Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019
Τετάρτη, 05 Φεβρουάριος 2014 17:40

Βατερλω για την δημόσια υγεία το νομοσχέδιο του ΕΟΠΥΥ (και το ΠΑΣΟΚ ο μόνος συνοδοιπόρος του Άδωνι)

Από

Ο Υπουργος Υγείας ολοκληρώνει την δηθεν μεταρρύθμιση του στο χωρο της πρωτοβάθμιας υγείας.
Στην προσπάθεια του βρήκε αρωγό και συμπαραστάτη μόνο το ΠΑΣΟΚ,τις προτάσεις του οποίου χαρακτήρισε ΄΄ως πολυ επικοδομητικές΄΄.Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ εδωσε μια ομπρέλλα νομιμότητας στο εγχείρημα του Αδωνι,την οποία ετσι κι αλλιως δεν είχε απο πουθενά.

Το περιεχόμενο και οι στοχεύσεις του νομοσχεδίου γίνονται πλέον εμφανείς και στους πιο καλοπροαίρετους. Δραματική συρρίκνωση των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας, εξώθηση σε μαζικές απολύσεις των γιατρών, απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών σε ενα χαοτικό και απελπισμένο κυνηγι αναζήτησης ιδιώτη γιατρου ή κέντρου υγείας (που στα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν) ή εξωτερικού ιατρείου Νοσοκομείου(που τα ραντεβού εχουν συνήθως μακρά αναμονή), συρρίκνωση του προύπολογισμου του ΕΟΠΥΥ , εκχώρηση δραστηριοτήτων και πόρων στον ιδιωτικό τομεα κ.ο.κ

Ας πάρουμε ομως τα πράγματα απο την αρχή.
Προ δυο μηνών ο Υπουργός Υγείας, χωρις καν να παρουσιάσει σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία,ξεκίνησε εναν ακρως αυταρχικό πόλεμο κατά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ εισάγοντας θέμα μαζικων απολύσεων, μεσω του εξαναγκασμού σε αυτοαπόλυση. Η φιλοσοφία του ηταν απλή"μεταρρύθμιση ίσον απολύσεις".
Οδήγησε ο ίδιος σε δίμηνη απεργία και κλείσιμο ολες τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας,αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις της απεργίας στους ασφαλισμένους.Η συμμετοχη ολων των εργαζομένων στην απεργία ηταν καθολική πανελλαδικά.
Χαρακτήρισε ως συντεχνιακό τον αγώνα , αγνοωντας κατ΄αρχήν ολους τους υπόλοιπους (μη ιατρούς) απεργούς εργαζόμενους,οι οποίοι δεν απεργούσαν βέβαια για τα αιτήματα των γιατρών,αλλά για να μην κλείσουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ.
Δεν μπήκε στο κόπο να εξηγήσει γιατί είναι συντεχνιακός ο αγώνας ενός κλάδου εργαζομένων (των γιατρών), οταν αυτος οδηγείται ξαφνικά σε βίαιη φτωχοποίηση και σε ακύρωση ή ακρωτηριασμό της επιστημονικής του οντότητας.
Είναι προφανές,οτι ο αυταρχισμός επιστρατευεται οταν υπαρχει μεταρρυθμιστική ενδοια.
Αλλωστε δεν χρειάζεται κανένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, οταν η μοναδική στόχευση του Υπουργού Υγείας είναι να υλοποιηθουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για ενταξη σε διαθεσιμότητα όλων των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ (9000 περίπου εργαζόμενοι) και για απολυση μεγάλου αριθμού γιατρών του ΕΟΠΥΥ (3500-4000περιπου). Ο Υπουργός Διοικητικης Μεταρρυθμισης έχει ήδη σπεύσει να ανακοινώσει (ενω ο προσχηματικός διάλογος για την υγεία ήταν σε
εξέλιξη), ότι συνυπολογίζει στις απολύσεις του 2014 (συνολικά 11.000) και τους απολυμένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (3000 ως 4000).
Η φιλοσοφία του Υπουργου Υγείας ειναι απλή και πρακτικη "μεταρρύθμιση ίσον υλοποιηση των μνημονιακών δεσμεύσεων ". Ουδεις διάλογος για την ουσία της μεταρρυθμισης της πρωτοβάθμιας υγείας δεν έγινε. Και οσο έγινε, συνέβη παρεπιμπτοντως και προσχηματικά.
Αλλωστε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης δεν φημίζεται για τον μεταρρυθμιστικό του οίστρο.Δεν γνωρίζει καν τον χώρο της υγείας,ούτε και θέλει να τον μάθει. Είναι ένας πρακτικός άνθρωπος, μονοδιάστατα μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πεποιθήσεων, που θέλει να υλοποιήσει κάποια σχέδια που προέρχονται απο άλλους (τους οποιους δεν διστάζει να κατονομάσει).

Ενας σοβαρος διάλογος για την αναμόρφωση,τον εξορθολογισμό και την αναβάθμιση του πρωτοβαθμιου (και οχι μόνο) δικτύου της δημόσιας υγείας, ειναι αναγκαίος και επιβεβλημένος.
Υπάρχουν κάποιες διαπιστώσεις ή ερωτήματα που πρέπει κατά προτεραιότητα συζητηθούν :
1) Κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει για πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας,αν πρωτα δεν συζητηθει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας.Να δούμε ποιές είναι οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμου χωροταξικά και ποια τα κριτήρια κάλυψης αυτων των αναγκών.
Να γίνει καταγραφή των δομών που χρειάζονται,τι δυναμικότητα πρεπει να εχουν,το προσω-πικό που χρειάζεται και η κατανομή των ιατρικών ειδικοτήτων.
Σε τίποτε απο ολα αυτά δεν απαντάει το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία. Κρύβεται πισω απο την ασάφεια και παραπέμπει ολες τις απαντήσεις στο μέλλον,στις ΥΠΕ, στον Υπουργό Υγείας κ.ο.κ. Αποκρύπτεται ετσι ο βασικός στόχος, που ειναι η συρρικνωση και το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών.

2) Για να υπάρξει συστημα πρωτοβάθμιας υγείας πρέπει να επιλυθεί το θέμα της χρηματοδότησης του.Η μείωση του προυπολογισμου και των εσόδων του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να καλυψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων του. Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιων υγείας απο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,προύποθέτει οτι θα μπορεί να αποζημιώνει τους προμηθευτές του. Ηδη ο ΕΟΠΥΥ εχει συσσωρευμένα χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία που ξεπερνουν το 1,1 δις ευρω.Οι πόροι του δεν του επιτρέπουν να αποζημιώνει τις δημόσιες δομες και εκ των
πραγμάτων θα μετατραπεί σε αποκλειστικό αγοραστη υπηρεσιών απο τον ιδιωτικό τομέα.
3) Η αποδυνάμωση των δομων της πρωτοβάθμιας υγείας θα μεταφέρει το βάρος των αναγκών στα Νοσοκομεια,επιβαρυνοντας την ηδη προβληματική λειτουργία τους.Το συστημα υγείας μεχρι και σήμερα είναι νοσοκομειοκεντρικό,ενω πρεπει να μετακινηθεί στην αναπτυξη και την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας.

4) Το Κρατος εχει συνεχεια στη λειτουργία του.Δεν ακυρωνει σε μια βδομάδα ή σε ενα μήνα τις προηγούμενες ρυθμίσεις που το ίδιο εχει θεσπίσει.Ειναι αναγκαία η μεταβατική περίοδος προσαρμογής των εργασιακών σχέσεων των γιατρών για τους ήδη υπηρετουντες στο σύστημα,ενω πρέπει να γίνουν σαφείς εξαρχης οι κανόνες για τους νεοεισερχόμενους.

5) Την προηγούμενη περίοδο το ΙΚΑ καλυπτοντας 5.000.000 ασφαλισμένους, είχε 8.500 υπηρετουντες γιατρους στις πρωτοβάθμιες δομές του.Σημερα ο ΕΟΠΥΥ καλυπτοντας 10.000.000 ασφαλισμένους, ποσους γιατρους χρειάζεται. Ασφαλως οχι 2.500 .

6) Ποια μεταρρύθμιση εγινε ποτέ, εχοντας απέναντι ολους τους ενδιαφερόμενους φορεις;
ΠΙΣ,ΙΣΑ, Ιατρικός Συλλογος Πειραια,Θεσσαλονίκης,ολοι οι περιφερειακοι Ιατρικοι Συλλογοι της χώρας,νοσοκομειακοί γιατροι, οδοντιατρικός σύλλογος, ολοι οι εργαζ,ομενοι στον ΕΟΠΥΥ κ.ο.κ
Ποιος υλοποιεί τελικά τις μεταρρυθμισεις; Δεν χρειάζονται άνθρωποι για να τις εφαρμόσουν;

Τελος, θα ήθελα να σχολιάσω την στάση του ΠΑΣΟΚ.Ειναι λυπηρό το κόμμα που θεμελίωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα να γίνεται ουραγός του κ.Αδωνι.Να εξαντλείται σε ανούσιεςπαρεμβάσεις δευτερευούσης σημασίας.Να βλέπει το μικρό,αλλά να χάνει το μεγάλο.
Να κινειται χωρις σχέδιο,χωρίς έμπνευση,χωρίς σαφή κοινωνική αναφορά.Να απομονωνεται απο ολόκληρο το πανυγειονομικό κίνημα που αντιστέκεται.
Σήμερα ειναι αναγκαίο ενα συνολικό μεταρρυθμιστικό - προοδευτικό σχέδιο γιά την αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος υγείας.Ενα σχέδιο με διαφορετική ιδεολογική και πολιτική αφετηρία.Η τακτικη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ το εξαφανίζει.Σε ενα πεδίοπρονομιακό για το ΠΑΣΟΚ και την ιστορία του,οπως είναι ο χωρος της υγείας,οι πολίτεςαδυνατουν να αντιληφθουν σε τι διαφοροποιουνται επι της ουσίας τα δύο κόμματα.Και αυτο δυστυχώς επιταχύνει τη δημοσκοπική και οχι μόνο καθίζηση του ΠΑΣΟΚ.

Ασπα Παπαηλιού 3-2-2014