Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019
Κυριακή, 22 Ιούνιος 2014 22:15

Pharmathen: Κόντρα στην κρίση επένδυσε στην έρευνα και κατέκτησε παγκόσμια πρωτιά!

Από

Χαρακτηρίζεται ως πρότυπο ελληνικής επιχειρηματικότητας , συγκαταλέγεται στους «πρεσβευτές» της χώρας μας διεθνώς και κατάφερε να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της φαρμακευτικής καινοτομίας.


Η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen πιστή στη φιλοσοφία της που βασίζεται στο τρίπτυχο Έρευνα- Εξωστρέφεια- Επενδύσεις, πριν τρία χρόνια και όταν η χώρα μας είχε ξεκινήσει να μπαίνει για τα καλά στη δίνη της οικονομικής κρίσης, πήρε μια τολμηρή απόφαση ενάντια σε όλα τα δεδομένα της εποχής που ωθούσαν σε εσωστρέφεια και περικοπές τις επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους.


Αποφάσισε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις επενδύσεις της σε έρευνα βάζοντας ένα μεγάλο στοίχημα που τελικά κέρδισε κατακτώντας μία παγκόσμια καινοτόμο ερευνητική πρωτιά, που αφορά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας Long Acting Injectable (LAI) – ή τεχνολογία ενέσιμων προϊόντων παρατεταμένης αποδέσμευσης. Τοποθετώντας τη Pharmathen σε μια ηγετική θέση, ανάμεσα στους κορυφαίους ερευνητικούς ομίλους και τον μοναδικό ανεξάρτητο φορέα που έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τη τεχνολογία αυτή σε πλειάδα φαρμακευτικών προϊόντων.


«Πήγαμε κόντρα στα σημεία των καιρών. Τη στιγμή που η οικονομική κρίση επέβαλε στις περισσότερες επιχειρήσεις να θυσιάσουν στο βωμό του οικονομικού «συμμαζέματος» πολλά κέντρα κόστους με πρώτο τις επενδύσεις τους και πόσο μάλλον τις ερευνητικές επενδύσεις, εμείς επιλέξαμε τον αντίθετο δρόμο. Πατήσαμε γκάζι. Βάλαμε στόχο να αυξήσουμε την έρευνα, να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο και να σηκώσουμε το πήχη μας ακόμα ψηλότερα.» ανέφερε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της Pharmathen κ. Βασίλης Κάτσος κατά την διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της τεχνολογίας LAI.


Η Pharmathen έχοντας ήδη σημαντική ερευνητική δραστηριότητα από τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησε μια νέα ξεχωριστή ομάδα από νέους και άριστα κατηρτισμένους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους επενδύοντας περίπου 100 εκατ. ευρώ πάνω σε καινοτόμα φαρμακευτικά projects, με πρόσφατο επίτευγμα την τεχνολογία LAI. Όπως μάλιστα επεσήμανε ο κ. Κάτσος λόγω του οικονομικού κλίματος των τελευταίων χρόνων και της έλλειψης ρευστότητας από τις τράπεζες, η εταιρία χρηματοδότησε τις επενδύσεις της με ίδια κεφάλαια, με την επανεπένδυση των κερδών της.


Η τεχνολογία LAI εφαρμόζεται σε μία σειρά προϊόντων και συμβάλλει δραστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών καθώς, μέσω της προοδευτικής αποδέσμευσης του φαρμάκου στον οργανισμό του ασθενούς, επιτρέπει τη μείωση των ενέσιμων θεραπειών τους.


Μετά τη συμφωνία της Pharmathen με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Actavis για την παγκόσμια διάθεση δύο προϊόντων LAI, ένα για την ορμονική διαταραχή ακρομεγαλία και ένα για την σχιζοφρένεια, η καινοτόμος αυτή τεχνολογία αναμένεται να διατεθεί σε εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο.


Η παραγωγή των προϊόντων βάσει της συμφωνίας θα γίνεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα στην βιομηχανική μονάδα της Pharmathen στις Σάπες Ροδόπης, η οποία επεκτάθηκε για να ανταποκριθεί στον όγκο της παραγωγής των νέων φαρμάκων. Το κόστος για την επέκταση ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ και αποτελεί επιπρόσθετη επένδυση της εταιρείας ενώ η παραγωγή θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.


"Πρόκειται για μια τεχνολογία made in Greece που αποτελεί παγκόσμια ερευνητική πρωτιά. Στόχος είναι η βιομηχανία να αποσπάσει όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό από τη συνολική αγορά των ενέσιμων φαρμάκων η οποία αγγίζει τα 4 δισ. δολ. και αναμένεται να φτάσει ακόμη και στα 20 δισ. μέσα στα επόμενα χρόνια " δήλωσε ο κ. Κάτσος.


Αρχικός στόχος της εταιρείας είναι σε πρώτη φάση η παραγωγή και άλλων πέντε φαρμάκων με τη χρήση της παραπάνω τεχνολογίας στην ενώ σε δεύτερη φάση να μπορεί να διαθέτει στην αγορά τέσσερα προϊόντα ανά έτος. Στην κατεύθυνση αυτή το πλάνο της Pharmathen για τη περίοδο 2013 – 2018 είναι να επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε έρευνα φαρμακευτικών προϊόντων και βρίσκεται σε συζητήσεις για την διεθνή τους διάθεση με άλλες φαρμακευτικές των ΗΠΑ και της Ευρώπης (Ελβετία, Μ. Βρετανία, Γερμανία).


Η Actavis με την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα καταφέρει να διπλασιάσει τα οικονομικά της μεγέθη.


«Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας αναδυόμενος αστέρας, και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει πλέον κανείς. Η Ελλάδα διαθέτει το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις δυνατότητες να στραφεί με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούμε να είμαστε καινοτόμες, μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικές και να πρωταγωνιστήσουμε στις διεθνείς αγορές.» τόνισε ο κ. Κάτσος και πρόσθεσε πως στόχος για την Pharmathen «Θέλουμε να φτάσουμε εκεί που και εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε ακόμα προλάβει να φανταστούμε.»

 

Σήμερα, 45 χρόνια μετά την ίδρυσή της  Pharmathen ένας στους 4 ανθρώπους παγκόσμιος έχει θεραπευθεί με φάρμακο της. Αποτελεί εταιρεία - μοντέλο ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής έρευνας & ανάπτυξης στην Ελλάδα και ανάμεσα στις 50 μεγαλύτερες ερευνητικές εταιρείες στην Ε.Ε., σύμφωνα με τα ενοποιημενα αποτελεσματα του ομίλου για  2013 παρουσιάζει κύκλο εργασιών 178 εκατ. ευρώ , με  λειτουργική κερδοφορία που διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ και η προ φόρων στα 25 εκατ. ευρώ την οποία έπενδυσε σχεδόν ολόκληρη την ίδια χρονιά στην έρευνα.

 

Παρουσίαζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει το 12%, έχει  65 πατέντες στο χαρτοφυλάκιό της και εξαγωγική δραστηριότητα που αγγίζει σχεδόν το 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.


Είναι μια «Ελληνική – Πολυεθνική πλέον,» όπως την χαρακτήρισε Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Pharmathen, Δρ. Κώστας Κοτζιάς και τόνισε πως «όταν άλλες εταιρείες σημείωναν ζημίες και μετέφεραν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό, η Pharmathen υλοποίησε επενδυτικό πλάνο που ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας μία υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα στις Σάπες. Σήμερα, με βάση τα νέα δεδομένα, ο αριθμός των εργαζομένων θα ξεπεράσει σύντομα τους 1000. Έχουμε σχεδόν διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό μας μέσα σε 4 χρόνια».


Με τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια και δύο βιομηχανικές μονάδες, η Pharmathen καλύπτει στη δραστηριοποίησή της όλο το φάσμα, από την ανάπτυξη, έως την διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων. Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία τετραετία δημιούργησε περίπου 400 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόσφατα ίδρυσε γραφεία στην Ιορδανία και την Αυστραλία και απέκτησε μόνιμη αντιπροσώπευση στη Νότιο Αμερική, ενισχύοντας την δυναμική της στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ τα προϊόντα της είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκόσμια.


Εκτός όμως από τον να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά η Pharmathen μέσα από συνεργασίες και συνεχείς επενδύσεις ενδυναμώνει διαρκώς την παρουσία της και στην ελληνική αγορά.


Το 2013 η Pharmathen επένδυσε πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις υποδομών επεκτείνοντας το αντικείμενό της, αναλαμβάνοντας την αντιπροσώπευση των διεθνών brands Nuxe, Bioderma και Gum στην Ελλάδα, προϊόντα τα οποία διανέμονται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.


Το 2014 προχωράει στην σύναψη της στρατηγικής συνεργασίας με την βελγικής εταιρεία UCB αναλαμβάνει τη διανομή των και την αποκλειστική διάθεση στην ελληνική αγορά των δύο καταξιωμένων προϊόντων αλλεργίας της UCB, τα οποία κατέχουν ηγετική θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία και περιλαμβάνει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την προώθηση τους ,εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της διαθεσιμότητάς τους στην ελληνική αγορά, την ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τη δυνατότητα διατήρησης θέσεων εργασία


Επίσης το Φεβρουάριο του 2014 διευρύνει το θεραπευτικό της χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την προώθηση ενός νεφελοποιούμενου εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς, της Ιταλικής πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Chiesi. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό προϊόν, το οποίο περιέχει διπροπιονική μπεκλομεθαζόνη και απευθύνεται σε ασθενείς με μη ελεγχόμενο άσθμα.

 

Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών καθιστά τη Pharmathen εκ των βασικών εταιρειών στη θεραπεία των αποφρακτικών αναπνευστικών παθήσεων στην Ελλάδα. Η διάθεση του εν λόγω προϊόντος στη χώρα μας παρέχει σε ασθενείς και επιστήμονες ένα αποτελεσματικό όπλο στην αντιμετώπιση του άσθματος, μίας εξαιρετικά σοβαρής αναπνευστικής πάθησης.

 

Και βέβαι μετά την ανακοίνωση της παγκόσμιας πρωτιάς με την τεχνολογία LAI αναμένουμε τι μας επιφυλάσσει για το μέλλον.