Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019
Πέμπτη, 05 Ιούνιος 2014 11:35

ΣΦΕΕ: Η επένδυση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα "φάρμακο" για την κρίση

Από

Η καινοτομία στον κλάδο της υγείας μπορεί να αποτελέσει οδηγό για μια στροφή επενδύσεων σε πρωτοποριακές πρακτικές , σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους της χώρας είναι το βασικό μήνυμα του 2ου Διαγωνισμού Καινοτομίας στην Υγεία «ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0» ο οποίος ανακοινώθηκε σε σχετική εκδήλωση την Τετάρτη.

 

Μέσω του διαγωνισμού ΣΦΕΕ Innovation Project, o Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με τον οργανισμό Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) επιδιώκει για δεύτερη χρονιά να στηρίξει την ανάπτυξη πολιτικών διασύνδεσης μεταξύ ερευνητικών φορέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μελών του, την ενίσχυση του ρόλου της καινοτομίας και της υπεραξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας, την ανάδειξη του κλάδου της υγείας/φαρμάκου ως πεδίο ευκαιριών για την υλοποίηση του «νέου αναπτυξιακού μοντέλου» της χώρας μας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μελλοντικής υπεραξίας για τον κλάδο, την Ελλάδα και τους πολίτες της.

 

«Η πρωτοβουλία αυτή απέδειξε περίτρανα, σε ένα δυσχερές περιβάλλον για την χώρα μας, ότι οι ταλαντούχοι επιστήμονες μας μπορούν να κάνουν νέες επιχειρήσεις και startups, καθώς και να εφαρμόσουν τις νέες ιδέες τους. Η χώρα αυτή σέβεται την καινοτομία και θέλει να την προβάλει ως καλό παράδειγμα, ενώ πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μεγάλο κεφάλαιο αυτού του τόπου είναι οι ιδιαίτερες ικανότητες τω ανθρώπων του. Το όραμα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ικανοτήτων που έχουμε σαν ανθρώπινο δυναμικό για να καταστήσουμε την χώρα μας πρωταγωνίστρια των εξελίξεων, στον κόσμο που γεννιέται.» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Από την πλευρά του ο Δρ. Χρήστος Βασιλάκος Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας,. επεσήμανε ότι «έχει τεθεί ένας εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος για τις δαπάνες Ε&Τ, έτσι ώστε να φτάσουν στο 1,2% του ΑΕΠ έως το 2020, με απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπλήρωση του στόχου αυτού την αύξηση της ζήτησης και των επενδύσεων για έρευνα από τις επιχειρήσεις». Παράλληλα, ανέφερε ότι «εκτός από το στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάδειξη προτεραιοτήτων έρευνας και τεχνολογίας, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς, έχει ολοκληρωθεί και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, το οποίο θα διαμορφώσει τις απαραίτητες συνθήκες για ένα φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναπτυχθούν συνέργειες και θα αναδειχθούν οι καινοτόμες ιδέες».

 

 O πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής δήλωσε χαρακτηριστικά πως «υπό αυτή την έννοια πρωτοβουλίες όπως ο σημερινός διάλογος για το ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το ΣΦΕΕ Innovation Project, αλλά και η παρουσίαση της ερευνητικής δουλειάς των υποψηφίων στο σημερινό speed dating με επενδυτές και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέλη του ΣΦΕΕ, προάγουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και της ερευνητικής κοινότητας. Αποτελούν πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης και υποστήριξης της νέας επιχειρηματικότητας και έχουν πολλαπλασιαστική αξία που υπερβαίνει την προώθηση νέων καινοτόμων ιδεών στο χώρο της υγείας. Η καινοτομία στον δικό μας κλάδο μπορεί να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα για μια στροφή επενδύσεων στην καινοτομία, σε όλους τους κλάδους».

 

Στην εκδήλωση εγκαινιάστηκε και ο δημόσιος διάλογο με μια ανοιχτή συζήτηση την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης με θέμα τον «Ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Στο πάνελ συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων και Συντονιστής Θεμάτων Καινοτομίας του ΥΠΑΝ, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Αθηνών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Γεώργιος Κόλλιας, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος Pharmathen, κ. Βασίλειος Κάτσος καθώς και ο κ. Κώστας Μπαμπαλής, μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του ΣΦΕΕ και Δ/ντης Ανάπτυξης της εταιρίας Proton Pharma. Στη συζήτηση συμμετείχε και η νικήτρια του 1ου διαγωνισμού SFEE Innovation Project, μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΙΒΕΑΑ και CeO του Miroculus κα Φαίη Χριστοδούλου.

 

« Για πρώτη φορά βρισκόμαστε πιο κοντά στη δημιουργία ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας γιατί για πρώτη φορά υπάρχει αντίδραση και από την πολιτεία.» και πρόσθεσε «απέχουμε όμως πολύ από την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου, διότι από την πλευρά της η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες θεσμοθετήσεις ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλαίσιο που θα δώσει σταθερότητα και ώθηση στην έρευνα και την καινοτομία» σχολίασε ο πρόεδρος Pharmathen κ. Βασίλειος Κάτσος κατά την διάρκεια της συζήτησης.

 

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα του πάνελ, προκύπτει ότι η πολιτεία θα πρέπει να δώσει περαιτέρω αναπτυξιακά κίνητρα και να ενθαρρύνει την προώθηση Καινοτομικών Επενδύσεων που θα φέρουν αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα για την ενίσχυση του ερευνητικού ιστού και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας της χώρας.

 

Στο πλαίσιο της στρατηγικής Υπεύθυνης Ανάπτυξης και Δραστηριοποίησης του Συνδέσμου, αλλά και της στρατηγικής για την Ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, της οποίας μέρος είναι και ο διαγωνισμός ΣΦΕΕ Innovation Project, ο ΣΦΕΕ προχωρά φέτος:

 

-στη διεξαγωγή road show σε 5 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Κρήτη και Πάτρα) προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ώστε να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που προσφέρει ο διαγωνισμός αλλά και να διερευνήσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των εταιριών του κλάδου και του ερευνητικού κόσμου,
-στη διοργάνωση workshops γύρω από θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στο χώρο της υγείας, τη σημασία της καινοτομίας και τη στήριξη των νέων ερευνητών καθώς και την ενίσχυση της σύμπραξης με τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια.

 

 

Ο Διαγωνισμός - ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0

Το ΣΦΕΕ Innovation Project αποτέλεσε και αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να αναδειχθούν τα οφέλη από τη σύμπραξη ερευνητικού και επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του φαρμακευτικού κλάδου, σαν μέρος μίας σειράς δράσεων με κύριο άξονα την ενίσχυση της καινοτομίας.

Η ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα σε ερευνητές, νέους επιχειρηματίες, φορείς καινοτομίας, θεσμικούς φορείς, ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεγάλες επιχειρήσεις και μέλη της επενδυτικής κοινότητας των επιλεγμένων σχημάτων και ιδεών, αποτελούν προτεραιότητα της πρωτοβουλίας ΣΦΕΕ Innovation Project του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και των Industry Disruptors – Game Changers, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

 

Με τη διενέργεια του 2ου διαγωνισμού, ο ΣΦΕΕ επιχειρεί να συμβάλλει πιο ενεργά στην υποστήριξη πρωτοπόρων ιδεών με στόχο τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτόμων λύσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ο κλάδος της υγείας μπορεί να αποτελέσει πεδίο υλοποίησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, βασισμένου στην εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας που πλήττεται από την ανεργία.

 

Τα βραβεία των νικητών περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο για τους 3 πρώτους νικητές και πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας & ανάπτυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της στενής συνεργασίας με τις εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ, καθώς και μέσω του οικοσυστήματος «εργαλείων» του οργανισμού ID-GC για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

 

Υποστηρικτής του Χρηματικού Επάθλου είναι ο ΣΦΕΕ καθώς και οι εταιρείες μέλη του που στήριξαν από την αρχή την προσπάθεια υλοποίησης του διαγωνισμού. Συμμετέχουν με επιπλέον χορηγία και οι φαρμακευτικές εταιρείες: AbbVie, Chiesi, Genesis, MSD, Novartis, Pharmaserve–Lilly, Pharmathen.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά πρόσωπα, ομάδες φυσικών προσώπων ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής.

 

Μερικές από τις κατηγορίες στις οποίες καλούνται οι υποψήφιοι να καταθέσουν προτάσεις είναι οι εξής : Προγνωστικά και διαγνωστικά εργαλεία, Κυτταρικές θεραπείες, Αναγεννητική Ιατρική (Regenerative medicine), Αξιολόγηση και αξιοποίηση νέων θεραπευτικών ουσιών, Τεχνολογίες, Μεθοδολογίες και Δείκτες, Συστήματα χορήγησης φαρμάκου, Βιοτεχνολογία, Βιο-ηλεκτρονικά συστήματα, Υπολογιστική απεικόνιση και Ρομποτικές διατάξεις, Χαρακτηρισμός μοριακών μηχανισμών παθογέννεσης και ανάδειξη νέων θεραπευτικών στόχων, Βιο-πληροφορική, Τηλε-ιατρική (e-/m-health), Τεχνητά όργανα, Νανο-ιατρική, Γηριατρική, κ.α. Η προθεσμία υποβολής των συμμετοχών είναι μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου. Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής του διαγωνισμού βρίσκονται στο http://innovationproject.gr/site/.

 

Μέλη Κριτική Επιτροπής
Πρόκειται για καταξιωμένες προσωπικότητες με μεγάλη εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. Προέρχονται από διάφορους τομείς, όπως του κλάδο των Επιχειρήσεων, της Υγείας, της Τεχνολογίας και Εφαρμογών, των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων κ.ά. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής θα είναι ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώ μεταξύ των μελών είναι οι κ.κ. Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, o Γιάννης Κυριάκου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, ο Σωτήρης Συρμακέζης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ο Αντώνης Κύρκος, Senior Partner Mckinsey & Company, ο Βασίλειος Κάτσος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PHARMATEN και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΦ, o Εrik Nordkamp, Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PFIZER, o Haseeb Ahmad, Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, o Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και Δ/νων Σύμβουλος της GENESIS, ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης & Προστιθέμενης Αξίας του ΣΦΕΕ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΒΙΑΝΕΞ, η Βαρβάρα Μπαρούτσου, Ιατρική & Επιστημονική Διευθύντρια της SANOFI και Συντονίστρια Επιτροπής Ιατρικών Διευθυντών ΣΦΕΕ, ο Ευάγγελος Δροσινός, Διευθυντής EMRI & Ιατρικός Δ/ντης της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, ο Χρήστος Αντωνόπουλος, Ιατρικός Δ/ντης ROCHE HELLAS, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, Διευθύνων Σύμβουλος Attica Ventures, η Δέσποινα Σανούδου, Ερευνήτρια και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ο Νίκος Τριπόδης, Διευθυντής Εταιρικής Στρατηγικής NOVARTIS GROUP SWITZERLAND.