Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019
Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2014 12:50

MSD: Επενδύει στην έρευνα για την Ηπατίτιδα C με την εξαγορά της Index

Από

H MSD μεγαλώνει το χαρτοφυλάκιο των ελπιδοφόρων ερευνητικών της θεραπειών και ειδικότερα για την Ηπατίτιδα C με την εξαγορά της Idenix Pharmaceuticals, Inc.

 

Οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Idenix από την MSD, γνωστή ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

 

Η εν λόγω εξαγορά, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, ανέρχεται σε 3,85 δις δολ. (24,50 δολ. ανά μετοχή) και εντάσσεται στη στρατηγική της MSD για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C, αξιοποιώντας τη σημαντική ερευνητική εμπειρία της Idenix Pharmaceuticals, Inc.

 

Η εταιρεία Idenix Pharmaceuticals, Inc. είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών που οφείλονται σε ιούς. Πρωταρχικός της στόχος είναι η ανάπτυξη από του στόματος αντι-ιικών φαρμάκων νέας γενιάς για την αντιμετώπιση του ιού της Ηπατίτιδας C (HCV). Η εταιρεία έχει σήμερα τρία υποψήφια HCV φάρμακα σε πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης: δύο νουκλεοτιδικά προφάρμακα (IDX21437 και IDX21459) και έναν αναστολέα NS5A (samatasvir).

 

Από την άλλη πλευρά, η MSD είναι μια εταιρία με μεγάλη παράδοση στην ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών στην Ηπατίτιδα C την οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, την παρούσα περίοδο, στην κορυφή της λίστας του ερευνητικού της έργου για την Ηπατίτιδα C βρίσκεται ο συνδυασμός του MK-5172 (ένας πειραματικός αναστολέας πρωτεάσης NS3/4A) με το MK-8742 (ένας πειραματικός αναστολέας του συμπλέγματος πολλαπλασιασμού HCV NS5A).

 

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός χαρακτηρίστηκε ως Επαναστατική Θεραπεία για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Οκτώβριο του 2013.

 

Για την περαιτέρω εξέλιξη του ελπιδοφόρου αυτού συνδυασμού, η MSD ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη κλινικών μελετών Φάσης 3 για την αξιολόγηση του συνδυασμού με ή χωρίς ριμπαβιρίνη σε διάφορους γονοτύπους και σε ευρύ φάσμα πληθυσμού ασθενών με χρόνια Ηπατίτιδα C. Αυτή την σημαντική εξέλιξη για την παγκόσμια υγεία έρχεται να ενισχύσει η προσθήκη νέων θεραπευτικών σχημάτων που θα προκύψουν με την εξαγορά της Idenix.

 

«Η Idenix έχει δημιουργήσει ένα πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο υποψηφίων φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C με βάση την τεχνογνωσία της στη χημεία νουκλεοσιδίων/νουκλεοτιδίων και τα προφάρμακα», είπε ο Dr. Roger Perlmutter, Πρόεδρος των Merck Research Laboratories. Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Τα υποψήφια φάρμακα Ηπατίτιδας C που ερευνά η Idenix θα συμπληρώσουν τη φαρέτρα των ελπιδοφόρων θεραπειών που αναπτύσσει η MSD και θα βοηθήσουν στην πρόοδο του έργου μας για τη δημιουργία μιας θεραπευτικής αγωγής για όλους τους γονότυπους, χωρίς ριμπαβιρίνη που θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα από το στόμα, θα έχει όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια με υψηλή αποτελεσματικότητα για εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

 

Για την επικείμενη εξαγορά, ο Ron Renaud, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Idenix είπε: «Η MSD έχει εδραιωθεί ως μία ηγετική και καινοτόμος εταιρεία στη θεραπεία της Ηπατίτιδας C. Αυτή η συμφωνία δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους μετόχους, καθώς εντάσσει το αξιόλογο χαρτοφυλάκιο της Idenix με φάρμακα που έχουν μεγάλες δυνατότητες επιτυχίας, στο χαρτοφυλάκιο της MSD. Μίας κορυφαίας εταιρείας που έχει και την εμπειρία αλλά και τη δέσμευση για ανάπτυξη νέων θεραπευτικών συνδυασμών που μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από την Ηπατίτιδα C, σε παγκόσμιο επίπεδο».

 

Οι εταιρείες αναμένουν ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014.