Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
Παρασκευή, 02 Οκτώβριος 2015 13:50

Ο «Νέστωρ» κοντά στην Τρίτη ηλικία!

Από

Η πνευματική υγεία, η ποιότητα ζωής στην Τρίτη ηλικία και οι τρόποι διατήρησής τους, ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν από τους ιατρούς της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας «ο Νέστωρ», στις ενημερωτικές ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Αιγάλεω, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης ηλικίας, που γιορτάστηκε την 1η Οκτωβρίου.

 

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Αιγάλεω, Δημήτρη Μπίρμπα και του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Μάκη Ζάχαρη, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς τράβηξε το ενδιαφέρον των δημοτών της περιοχής, που γέμισαν το Πνευματικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος», προκειμένου να ενημερωθούν για το σημαντικό θέμα της ποιότητας ζωής στην Τρίτη ηλικία.

 

Στην ομιλία του, ο Ψυχίατρος & Επιστημονικά υπεύθυνος της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ», Αντώνης Μούγιας τόνισε πως η Ποιότητα της Ζωής δεν μειώνεται με την ηλικία και οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν Ποιότητα στη Ζωή τους. «Στο ερώτημα πώς μπορεί ένας ηλικιωμένος να βελτιώσει την Ποιότητα της Ζωής του, η απάντηση είναι: να παραμείνει ενεργός και δραστήριος, να έχει κοινωνικές επαφές, να λαμβάνει μέρος στα κοινωνικά δρώμενα, να λαμβάνει ο ίδιος αποφάσεις που τον αφορούν». Τέλος, ο κ. Μούγιας τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Τρίτη Ηλικία, ώστε τα ζητήματα των ηλικιωμένων να αποτελέσουν προτεραιότητα για την πολιτεία.

 

Τη σκυτάλη πήρε η νευρολόγος της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας, «ο Νέστωρ», Μαργαρίτα Συνετού, η οποία εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παραμείνουμε πνευματικά υγιείς, μέχρι τα βαθιά γεράματά μας. «Είναι σημαντικό οι ηλικιωμένοι να προσέχουν την υγεία τους, να σέβονται το σώμα τους, να έχουν ενεργή συμμετοχή στα κοινά, σε δραστηριότητες, να έχουν κοινωνική ζωή, να προσφέρουν στις οικογένειές τους, στα εγγόνια τους. Η κοινωνικοποίηση των ατόμων της Τρίτης ηλικίας είναι γεγονός ότι λειτουργεί ως πρόληψη των ψυχογηριατρικών νοσημάτων.

 

Ο «Νέστωρ», είναι μια Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2001 από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής Εταιρείας, με στόχο να παρέχει στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, δωρεάν εξειδικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση της άνοιας και των υπολοίπων ψυχογηριατρικών προβλημάτων που συχνά αντιμετωπίζουν τα άτομα της Τρίτης ηλικίας.

Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων, που πάσχουν από ψυχογηριατρικά νοσήματα, μέσω της ενίσχυσης της αυτονομίας και της ανεξάρτητης διαβίωσης τους, ο «Νέστωρ» ανέπτυξε μια σειρά από δομές που συμβάλουν καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Συγκεκριμένα, ο «Νέστωρ», ανέπτυξε και λειτουργεί μέχρι σήμερα:

- Δύο Κέντρα Ημέρας Νόσου Alzheimer (Κυψέλη, Αγ. Ελευθέριος)
- Κλινική Βραχείας Νοσηλείας για ασθενείς με άνοια
- Δύο ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία (Αθήνα, Χαλάνδρι)
- Προστατευόμενο Διαμέρισμα
- Ιατρείο Μνήμης και Ψυχιατρικό Ιατρείο, στους Δήμους Κηφισιάς, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Γαλατσίου, Βριλησσίων
- Γραμμή SOS για φροντιστές ασθενών με άνοια

 

Επιπλέον ο «Νέστωρ», παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια όπως:

- εξωτερικά ιατρεία
- συμβουλευτικές συνεδρίες
- ομάδες εργοθεραπείας
- ψυχοθεραπευτικές ομάδες συγγενών
- πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι
- εκπαιδευτικά μαθήματα για συγγενείς ασθενών
- σεμινάρια για Επαγγελματίες Υγείας

 

Ο «Νέστωρ» σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου της Αθήνας υλοποιεί πρόγραμμα σίτισης και ψυχολογικής υποστήριξης από εθελοντές, σε 35 οικογένειες ηλικιωμένων που το έχουν ανάγκη (μοναχικοί ηλικιωμένοι, ηλικιωμένοι που φροντίζουν ανήλικα εγγόνια και ηλικιωμένους με άνοια).
Ετησίως περισσότεροι από 5000 ηλικιωμένοι απολαμβάνουν δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer και για άλλα ψυχογηριατρικά προβλήματα ενώ τουλάχιστον 250 ασθενείς με άνοια νοσηλεύονται στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας. ,

 

Ο «Νέστωρ», απασχολεί σήμερα 76 εργαζόμενους και 45 ενεργούς εθελοντές.

 

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενέργειες ενημέρωσης της κοινότητας σχετικά με τα προβλήματα των ηλικιωμένων μέσω ομιλιών, έντυπου υλικού και προωθητικών ενεργειών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.nstr.gr