Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
Παρασκευή, 11 Αύγουστος 2017 11:45

Καίτη Αποστολίδου στο ygeia360.gr: Οι ασθενείς με παραπεμπτικό για την εξέταση "Oncotype DX" καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ με την υπάρχουσα διαδικασία

Από

Πολύς θόρυβος έγινε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ανάκληση της υπουργικής απόφασης η οποία κάλυπτε ασφαλιστικά την εξέταση "Oncotype DX" για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Πολύ συζήτηση, στα όρια της τρομολαγνείας και της κινδυνολογίας, αλλά δεν ετέθη ποτέ το κρίσιμο ερώτημα: Υπήρξαν, πράγματι, γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι οποίες δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν την εξέταση, επειδή η υπουργική απόφαση ανεκλήθη χωρίς να αντικατασταθεί από νέα υπουργική απόφαση;

Το ygeia360.gr απευθύνθηκε στην πλέον ενημερωμένη για το θέμα πρόεδρο της Ελληνικής  Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Καίτη Αποστολίδου.

Συγκεκριμένα, η Καίτη Αποστολίδου απέστειλε την Παρασκευή 11 Αυγούστου στο ygeia360.gr την εξής γραπτή δήλωση:

"Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει πρόβλημα να μείνει ακάλυπτη μια ασθενής που έχει παραπεμπτικό για την εξέταση, δεδομένου ότι οι ασθενείς καταβάλλουν την αξία της και καταθέτουν τα σχετικά δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση τους. Δεν μπορεί να υπολογισθεί ο αριθμος των ασθενών που θα χρειασθούν την εξέταση αυτή διότι δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσες γυναίκες θα ασθενήσουν με καρκίνο του μαστού και πόσες εξ αυτών θα χρειασθούν την εξέταση, αλλωστε είμαστε σε καλοκαιρινη περίοδο.  Βεβαίως είμαστε σε επαφή με τον ΕΟΠΥΥ και παρακολουθούμε το θέμα, η εκδοση όμως Υπ. Αποφασης έχει συγκεκριμένη διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Εφόσον όμως δεν διαταράσσεται η δυνατότητα των γιατρών να συνταγογραφήσουν την εν λόγω εξέταση και των ασθενών να την εκτελέσουν με την διαδικασία που ορίζει ο ΕΟΠΠΥ, θα περιμένουμε την εκδοση της Υπ. Απόφασης".