Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019
Τετάρτη, 26 Μάρτιος 2014 16:32

ΤΟ ΠΕΔΥ συρρικνώνει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας

Από

Όσοι είχαν αμφιβολίες για τις κυβερνητικές σκοπιμότητες διάλυσης του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών υγείας και της αφιέρωσής του στον ρόλο του αγοραστή, έχουν πια τις πρώτες αποδείξεις για τις επιδιώξεις, από τα τραγικά αποτελέσματα της κυβερνητικής επιλογής. Ελάχιστες Μονάδες του νεοσύστατου Φορέα, που λειτουργεί υπό την διοικητική εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών, ανταποκρίνονται στην ευθύνη να προσφέρουν ακόμη και τις στοιχειώδεις και προβληματικές υπηρεσίες υγείας, που παρείχε το ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ. ΚΑΜΜΙΑ Μονάδα Υγείας δεν έχει και δεν θα έχει για άγνωστο χρονικό διάστημα, την δυνατότητα να μετατραπεί σε Κέντρο 24ωρης εφημερίας για οξέα – μη απειλητικά για τη ζωή – περιστατικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι γιατροί στις νέες Μονάδες υπολογίζονται στους 2317, 3000 περίπου λιγότεροι από όσους μέχρι πρότινος υπηρετούσαν στα ΠολυΙατρεία του ΕΟΠΥΥ. Εργαστηριακός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει. Ενασχόληση με τα παιδιά, την ψυχική υγεία και τις χρόνιες παθήσεις ( σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική νόσος, νεοπλάσματα...) δεν μπορεί να γίνει. Πρόληψη - αγωγή υγείας- ιατρική της εργασίας –σχολική υγιεινή δεν μπορεί να γίνει. Φροντίδα στο σπίτι δεν μπορεί να υπάρξει. Οι ανεπάρκειες και στρεβλώσεις της προτεραίας κατάστασης εξογκώνονται. Η ανισοτιμία στην πρόσβαση, οι καθυστερήσεις, η ταλαιπωρία ασθενών και των συγγενών τους, η εικόνα δυσλειτουργίας- αναξιοκρατίας, διαιωνίζονται. Η επιβάρυνση του έργου των Νοσοκομείων, που έχουν τα δικά τους εκρηκτικά προβλήματα και ελλείψεις, καθίσταται κραυγαλέα. Η εξαγγελία του Άδωνι Γεωργιάδη περί σύντομης εφαρμογής του οικογενειακού γιατρού - με τις προδιαγραφές που απαιτούνται - θα συνεχίσει να μοιάζει ως εμπαιγμός.
Απεναντίας όλα, όσα περιλαμβάνονταν στον σχεδιασμό της TASK FORCE και στις κυβερνητικές στοχεύσεις, υλοποιήθηκαν. Η βίαιη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε Ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας. Η διαθεσιμότητα 8500 γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, που ήταν στις κυβερνητικές μνημονιακές δεσμεύσεις. Η κατεύθυνση να παρέχει το κράτος στους πολίτες μόνον « ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας». Η δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών και η μετακύλιση κυβερνητικών ευθυνών χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας στις άδειες τσέπες των πολιτών. Η εξυπηρέτηση – διευκόλυνση των επενδυτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Η πρεμούρα να εμφανιστεί πρωτογενές πλεόνασμα « πάση θυσία».
Στα Τρίκαλα, τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ παρέμειναν κλειστά για τους ασθενείς τις πρώτες ημέρες της ανακοινωθείσας επαναλειτουργίας τους με τον νέο Φορέα. Όταν ξεκινήσουν, θα είναι με ελάχιστες απο τις βασικές ιατρικές ειδικότητες και με 10 μόνον από τους 35 γιατρούς που τα στελέχωναν. Δεν θα υπάρχει Παιδίατρος, Καρδιολόγος, Γυναικολόγος, Πνευμονολόγος, Ακτινολόγος, Ουρολόγος, Οφθαλμίατρος, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Ψυχίατρος.... Οι ελλείψεις αυτές σε συνδυασμό με αντίστοιχες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Τρικάλων, προκαλούν μια εντελώς απαράδεκτη κατάσταση συρρίκνωσης των υπηρεσιών υγείας στη περιοχή.
Κατόπιν τούτων, είναι φανερό ότι η αναγκαιότητα για ένα ολοκληρωμένο – καθολικό – αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα πρόληψης των νόσων, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσας-δευτεροβάθμιας –τριτοβάθμιας περίθαλψης, αποκατάστασης, που θα παρέχει σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ισότιμες, ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, ως θεμελιώδες δικαίωμά τους, αναγνωρισμένο θεωρητικά από το Ελληνικό Σύνταγμα, δεν μπορεί να υπηρετηθεί παρά μόνον με ένα big bang των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Την Ανατροπή της παρούσας Κυβέρνησης μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές , την θεαματική άνοδο στις προσεχείς Κοινοβουλευτικές Εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικών σχημάτων αποφασισμένων να συμμαχήσουν μαζί του και την ανάδειξη ενός κυβερνητικού μετώπου συνολικής ανασυγκρότησης της χώρας.

 

Γράφει ο Σάκης Παπαδόπουλος

 

* Ο Σάκης Παπαδόπουλος είναι ο ταμίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).