Τρίτη 26 Μαρτίου 2019
Πέμπτη, 15 Σεπτέμβριος 2016 19:17

Οι άνδρες αποφεύγουν να εξετάσουν τον προστάτη τους - Ενημερωτική καμπάνια από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

Από

Οι άνδρες τρέμουν τη δαχτυλική εξέταση του προστάτη και αποφεύγουν να πάνε στον γιατρό ή το αμελούν, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη.


Ο καρκίνος του προστάτη πλήττει έναν στους επτά άνδρες και η επίπτωσή του αυξάνεται με την ηλικία. Και σε αυτή την περίπτωση η έγκαιρη διάγνωση είναι καταλυτικής σημασίας.

 

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 3.244 άνδρες με τη νόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Διεθνές Παρατηρητήριο για την Έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Από αυτούς οι 1.821 κατέληξαν (ποσοστό 56,1%). Όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας (Ε.Ο.Ε.) Φραγκίσκος Σοφράς, σε συνέντευξη τύπου, τα νούμερα αυτά θα μπορούσαν να μειωθούν δραματικά και να σωθούν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, εάν οι άνδρες ήταν τυπικοί με τον προληπτικό έλεγχο του προστάτη τους. Η δαχτυλική εξέταση και το psa είναι οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 50, μια φορά τον χρόνο.

 

"Οι Έλληνες έχουν χαμηλότερο PSA από τον γενικό παγκόσμιο πληθυσμό και ίσως θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα όρια psa στα μικροβιολογικα κεντρα" είπε ο κ. Σοφράς.

 

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία διοργανώνει και φέτος, από 19-23 Σεπτεμβρίου, καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο του προστάτη, προτείνοντας σε όλους τους Έλληνες άνω των 50 ετών ή σε όσους είναι 40 ετών και είχαν συγγενή με αυτή τη μορφή καρκίνου, να συμμετέχουν στην πρωτοποριακή και ολοκληρωμένη δράση προληπτικού ελέγχου.

 

Η δράση περιλαμβάνει ενημερωτική καμπάνια στους κεντρικούς σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, με την οποία ενημερώνεται το κοινό για την σημασία και την αναγκαιότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου. Επιπλέον ενημερωτικές αφίσες θα υπάρχουν στα νοσοκομεία, ενημερώνοντας για την εβδομάδα δωρεάν κλινικής εξέτασης. Τέλος, ενημερωτικά έντυπα για τη νόσο και την πρόληψή της, θα μοιράζονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

 

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ένας καρκίνος που μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα και οι άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, που είναι η ομάδα αυξημένου κινδύνου για τη νόσο, πρέπει και μπορούν να ωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο. Η εντοπισμένη, μέσα στον προστάτη, νόσος που θεραπεύεται ριζικά, δεν δημιουργεί συμπτώματα που θα υποψιάσουν τον άνδρα να απευθυνθεί στον ουρολόγο του. Αντίθετα, άμα προκύψει ο καρκίνος και παραμείνει για πολύ καιρό, χωρίς να έχει διαγνωστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές εξελίξεις.

 

O προστάτης είναι ένας αδένας που έχει σχήμα και μέγεθος καρυδιού και οι ρόλοι του είναι να ενισχύει το σπέρμα και να συμμετέχει στο μηχανισμό εγκράτειας ούρων. Χαρακτηριστικό του είναι ότι μετά την ηλικία των 40 ετών αρχίζει να αλλάζει μέγεθος και να μεγαλώνει. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία, όμως, μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις, όταν ο άνδρας περάσει τα 50-60 χρόνια, επειδή, καθώς ο αδένας υπερτρέφεται, σταδιακά συμπιέζει την ουρήθρα και δυσκολεύει την ούρηση. Κατά συνέπεια, η κύστη δεν αδειάζει εντελώς και παρατηρείται συχνουρία.

 

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη είναι η συχνουρία, ειδικά το βράδυ όπου ο άνδρας μπορεί να σηκώνεται, ακόμη και κάθε δύο ώρες, για να επισκεφτεί την τουαλέτα. Επίσης, συχνά αναγκάζεται να διακόψει κάποια κοινωνική δραστηριότητα, προκειμένου να ουρήσει, ενώ το πρωί περιμένει αρκετά (π.χ. 2 λεπτά) μέχρι να ξεκινήσει η ροή των ούρων.

 

Αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως μετά τα την ηλικία των 55 ετών. Δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν υπόνοιες για ύπαρξη κακοήθειας, λένε οι ουρολόγοι, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά.