Κυριακή 24 Μαρτίου 2019
Πέμπτη, 03 Νοέμβριος 2016 11:35

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική. Ερωτήσεις και απαντήσεις

Από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες που έχουν γεννήσει το πρώτο τους παιδί με καισαρική τομή, γεννούν το δεύτερο παιδί τους με φυσιολογικό τοκετό.
Απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις για τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή, δίνουν ο Γεώργιος Φαρμακίδης Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής, Του Πολιτειακού Πανεπιστημίου STONY BROOK Νέας Υόρκης και οι μαίες Ελένη Σερπεντίνη και Ειρήνη Παρασκευά.

 

Τι είναι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική (VBAC);
Εάν έχετε στο ιστορικό σας προηγούμενη καισαρική τομή η καισαρικές θα πρέπει να γνωρίζετε πως έχετε δύο επιλογές:
● Μπορείτε να επιλέξετε να γεννήσετε φυσιολογικά. Ο τοκετός αυτός λέγεται φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική ή Vaginal Birth After Cesarean (VBAC).
● Μπορείτε να προγραμματίσετε, μαζί με τους επαγγελματίες υγείας που σας παρέχουν φροντίδα στην εγκυμοσύνη, μια επαναληπτική καισαρική τομή, ιδανικά μετά τις 39 εβδομάδες της κύησης η με την έναρξη του τοκετού..

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του VBAC;
Συγκριτικά με την προγραμματισμένη επαναληπτική καισαρική τομή, ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
● Δεν είναι χειρουργείο.
● Μικρότερος χρόνος ανάρρωσης.
● Χαμηλότερος κίνδυνος λοίμωξης.
● Μικρότερη απώλεια αίματος.
● Μικρότερη πιθανότητα του νεογνού για αναπνευστικά προβλήματα.
● Μικρότερη πιθανότητα του νεογνού για αυτοάνοσα προβλήματα στην παιδική και ενήλικη ζωή του.
● Μικρότερη πιθανότητα ανάγκης για παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
● Και πολλά άλλα..

 

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που προκύπτουν κατά την προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική;
Ο σημαντικότερος φόβος κατά την προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική είναι η πιθανότητα ρήξης της τομής της μήτρας. Αν και η επιπλοκή αυτή είναι πάρα πολύ σπάνια είναι πολύ σοβαρή και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από κάποιον εξειδικευμένο μαιευτήρα. Η πραγματική πιθανότητα μια γυναίκα να υποστεί ρήξη της μήτρας είναι 0,7% και προσεγγίζει αρκετά την πιθανότητα που έχει μια πρωτότοκος (δηλαδή χωρίς ιστορικό φυσιολογικού τοκετού ή καισαρικής τομής) να υποστεί την συγκεκριμένη επιπλοκή, η οποία είναι 0.3%. Το τελευταίο ποσοστό αφορά τις πρωτοτόκες γυναίκες στις οποίες γίνεται πρόκληση τοκετού.

 

Γιατί είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ο τύπος της τομής στη μήτρα;
Κάποιοι τύποι τομών έχουν υψηλή πιθανότητα να προκαλέσουν ρήξη μήτρας από άλλους. Η χαμηλή εγκάρσια καισαρική τομή είναι ο τύπος με τις μικρότερες πιθανότητες. Οι γυναίκες με μια ή δύο καισαρικές τομές αυτού του τύπου μπορούν να προσπαθήσουν να γεννήσουν φυσιολογικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις και οι γυναίκες με τρεις προηγούμενες καισαρικές τομές μπορούν επίσης να γεννήσουν φυσιολογικά. Σε αυτή την περίπτωση, καταλυτικό παράγοντα αποτελεί η εμπειρία και η ικανότητα του μαιευτήρα να αξιολογεί την κατάσταση της ουλής στη μήτρα και την κατάσταση του εμβρύου υπερηχογραφικά.

 

Ποιοι άλλοι παράγοντες συνυπολογίζονται για την καταλληλότητα μιας γυναίκας να γεννήσει φυσιολογικά το παιδί της μετά από καισαρική;
Κατά την απόφασή σας για τον τρόπο με τον οποίο θα φέρεται στον κόσμο το παιδί σας θα πρέπει να σκεφτείτε και να συζητήσετε κάποιους επιπλέον παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί είναι ο αριθμός των παιδιών που επιθυμείτε, οι τυχόν επιπλοκές που μπορεί να έχετε στο ιστορικό σας, ή το νοσοκομείο στο οποίο θα γεννήσετε. Και η επιθυμία σας να πραγματοποιήσετε φυσιολογικό τοκετό με την συμπαράσταση του συζύγου σας. Πιο συγκεκριμένα:
● Μελλοντικοί τοκετοί: Κάθε επιπλέον καισαρική αυξάνει δραματικά την πιθανότητα για επιπλοκές που σχετίζονται με το χειρουργείο και που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Ο φυσιολογικός τοκετός για ένα ζευγάρι που επιθυμεί να μεγαλώνει συνεχώς την οικογένεια του είναι η ιδανική λύση.
● Προηγούμενη ρήξη της μήτρας: Εάν είχατε αυτή την επιπλοκή σε προηγούμενη εγκυμοσύνη δεν συνιστάται η προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό καθώς η πιθανότητα επόμενης ρήξης είναι πάρα πολύ μεγάλη.
● Κάποιο πρόβλημα υγείας που είτε σχετίζεται με την εγκυμοσύνη είτε όχι καθιστά αδύνατο τον φυσιολογικό τοκετό.
● Νοσοκομείο: Θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως το νοσοκομείο στο οποίο θα προσπαθήσετε να γεννήσετε φυσιολογικά μπορεί να σας υποστηρίξει σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης για καισαρική.
● Πρέπει να αποφεύγεται η πρόκληση τοκετού ειδικά με προσταγλαδινες

 

Οτιδήποτε και αν επιλέξω, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να αλλάξει το σχέδιο του τοκετού;

 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το ζευγάρι να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο. Εάν έχει επιλέξει να προσπαθήσει για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική θα πρέπει να γνωρίζει πως κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό μπορεί να προκύψει κάποια κατάσταση που θα αλλάζει την ισορροπία μεταξύ των πλεονεκτημάτων και των κινδύνων και να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί επαναληπτική καισαρική τομή.

 

Επιπλέον, σε περίπτωση που επιλέξετε την προγραμματισμένη επαναληπτική καισαρική τομή μπορεί να υπάρξει συμβουλευτική για πραγματοποίηση φυσιολογικού τοκετού. Για παράδειγμα, εάν ο τοκετός ξεκινήσει πριν από την ημερομηνία της προγραμματισμένης καισαρικής τομής και το μωρό είναι υγιές μπορεί να προταθεί η προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό. Ταυτόχρονα, ακόμα και αν ένα ζευγάρι επιλέξει την επαναληπτική καισαρική τομή συστήνεται εκείνη να γίνεται, εφόσον έχει ξεκινήσει ο τοκετός, που σημαίνει πως το έμβρυο είναι ώριμο και έτοιμο να γεννηθεί.

Διαβάστηκε 6676 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Νοέμβριος 2016 11:41