Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020
Παρασκευή, 27 Ιανουάριος 2017 09:25

Burn out: Πως θα απαλλαγώ;

Από

Έχετε δουλειά; Συγχαρητήρια! Όποιος έχει δουλειά σήμερα σε μια χώρα με 1,5 εκατομμύριο ανέργους πρέπει να θεωρείται από τους τυχερούς. Σας αρέσει η δουλειά σας όμως; Σας δίνει οικονομική και επαγγελματική ικανοποίηση; Ανταποκρίνεται στους στόχους που είχατε βάλει;

 Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ στόχων και πραγματικότητας, τόσο ο εργαζόμενος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της επαγγελματικής εξουθένωσης ή αλλιώς του γνωστού burn out. Στην εποχή μας όλες οι δουλειές έχουν εξαντλητικά ωράρια, πολλές ευθύνες και έντονο ανταγωνισμό, συνεπώς είναι πολύ πιθανό να αισθανθούμε την αντοχή μας να μειώνεται, τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν, την ψυχολογία μας να πέφτει. Συνήθως, ωστόσο, αυτό είναι παροδικό. Τι συμβαίνει, όμως, όταν όλα τα παραπάνω τείνουν να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας;

Τι μπορεί να μας προκαλέσει, λοιπόν, το σύνδρομο burn out; Όταν η εργασία μας δεν μας ικανοποιεί, όταν η σχέση με τους συναδέλφους μας δεν είναι καλή, όταν οι αποδοχές είναι χαμηλές και όταν οι ευθύνες είναι τεράστιες, υπάρχει έντονος κίνδυνος εκδήλωσης του συνδρόμου. Ωστόσο, έχουν ενοχοποιηθεί και κάποιοι άλλοι- λιγότεροι γνωστοί- παράγοντες που ενδέχεται να πυροδοτήσουν το burnt out και αυτοί είναι η πολύ υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία αλλά και ο έντονος θόρυβος που επικρατούν σε κάποια εργασιακά περιβάλλοντα.

 

Συμπτώματα και συνέπειες

 

Αυτοί που εκδηλώνουν το σύνδρομο burn out αισθάνονται διαρκώς κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Ο ύπνος γίνεται βασανιστικός, με την μορφή της αϋπνίας ή με την μορφή της έντονης υπνηλίας. Ο επαγγελματικά εξουθενωμένος άνθρωπος δεν μπορεί να φάει ή τρώει πολύ για να καλύψει το έντονο άγχος που νιώθει. Είναι συνέχεια εκνευρισμένος και μόνιμα δύσθυμος.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης;

Στελέχη εταιριών με έντονο ανταγωνισμό, επαγγελματίες υγείας, γιατροί και νοσοκόμοι γιατί έχουν στενή επαφή με τον θάνατο, οι δημοσιογράφοι και οι manager γιατί υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από τις αντίπαλες εταιρίες. Αυτό που έχει σίγουρα πιστοποιηθεί είναι ότι 1 στους 5 εργαζόμενους αντιμετωπίζει έντονο εργασιακό stress.

Tι βλάβες, όμως, μπορεί να προκαλέσει το burn out; Αγχώδεις διαταραχές, ειδικά διαταραχή γενικευμένου άγχους, αλλά και καρδιολογικά προβλήματα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από επαγγελματική εξουθένωση  έχουν κατά 70% υψηλότερα ποσοστά σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

 

Μπορώ να το αντιμετωπίσω;

 

Το βασικότερο όλων είναι να κατανοήσουμε ότι αυτό που μας συμβαίνει είναι αποτέλεσμα της εργασιακής εξουθένωσης. Αφού αντιληφθούμε ότι πάσχουμε από burn out προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε γιατί μας συμβαίνει αυτό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε αρχικά είναι να προσπαθήσουμε να κοιμόμαστε καλύτερα. ώστε τουλάχιστον να είμαστε ξεκούραστοι σωματικά. Σχετικά με την εργασία μας τώρα, είναι αναγκαίο να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες άγχους. Είναι οι πολλές ώρες που εργαζόμαστε; Είναι οι έντονες ευθύνες; Είναι ο χαμηλός μισθός; Είναι οι κακές σχέσεις με τους συναδέλφους μας; Αυτοί είναι συνήθως οι βασικοί παράγοντες που δημιουργούν σύνδρομο burn out. Σημαντικό είναι να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί εκτός δουλειάς, για παράδειγμα να ξεκινήσουμε ένα χόμπι (τένις, ψάρεμα, ή ό,τι μας αρέσει). Το σύνδρομο burn out αντιμετωπίζεται, αρκεί να το ανακαλύψουμε.

 

Στάθης Μπαρτζώκας, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, www.stathisbartzokas.com