Κυριακή 24 Μαρτίου 2019
Τετάρτη, 23 Οκτώβριος 2013 17:22

Ελληνο-κινεζική συμφωνία στρατηγικής σημασίας βάζει την χώρα στο χάρτη της καινοτομίας και έρευνας

Από

Συμφωνία στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα υπεγράφη σήμερα από τους προέδρους της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας κλινικών μελετών Σellas Clinicals Holdings με έδρα την Ελβετία, και τον κινεζικό όμιλο Fosun. Η Σellas  Clinicals αποκτά τα παγκόσμια δικαιώματα -εκτός Κίνας- για δύο μόρια κατά του καρκίνου του πνεύμονα και του διαβήτη τύπου 2 που έχει ανακαλύψει η Fochon Pharma σηματοδοτώντας μια συμφωνία 400 εκατ. ευρώ που βάζει την Ελλάδα στο "παιχνίδι" των κλινικών δοκιμών οι οποίες αποφέρουν τεράστια έσοδα στα νοσοκομεία που τις διενεργούν.

 

Η Σellas Clinicals Holdings, μια εταιρεία που ίδρυσε ο Δρ. Άγγελος Στεργίου, εδρεύει στην Ζυρίχη και διατηρεί γραφεία στην Αθήνα όπου επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές της με όλο και περισσότερες κλινικές μελέτες σε δημόσια νοσοκομεία. Με την συμφωνία αυτή, που θα δώσει στην παγκόσμια αγορά τα δύο νέα φάρμακα το αργότερο σε 5 χρόνια, εγκαινιάζει μια νέα δραστηριότητα στην χώρα μας που αναμένεται τα επόμενα χρόνια μα επιφέρει κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ ενώ μας βάζει και τον διεθνή χάρτη καινοτομίας και έρευνας.

 

Η συμφωνία μεταξύ των 2 εταιριών που επισφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας, παρουσία της Αυτού Εξοχότητος του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κκ. Du Qiwen, του Προέδρου της Fosun Pharma, κ. Chen Qiyu, του CEO της Fochon Pharma, κ. Dr. Weibo Wang, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Σellas, Δρ. Άγγελου Στεργίου. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κος Νότης Μηταράκης ο οποίος χαιρέτησε την συνεργασία.

 

Ο Δρ. Άγγελος Στεργίου Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Σellas Life Sciences  δήλωσε πως: «Η συνεργασία με τη Fochon Pharma και τη μητρική της Fosun αποτελεί ορόσημο. Σήμερα, οι δύο όμιλοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας, επισημοποιώντας μια συμφωνία συνεργασίας με έντονα ερευνητικό, επιστημονικό και καινοτομικό χαρακτήρα. Μια συμφωνία που τοποθετεί την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας ως δυναμικό παίκτη στον χώρο της Υγείας, των επιστημονικών ανακαλύψεων και των ερευνητικών εξελίξεων. Η συνεργασία μας με την Fochon Pharma αναμένεται να προωθήσει την ανταλλαγή εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και καινοτόμου ερευνητικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο χωρών και είναι τιμή μας που ένας φαρμακευτικός γίγαντας όπως η Fosun Pharma μας εμπιστεύτηκε να συνεργαστούμε σε αυτό το μεγάλο έργο. Η έμπειρη διοικητική ομάδα μας θα εργαστεί επιμελώς για να αναπτύξει και να προωθήσει, αυτά τα μόρια στην αγορά η οποία είναι πράγματι τεράστια και ξεπερνά τα € 50 δισ. ετησίως».

 

Μάλιστα όπως ανέφερε ο Δρ. Άγγελος Στεργίου «Η συνεργασία με τη Fochon Pharma είναι μόνο η αρχή, συνιστά το εφαλτήριο, τη στέρεη βάση για μια δυναμική συνέχεια και αναμένεται να ακολουθήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Για τη Σellas επόμενος στόχος είναι να συμβάλλουμε, ώστε οι κλινικές μελέτες να καταστούν και αναδειχθούν σημαντική και προσοδοφόρα δραστηριότητα για τα νοσοκομεία και στη χώρα μας, όπως συμβαίνει στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού».


«H Fochon αναγνώρισε την υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση της Σellas και την επέλεξε ως στρατηγικό συνεργάτη, μία κίνηση η οποία είναι ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική βιοφαρμακευτική επιστήμη και τις κλινικές έρευνες, στην ελληνική καινοτομία και εξειδίκευση, καθώς και στις δυναμικές προοπτικές του κλάδου και την επιχειρηματικότητα στον τομέα της υγείας. Η συνεργασία μας με τη Σellas θα επιταχύνει την παγκόσμια ανάπτυξη αυτών των καινοτόμων μορίων. Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Σellas συμμερίζεται το όραμα και την αφοσίωσή μας στην εμπορική διάθεση των καινοτόμων αυτών θεραπειών για την αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου ΙΙ και του καρκίνου» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Fochon, Dr. Weibo Wang.

 

Να σημειωθεί ότι το κόστος των ασθενειών αυτών για τους πάσχοντες, τις οικογένειές τους και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ξεπερνά τα € 50 δις ετησίως. Τα νέα μόρια αυτά θα εξασφαλίσουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες στους ασθενείς που θα λάβουν μέρος στις κλινικές έρευνες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Εκτιμάται ότι, εφόσον τα αποτελέσματα των μελετών είναι θετικά, οι θεραπείες αυτές θα είναι διαθέσιμες σε ορίζοντα πενταετίας διεθνώς.

 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μιττάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκτίμησε ότι η χώρα μας θα βγει από την κρίση μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι με τον κρατισμό που επιρατούσε μέχρι πρόσφατα.