Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019
Αντρέας Μακρής

Αντρέας Μακρής

Από Μακρή Ανδρέα

 

 

Ανέκδοτο κοντεύει να καταντήσει η αγωνιώδης προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να σέρνουν το χορό των προσλήψεων(!) στο χώρο της Υγείας. Βέβαια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός «κρατάει» για τον εαυτό του το ρόλο του πρώτου χορευτή αφού δεν χάνει ευκαιρία να «μοιράζει» προσλήψεις στα Νοσοκομεία: Πότε 10.000, πότε 4.000 και ...πάει λέγοντας. Ακολουθούν οι τακτικές εξαγγελίες των υπουργών της Υγείας που σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους...όλο και κάτι ανακοινώνουν.

 

Είναι τέτοια η επικοινωνιακή καταιγίδα ώστε να διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι τα Νοσοκομεία δεν προλαβαίνουν να υποδέχονται νέο προσωπικό.

 

Σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει μια εικονική πραγματικότητα στο χώρο της Δημόσιας υγείας, στρατεύεται τώρα και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης. Σε συνέντευξή του επαναλαμβάνει τις Πρωθυπουργικές και υπουργικές εξαγγελίες για.... τη βροχή των προσλήψεων που απειλεί να πλημμυρίσει τα Νοσοκομεία! Υποστηρίζει και αυτός με τη σειρά του ότι ο αριθμός των προσλήψεων θα φτάσει τις 10.000. Βέβαια, οι κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν αποδειχτεί... απλά πυροτεχνήματα Δείτε εδώ: Αλήθειες και ψέματα για τις προσλήψεις στην Υγεία (βίντεο) αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Απογραφής Δημόσιων Υπαλλήλων, το 2015 έγιναν μόνο 382 προσλήψεις – μεταφορές μόνιμων υπαλλήλων στους φορείς του υπουργείου Υγείας και 2758 αποχωρήσεις, ενώ το 9μηνο του 2016 έγιναν 960 προσλήψεις και 1071 αποχωρήσεις.

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33.000 κενές οργανικές θέσεις στο Δημόσιο σύστημα Υγείας ενώ το προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.695 υπαλλήλους τους τελευταίους 20 μήνες. Επίσης, 10.000 μόνιμοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και αναμένεται τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς να ασκήσουν το δικαίωμα τους μέσα στο έτος 2017.

Πρέπει επίσης να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι η Κυβέρνηση βαφτίζει «προσλήψεις» όλη τη γκάμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας περιορισμένης χρονικής διάρκειας: Από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για κοινωφελή εργασία και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέχρι τους επικουρικούς, τους συμβασιούχους κ.τ.λ. Οι πάντες όμως γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να σταθεί όρθιο, να λειτουργήσει και να προσφέρει επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον πολίτη, ένα σύστημα χωρίς μόνιμους εργαζόμενους.

 

Η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που προσέρχονται στα Νοσοκομεία δεν εξωραΐζεται όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι υπουργοί. Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η υποβάθμιση του Δημόσιου συστήματος Υγείας είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται μέσα σ' ένα σύστημα που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Ιδιαίτερα όμως κατά τη μνημονιακή περίοδο, η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού απειλεί να ακυρώσει τις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις. Η σημερινή κυβέρνηση, ενταγμένη πλήρως στο μνημονιακό στρατόπεδο συνεχίζει και υλοποιεί «κατά γράμμα» τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές.

 

Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους στην υγεία αλλά και για όλο το λαό είναι η πάλη για την σωτηρία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την στελέχωση των Δημόσιων δομών με προσωπικό και την κάλυψη των αναγκών τους με χρηματοδότηση. Αυτό προϋποθέτει ρήξη και ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που ασκούνται προκειμένου να γίνει πράξη η Δημόσια Δωρεάν Υγεία.

 

* Ο Ανδρέας Μακρής είναι ο γενικός γραμματέας του συλλόγου των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Αθήνας "Λαϊκό" και εκπρόσωπος του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) Υγειονομικών στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ.

 

"Μικροπρομήθεια",εννοείται η διαδικασία με την οποία το Νοσοκομείο προμηθεύεται διάφορα υλικά χωρίς διαγωνισμό,αλλά με απ' ευθείας ανάθεση. Αρκεί το κόστος των συγκεκριμένων υλικών, να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.
Η αιτιολογία της μικροπρομήθειας, είναι το επείγον της αγοράς ενός υλικού, για το οποίο δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να τελεσφορήσει ένας τακτικός διαγωνισμός.
Ο όρος είναι «αμαρτωλός», γιατί έχει συνδεθεί με μίζες, τεχνητή ζήτηση κ.τ.λ.
Το θέμα μας εν προκειμένω, δεν είναι ο τρόπος προμηθειών των Νοσοκομείων, αλλά το γεγονός ότι στην κατηγορία των υλικών, υπάγονται πλέον και οι εργαζόμενοι! Σωστά διαβάσατε:

«Κατόπιν των ανωτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο, Ομόφωνα αποφασίζει:
Εγκρίνει την διάθεση 4 (τεσσάρων) Διοικητικών υπαλλήλων για ένα 4/μηνο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας και μέχρι του ποσού των 20.000,00€ πλέον ΦΠΑ, με συλλογή προσφορών από το ελεύθερο εμπόριο.
Η απόφαση αυτή επικυρώνεται αυθημερόν.»
Είναι απόσπασμα από το πρακτικό της απόφασης του Δ.Σ. στις 2-7-14.
Τα «ανωτέρω», είναι δύο υπηρεσιακά έγγραφα τα οποία αναφέρονται στην έλλειψη προσωπικού και τα οποία επικαλείται το Δ.Σ. του Νοσοκομείου, για να προσλάβει εργαζόμενους με μικροπρομήθεια.
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια και έχουν αφυδατώσει πλήρως τα Νοσοκομεία από προσωπικό, έχουν ανοίξει διάπλατα το δρόμο στα ιδωτικά συμφέροντα τα οποία έχουν εισβάλλει μέσα στα Νοσηλευτικά ιδρύματα, απομυζούν δημόσιο χρήμα και εκμεταλλεύονται άγρια τούς εργαζόμενους.
Πρόκειται για τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, τις εταιρείες «παροχής υπηρεσιών» και «ενοικίασης» εργαζομένων. Όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής αυτών των εργαζομένων.
Όλοι επίσης γνωρίζουμε τις υπόγειες διαδρομές που τις περισσότερες φορές αυτοί οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν, ώστε να εξασφαλίσουν τα 500 ευρώ για 4 ή 8 μήνες.
Οι διαδρομές αυτές περνούν μέσα από πολιτικά γραφεία, από παράγοντες και παραγοντίσκους που κατέχουν κάποιο αξίωμα και από πολλά άλλα μονοπάτια τα οποία στοχεύουν στον εκμαυλισμό συνειδήσεων, στην απόλυτη ηθική, αξιακή και ιδεολογική υποταγή.
Εντονη είναι η φημολογία, ότι από Σεπτέμβρη θα "γεμίσει" το Νοσοκομείο με Νοσηλεύτριες. Όμως, οι Νοσηλεύτριες αυτές θα εργάζονται με μπλόκ παροχής υπηρεσιών!
Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο Νοσοκομείο μας, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. (ιδωτικά συνεργεία, συμβασιούχοι, μπλόκ παροχής υπηρεσιών, ΚΕΛΠΝΟ, εργαζόμενοι-μικροπρομήθεια, κ.τ.λ.).
Η αληλλεγγύη μας σ' αυτούς τους εργαζόμενους-συναδέλφους, όχι απλά πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά να εκφράζεται και στην καθημερινή μας πρακτική.

Στη λυσσαλέα προσπάθεια του νεοφιλελεύθερου τυφώνα να επιβάλλει την εργασιακή ζούγκλα, τον εργασιακό μεσαίωνα και τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, πρέπει να αντιτάξουμε το δικό μας όραμα ενός «άλλου κόσμου» που θα διασφαλίζει:
Μόνιμη και σταθερή εργασία, αξιοπρεπείς αμοιβές, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά για όλους, δημόσιες υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες, ώστε να υπηρετούν με επάρκεια και ποιότητα το κοινωνικό σύνολο.
Μόνο σε μια άλλη κοινωνική πραγματικότητα που θα είναι απαλλαγμένη από τα «κοράκια» της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, μπορεί να βρεί τη θέση της η ανθρώπινη αξιοπρέπεια!
Η ανατροπή αυτών των πολιτικών είναι μονόδρομος.
Η συμβολή καθενός και καθεμιάς στην υπόθεση της ανατροπής, είναι το ζητούμενο.
Θα τους αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόϊ της Ιστορίας;

 

 

* Ο Ανδρέας Μακρής είναι ο γενικός γραμμάτεας του Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου της Αθήνας "Λαϊκό" και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).