός που χρησιμοποιούμε έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους ενδοφακούς. Είναι έτσι κατασκευασμένος, ώστε κεντρικά να μεγεθύνει τα αντικείμενα κατά 10 φορές περίπου, ενώ περιφερικά είναι οπτικά ουδέτερος (διεστιακός φακός). Το αποτέλεσμα είναι ότι στο διάβασμα παρατηρούμε τα αντικείμενα (γράμματα, εικόνες κτλ.) μεγεθυμένα κατά 10 φορές, ενώ η μακρινή όραση δεν επηρεάζεται.

Ο ενδοφακός τοποθετείται με μια απλή επεμβατική μέθοδο που διαρκεί περίπου 20 λεπτά, στην περιοχή μεταξύ ψευδοφακού και της εσωτερικής πλευράς της ίριδας (sulcus), ενώ η ένθεσή του αφορά τις εξής περιπτώσεις ασθενών:

Ασθενείς που πάσχουν από ξηρή ή τελικού σταδίου υγρής εκφύλισης ωχρά κηλίδα χωρίς υγρό, με μεγάλη δυσκολία στην κοντινή αλλά και στη μακρινή όραση.

Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη με προχωρημένη εκφύλιση ωχράς κηλίδας (2/3 των ασθενών).

Ασθενείς με προχωρημένη εκφύλιση ωχράς κηλίδας που δεν έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη, αλλά πρόκειται να χειρουργηθούν για την αφαίρεσή του ακόμα και αν αυτός είναι αρχόμενος. Στην περίπτωση αυτή, η επέμβαση καταρράκτη μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την ένθεση του μεγεθυντικού φακού, αλλά προτιμάται να γίνει πρώτα η επέμβαση καταρράκτη και μετά από περίπου 2 εβδομάδες η ένθεση του διεστιακού φακού (1/3 των ασθενών).

Έχει διαπιστωθεί η θετική ανταπόκριση σε ασθενείς με άλλες παθήσεις της ωχράς κηλίδας, όπως είναι η διαβητική ή μυωπική ωχροπάθεια καθώς και σε συγγενείς παθήσεις της ωχράς κηλίδας.

Τα θετικά στοιχεία της τοποθέτησης του μεγεθυντικού φακού

Πρόκειται για μία ολιγόλεπτη επεμβατική διαδικασία, περίπου 20 λεπτών, η οποία είναι ιδιαίτερα ασφαλής. Ο φακός τοποθετείται σε έναν από τους 2 οφθαλμούς και συγκεκριμένα σε αυτόν που βλέπει καλύτερα.

Δεν επηρεάζει τη μακρινή όραση καθώς και την ενδοφθάλμια πίεση.

Δεν μειώνει το οπτικό πεδίο των ασθενών.

Απαιτεί μικρό σε χρόνο προεγχειρητικό έλεγχο και η καμπύλη μάθησης, μετά την τοποθέτησή του, είναι σχετικά εύκολη και σύντομη, σε αντίθεση με τους τηλεσκοπικούς φακούς που χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος φακός χρησιμοποιείται ήδη από το 2010 στην Ευρώπη και έχει τοποθετηθεί σε 2500 χιλιάδες μάτια ασθενών με θεαματικά αποτελέσματα.

Στη χώρα μας άρχισε να χρησιμοποιείται τον τελευταίο χρόνο. Ελπίζουμε πραγματικά ότι ο ενδοφακός αυτός θα λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ασθενών με προχωρημένη εκφύλιση ωχράς κηλίδας ως προς το διάβασμα, απασχόληση που αποζητά ο κάθε άνθρωπος είτε είναι σε νεαρή είτε σε προχωρημένη ηλικία.

Στην Αθήνα, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τις 11 έως και τις 15 Ιουνίου 2017, θα διεξαχθεί το 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής “ΕUROMEDLAB 2017”.

 

Το συνέδριο, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Χημείας και Κλινικής Βιοχημείας, τη Διεθνή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής.

 

Απευθύνεται στην τοπική και διεθνή κοινότητα των βιοχημικών, βιολόγων, εργαστηριακών ιατρών, κλινικών χημικών, χημικών και φαρμακοποιών καθώς και σε όλους όσους απασχολούνται σε διαγνωστικά και ερευνητικά κέντρα με συναφές αντικείμενο.

 

Στόχο έχει τη διεύρυνση του γνωστικού πεδίου και την εμβάθυνση σε θέματα αιχμής, μέσα από δημιουργικό διάλογο, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων πάνω στις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες στην Εργαστηριακή Ιατρική.

 

Το “ΕUROMEDLAB 2017” αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 5.000 διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

 

«Θεωρούμε ότι η διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού Συνεδρίου στην Αθήνα θα συμβάλει όχι μόνο στην προβολή της πόλης μας, αλλά και στην προβολή και αναγνώριση του επιστημονικού και κλινικού έργου που συντελείται στη Ελλάδα», επεσήμανε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο Αλέξανδρος Χαλιάσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Χημείας-Κλινικής Βιοχημείας (Ε.Ε.Κ.Χ. – Κ.Β.), Δρ. Ιατρός, Κλινικός Χημικός, EurClinChem και πρόεδρος του 22ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής “ΕUROMEDLAB 2017”.

 

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 33 συμπόσια, έξι συνεδρίες “meet the expert”, ένα workshop για το πώς συντάσσεται μια επιστημονική εργασία, 35 workshops χορηγούμενα από εταιρείες διαγνωστικών μηχανημάτων και εξετάσεων, την εναρκτήρια ομιλία και τέσσερις διαλέξεις.

 

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων αναμένεται να προσελκύσουν τα συμπόσια “The role of laboratory in the management of ICU/critically ill patients”, που συντονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Μπαλτόπουλος και “The role of laboratory in stroke diagnosis and monitoring of patients”, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

 

Επιπλέον, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τέσσερα θεματικά δορυφορικά συμπόσια. Το Σάββατο, 10 Ιουνίου, θα διεξαχθούν τα συμπόσια «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» και «Εγγενείς Νόσοι του Μεταβολισμού» και το διήμερο 15-16 Ιουνίου το θεματικό συμπόσιο για τον Διαβήτη, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Ενώ, το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί, στη Σαντορίνη, συμπόσιο για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της  Εργαστηριακής Ιατρικής.

 

Επίτιμος ομιλητής του Συνεδρίου είναι ο καθηγητής Γιώργος Μαλλιάρας από το Τμήμα Βιοηλεκτρονικής της Ecole des Mines του St. Etienne της Γαλλίας, ο οποίος θα μιλήσει για τις «Νέες τεχνολογίες διασύνδεσης ηλεκτρονικών με τον εγκέφαλο». Αυτή η τεχνολογία υπόσχεται να προσφέρει νέα εργαλεία για τη διάγνωση και τη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων, όπως η επιληψία και η νευροεκφύλιση (Alzheimer κ.λπ.).

 

Ωστόσο, στο πρόγραμμα του συνεδρίου ξεχωρίζουν τα, ανοιχτά στο κοινό, debates ανάμεσα σε παγκοσμίου κύρους επιστήμονες, με ενδιαφέροντα θέματα, όπως:

 

  • Πληθυσμιακός έλεγχος για Νεοπλασίες: 30 χρόνια εφαρμογή! Τι έχουμε διδαχθεί μέχρι σήμερα; (Δευτέρα 12/6 12.30-14.30)

Η Δρ. Ann McTiernan (Η.Π.Α.) θα υπερθεματίσει για τα οφέλη του διαγνωστικού ελέγχου στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε ορισμένες μορφές καρκίνου, και ειδικότερα του καρκίνου του μαστού, ενώ η Δρ. Laura Esserman (Η.Π.Α.) θα υποστηρίξει την άποψη ότι το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων είναι μεγαλύτερο του προσδοκώμενου οφέλους, ενώ έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η υπερδιάγνωση και η υπερβολική θεραπεία.

 

  • Τροποποίηση  του DNA για θεραπευτικούς ή άλλους λόγους. Τι ηθικά ζητήματα ανακύπτουν; (Τρίτη 13/6 12.30-14.30)

Ο Δρ. Νικόλας Κατσάνης (Ελλάδα – Η.Π.Α.) and η Δρ. Françoise Baylis (Καναδάς) θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους για το πώς μπορεί να γίνει η γενετική τροποποίηση φυτών, ζώων και ανθρώπων, χωρίς να κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή.

 

  • Εργαστηριακές εξετάσεις στα ράφια των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ. Ηθικά προβλήματα και εμπιστευτικότητα (Τετάρτη 14/6 12.30-14.30)

Ο Δρ. Rodger Seccombe (Κανάδας) θα υποστηρίξει την άποψη ότι η ελεύθερη και ανώνυμη πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ είναι ωφέλιμη για την κοινωνία, ενώ ο Δρ. Daniel Holmes (Καναδάς) θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι οι σημερινές τεχνολογίες αιχμής, στις οποίες βασίζονται τα εμπορικά διαγνωστικά τεστ, ενδεχομένως να παράγουν αναξιόπιστα αποτελέσματα και να συντελούν σε υπερδιάγνωση και υπερβολική θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών, στις συγκεκριμένες συνθήκες χρήσης.

 

  • Έλεγχος doping. Πρέπει να γίνεται ή να επιτραπεί το doping, αν είναι ιατρικά ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους; (Πέμπτη 15/6 10.30-12.30)

Ο Δρ. David Epstein (Η.Π.Α.) θα υποστηρίξει ότι πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι antidoping , ενώ ο Δρ.Geoffrey S. Baird (Η.Π.Α.) θα προσπαθήσει να πείσει ότι η ελεύθερη πρόσβαση όλων των αθλητών σε ασφαλείς ιατρικά φαρμακευτικές ουσίες που ενισχύουν τις σωματικές επιδόσεις είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος doping.

 

«Η επιλογή της θεματολογίας των debates έγινε με γνώμονα να καταστούν τα επιστημονικά επιτεύγματα πιο κατανοητά στον πολίτη, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει με τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας για την αναγκαιότητα ή όχι διαγνωστικών εξετάσεων, η ύπαρξη των οποίων εγείρει και ηθικά διλήμματα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε φυσικά και στη συμμετοχή του κοινού σε αυτά τα debates, αφού όσοι συμπολίτες μας, μας τιμήσουν με την παρουσία τους θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν απευθείας ερωτήσεις και να εκφέρουν άποψη για τα λεγόμενα των προσκεκλημένων ομιλητών», εξήγησε ο κ. Χαλιάσος.

 

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο καθηγητής Howard Morris, επόμενος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής (IFCC), αναφέρθηκε στον ρόλο της Ομοσπονδίας στην προώθηση και εξέλιξη της Εργαστηριακής Ιατρικής και στη σημασία των κλινικών εργαστηρίων στη διάγνωση και θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Μακρής, Ph.D., EurSpLM, FACB, Κλινικός Βιοχημικός, Τμήμα Κλινικής Βιοχημείας Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, μέλος της επιστημονικής επιτροπής και υπεύθυνος του επιστημονικού προγράμματος του 22ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής “ΕUROMEDLAB 2017”, σχολιάζοντας το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου είπε ότι οι κύριες θεματικές ενότητες είναι:

• Προτύπωση της διαδικασίας των εργαστηριακών εξετάσεων από τη συλλογή των βιολογικών δειγμάτων μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

• Διαχείριση των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται εκτός των κλινικών εργαστηρίων (Point of Care testing)

• Νέες τεχνολογίες και η συμβολή τους στη διάγνωση ασθενειών

• Εξατομικευμένη Ιατρική (personalized medicine).

 

«Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στους τέσσερις κεντρικούς ομιλητές του “ΕUROMEDLAB 2017” που θα αναλύσουν τις εξελίξεις σε καίρια ζητήματα της επιστημονικής έρευνας. Μάλιστα, όπως θα δείτε και στο πρόγραμμα, οι τρεις εξ αυτών είναι διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος, θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα “Η επιρροή του στρες στον κίνδυνο νόσησης”, o Διευθυντής του Τμήματος Ρετροϊών και Έρευνας του Καρκίνου στο Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α., Γεώργιος Παυλάκης, θα αναφερθεί στα νέα εμβόλια και τις ανοσοθεραπείες για το AIDS και τον καρκίνο, ενώ ο Νικόλαος Κατσάνης, Διευθυντής στο Κέντρο Μοντελοποίησης Ανθρωπίνων Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Duke των Η.Π.Α. θα αναλύσει τον ρόλο της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος στην υγεία και την ασθένεια. Τέλος, η καναδή Καθηγήτρια Βιοηθικής και Φιλοσοφίας, Françoise Baylis, θα αναλύσει τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τη γονιδιακή τροποποίηση (gene editing)», συμπλήρωσε ο κ. Μακρής.   

Λίγα μέτρα από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, απήχε το αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου. Αν και ο ήχος της έκρηξης στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού – στη συμβολή των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Μάρνη – δεν έφτασε στα γραφεία του υπουργείου Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και οι συνεργάτες του, όπως και οι συνεργάτες του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αντιλήφθηκαν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει από τις σειρήνες των περιπολικών και των ασθενοφόρων.

Ο κ. Πολάκης έστειλε δύο άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας να κατέβουν προκειμένου να δουν τι συμβαίνει και αν χρειαστεί να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από τη Γενεύη όπου βρίσκεται για τη γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι σε ανοικτή επικοινωνία για την κατάσταση της υγείας του κ. Λ. Παπαδήμου.