Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019
Πέμπτη, 29 Μάιος 2014 16:39

Business Day από τον ΣΦΕΕ

Από

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων στελεχών της φαρμακευτικής βιομηχανίας και 100 επιλεγμένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και αποφοίτων Φαρμακευτικών, Ιατρικών, Οικονομικών και Πολυτεχνικών Σχολών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο της Glaxo Smith Kline,εκπαιδευτική ημερίδα του ΣΦΕΕ, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματοςBusiness Days που οργανώνει ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιορδάνης Λαδόπουλος. Η ημερίδα ήταν συνέχεια του συνεδρίου «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας & Σταδιοδρομίας» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής το διάστημα 28-30 Μαρτίου 2014.


Στόχος των Business Days αποτελεί η διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητών με τον κόσμο των επιχειρήσεων,μέσα από τη διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων στις εγκαταστάσεις ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα.Στο πλαίσιο αυτό,ο ΣΦΕΕ οργάνωσε μια ξεχωριστή εκπαιδευτική ημερίδα, το «ΣΦΕΕ BusinessDay»κατά τη διάρκεια της οποίας υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς και των εταιριών μελών του,υποδέχθηκαν τους φοιτητές και τους ενημέρωσαν σχετικά με τιςτάσεις στον κλάδο του φαρμάκου, τις ευκαιρίες που προσφέρει για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απασχόληση καθώς και για την ενδυνάμωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους. Παράλληλα τα στελέχη ανέπτυξαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους όσον αφορά στη δομή και την κουλτούρα των φαρμακευτικών εταιρειών και έδωσαν πρακτικές συμβουλές για μια επιτυχή καριέρα στον χώρο της υγείας.


Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, επεσήμανεότι ο φαρμακευτικός κλάδος είναι σημαντικός αρωγός στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο πλαίσιο της ομιλίας του: «Ο κλάδος μας είναι «εξαρτημένος» από τη διαρκή αναζήτηση της καινοτομίας αποτελώντας βασικό παράδειγμα κλάδου δια βίου μάθησης. Κανείς στον κλάδο δεν μπορεί να μείνει «γνωσιακά» στάσιμος και αυτό είναι κάτι που το μεταδίδουμε. Παράλληλα στις επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούνται μερικά από τα πλέον λαμπρά μυαλά από το χώρο της επιστήμης αλλά και των επιχειρήσεων και η εμπειρία τους την οποία χωρίς φειδώ θέλουν να μοιραστούν, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο. Μάλιστα αυτό που θέλουμε είναι και τα νέα εκκολαπτόμενα μυαλά να μη φεύγουν στο εξωτερικό και να παραμένουν εδώ, παράγοντας ιδέες επιστήμη και ανάπτυξη».


Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην προσπάθεια του ΣΦΕΕ για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας ότι: «Ο θεσμός πλέον του ΣΦΕΕ InnovationProject αποτελεί χαρακτηριστική δράση της διάθεσης αυτής η οποία μάλιστα αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς κλάδους αλλά και για να κερδίσουμε το στοίχημα της καινοτομίας».


Η εκπαιδευτική ημερίδα του ΣΦΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Υπεύθυνης Δραστηριοποίησης και Ανάπτυξης του Συνδέσμου.


Η βιομηχανία φαρμάκου αποτελεί ένα απόλυτα εντάσεως εργασίας κλάδο ο οποίος τρέφεται, αναπτύσσεται και συντηρείται από τις ιδέες και την ευρηματικότητα του ανθρώπινου πνεύματος. Η ανάγκη για συνεχή συνδυαστική σκέψη και για πειραματισμό, τον οδηγεί σε μια αέναη τάση να απασχολεί όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, έχοντας πάντα ανοιχτό το πεδίο του για συνεργασίες.


Βασισμένη στην επιστήμη, ήτοι στην εμβάθυνση της γνώσης, η φαρμακοβιομηχανία δεν αποτελεί ένα εσωστρεφή κλειστό επιχειρηματικό τομέα, αλλά ένα περιβάλλον όπου η ανθρώπινη εργασία μετουσιώνεται σε θεραπεία και άρα ζωή. Ο κλάδος έχει ανάγκη από μια σειρά σημαντικές επιστημονικές ειδικότητες αλλά ακόμη περισσότερο από κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ για την ανάπτυξη του δημιουργεί ο ίδιος νέα επαγγέλματα.


Στην Ελλάδα η φαρμακοβιομηχανία απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό ατόμων που προσεγγίζει τις 13.500, όμως οι προοπτικές για την εκτόξευση του αριθμού αυτού είναι πολύ μεγάλες. Αρκεί να σημειώσουμε ότι σε αυτό το δυναμικό ένα μεγάλο ποσοστό είναι το επιστημονικό δυναμικό το οποίο μέσα από τη διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την παραγωγή μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Η διεύρυνση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη είναι μοχλός αύξησης της απασχόλησης και γι' αυτό τόσο οι εταιρείες όσο και ο ΣΦΕΕ στο σύνολο των δράσεων επιδιώκει και παλεύει για την εξέλιξή του. Παράλληλα στο χώρο της παραγωγής η αύξηση των επενδύσεων σε παραγωγικές εταιρείες στην Ελλάδα οι οποίες έχουν αναγνωριστεί για την αξιοπιστία τους διεθνώς, ανοίγει μια σειρά από νέες θέσεις απασχόλησης. Θέσεις οι οποίες μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω από τις έμμεσες επενδύσεις ξένων εταιρειών σε παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική παραγωγή έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολυεθνικών για outsourcing υπηρεσίες.