Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019
Πέμπτη, 12 Μάιος 2016 12:14

«Γυναίκα & HPV: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε»

Από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα νέο, μοναδικό στο είδος του βιβλίο, με πρακτικές συμβουλές, αναλυτικές οδηγίες το οποίο παρέχει όλες τις πληροφορίες που μία γυναίκα οφείλει να γνωρίζει, ώστε όχι απλώς να μην πανικοβάλλεται, αλλά να αισθάνεται απολύτως ασφαλής και ήρεμη σε σχέση με τον ιό HPV και τα κονδυλώματα. Ο συγγραφέας του βιβλίου «Γυναίκα & HVP: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε», Αλέξανδρος Μορτάκης, Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι από τους πιο εξειδικευμένους στο αντικείμενο γιατρούς στη χώρα μας με εμπειρία 25 ετών.

 

Όταν μία γυναίκα εξετάζεται και ο γιατρός της αναφέρει ότι έχει «κονδυλώματα», «ιό HPV», ή «άτυπα κύτταρα στο τεστ Παπανικολάου», τότε ως φυσικό επακόλουθο αρχίζουν οι ερωτήσεις να πέφτουν σαν καταιγίδα. Πολλές φορές ακόμα και γυναικολόγοι με εμπειρία δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις. «Όσοι εξειδικευτήκαμε στο συγκεκριμένο αντικείμενο, γνωρίζουμε, ότι η γυναίκα που έχουμε απέναντί μας συνήθως δεν έχει πρόβλημα. Οι μολύνσεις από HPV είναι πολύ συχνές στην εποχή μας, αλλά οι καρκίνοι είναι σχετικά σπάνιοι. Αυτό γίνεται, γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο ιός καταστέλλεται από τον οργανισμό μας χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάτι. Σε λίγες περιπτώσεις δημιουργείται πρόβλημα, πιο συχνά στον τράχηλο της μήτρας», εξηγεί ο κ. Μορτάκης.

 

Και αυτόν τον ρόλο, αλλά με απαντήσεις σε κάθε πιθανό ερώτημα αναλαμβάνει το βιβλίο του. Στις σελίδες του μπορεί η γυναίκα να αναζητήσει και να βρει σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα τι σημαίνει αυτή η μόλυνση, εάν είναι κάτι που εμφανίστηκε τώρα στη ζωή της ή προϋπήρχε για πολλά χρόνια δίχως να το γνωρίζει, αν χρειάζεται θεραπεία ή απλώς ιατρική παρακολούθηση, πόσο επικίνδυνο ή ακίνδυνο είναι, ανάλογα με τον τύπο της μόλυνσης, τι πρόκειται να ακολουθήσει.

 

«Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα με μία φράση είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό», λέει ο κ. Μορτάκης. Κι αυτό διότι η ιατρική κοινότητα, σήμερα, αισθάνεται υπερήφανη γιατί υπάρχει και θεραπεία και πρόληψη σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, που παλαιότερα στοίχιζε τη ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους ανησυχίας και πανικού που έχουν οι περισσότερες γυναίκες, νομίζοντας ότι θα χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο. Σε πολλές περιπτώσεις νομίζουν ότι ο σύντροφός τους τις μόλυνε επειδή ήρθε σε επαφή με άλλη γυναίκα. Αλλά ούτε και αυτό ισχύει πάντοτε, όπως ξεκαθαρίζει με επιστημονικά δεδομένα το βιβλίο.

 

Το βιβλίο εκτός από τις εκτενείς πληροφορίες για την αντιμετώπιση της νόσου, αναφέρει και όλους τους τρόπους πρόληψης από τον ιό HPV και φυσικά από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μορτάκης «τα εμβόλια -που είναι και τα μοναδικά εμβόλια κατά του καρκίνου που υπάρχουν παγκόσμια-, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου τραχήλου μήτρας κατά 70%. Αυτή η πρόληψη λέγεται πρωτογενής. Όμως, υπάρχει και δευτερογενής πρόληψη, που αφορά στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων και στην αντιμετώπισή τους. Η γυναίκα, που έχουμε απέναντί μας με το τεστ Παπανικολάου, το οποίο αναφέρει αλλοιώσεις από HPV, βρίσκεται ήδη σε δευτερογενή πρόληψη». Σήμερα, υπάρχουν και άλλες εξετάσεις στο «οπλοστάσιο» της δευτερογενούς πρόληψης, όπως το HPV τεστ, ώστε όλες οι γυναίκες να μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

 

Το βιβλίο «Γυναίκα & HPV, Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε» του κ. Αλέξανδρου Μορτάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

www.mortakis.gr

Διαβάστηκε 7126 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μάιος 2016 12:24