Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
Παρασκευή, 18 Δεκέμβριος 2015 17:46

Οι 6 παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού

Από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τη συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες του δυτικού κόσμου αποτελεί ο καρκίνος του μαστού. Μόνο στην Ελλάδα εμφανίζονται κάθε χρόνο 4.500 νέα κρούσματα. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται σε μεγάλο βαθμό, αν η διάγνωση και η θεραπεία του γίνουν σε πρώιμα στάδια.

 

Τα παραπάνω τόνισε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ελληνικής Διεπιστημονικής Εταιρείας Μαστού κ. Βασίλης Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της 2ης διεπιστημονικής προσέγγισης του καρκίνου του μαστού (18-19 Δεκεμβρίου).

 

Όπως ανέφερε, μία γυναίκα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει τη νόσο ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που συγκεντρώνει. Αυτοί είναι: η ηλικία (όσο μεγαλώνει αυξάνεται η πιθανότητα), το οικογενειακό ιστορικό (μητέρα ή αδελφή με καρκίνο του μαστού), η διάρκεια των ετών της περιόδου (πρώιμη εμμηαρχή - καθυστερημένη εμμηνόπαυση), η καθυστερημένη πρώτη κύηση, η παχυσαρκία και η μακροχρόνια χρήση ορμονικής υποκατάστασης.

 

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πιο έντονα στις γυναίκες 40-55 ετών και αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη ηλικία θα πρέπει όλες οι γυναίκες να κάνουν ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο μαζί με κλινική εξέταση και ό,τι άλλο κρίνει ο γιατρός. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να θεωρεί ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο μετά την εμμηνόπαυση.

Διαβάστηκε 2818 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Δεκέμβριος 2015 17:56